Sturen op duurzame bouwplannen voor verbetering waterkwaliteit

Het ministerie heeft de CDM gevraagd om te adviseren over de effecten van de door het ministerie gestelde kaders voor duurzame bouwplannen op de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater. Voor rundveebedrijven stelt het ministerie dat minimaal 70% van het areaal grasland is, waarvan >50% meerjarig grasland (>5 jaar), en dat op 100% van het niet-graslandareaal een vanggewas is ingezaaid voor 1 oktober. Voor open teelten geldt dat rustgewassen 1 op 3 in het bouwplan zijn opgenomen en dat na de hoofdteelt vanggewassen/groenbemesters of wintergranen zijn ingezaaid voor 1 respectievelijk 31 oktober.

Lees meer »

Deel dit topic

Grietje62

Reacties

Grietje62
Hoe zou het zitten als je gemengd bedrijf hebt? Naast rundveehouderij ook akkerbouw.
Enig idee hoe je dan het bouwplan invult?
+1
Noorderling
@Grietje62
2 bedrijven oprichten met alle sores er gratis bij, melkvee zo intensief mogelijk en zelf maar een wegen/monster en set kopen zodat je altijd "uit" komt.
alleen dat 50%blijvend is niet te tackelen. Gras is een prima rustgewas, alleen blijvend grasland is kapitaalvernietiging.

Melkvee wordt rondom n2000 verdreven en in akkerbouwgebieden onmogelijk gemaakt. Straks is er helemaal geen gras meer, wat een winst..
matt
@Noorderling je vergeet nog de amvbgrondgebondenheid,kom er goed klem mee te zitten als dit zo doorgaat.
Noorderling
@matt
Als je voorheen 0kg overschot had loop je snel vast. Een wespennest is het, zonder uitgang...

Kan door wat verhuur en ruil van grond het fosfaatrechten gat aardig dichten. Met 50%blijvend grasland blijft er geen bewegingsvrijheid over behalve akkerbouw grond verkopen en iets weer te kopen wat bij wijze van goedkope groene prut is voor op papier.

Het bedrijf is al in de eeuwigheid akkerbouw, nu 50jaar met gras als rustgewas wat koeien toevallig vreten.
Het gekke is, die 50% blijvend grasland telt niet bij geiten, schapen en waterbuffels. Is dat dan ander gras?
hans1980
17000 riooloverstorten in Nederland!!!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!