Bleeker pleit voor tijdelijke stop bouw megastallen

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) wil een tijdelijke stop op de bouw van stallen groter dan 300 NGE en één bouwlaag. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
[www.agd.nl]


Vandaar die plotselinge bedrijvigheid en grote molshopen in Brabant de afgelopen maand!! Niet meer aan een rupskranen en gronddumperste komen!!)

Deel dit topic

Reacties

Coen
[zembla.vara.nl][tt_news]=40385&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=65a427de137af03aaf71d00be1ec3fa9

zal wel weer de nodige reuring geven
anonymous_74
Coen Schreef:
-------------------------------------------------------
> [zembla.vara.nl]
> x_ttnews=40385&tx_ttnews=1974&cHash=65a427de137af0
> 3aaf71d00be1ec3fa9
>
> zal wel weer de nodige reuring geven

Dat is hier al lang aan de gang.
Schijnbaar grote belangen voor ZLTO. Laatste beetje krediet dat ze in de samenleving hadden helpen ze ook nog met alle geweld om zeep.
Hier in een naburige (agrarische) buurtschap zijn ze vorige maand met een petitie tegen een te bouwen megastal langs geweest. Iedereen ( dus burgers EN boeren) heeft ondertekend! Dus denk nu niet dat het enkel wat milieu-freaks zijn die hier tegen strijden!
Karsjen Tamminga
Klopt de weergave van [zembla.vara.] een beetje met de werkelijkheid diesel ???
anonymous_74
mtstamminga Schreef:
-------------------------------------------------------
> Klopt de weergave vaneen beetje met de
> werkelijkheid diesel ???

Ja, vrees dat daar niet veel aan verzonnen is. Tenminste voor mij heel herkenbaar. En de lichaamstaal van bepaalde mensen in de reportage liet m.i. al genoeg zien.
Maar laat ik vooropstellen dat het niet over nieuwe stallen van 200 mk, 500-1000 zeugen, 5000 vleesvarkens etc. gaat. Om je een voorbeeld te geven. Hier in het LOG-gebied in ontwikkeling
( gelukkig nog niet zover als Oirschot, Reusel en Middelbeers), wordt nu door " één boer" op 10 ha grond een bedrijf van 5000 zeugen en ca. 30.000 vleesvarkens uit de grond gestampt. En dat is gewoon al zijn derde bedrijf. Een nieuwe partij Polen erop en hij heeft zelf sociaal gezien niets met de oude buurtschap te maken. Deze " slimmerd" krijgt een stankcircel rond zijn bedrijf zodat hij ook nog eens alle bestaande bedrijven finaal op slot zet. En als ik dan zo'n wethouder hoor over stankreductie zakt mijn broek helemaal af. Zou die nu werkelijk denken dat die luchtwassers het hele jaar door aanstaan?
euroknaller
Ik ben tegen megastallen, de meeste prikkers hier ook denk ik.

Een megastal is bij mij een stal voor 1000 koeien, dit vindt ik niet echt gepast in NL.
anonymous_8
Wat is dan het verschil tussen een stal voor 200 koeien en een stal voor 1000 koeien.
Ze zijn allebei groot.
euroknaller
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Wat is dan het verschil tussen een stal voor 200
> koeien en een stal voor 1000 koeien.
> Ze zijn allebei groot.

Ik vind een stal voor 200 koeien niet mega. Vroeger bouwde Hellinga bij Burdaard de eerste ligboxenstal die ruimte bood aan 200 melkkoeien. Dat zal ergens in 1967 zijn geweest. Het is puur de geest van de tijd, die bepaald of iets groot is of "gewoon".

Ik ben wel een voorstander van maatschappelijke inpassing. Grote, hoge stallen zonder beplanting er om heen kunnen wel als overweldigend overkomen op de plattelandsbewoner of de voorbijganger en dat lijkt me niet gewenst.
Gewoon een domme discussie die nergens overgaat , de emotie voert hier de boventoon, ook hier in twente handtekening actie s ik meen 70000000000000000000000000000000000000000000000000000 handtekeningen, echt indrukwekkend
anonymous_78
>> Grote, hoge stallen zonder beplanting er om heen kunnen wel als overweldigend overkomen op de plattelandsbewoner >>of de voorbijganger en dat lijkt me niet gewenst

kijk eens naar die overdekte paardebakken , die zijn ook mega groot
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> >> Grote, hoge stallen zonder beplanting er om
> heen kunnen wel als overweldigend overkomen op de
> plattelandsbewoner >>of de voorbijganger en dat
> lijkt me niet gewenst
>
> kijk eens naar die overdekte paardebakken , die
> zijn ook mega groot

