Ruwvoervoorraad

Heb het idee dat op veel bedrijven,ondanks een groeizaam jaar,er hier en daar maar weinig voorraad kuilvoer is.
Klopt dit een beetje?

Deel dit topic

Reacties

+2
huub
Als er veel groeit heb je ook veel nodig, de meesten begonnen ook met 0 voorraad.
+3
ntd79
Nee, absoluut niet. Ga mij er eens serieus in verdiepen, ook gezien de ontwikkelingen van de kunstmestprijzen en daarmee de mestafzetkosten ook mogelijk lager, om eens een jaar niet aan de derogatie mee te doen.
Noorderling
@ntd79 overwegen waard om jaartje krachtvoer te telen, extra verhuur of verkoop van gewassen.

Ook nog 2weken mais zitten en 8week gras van 2020, daarnaast ook wel voor minimaal een jaar voer gewonnen 😁
ntd79
@Noorderling ja, wat meer verhuur voor poters, wat meer maïs verbouwen, daar zitten we altijd wel wat krap in. Gras is geen doorkomen aan.
cjw73
@ntd79 je kan er toch zo een paar hectare maïs extra zetten en de derogatie behouden. Wil de loonwerker niet wat op papier om er maïs voor jou te verbouwen
ntd79
@cjw73 loonwerker is een coöperatie, die begint daar niet aan. Ik ruil al wel met akkerbouw. Maar zoals gezegd moeten we ons daar nog even in verdiepen, zou misschien ook een optie kunnen zijn. Mais is hier altijd krap. Zou graag eens gewoon een jaar een flink areaal zetten, dat je een goede voorraad hebt. Het gras ligt hier zowat aan het oprit, dus volgend jaar zou daar heel geschikt voor zijn.
achterhoeker2
@ntd79 Meer gras in het rantsoen.
ntd79
@achterhoeker2 voor dit jaar doen we dat ook. Maar ik vind een flink aandeel maïs veel makkelijker en mooier melken.
@ntd79 wil die allerbouwer niet een beetje mais op naam hebben?
ntd79
@ronald-deutz-fahr dat heeft hij al door het ruilen, maar je levert er ook weer scheurland op in. Ik zit er steeds meer over te denken om gewoon structureel minder gras te verbouwen, ook omdat we niet weiden. Zoals afgelopen 4 jaar. Drie jaar heb je de hele zomer weinig tot geen grasopbrengst, dit jaar zat opbrengst maar worstel je met de kwaliteit. En in die vier jaar wel gewoon elk jaar zware maïs met beste kwaliteit. Dan ga je toch een keer denken.
cjw73
@ntd79 en zit je al op 20% van je areaal qua maïs.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @Noorderling:
daarnaast ook wel voor minimaal een jaar voer gewonnen

Al bemonstert deze kuilen ? hier nog niet alles maar de eerste 5 vielen allemaal tegen(mais en gras) het melkt ook niet zoals andere jaren, denk dat te weinig zon voor de gewassen dit jaar wel eens de oorzaak kan zijn.
bio boer
@Cowboy3 mijn september kuil is nog het best met 900 vem en 160re dit jaar de eerste snede is erg bijzonder met maar 120 re boeren met mais en eerstesnede kuil kunnen die wel genoeg eiwit in het rantsoen krijgen ? Mag beste bak eiwit tegengaan
Noorderling
@Cowboy3
alleen eerste en tweede snede nog maar.
28%, 950vem, 163 ruw eiwit, 104 melkzuur en 68suiker.
Pittig kuiltje verwacht ik, maar mais was laat gezaaid en heeft een wat groot plantaandeel, zal met elkaar wel weer goed komen.

Rest nog niet bemonsterd.
Twee snedes zijn prima voor het jongvee, een wat langer laten staan en ander niet echt droog gekregen maar voederwaarde en smakelijkheid lijkt me prima.
Doe mij maar weer een jaar als 2019 en 2020 in plaats van vangen en voorspellingen die zomaar weer veranderen in een bui of nog geen twee uur zon per dag.
matt
@ntd79 oh jij denkt dat er nog derogatie komt?
+1
robbies
@matt heb de afgelopen twee jaar geen derogatie gehad, was van plan om komend jaar weer in te stappen. Maar de inzaaikosten, kosten voor grondmonsters en de dure kunstmest vind ik te zwaar wegen voor de onzekerheid die er rondom verlening hangt.
Cowboy3
@robbies Hier al een jaar of 7 twee nummers, is wel wat extra werk en boekhouding ,maar je kunt met huur en verhuur alle kanten op en als de derogatie stopt dan weer 1 nummer
cjw73
@Cowboy3 hier ook zo. Heb ook al jaren 2 nummers
ntd79
@robbies dat is ook mijn bezwaar, de kosten van herinzaai als je weer meedoet.
T60401
Quote Reactie van @ntd79:
ijn bezwaar, de kosten van herinzaai als je weer meedoet.

