Aanpassingen NVI in belang van CRV bv

Deel dit topic

Reacties

Willemijn82
Deel 1

(klik om te vergroten)

Deel 1
Willemijn82
Deel 2

(klik om te vergroten)

Deel 2
Willemijn82
Deel 2

(klik om te vergroten)

Deel 2
Willemijn82
En de vraag is wel of het wel mag wat CRV Stamboek en CRV bv doen gelet op de geldende regelgeving….

(klik om te vergroten)

Fokkerijregelgeving
Willemijn82
@Willemijn82 zie onder andere onder lid 2g
+2
Adelbert
Tja, wie fokt er nog op de vergaarbak NVI? Om een goede paring te maken kijk je toch naar de onderliggende kenmerken. In de verschillende paringsprogramma,s heb ik ook nog nooit een stieradvies gezien waar als verbeterpunt NVI word genoemd.
Willemijn82
Elke fokker/lid/deelnemer zou toegang moeten hebben tot dezelfde dienstverlening. Beetje bijzonder hoe het met de fokwaarde voerefficientie is ingericht… Die lijkt (deels) buiten het stamboek om georganiseerd te worden om CRV bv als commerciële speler te bevoordelen.. Niet zo heel coöperatief als je het mij vraagt en ook niet zo in het belang van de melkveesector in zijn geheel. En staat ver af van hoe een stamboek gelet op wet en regelgeving (democratisch) hoort te functioneren..
+4
puddingbroodje
Haha daar is ze weer (of hij) willemijn de crv basser!
+7
newholland6640
@puddingbroodje je kunt lachen maar ze heeft wel gelijk
+4
cjw73
@puddingbroodje is allang bekend dat crv er alles aan doet om zijn eigen stieren er het best uit te laten komen. Nvi = niets vertellende index.
+1
Willemijn82
@puddingbroodje waarom CRV basher? Je kan t ook zien als iemand die opkomt voor belang van veehouders. Die er naar streeft dat data (tegenwoordig een bijna belangrijkere “grondstof” dan olie) op juiste plekken wordt beheerd. En die er naar streeft dat regels worden nageleefd om een eerlijke positie van veehouders te krijgen...

Hoe kijk je hier zelf dan naar? 🤔 Is dit eerlijk zoals CRV bv (mede in relatie tot het verkrijgen van data van het stamboek van CRV ua) het heeft ingericht? En is het in de ogen van jou in het algemeen belang van veehouders?
+4
puddingbroodje
@Willemijn82 Omdat ik alleen reacties van jou zie als je wat over crv wil klagen.

Ik vind dat crv moet luisteren naar haar leden en moet handelen in het belang van haar leden. ik maak gebruik van de diensten en producten van crv en ben daar best tevreden mee. Hoe de zaken exact ingericht zijn weet ik eigenlijk niet goed genoeg om daar veel van te vinden.

Die voer efficiëntie waar het veel over gaat is bij veel veehouders niet heel bekent . Ik ben al een paar decennia boer en heb die efficiëntie enorm zien verbeteren zonder dat er een fokwaarde voor was. Ik denk dat daar best nog wat te halen valt maar ook zonder die fokwaarde lukt dat wel....
Zelf zoek ik allround stieren die nergens echt gaten laten vallen. Ik ben totaal geen fokboer. Ik wil vooral een koe waar ik iets aan kan verdienen en dat lukt aardig.
+2
Willemijn82
@puddingbroodje ja omdat ik me er redelijk goed in heb verdiept en weet dat het niet klopt. Het is jammer dat bijna geen veehouder meer snapt waar een stamboek voor dient en wat het belang is van (stamboek)data in eigen boeren hand houden.. Nu geven boeren collectief (gefaciliteerd door de overheid) al hun data weg aan commerciële spelers. Waarbij je dan een vinkje zet dat die spelers je data commercieel mogen gebruiken. Fosfaatproblematiek, de zogenaamde I&R-fraude, stikstofproblematiek.. allemaal veroorzaakt/gebaseerd op data/gegevens/cijfers.. Ik denk dat het in boerenbelang is dat commerciële spelers niet zomaar kunnen beschikken over het gehele boeren data bestand van alle in Nederland aanwezige koeien. Maar dat is nu dus wel het geval.. Niemand die op die commerciële spelers toeziet.. En geen idee of ze het daar wel goed/correct/eerlijk vastleggen..
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Willemijn82:
Nu geven boeren collectief (gefaciliteerd door de overheid) al hun data weg aan commerciële spelers. Waarbij je dan een vinkje zet dat die spelers je data commercieel mogen gebruiken. Fosfaatproblematiek, de zogenaamde I&R-fraude, stikstofproblematiek.. allemaal veroorzaakt/gebaseerd op data/gegevens/cijfers.. Ik denk dat het in boerenbelang is dat commerciële spelers niet zomaar kunnen beschikken over het gehele boeren data bestand van alle in Nederland aanwezige koeien.

Dit klopt in ieder geval. En vaak is hier ook een chantage-onderdeel bij, want zet je vinkje niet dan..mag je bijv geen melk meer leveren
Willemijn82
@puddingbroodje en ik hoor van ex medewerkers van CRV Stamboek dat ze de opdracht kregen om doodgeboren kalveren weg te schrijven onder andere stiervaders zodat het beter uit kwam voor de fokwaardeschatting van hun CRV bv stieren.. Valt in I&R niet op namelijk.. en aangezien ze daar als commerciële speler tussen zitten kunnen ze dat blijkbaar zonder dat iemand het doorheeft naar eigen commerciële hand zetten..

Niet echt in het belang van boeren toch? Of zie ik dat verkeerd?
+4
Erco
@Willemijn82 duidelijk dus wel n crv basher. Kom maar met bewijzen want ik kan zulke dingen ook wel roepen. N organisatie zwart maken is zo gebeurd zeker anoniem
+4
nieuwoord
@Erco Nee hoor Erco. Het is iemand die zich goed in de materie verdiept heeft en gelijk heeft. Maar wat mij al meer opgevallen is is dat het de collega veehouders niet zoveel uitmaakt. HELAAS.
+1
Willemijn82
@nieuwoord ja erg jammer is dat.. Je neemt t op voor veehouders en je wordt neergezet als basher. Best bijzonder vind ik wel..
Willemijn82
@Erco een oud collega (voorheen werkzaam bij CRV) vertelde dit. Bewijs zou je bij diegene moeten vragen. Maar is het niet genoeg als iemand vertelt hoe er van bovenaf opdracht werd gegeven om gegevens aan te passen omwille van de eigen fokwaardes van de eigen CRV stieren?

Is toch ook altijd waar voor gewaarschuwd is vanaf het begin van de fusie van NRS en HG. Minister van Aartsen zei ook dat er door de fusie geen waarborgen meer zijn voor het onafhankelijk vastleggen van gegevens… Waarom zou je als veehouder zo’n situatie nastreven @Erco ? Wat is het voordeel voor jou als veehouder?
+1
Erco
@Willemijn82 als er die dingen gebeuren die jij zegt dan mogen er ook wel namen genoemd worden. Anders is t anoniem zwart maken. T zou best kunnen dat t gebeurd. Ik kan ook wel zeggen mijn neef of de broer van m’n tante heeft er gewerkt en die zegt…. 😉
+1
Willemijn82
@Erco ik vertel het niet om mensen van CRV zwart te maken. Kan genoeg dingen hier melden over personen en ook wie hier bij CRV opdracht voor gaf. Maar ik hoop vooral dat veehouders zelf gaan inzien dat ze collectief goed op hun data/gegevens moeten passen en hier zelf over aan de bel gaan trekken bij de overheid, CRV, andere grote spelers waarmee de data gedeeld wordt. Data zou een verdien model voor de boer kunnen zijn. Nu is het vooral een verdienmodel van grote spelers over de rug van boeren.. Is dat laatste wat je wil dan?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Erco:
Kom maar met bewijzen

het begint met lezen van "de kleine letters" cq de voorwaarden van ea, ga ook voor de grap eens achter de totstandkoming van bijv getallen aan, dan gaan er ook zaken opvallen. Je hebt natuurlijk gelijk, kom ook met bewijzen, maar tis goed dat er eens iemand kritisch is, wat kritisch op zichzelf zijn meesten (ook boeren) niet
Willemijn82
@cs-agrar ja eens.. Het zou helpen als er een goede boerenvertegenwoordiging is die zulke zaken bespreekbaar maakt. Waarom moeten boeren een vinkje zetten om gegevens eerst aan een commerciële speler af te staan die de gegevens eerst zelf in zijn eigen database zeg alvorens de gegevens in de juiste database (het stamboek) te krijgen? Als commerciële spelers die gegevens graag willen hebben dan zouden boeren moeten kunnen bepalen of dat mag en zo ja tegen welke voorwaarden. Totaal andersom denken is dat. Nu bepalen de grote spelers onder welke voorwaarden boeren hun data moeten leveren. En doe je niet mee dan wordt je buiten spelen gezet.. Heel apart.. en totaal onwenselijk gelet op het boeren belang..
+1
Porky
@Willemijn82 nee dat klopt, maar gefraudeerd word er ook bij zgn"top fokkers" koeien die hoog cel getal hebbenziek melden bij controle ( terwijl ze tegen de 40 liter geven) dan zijn ze niet ziek toch?
+4
Vechtdalboer
Stamboek zou buiten CRV gezet moeten worden en weer onafhankelijk moeten worden. Dat is het nu niet. CRV ontwikkeld steeds meer kengetallen wat niets toevoegt, maar waarmee ze zogenaamd de concurrentie buiten spel zet. Deze framing moet echt stoppen. Gelukkig konden we in veeteelt zien dat de buitenlandse stieren qua prestaties toch een stukje beter doen. Als je dan ook eens terug kijkt naar de periode dat stieren als ranger en lunar op de kaart stond als genomics stier en hoe ze nu presteren kun je niet anders vast stellen dat ze nu bij lange na niet presteren van wat toen was voorspeld.
Hans van Bergen
@Vechtdalboer Wat houdt jouw tegen om die veel betere stieren te gebruiken van die andere aanbieders die vooral beter zijn omdat veel cijfers net bekend zijn of weggelaten worden
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
weggelaten worden

Jij gebruikt niet alle functies van "stierenaanbod" zeker
Koeien boertje
@Vechtdalboer is de frhf ofzo er niet meer?
Het probleem is dat alles gekoppeld is en als je alleen je stamboek en zo daar weg haalt je er altijd nog moet blijven voor de fosfaat planner en crv mineraal.
Je kunt jammer genoeg er bijna niet omheen
+5
arnold
@Vechtdalboer Dat ben ik niet met je eens,gebruik al lang genomics stieren waar ik heel erg tevreden over ben.
Zoek ze meest zelf uit,melk nogal wat koeien van o.a. Jacuzzi Rosebud Potter P en Carnival.
Let wel uit de proefperiode!
Je moet je wel in de stieren verdiepen,er gaat in deze wereld niets vanzelf.
Velen die klagen hebben mijns inziens weinig met fokkerij en cijfers.
En dan is het wie wind zaait zal storm oogsten.
Maar degene die fokstieren wil gebruiken kan dat ook.
Heb soms wel het idee dat een kleine groep probeert CRV in een kwaad daglicht te zetten.
Bedenk wel dat de meerderheid vd boeren in CRV een prima partner heeft
Vechtdalboer
@arnold heb zelf ook veel genomics gebruikt neem bijv: ranger , verwachting was toen 1800 kg plus. Daar maak je paringen op. Esperanto net zo, empire, is qua exterieur compleet door de mand gevallen. Zat op 110 totaal. Lunar zat op 1400 kg melk. Daarvoor is met Atlantic al hetzelfde gebeurd. Feit is dat de stieren niet doen wat voorspelt wordt. Jacuzzi heb ik ook gebruikt. Wel beste dieren, maar de melk was toen boven de 1300 kg. Wat is er nu van over?
diekman
@Vechtdalboer Elke 2 maand "nieuwe" proefstier gebruiken. Risico spreiden zou crv zeggen.😂
cs-agrar
Quote Reactie van @diekman:
Risico spreiden zou crv zeggen

doen ze zelf ook, jij hebt het risico..
de Thijs
@Vechtdalboer in 2020 was er ook nog een aanpassing in de fokwaardeschatting dan komen ze al iets dichterbij cooperatie-crv.nl/fokwaarden/…
Noorderling
@Vechtdalboer

Was er bij Ranger en nog een paar stieren ook geen berekeningsfout gemaakt dat deze dieren te hoog ingeschat werden? Kan het zo gauw niet terug vinden. Maar er is wel een hele marketinghype van gemaakt dat die stier moest en zou slagen.

Het is hetzelfde als met top bevruchters, wordt op alles weggespoten en uiteindelijk doordat ze op minder vruchtbare, of bij Ranger productieve dieren ingezet worden, wordt het resultaat ook nog eens meer getemperd.
pieta
@Noorderling Vergeet niet dat er ook behoorlijk wat jongvee het dna wordt onderzocht. De minste vertrekken agv uitslag en zullen ook niet in de fokwaarde zitten. lijkt mij iig niet helemaal juist.
Noorderling
@pieta
die testen worden niet meegenomen als het dier de meststallen in verdwijnen?
Het klopt dat dee totstandkoming van cijfers wel te sturen is, deels is er correctie maar dat zal wel nooit helemaal op gaan. Bijvoorbeeld net als dat rietjes, al dan niet gesexed voorlopig eerst exclusief te koop zijn voor geselecteerde bedrijven. Oftewel optimaal milieu en management en daarin laten presteren. Als jij niet datzelfde milieu en management hebt gaat die stier anders presteren, waarschijnlijk valt dat niet mee.

Amerikaanse/Canadese koeien hoef je niet te weiden zonder zetmeel, new zeelandse stieren gaan het in de usa ook niet waar maken. Kijk wel naar de stierenkaarten en fokwaarden uit de landen waar het houderijsysteem het dichtste bij de mijne ligt, al die vertroebeling van cijfers heb je niets aan.
+2
Vario512
Quote Reactie van @Noorderling:
Als jij niet datzelfde milieu en management hebt gaat die stier anders presteren

Ik insemineer m'n koeien met de zonen van mijn beste koeien. Dan heb je het probleem van een ander milieu al voor de helft getackeld.
+1
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
die testen worden niet meegenomen als het dier de meststallen in verdwijnen?

De test misschien wel maar de productie vh dier niet. later wordt de bijdrage van genomics langzaamaan nul. Dan is de fokwaarde obv dochterprestaties.
pieta
Quote Reactie van @Noorderling:
Kijk wel naar de stierenkaarten en fokwaarden uit de landen waar het houderijsysteem het dichtste bij de mijne ligt,

Daarom koop ik vnl in nl. Kampen en CRV
+1
Vario512
@pieta Daar heb je een goed punt. Want het zijn voornamelijk de CRV-boeren die dna van het jongvee laten onderzoeken. Dus van de CRV-stieren komen alleen de betere nakomelingen aan de melk. Dus die stieren krijgen dan hogere fokwaardes, dan de stieren van de concurrenten.

Hetzelfde met de sateliet-bedrijven van CRV. Hier presteren de eerste dochters van stieren beter dan bij de gemiddelde boer. Dus de CRV-stieren krijgen een hogere fokwaarde, dan wanneer je de dochters op een gemiddeld bedrijf zou melken.
Willemijn82
@Vario512 het is best bijzonder dat alleen CRV boeren hun dieren genomics kunnen laten testen.. het meenemen van genomische informatie in de fokwaardeschatting zou namelijk voor een ieder onder dezelfde voorwaarden moeten kunnen plaatsvinden. Een stamboek mag niet zeggen voor Pietje is die dienst wel beschikbaar en voor Marietje niet..

Weer een voorbeeld waarom de dataverzameling van de stamboekdatabase niet verzorgd zou mogen worden via 1 commerciële speler in de markt.. Het zorgt namelijk voor oneerlijke handel (bevoordeling van CRV bv (veehouder met ik dacht 4 UBN’s vs benadeling van alle andere stamboekdeelnemers (lees: alle melkveehouders en alle andere ki-organisaties).
+3
arnold
@Willemijn82 CRV heeft 23000 leden,bijna alle boeren in Nederland dus.
Laten we dit koesteren,het is een cooperatie dus geen winsten die wegvloeien.
Vindt de CRV stieren in vergelijking met import stieren best goed.
In het verleden wel importstieren gebruikt,viel zeker wat gehaltes betreft zwaar tegen.
Wij zijn als Nederlandse/Belgische boer eigenaar van CRV.
Ze ontzorgen ons van veel dingen tegen redelijke tarieven,laten we dit zo houden.
Krijg het idee dat u betaalt word door een particulier om onrust te zaaien onder de CRV leden.
Dat hele geneuzel over stamboek boeit echt de meeste boeren niet.
Willemijn82
@arnold ja en wie verzamelt alle data? 1 speler in de markt.. Die dus alle macht heeft.. En de leden nul.. want die hebben een vinkje gezet dat hun data commercieel gebruikt mag worden.. snap je mijn punt niet? Het bestaansrecht van CRV is hun stamboekerkenning… en jij zegt het interesseert me niet.. Merkwaardig dat het je niet uitmaakt in wiens handen je gegevens terecht komen aangezien data tegenwoordig de meest belangrijke “grondstof” is en het grootste machtsmiddel…
+2
arnold
@Willemijn82 Als het zo is dat CRV Alle macht heeft dan is dat toch geweldig.
De grootste COOPERATIE van en voor de boeren.
Stel dat het omgekeerd was en een particulier had alle macht dan hadden wij als veehouder een probleem.
Trouwens vraagje bent u melkveehouder?
Willemijn82
@arnold het was prima geweest als de macht (over de data) daadwerkelijk bij de boeren zou liggen.. dus bij de deelnemers van het stamboek (want het bestaansrecht van CRV is immers de stamboekorganisatie). Maar de macht ligt bij 1 veehouder (namelijk CRV bv). Je geeft je gegevens dus eerst af aan CRV bv en daarna komen de gegevens in de boeren stamboek database. Maar dan heb je dus wel verplicht een vinkje moeten zetten dat die ene speler je gegevens commercieel mag gebruiken. Niks niet in het belang van eerlijke handel.. of in het belang van boeren. Maar in het belang van 1 commerciële speler op het gebied van handel in dieren en genetica... die je gegevens deelt met RFC en Agrifirm (lees joindata)..

Snap je mijn punt of zie je het echt anders? Boeren leggen zo de regie bij multinationals neer ipv dat ze zelf aan het roer staan…
+1
arnold
@Willemijn82 De macht ligt bij 1 veehouder CRV zegt u.
Daar mogen we dan blij mee zijn want aangezien CRV 23000 leden heeft zou je kunnen zeggen:Wij zijnCRV
Dan hebben wij als Nederlandse melkveehouders de macht.
Maar bent u zelf melkveehouder?
+1
grös
@arnold
En Vlaamse veehouders, net als de grote veevoercoöps, talloze bestuurslagen, productmanagers, je bent als NL boer gewoon een nummertje waar de gemaakte omzet naast staat. En met de winst gaan ze wat interessante projectjes in het buitenland doen, wat worden wij daar beter van?
arnold
@grös Worden wij beter van de winsten die een particuliere onderneming maakt?
grös
@arnold
Nee, maar ze kunnen goed concurreren, CRV keert toch geen winst uit, ja een fooitje..
arnold
@grös CRV is wel stabiel,welke particulier zou ik moeten nemen met een soortgelijk assortiment?
En dan wel een stabiele partner die me ontzorgt.
En dit de afgelopen jaren ook bewezen hebben op gebied van rundveeverbetering.
Noem een 3 alternatieven?
Willemijn82
@arnold maar waarom zouden al die leden willen dat 1 speler bevoordeeld wordt tov zichzelf? Dat is me wel een raadsel… en daarbij een lid van CRV is iets anders dan een stamboekdeelnemer van CRV..
Willemijn82
@arnold en hoe oefen jij nog macht uit op wat CRV bv met jouw data doet?
Raal
@Willemijn82 ben jij melkveehouder?
Willemijn82
@Raal ik ben melkvee eigenaar, geen melkveehouder volgens de regels.. Dan moeten ze ook op mijn UBN staan. Waarvoor is dat van belang als ik vragen mag?
+2
arnold
@Willemijn82 Dat is zeker van belang,er zijn nl teveel mensen langs de zijlijn die precies weten wat wij als melkveehouders moeten veranderen en verkeerd doen.
De beste stuurlui staan aan wal....
Bekkink
@arnold dat klopt, veearts/voervoorlichter/bank/buurman weten het altijd beter😏
Willemijn82

(klik om te vergroten)

+1
arnold
@Willemijn82 Macht uit oefenen? hoef ik niet.waarom zou ik?
Ben melkveehouder en gebaat bij betrouwbare partners/leveranciers.
Die heb ik met CRV zeker en met mij velen,dat willen we graag zo houden.
Noem mij eens 3 alternatieven voor CRV met hetzelfde brede assortiment.
En dan wel een betrouwbare organisatie die al jaren stabiel is.
+1
newholland6640
@arnold het feit dat er in jouw ogen geen alternatief is wil niet zeggen dat crv alles goed doet.
arnold
@newholland6640 Klopt,er kunnen vast dingen beter.
Maar daarvoor heeft CRV vele boerenbestuurders>
Willemijn82
@arnold prima als je blij bent met het assortiment van CRV. Daar hoor je mij ook niks over zeggen. Het gaat mij er om dat 1 speler in de markt de gegevens van alle veehouders verkrijgt zonder dat je dat als veehouder tegen kan gaan en zonder dat er een wettelijke basis is dat die veehouder (lees CRV bv) alle gegevens zou moeten krijgen. Er is voor melkveehouders geen directe weg om je dieren in het stamboek (de database) van een stamboekorganisatie te registreren. Je moet dan eerst je gegevens aan een andere rechtspersoon afstaan en een vinkje zetten dat die je gegevens commercieel mag gebruiken. Daar gaat t mij om..
Bekkink
@Willemijn82 crv is er 1 van. Vind de gd eigenlijk nog erger.
Willemijn82
@Bekkink Ja daar hoor ik meer verhalen over.. Maar heb me hier zelf minder goed in verdiept/minder mee te maken gehad. Maar ben het met je eens. Het gebeurt bij meer organisaties.. CRV en GD wisselen onderling wel heel veel gegevens uit/hebben veel datakoppelingen..
Willemijn82
@Vario512 op de manier waarop het is ingericht (buiten stamboekreglementen om) zou het niet onder de nationale genomic fokwaardeschatting mogen vallen en zouden de genomic fokwaarden niet als officieel bestempeld mogen worden.. het is namelijk een puur commerciële aangelegenheid van CRV bv nu..

Sla er zelf maar eens de stamboekreglementen op na.. ik kan niet vinden wat het stamboek (lees CRV ua) hier aan diensten aanbiedt aan de stamboekdeelnemers als het gaat om het genomic laten testen van dieren.. Of zie ik iets over het hoofd?
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
berekeningsfout

genomics jaagt zichzelf op, komt door manier van berekenen
+1
arnold
@Vechtdalboer Jaccuzi 1082 melk 0.65 vet 0.11 eiwit.445 inet
Als je dat een tegenvaller noemt dan vraag ik me af waar een stier bij jou aan moet voldoen.
Bekkink
@arnold bij verkeerd gebruik zal deze stier ontzettend tegen vallen. Deze stier was zo hoog met genomics, zodat ze op de beste koeien word gebruikt. Dus 50% komt van de moeder....dan komt zo n stier ook beter uit de bus..
+1
pieta
@arnold Ik heb er nu één aan de melk gekregen. Representatief zal het niet worden. Begon al met uierontsteking in één kwartier. Dat kwartier is nu verloren. Heeft wat ouder afgekalfd. Snap wel het gejojo met zijn melksnelheid. Die van mij heeft van die achterspenen waar moeilijk melk uitkomt. Erg korte achterspenen die bovenaan breed zijn en dan smaller worden. Terwijl de voorspenen (net wat langer en recht) met de hand vlot melken. Maar stier heeft een goede productie index.
+1
Bekkink
Bij crv kan de helft van de cijfers wel van de kaart. Gruwelijk onduidelijk allemaal...
En de aAa code laten ze onduidelijk zien. Dat is de 1e werkwijze van mij om te zoeken naar een passende stier.
Hans van Bergen
@Bekkink Dat jij het allemaal niet snapt maakt duidelijk dat je je er totaal niet in verdiept hebt. Das jouw probleem. Anderen snappen het uitstekend en zijn heel blij met alle ciefers
newholland6640
@Hans van Bergen

Je bent sarcastisch?🤣
+2
Bekkink
@Hans van Bergen dat crv vanaf de pc een paring kan doen zonder de koe te zien is ontzettend knap!
Ook de genomics hokuspokus cijfers zijn veel te rooskleurig...
aAa analisten worden steeds drukker, ondanks dat er boeren stoppen. Zegt mij genoeg...
Hans van Bergen
@Bekkink Wat heb er voor last van wat andere mensen doen? Jij doet lekker aaa en daarna koffie lebberen en kletsen met de aaa man. Moet jij weten. Houdt jij er wel rekening mee dat aaa cijfers geven heel erg moelijk is dus dat als er naast je een boer continu staat te blaten dat het eigenlijk onmogelijk is? Dus dat jij gewoon je muilmoet houden?
pieta
@Hans van Bergen Wij melken nu de 1e vaarzen aan gefokt obv triple a. Tevens melken de laatste genomicsvaarzen aan. Over een tijdje kan ik je er meer over vertellen. Maar ik denk dat ik een goede beslissing heb genomen om met de genomics stieren te stoppen. Daar krijg je toch ook slechte combinaties van. Ik heb genomics niet gebruikt icm met triple A. Ik heb geen behoefte aan genomicstieren. Er zijn voor mij genoeg "oude" fokstieren beschikbaar waar ik een prima koe mee kan fokken.
Hans van Bergen
@pieta Fantatisch toch? Geniet lekker van je mijlenverre voorsprong samen met Bekking maar ga niet andere boeren of fokkerij organisaties af lopen zeiken om niks
pieta
@Hans van Bergen Waar ben ik aan het zeiken? Ik hoop dat triple a goed gaat werken bij mij. Mijn ervaringen met oude fokstieren zijn al goed. Ik heb de nieuwste genetica niet nodig. Ik melk ook niet het meeste per koe.
+1
pieta
@Hans van Bergen Ik heb ook stieren van CRV in het vat: Rocky Mandela potter p
hookwood
@pieta vrijwel de meeste fokstieren zijn ook genomics stier geweest he. Daarnaast is het ook zo dat bij CRV, Kampen, GGI en anderen de meeste genomics stieren een aAa code hebben dus het is niet of het één of het ander maar ook prima te combineren.
+1
Bekkink
@hookwood helemaal waar, alleen betaal je voor genomics de hoofdprijs, terwijl je er niks van weet en voor oude stieren is de prullebak bijna in zicht...
+1
hookwood
@Bekkink Tja dure genomics kopen is geen kunst. Hier is het merendeel Insire Select stieren en actie stieren van KI Kampen. Die zoek ik dan wel zelf uit.
pieta
Quote Reactie van @hookwood:
vrijwel de meeste fokstieren zijn ook genomics stier geweest he

Klopt, maar niet alle genomic stieren worden fokstier. 😁 Ik heb er hier best een enkele lopen waar je nooit meer iets van hoort.
de Thijs
Fokken blijft gokken, ik heb ook gehalte stieren gebruikt met flinke gehaltes en bij sommige koeien zijn de gehaltes lager dan de twee voorgaande generaties. Het is maar net hoe het soms valt maar de lagere vererving voor gehaltes kwam wel vooraf al wel uit de genomic test dat is dan wel weer knap hoe ze dat kunnen vinden
pieta
@hookwood Ik koop fokstieren vanwege prijs en betrouwbaarheid.
Vdejong
@hookwood ik kan me nog herinneren dat CR-Delta niets moest hebben van triple a, stieren van hen hadden geen code. Later kwam er een triple a stierenkaart, want triple a was vloeken in de kerk omdat SAP er was. Nog weer later hadden ze de stierwijzer voor boeren die niet mee deden aan SAP. Voegde niets toe. Ik ben in ieder geval blij dat we in 2009 zijn overgestapt op triple a. Nu alleen nog een manier vinden om de dieren hier gecodeerd te krijgen.
Bekkink
@Vdejong verboom komt ook in portugal, dus waarom nie bij jouw...?
Vdejong
@Bekkink heeft hij ook aangeboden, om het tijdens vakantie te doen. Moet hij elke 8 maanden op vakantie 😂
Bekkink
@Vdejong vind ie vast nie erg als jij maar betaald😜
Vdejong
@Bekkink hij heeft tot nu toe 2 koeien gecodeerd via video
Cowboy3
Quote Reactie van @Vdejong:
Nu alleen nog een manier vinden om de dieren hier gecodeerd te krijgen.

Er zijn 2 analyzers in Canada, aaaweeks.com/approved-analyzers/
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
de meeste genomics stieren een aAa code hebben dus het is niet of het één of het ander maar ook prima te combineren.

Nu zit er wel een verschil in, de "genomic" cijfers zijn cijfers van wat de stier zou kunnen geven, bij AAA is de stier daadwerkelijk bekeken.
hookwood
@cs-agrar die jonge stieren zijn ook bekeken, anders krijgen ze geen aAa code he. Die komt niet uit de genomicstest rollen....
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
die jonge stieren zijn ook bekeken

schrijf ik toch ook
+2
richard-de-wolff
@Hans van Bergen van wat voor frustratie heb jij last,? Als iemand reageert dan te komen met muilhouden?
Hans van Bergen
@richard-de-wolff misschien eerst even leren lezen
+1
Bekkink
@Hans van Bergen nounou hans, beetje op je pik getrapt? Dus ik moet mijn muil houden om dat mijn mening jouw niet past🤣.
Zou haast zeggen dat je vrouw crv heet....
Hans van Bergen
@Bekkink Ik heb het ws niet simpel genoeg uitgelegd. Ik ADVISEER om JE MUIL TE HOUDEN TIJDENS HET MOMENT DUS TERWIJL DE AAA ANALYSATOR DOENDE IS DUS TERWIJL IE STAAT TE ANALYSEREN. Dit omdat het geconcentreerd werk is. En als naast iemand continu over crv staat te zeveren dan lijkt mij althans, dat weinig bevorderlijk vor het afgeleverde werk.

IMMERS OMDAT ALLE AAA GEBRUIKERS ALTIJD ALLEMAAL ANTI CRV ZIJN. En door de bank genomen hun koeien insemineren met de afvalbak van de kleinere ki's en de importeurs lees iedereen die niet crv is.
pieta
@Hans van Bergen Ook de AAA-inspecteur raadt sommige CRV-stieren aan. Hij raadt ze zeker niet actief af. Ik maak mijn eigen keuzes qua stiergebruik maar maak gebruik van triple a om een paring te maken. Ik gebruik liever een goedkope betrouwbare fokstier dan een dure genomicstier. Genomic is een goed middel om je proefstieren te selecteren. Daarna moet je ze gewoon testen in de praktijk vind ik. Ik heb hier echt wel wat dochters lopen uit de genomicperiode van stieren. Er zitten goede koeien bij maar ook hele matige. Ook van een stier als bijv Rosebud. Die stier heeft wel een fatsoenlijke fokwaarde maar je kunt hem ook wel op de verkeerde koe zetten blijkbaar.
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Die stier heeft wel een fatsoenlijke fokwaarde maar je kunt hem ook wel op de verkeerde koe zetten blijkbaar.

dat kan je in wezen met elke stier op lopen. 2 praktische gelijke stieren op onderbalkkenmerken kunnen een contra AAA code hebben.. dat zegt wel genoeg lijkt mij.
pieta
@cs-agrar Ik moet nog een paar jaar wachten voor ik iets definitiefs over fokken obv van triple a kan zeggen. We melken nu de eerste vaarzen er van aan.
richard-de-wolff
@Hans van Bergen deze type wijze kenden we vroeger ook op het prikke bord 🤣
+2
Bekkink
@Hans van Bergen hier een paar crv koeien😜🤣 allemaal aAa paringen

(klik om te vergroten)

Fidelity

(klik om te vergroten)

Kian

(klik om te vergroten)

Gforce

(klik om te vergroten)

Kodak

(klik om te vergroten)

Kodak

(klik om te vergroten)

Kodak
richard-de-wolff
@Bekkink beste koeien
+1
Porky
@Hans van Bergen vind het op zn zachts gezeggen behoorlijk A sociaal zoals jij hier de "kleine" k.i wegzet , KI Samen was ook ooit klein, maar heeft zich dacht ik toch wel bewezen? Nou zal ik ook eens Asociaal tegen jou zijn; denk eerst na voordat je je grote muil open trekt, want dat cru voor jou het heilige der heiligen is heb je wel duidelijk laten merken, nou nieuwtje voor je: niemand of wat dan ook is heilig .
Porky
@Porky CRV
jan w
@Hans van Bergen
Krijg het idee dat U geen kloten verstand heeft van wat aAa nu in werkelijkheid is. Dat veel melkveehouders die aan aAa doen wat kritisch zijn, komt ook van CRV zelf af. Wat ben ik afgezeken door die lui van CRV toen ik stopte met SAP en overging op aAa. Maak er nu ruim 20 jaar gebruik van en ik heb er nog nooit spijt van gehad. CRV boert met boerengeld en niet om boerengeld. En voor rede vatbaar zijn ze niet.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
afvalbak van de kleinere ki's

het bestaansrecht hiervan komt door de gaten welke crv laat vallen, op welke manier dan ook, zo werkt dat. Hebben zij veel succes, dan zijn de gaten blijkbaar groot
Vdejong
@Hans van Bergen Dus je laat je vee ook coderen of codeer jezelf?
Quote:
.

DUS TERWIJL DE AAA ANALYSATOR DOENDE IS DUS TERWIJL IE STAAT TE ANALYSEREN. Dit omdat het geconcentreerd werk is
diekman
@Bekkink Dat krijg je als je crv koeien melkt. Veel extra werk en irritatie 😉
Noorderling
@Hans van Bergen. Achter de komma prutsen maar de grote lijnen ervoor, de basis mis je.
Hans van Bergen
@Noorderling Wat vervelend voor mij jongen. Maar ik zit tenminste niet als anoniempje andere mensen die ik helemaal niet ken en nooit geweest ben af te zeiken. En das ook wat waard. Daar kun jij dan nog heel veel van leren.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Maar ik zit tenminste niet als anoniempje andere mensen die ik helemaal niet ken en nooit geweest ben af te zeiken.

niet anoniem nee 😂
jan w
@Hans van Bergen
Wat zit jij hierboven dan te doen. je zit gewoon mensen af te zeiken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
er totaal niet in verdiept hebt

ik denk dat hij dat juist wel gedaan heeft...
Bekkink
@Hans van Bergen ik heb net ff je andere reacties gelezen bij andere topics. Hans zoek hulp. Meen ik echt. Je blaft iedereen af om niks... zoek hulp...
Hans van Bergen
@Bekkink Als je dan op de Boerderij site nog ff mijn columns leest en op VTF ff mijn bijdrages leest dan ben je weer helemaal bij.
Bekkink
@Hans van Bergen dat je nog columns mag schrijven na al deze wantaal....# muilhouden.....
richard-de-wolff
@Hans van Bergen ik heb er geen verstand van , maar welke stier zou jij adviseren als ik niet te grote maar iets bredere koeien wil fokken met min 3.7 eiwit die lang blijven lopen gebruik nu Brown vigor en proefstieren van ki kampen uit moeders met hoge levensproduktie en hoge gehalten koste rond de 5 euro vigor iets meer maar die doen het super gr richard
+1
diekman
@richard-de-wolff kijk naar de afvoercijfers per stier. Is vandaag weer bekend
pieta
Quote Reactie van @richard-de-wolff:
proefstieren van ki kampen

Waarom proefstieren? Voor een paar cent meer kun je daar bewezen stieren kopen waarvan je zeker weet of ie op langer blijven lopen en eiwit fokt. Actie voor 10 euro is net voorbij.
Bekkink
@richard-de-wolff bossink diego, potter p, caps angelo, andy?
richard-de-wolff
@Bekkink wat zijnde aanhoudings % van deze stieren?
+1
Bekkink
@richard-de-wolff geen idee, zijn gedeeltelijk proefstieren. Maar afstamming en aAa passen mij...echte goede roodbonte stieren zijn moeilijk te vinden. Zeker met code 156
newholland6640
@richard-de-wolff

Geen vigor gebruiken. Veel te hoog.
richard-de-wolff
@newholland6640 blijven wel lang lopen
Hans van Bergen
@richard-de-wolff Als je mijn bijdrages in Boerderij leest dan heb je een goed beeld van welke stieren ik gebruik. Deze stieren heb ik helemaal uitgezocht. Daarnaast gebruik ik eigen stieren. stamboek en melkcontrole doen we niet dus daar maak ik me ook niet zinloos druk om. Nieuwe stier heb ik in beeld maar moet ik nog navraag over doen. Jij zult veelal dezelfde stieren gebruiken als ik want zelfde fokdoel
Bekkink
@Hans van Bergen das grappig, nergens aan meedoen. Alles zelf uitzoeken....dus je doet aan aAa zonder dat je het zelf weet...
Op jouw faceboekpagina staan ook geen koeien...
Raar. Hoe komen ze bij iemand die columns schrijft over fokkerij, maar nergens aan mee doet.
Keuringen? Topmelker?
Vertel? Welke meerwaarde heb je?
Korrel
@richard-de-wolff bonum, brentano
+2
Noorderling
@Hans van Bergen
al een keer van de mortelaro af of is dat na ondertussen 3 generaties verder fokken nog steeds niet gelukt?

Jouw waarheid is de waarheid, prima voor jou maar overtuigen met meer hoofdletters, leestekens en hardere woorden ga je het ook niet redden. Met cijfers en resultaten wordt het een ander verhaal, bij afvoer hoogste levensproductie komt van bergen bv ook nog niet in het rijtje voor, terwijl dat ondertussen toch wel eens tijd zou worden na jaren zo gericht fokken.
Hans van Bergen
@Noorderling Sander ik probeer duidelijk te maken dat je OOK gewoon kunt aaa en ZONDER crv of andere mensen uit te kafferen. En jazeker ik heb een opvallende mening immers ik ben de ENIGE die hier wat van zegt.
Bekkink
@Hans van Bergen heb ik jouw uitgekafferd dan?
Blijkbaar is een mening geven uitkafferen? Is dat brabants voor mening geven?
+1
Porky
@Bekkink Ja je mening hier geven is hier een gevaarlijke zaak, als je niet oppast flikkeren ze je hier vanaf, omdat er over je geklaagd word ,omdat je ergens een mening over hebt, valt mij op dat het vooral figuren zijn die erg coöperatief zijn, nou wil het toeval dat de beginselen van een coöperatie gestoeld zijn op het communisme, dus dat zal het zijn , een communist duld ook gn tegenspraak
Vdejong
@Porky ja er zijn mensen met lange tenen
+1
Noorderling
@Hans van Bergen
De antwoorden die je krijgt is een spiegel van je eigen doen en laten.

Je zegt zelf net geen mpr en stamboek te doen, mooie praatjes maar iedereen melkt in groepsverband ook altijd 30+liter, alleen zegt men er niet bij in hoeveel uur.

Als het voor een buitenstaander echt zo geweldig was, betaalde zich dat zo terug, dan waren je stierkalveren zelfs roofgoed.
Hoe hoger je van de toren blaast, hoe meer het je eigen woorden ondermijnt. Maar dat zal wel 300km afstand en mentaliteit zijn.
richard-de-wolff
@Noorderling dab hoor ik niet bij een groep denk ik 😂melk geen 30 kg nooit gedaan ook 🙈
Vdejong
@richard-de-wolff ik ook niet, haal krap aan 1,9 kg vet/koe/dag 😁
Vario512
@Hans van Bergen Zie jij @Noorderling aan voor je grote vriend Sander, die je van het veeteeltforum hebt weggetreitterd.
Noorderling
@Vario512
Laat hem even in die waan 😂
Vario512
@Noorderling ja, is wel grappig 😄
+1
arnold
@Bekkink Ben ik niet met je eens,gebruik al jaren naar tevredenheid genomics stieren.
Daarnaast vind ik het prettig dat ze een compleet pakket hebben met o.a. mpr ki registratie en mineraal.
En dat het een cooperatie is zie ik als een voordeel.
Heb wel het idee dat een klein aantal er alles aan doet om CRV de grond in te trappen.
Onvoorstelbaar wat ik hier lees over een ie dat hobuurman die dit zegt en een broer van mijn tante die dat heeft gehoord.
Stop aub met deze onzin en meld je gewoon op de eerstvolgende ledenvergadering.
Bekkink
@arnold een koe wie jouw past, zou mij mischien niet passen. Daar is iedereen anders in. En dat is mooi. 15 jaar geleden begon ik met aAa. De crv man verklaarde mij voor gek. Ik was ook de enigste hier in de buurt. Toen kwam crv met een aparte aAa kaart. "Speciaal voor u" stond er jaren op. Ik zei, dat kun je toch gewoon opde stieren kaart zetten....😏
Nu 15 jaar later, zijn er hier meerdere boeren met aAa. De crv man is nu "de aAa man van crv zegt ie....
Ik denk bij de genomics dat ze teveel naar de cijfers kijken dan naar de stier...op papier ist allemaal leuk. Ik denk ook dat er veel stieren die laatbloeiers zijn, te vroeg worden afgevoerd. Tuurlijk zitten er kosten aan. Maar de boerenkoe moet meer terug komen. Niet de hoog/smal/lange fokkerij van crv. aAa is daardoor zo groot geworden...
grös
@Bekkink
Toen ik hier begon was het volgens SAP man zo dat iedereen er mee stopte, paar jaar later kwamen ze ook met de aAa kaart, komt nu een kleinere KI, en die heeft een gewone kaart, heeft 90% een code met 234 ... En nog aAa kaart waar dan wel van alles wat op staat.
hookwood
@pieta Dat kan ook niet want dat is onbetaalbaar.

Een van mijn oudste koeien is een Delta Casino. Was één van de eerste Cricket zonen en heb ik destijds dus gekocht als proefstier.

apps.crv-cooperatie.nl/siresearch-cooperation/nl/…

Nog steeds prima cijfers
pieta
@hookwood Wij hebben 2 vaarzen van Goal aangemolken. Die stier vererft 108 voorhand en die wij hebben zijn extreem smal. Dat is in het kort de reden dat ik naar een andere manier van fokken ben gaan zoeken. Gebruik je een stier die een extra brede voorhand vererft en toch krijg je veel smallere dieren als de moeder.
de Thijs
Fokken blijft gokken, ik heb ook fokstieren gebruikt met flinke gehaltes en bij sommige koeien hier zijn de gehaltes lager dan de twee voorgaande generaties. Het is maar net hoe het soms valt.. maar de lagere vererving voor gehaltes kwam wel vooraf al wel uit de genomic test dat is dan wel weer knap hoe ze dat kunnen vinden.
grös
@de Thijs
Daarom hier alleen bewezen stieren, je kunt natuurliijk met proefstieren of jonge stieren een keer geluk hebben, maar ondanks al het gereken en genomics en dna-getest blijft het enorm gokken. Stieren met betrouwbare cijfers zijn er gelukkig ook genoeg, alleen niet bij lauter 1 leverancier, was dat maar zo want dan zaten we nog lang en gelukkig alles van CRV.
+4
jvt
Jongens wat een gebekvecht hier. Hans van Bergen is idd een beetje ongeleid projectiel maar ken m al meer dan mijn halve leven persoonlijk, komt er allemaal wat lomp uitvallen maar bedoeld het niet slecht. Maar..je kunt Hans van veel dingen betichten,maar niet dat hij zich niet verdiept in fokkerij. Zijn fokkerijrichting is geheel anders dan die van mij, maar wil niet zeggen dat hij niet weet waar hij mee bezig is. Laat van beide kanten ff iedereen in waarde, persoonlijk heb ik wat minder geloof in cijfertjes en dat met name nvi verhaal alsook exterieur fokken mbv enkel bovenbalk kenmerken, maar net zo goed wat minder geloof in het aAa verhaal, door mekaar hebben de gebruikers betere koeien dan de standaardboer, maar juist omdat ze ander soort stier gebruiken en kiezen. Maar op dit prikkebord al door de jaren heen hele topics volgeluld over het eea, laat ieder lekker zijn eigen ding doen
+1
ted9
Mooie discussie maar wat heeft de hele fokkerij ons nu uiteindelijk opgeleverd. Met het voer van afgelopen juni in de kuil en daarbij de zelfde hoeveelheid kv als wat men in de jaren 70 voerde op wat voor een productie zouden we dan nu gemiddeld zitten........of zouden onze barbies omvallen
Bekkink
@ted9 daarom heeft crv voerefficientie int leven geroepen....🤣
ted9
@Bekkink LOL ze hebben van alles in het leven geroepen in de landbouw maar de boer is de gene die mag betalen. Fokkerij krachtvoer/bijproducten alles geoptimaliseerd bemesting 3 daags melken bedrijfsbegeleiding door dierenarts 3x per jaar bekappen 30 procent uitval per jaar enz en dat voor een schamele 3000 liter extra per tov van de jaren 60/70 en elke x een overaanbod van melk op de wereld en wij blijven steken op ouderwetse melkprijs met extra verplichtingen. Wat een feest. We zijn geen streep verder gekomen in 50 jaar
Bekkink
@ted9 in 50 jaar is er nog maar 20% van de boeren overgebleven....en dat willen ze nu weer halveren...dat is er wel bereikt...
cs-agrar
Quote Reactie van @Bekkink:
dat willen ze nu weer halveren.

dus moet je wegwerpstieren gebruiken?
Bekkink
@cs-agrar mag jij wel doen...ik niet
grös
Quote Reactie van @cs-agrar:
dus moet je wegwerpstieren gebruiken?

Stellando is nog wel te koop voor 16 euro:
shop.crv4all.nl/nl/sire/…
Ik vroeg een paar jaar geleden al aan de CRV-mapman waarom deze stier nog op de kaart stond ondanks zijn levensduur van -50 en uiergezondheid van 95 .
"JA omdat boeren deze stier blijven kopen".
Maar stieren als Kian hakken gewoon de kop af omdat ie te oud is?
grös
@ted9
Nou ja we hebben nu wel een shovel, mijn opa had toen alleen de schep..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's crv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
153
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
5.518
TREFWOORDEN