Ja we moeten DE burgers verbannen van het platteland,stelletje zeurpieten, wegwezen,opstappen, enkele reis siberie` .
Karsjen Tamminga
Wat denkje van dit gebouw dan THEO
[nieuw-thialf.nl]
Kunnen heel wat koeien en varkens inwinste gevend is het toch niet dus daar hoeft het niet om over tegaan
anonymous_78
karst als de nieuwe thialf klaar is kan jij toch de oude voldoen met koeien , maak je er 1 grote potstal van
pieta
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> karst als de nieuwe thialf klaar is kan jij toch
> de oude voldoen met koeien , maak je er 1 grote
> potstal van

Met de huidige vloer wordt het iig niets, veel te glad.
Wimsumar
Euroknaller Schreef:
-------------------------------------------------------
> Ik ben tegen megastallen, de meeste prikkers hier
> ook denk ik.

Beste Euroknaller: Of je nu vóór of tegen 'megastallen' bent, de financiële indicatie, onderbouwing en/of noodzaak laat in Nederland geen megastallen toe.
Grasbaal
ZLTO niet eens met Zembla uitzending over megastallen

Auteur: MathijsPennings

DEN BOSCH - De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie neemt afstand van de uitzending van Zembla van zaterdagavond. Dat liet de boerenorganisatie vrijdag weten in een persbericht. Zembla gaat zaterdag over megastallen.


De ZLTO zegt zich niet te herkennen in de situatie die door Zembla wordt geschetst. Volgens de documentairemakers moeten burgers in het buitengebied knokken voor een gezonder leefklimaat, terwijl boeren steeds grotere varkensstallen willen en dat vinden ze een ongelijke strijd. De ZLTO zegt de ogen niet te sluiten voor de weerstand tegen megastallen, maar vindt het beeld dat Zembla schetst eenzijdig.

"De documentairemakers hadden beter kunnen kiezen voor het in beeld brengen van een veehouder die al minstens zeven jaar bezig is zijn bedrijf te verplaatsen, die steeds weer door overheidshandelen vertraging oploopt. Dat is de andere kant van het verhaal. Er zijn honderden stallen gesloopt en enkele tientallen nieuwe stallen voor terug gekomen. Dit doet meer recht aan hoe het in Brabant er werkelijk voor staat", aldus de ZLTO.

Bron:[www.omroepbrabant.nl]
anonymous_74
Het lijkt wel dat het ZLTO niet alleen vervreemd is van de burgerij, maar zelfs van een groot aantal van haar eigen leden. Hun nieuwe onderkomen had toch een glazen torentje i.p.v. een ivoren!!)
spotmelker
Bedrijven nabij natuurgebieden zitten al op slot, zo bedacht men de LOG-gebieden, deze zouden ontwikkelingsruimte geven. Vervolgens een verbod op de modieus gedefinieerde "megastallen" en je weet precies waar het naar toe gaat. Het is net als touwtje trekken op de kermis, aan de andere kant komt altijd een verassing omhoog.
anonymous_42
laat Bleekerook eens pleiten voor het vlot uitbetalen van de toeslagrechten
Grasbaal
In een brief aan de Tweede Kamer laat EL&I-staatssecretaris Henk Bleker weten nog niet te willen kiezen voor een landelijke definitie van een megastal.

In april gaat de maatschappelijke dialoog over megastallen van start, geeft Bleker in zijn brief aan. ‘Hoe groot een veehouderijbedrijf mag zijn, kan per regio kan dit verschillen en ik wil niet vooruit lopen op de maatschappelijke dialoog'.

Wel geeft Bleker aan dat de grens van de grootte van een bedrijf verschuift. ‘Net zoals de omvang van een gezinsbedrijf de laatste tientallen jaren steeds is verschoven.’

Provincie bepaalt
Bleker zegt niet zeker te zijn of er überhaupt op rijksniveau gestuurd moeten worden op grootschalige intensieve veehouderij. Vooralsnog wil de staatssecretaris zich niet mengen in het ruimtelijk beleid van de provincies.

De provincies bepalen hoe groot een bouwblok maximaal mag zijn en of meer dan één bouwlaag toegestaan is. Daarmee wordt regionaal en lokaal geïnterpreteerd wat de maximaal toelaatbare omvang van een “megalocatie” is, schrijft Bleker

In april laat Bleker laat onderzoek verrichten onder de Nederlandse bevolking over de meningen rondom megastallen. Daarnaast wil de staatssecretaris ook in gesprek gaan met een brede selectie van maatschappelijke organisaties. De uitkomsten en vervolgstappen van dit onderzoek worden in mei gepresenteerd.

Auteur:Arno de Snoo[www.nieuweoogst.nu]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stallen en henk bleker geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN