Snijmaisoogst met hoogkipper - video

Speciaal voor George een video waarin duidelijk wordt dat niet alle snijmais als korrel geoogst kan worden en dat er niet overal opbrengsten zijn van 70 ton per hectare:

Loonbedrijf Brouwer - Zijp uit de Beemster kan nu dankzij een eigenbouw hoogkipper ook onder extreme natte omstandighedenzonder diepe insporingen de snijmais oogsten:

http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=29604694&server=vimeo.com&fullscreen=1



1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/09/2011 17:06 door Co Scholten.

Deel dit topic

Reacties

Wimsumar
Beste discussieleden: ''Als een stuk land, zoals op de video, voor maisteelt wordt gebruikt, en het heeft niet de potentie 70 ton snijmais (of een overeenkomende hoeveelheid korrelmais) op te brengen, verbouw er dan wintertarwe voor G.P.S.''.
kaas
dus je zegt dat er bijna geen mais kan worden verbouwd in nederland is weinig mais land waar 70 ton af komt met 35 ds ,en op deze grond valt tarwe ook nog niet mee
hans m
Juist Wim,(en Oldhuus) op deze manier maïs verbouwen "is het begin van het einde".
Op dit perceel staat ook geen 70 ton; hooguit de helft!
Het is wel een betere methode dan met rupsen: die verdichten door het trillen van het rupswerk de bodem gelijk "een trilbalk op gestorte beton".
cs-agrar
misschien is de koop/huur-waarde ook niet zo hoog Wim, hoewel het land in de Beemster ook niet de goedkoopste is.
Ik vind het een mooie uitvinding, uitvinden gaat niet altijd in een keer goed, maar deze poging is zeer goede benadering lijkt mij en bij succes zal er gerust een 2e wagen bij komen. Tot die tijd, moet je ergens beginnen met innoveren.
anonymous_342
kijk en dat is nou echte innovatie geen advies bureau bij nodig en ook geen subsidiedus wat is de moraal nie mouwe mer sjowe .helemaal top.
Wimsumar
Beste I.Coumans: Ja, ''helemaal top''. Totdat het vraagstuk komt voor hoeveel meerprijs de extra tijd + extra inzet van materieel doorberekend moet worden.
Hoe kostbaar wordt dan de maisteelt met 30 - 35 ton gewasjes?
anonymous_42
Is dat land wel fatsoenlijk te ploegen?
Anders rijenbemesting/zaaiing, Henk Pol uit Uffelte pioniert al 10 jaar met maïs op veengrond door het grasland. Sommige boeren hebben immers alleen maar veenland en dan moet je wat. Schijnt ook nogal in te klinken door zware machines en ploegen?
anonymous_221
Bijkomend voordeel is dat onder natte omstandigheden de weg niet onder de klei /prut wordt gesmeerd.
anonymous_221
En het nadeel, dat de capaciteit van de hakselaar sterk wordt beperkt of je moet 2 van deze wagens hebben.
George
Ik ben nog niet overtuigt Co , met een combine kun je met rupsbanden ook ver komen en er hoeft geen wagen door het veld te worden getrokken. De kipper of wagen kan gewoon in de berm blijven staan tijdens dorsen. En ja dat niet op elke grond super goede mais groeit is duidelijk. Hier zijn ook percelen droogtegevoelige gronden waar minder groeit. Wel een goed logo voor op die dumper. Cabine van een oude David Brown/Case.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/09/2011 17:53 door George.
Grasbaal
George,

Zoveel kansen krijg je op dit land niet om de snijmais er redelijk af te krijgen, elke kans moet je grijpen. Je kunt dus niet tot november of december wachten totdat het rijp genoeg is om als korrelmais te oogsten.

George
Tja eigenlijk is het dus grond die bijna nergens voor geschikt is dan grasland.
Hier kan het ook nat zijn maar meestal komt alles toch van het land en meestal gelukkig zonder al te diepe sporen.
Coen
deze grond is toch alleen geschikt om gras/eiwit te verbouwen
mooiman
Je moet zulke mais hebben gekocht 1800 euro per ha of niet george
Hans 90
toch is het een stukkie huisflijt.
anonymous_42
Als het er maar af komt, ik ken ook iemand die heeft 2 rupshoogkiepers, maar nadeel van rupsen, ze kunnen eigenlijk niet de weg op, ze hebben in het veld al slijtage genoeg, en rupsen/sprockets zijn niet goedkoop, plus de rijmotoren gaan wel eens kapot en je kunt ze de hele winter in de schuur zetten, want met grashakselen heb je er niks mee, behalve in natuurland.
jan.1
Kan beter maar geen mais op dit land zetten,dacht eerst dat er gras gehakseld werd,voor de rest is het een mooi systeem voor byzondere omstandigheden
Jannus
Bravo voor de inventieve en creatieve loonwerkers die het toch maar voor elkaar prutsen om voertuigen te maken die onder deze omstandigheden pogingen doen om snijmais te oogsten van gronden die daar eigenlijk helemaal niet geschikt voor zijnwant zak je 20 cm de bodem in dan sta je in het grondwater

Als je gewent bent om hetgehele jaar op je percelen te verkeren dan kun je je niet voorstellen hoe het is om op veengronden te boeren,laat staan dat je weet wat het is om er mais te verbouwen,wat dat betreft heeft Co hier een punt tov George
casev
Ziet er leuk uit,alhoop ik voor hemdathet allemaal heel blijft.`t pastallemaal``net``,dus``net niet``is nooit ver weg..........
kasé
Wat een omslachtig gedoe.
Wie weet hoeveel uur de beste man hier mee aan het fabriceren is geweest en dan sta je nog elke vracht 10 minuten naar zo'n fietseketting-bak van skuitemaker te koekeloeren
Oosterhuis in Nijeveen heeft gewoon maisschotten op JCB-knikdumpers gezet die op 6 grote brede aangedreven moerasbanden staat.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/09/2011 21:28 door kasé.
anonymous_141
mais is toch een tropies gewas dus niet op dit soort gronden .
ik heb makkelijk praten wij verbouwen het op essen grond perfect
anonymous_42
Die JCB's zijn misschien een beetje breed voor op de weg om bijvoorbeeld 10km te rijden, dan kiepen en met een kraan weer opladen is ook niet ideaal. En anders zet ze de Case er toch even voor:
kasé
ja dat wil ook, die trekt nog door als de wielen van de wagens stilstaan en dan moet je het volgende jaar zo diep ploegen om je fosfaat op peil te houden
cs-agrar
En die lossen ook in een silagewagen? Die JCB dumpers hebben anders ook maar rottig kleine bakjes.
anonymous_42
Juist, zijn gebouwd voor zo'n 22 ton zand/stenen van 12 kuub, met schotten zal er een 10 kuub misschien bijkomen zo;n 22 dus, een giga vitesse gaat van 31.5 tot 42 m3, maar op die veengronden in Wanneperveen/ Giethoorn enzovoort moeten ze toch wat.
cs-agrar
Heb voor een verhuurbedrijf wel eens bij rupsdumpers de bak verbouwd voor maistoepassing. Bedrijf had heel wat van die dingen en loonwerkers zijn zelf vaak ook niet onhandig, dus kwam het ook voor dat op vastgereden.nl een rupsdumper van het bedrijf te zien was, alleen met een joskin maisbak! en voor en achter zware duwbalker op gebouwd. Ging best volgens onderschrift.
Toen de dumper weer op het verhuurbedrijf terug kwam zat de bagger en stukken mais stengel tot bovenin de radiateur en dus een en ander gesneuveld,
maar geeft wel aan hoe lang sommigen moeten aanmodderen oom de mais thuis te krijgen.
Ook eens een boer meegemaakt welke met zijn krone-opraapwagentje mee reedbij de oogst, waar wij met grote trekkers en ondertussen met verbouwde gronddumpers grootste moeite hadden om te blijven rijden, kwam hij met z'n 2wd 70pk trekker op dubbellucht en zijn opraapwagentje (8-wieler tandem) fluitend en zonder slipperij uit het perceel vandaan, met niet eens zoveel minder produkt bij zich! Hij leek er wel gewoon boven te blijven drijven!
brabo
als het hier in deze omgeving te nat wordt, dan halen ze de brede banden van de wagens om ze te vervangen door veel smallere. Zo snijden ze beter door de blubber en komen daardoor veel verder.
anonymous_8
Die Oosterhuis is trouwens wel een mooi voorbeeld van een ondernemer die kansen benut....
anonymous_14
leuk apparaat voor als het najaar een keer tegen zit. Volgens mij heb je grasland en mais geschikte grond en alleen op de laatste moet je mais bouwen. Vaak is het op zware of natte grond al moeilijker om de mais gezaaid te krijgen. Je hebt minder opbrengst en het kost veel meer om te hakselen. Als normaal mais 45 euro per ton kost, kost het op dit land wel 60 euro voor het in de kuil zit. Wellicht levert het meer op om een stukje natuursubsidie aan te vragen en mais kopen.
gradus1
Vinden ze het wiel opnieuw uit ?
Der staan op you-tubegenoeg filmpjes van de Hesston FieldQween uit de jaren 70
Die lossen veel sneller , en liepen met de techniek van toen al overal doorheen
anonymous_100
Helemaal mee eens Richard
Albert
Hoogkipper? kzie weinig kiepen
Grasbaal
Dan wordt het toch echt tijd voor een bril
klaas de b
Ik heb eeb bril Co, maar ik versta onder kiepen ook iets anders. Wijze van benaming denk ik.
Albert
Met bril zie ik een doseerbak met een bodemketting die een schuin omhoogstaat.Een hoogkipper is bv een hesston ,die om te lossen de hele bak kantelt of een een of andere bak met een hoog scharnierpunt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonbedrijf , Mais , snijmais , snijmaisoogst , hoogkipper en maisoogst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
1