Daarom zaai ik naar de mais een flink deel weer blijvend gras. Kan ik het jaar er op alle kanten op. De extra kosten zijn dan minimaal alleen wat duurder graszaad. Ook kun je het jaar er op het gras op tijd maaien. Is bij voorjaar inzaai meestal wel anders.
boer03
@robbies Met derogatie ga je toch weer naar een systeem met minder kunstmest, of strooi je zonder derogatie minder kunstmest?
robbies
@boer03 hoeveel kunstmest heeft maïs nodig?
weurding
@robbies zit hier met akkerbouw nu ook op 170 kg N, maar zonder grondbemonstering schalen ze je wel in de hoogste PAL getallen, heb jij daar geen last van?
robbies
@weurding klopt. Maar denk niet dat grondmonstering daar veel verandering in gaat brengen 😬
weurding
@robbies oja, brabant😁
George
Quote Reactie van @weurding:
oja, brabant

Hier ook Brabant ja en ik laat de grond bemonsteren. Door de Lage Pal/PW getallen mag ik meer fosfaat bemesten.
Dus niet Brabant over 1 kam scheren. Krijg die getallen hier ook niet zomaar omhoog , de gewassen trekken ieder jaar de grond leeg.
weurding
@George 😁 moet je nog eten?🤪
George
@weurding
Nee ik heb vanmiddag heel lekker gegeten. 😁
ntd79
@matt ja, en zo niet, dan zie ik het ook wel. Kan ik me nou nog niet druk om maken
+1
matt
@ntd79 7e actieprogramma is niet alleen heel laat gepresenteerd.maar ook zo inmekaar geknutseld.dat het onwerkbaar is.
Wijzigen zal derogatieverlies betekenen.
ntd79
@matt dat snap ik, maar dat heb ik verder niet in de hand, en daar ga ik me niet meer druk om maken, als je ook nog een beetje leuk leven wilt. Klinkt misschien heel egoïstisch, maar mocht de derogatie eraf gaan, zitten we hier op een gunstige locatie mbt mestafzet.
Erco
@ntd79 Hier vragen de akkerbouwers nu al om drijfmest bij de transporteurs/handelaars. Die verwachten dat we mogelijk zelfs al 2 euro toe krijgen. Nu hoef ik weinig af te voeren en zat altijd wel onder de 5 euro maar zelfs al zou het niks kosten scheelt t toch aanzienlijk. Kan je weer te dure kunstmest voor terug kopen
ntd79
@Erco in dat geval wachten we nog even met investeren in extra opslag😅
achterhoeker2
@ntd79 En veel minder werk in de zomer.
+1
Hooibaaltje
@achterhoeker2 wordt vaak vergeten met gras. Geeft enorm veel arbeid extra wat de meesten niet door berekenen.
Elvis
Voer al 5 maanden van de nieuwe kuil en heb nog wel tot augustus kuil zitten, voorraad was in juni 0. Gisteren nog 60 ronde balen die we vers voeren
bio boer
Nou ik krijg het lang niet op deze winter in mei was alles op koeien 100% versgras
+2
apel
Allemaal mooie reacties. Meld er ook ff bij hoeveel gve/ha je hebt. Dit zegt me niks zo. Hier lekker gegroeid
maar volgend jaar is het allemaal weer op zo'n beetje.
bio boer
@apel 230 kve op 130 ha 😅 afgelopen jaren kwam dat uit nu alles ramvol en ook nog grasbrok gemaakt toch wel fijn ondanks het lage re meschien volgendjaar wel hoog re kan ik het er dan wel bij door voeren
ntd79
@apel maar het is ook geen competitie of vergelijking. Als je intensief bent hoef je minder te kopen. Wij zitten op 19500 kilo de bunder.
boer03
@apel Terechte opmerking. Alleen de boer van 30.000 kg melk / ha kon afgelopen nazomer ook relatief goedkoop gras kopen in de regio? Voorraad aanleggen.. Is goedkoper dan volgend jaar overal ( lees : ver van huis) grond huren om voer te verbouwen.
boer03
Keuze wel of geen derogatie inzake kosten kan ik niet echt begrijpen. Je mag minder drijfmest bemesten, om dan goed kuilvoer te verbouwen (fatsoenlijke RE gehaltes) moet je nog veel/meer kunstmest strooien.
Dan moet je het puur doen om krachtvoerachtige gewassen te gaan verbouwen. Zoals CJW73 zegt gaat mijn voorkeur dan uit naar bouwland op naam akkerbouwer/loonwerker zetten. Meer administratie, maar wel de methode om makkelijker eiwit te verbouwen.
ntd79
@boer03 mais heeft door de regel een veel hogere opbrengst per hectare, meer dan 5 ton droge stof is geen uitzondering. Arbeidstechnisch heeft het voordelen. Oké minder eiwit, maar hoog energetisch. Als je een mindere snede gras hebt, zoals bij heel veel de eerste snede dit jaar, kan die voor een veel groter deel naar het jongvee, en dan nog is het aandeel heel minimaal mocht je toch nog wat aan melkvee voeren. Veel gerichter krachtvoer/bijproducten inkopen enz enz enz. Maar natuurlijk heeft het ook nadelen als mestafzet en minder bemesting uit dierlijke mest. Voor degene die weidt kan het een probleem worden. Dit is echt maatwerk per bedrijf of het wel of niet gunstig is.
weurding
@ntd79 meer dan 5 ton droge stof is geen uitzondering

16 ton bij 33% ds geeft al meer ja😂
+1
ntd79
@weurding grapjas😁ik ga het ook gewoon niet uitleggen😏
pieta
@ntd79 Ellendig he, die taalpuristen. 😁
Noorderling
@boer03
20kuub per ha gras laten liggen is wel veel mest, daarvoor kun je op papier wel even wat regelen. mest kun je dan ook nog met vogelaar onbemonsterd afvoeren, daar liggen wel mogelijkheden.

Doordat je minder gras hebt, kun je ook sneller rouleren. Doe al jaren op mais geen drijfmest meer, teveel risico en structuurschade in het voorjaar. Beetje kali erbij afhankelijk van de bodemvoorraad, fosfaat als iemand anders het opgeeft op papier en een beetje 50kg N als startgift in de rij, de vertering van de graszode doet de rest wel. Die mest kun je dan wel weer op je grasland kwijt waardoor je per saldo toch goede kwaliteit gras kunt winnen.

Na die mais meestal een keer aardappels of tarwe, tarwe komt vaste mest op voor groenbemester, daarna jaar aardappelen en er weer gras in waar er in 2-5jaar wel weer genoeg mest op komt.
jvt
Hier een 1800 ton mais bijgekocht, voorraad zat nu. Doet ff pijn maar in onze situatie gewoon het beste wat ons past
George
@jvt
30 ha a 60 ton voor 2000 Euro per ha. Voor 60000 Euro een heleboel voer. 😀
weurding
@George ze hadden al water bijgemengd?
George
Quote Reactie van @weurding:
ze hadden al water bijgemengd?

Als ze op een natte dag hakselen hoeft dat toch niet.
jvt
@George maakt me niet uit hoeveel ton per ha, moet per ton betalen...maar kom ook niet rond met die 60000,helaas, transport weegt toch mee in deze regio
T60401
Quote Reactie van @George:
30 ha a 60 ton voor 2000 Euro per ha

bedoel je nu 2000 inclusief hakselen? das voor niks
George
Quote Reactie van @T60401:
bedoel je nu 2000 inclusief hakselen? das voor niks

Ik hoor hier altijd dat mais niks kost doordat iedereen kuilen tot de voor- en achterdeur heeft , varkensboeren die geen geld hebben en zelfs hun eigen mais verkopen en weet ik wat ik al die jaren al voorbij heb zien komen hier waarom de mais niks zou kosten.
Erco
Hier ben ik 1 juli begonnen te voeren met de 1e en tweede snede van 2021 en vanaf augustus voor de kalveren en pinken idem van 2021 dus er is veel gegroeid maar het raakt gewoon op.
HansBa
Hier eindelijk, na 3 krappe jaren, weer voldoende voorraad. Eerste snede opbrengst dik 7 ton ds, 2e 4 ton , 3e en 4e was mooie snede met eiwit. Nu lopen er nog 30 drachtige dieren buiten, mooi droog hier en nog steeds gras. Er zal zeker een dikke gras kuil overblijven dit jaar!
Melkboer16
@HansBa gefeliciteerd met die 7 ton, daar moest ik het toch 2 keer voor maaien. Natte zooi melkt goed met droge graskuil bijmengen en droge mais.
Alles komt wel weer op volgend voorjaar.
Mc_douwel
Geen derogatie en nog steeds erg ruim in voer wel de helft minder krachtvoer nodig met de zelfde liters met meer kg vet en eiwit de afgelopen 3 (droge)laren weinig last van gehad dit jaar meer last vd nattigheid
helaas moet er wel mest afgevoerd wordne
Herbert
@Mc_douwel hoeveel gve per hectare heb je?
Erco
@Mc_douwel je kan geen vierdubbel 6 gooien hè, wie weet brengt die mest volgend jaar geld op en gooi je het alsnog 😂😬
robbies
@Erco
Quote:
kan geen vierdubbel 6 gooien

Als ervaren 6-gooier zul jij dat wel weten 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0