Illustratie van: remco rooks

Tarwegistconcentraat in mengkuil

Een vraag wie heeft er ervaring met tarwegistconcentraat in een mengkuil? tips aub

Deel dit topic

Reacties

jvt
Tarwevergifconcentraat???
Ooit gehoord van mycotoxinen??
Ken al diverse boeren die na genoeg gezondheidsproblemen genezen zijn van het produkt te voeren, maar ja, een grote particuliere voerboer heeft overal bij hun klanten silo's neergestampt, leverde voor de zelfstandige vertegenwoordigers een leuke bonus op, dus het spul moet toch geadviseerd worden...
1234
die wisselende gedachten over dat goedje is niet nieuw. Sommigen zweren erbij sommigen en sommigen verafschuwen het. Ik denk dat de kern van het succes afhankelijk is hoe je het gebruik en vooral in welke mate.

Ik zeg, zorg voor structuur en energie en elke koe geeft melk.
Quattro-shooter
mee eens.... een koe is geen slobberend varken!

als je koeien wilt houden moet je gras hebben, ipv al dat aangevoerde spul!
jvt
heb t niet eens over de nattigheid, meer over de mycotoxinen. Alle treinwagons die bij de voerfabrieken niet mogen lossen vanwege schimmels, gaan linea directa naar de vergister en dan is het ineens prima veevoer, volgens sommigen
anonymous_498
heb er geen ervaring mee maar het zal wel een papje worden en de houdbaarheid zal er ook niet op vooruit gaan, als je het toch gaat doen succes
anonymous_360
Zal het niet te vettig worden zodat aanrijden moeilijk wordt?
de Thijs
Het "papje" ligt natuurlijk aan de dosering, maar als er hier niemand een mengkuil heeft gemaakt met tarwegistconcentraat erin dan laat zich een ander zich er eerst maar de vingers aan branden.
Die +/- 50% van de vwprijs klonk als muziek in mijn oren, en er zijn veel boeren die het in hun vmengwagen doen dus ik dacht.. waarom niet
Ik denk dat er hier maar gewoon weer bierbostel en maisgluten door gaat.
bdf
een koe is een herkauwer en geen droogtrommel met die natte zooi. als ze kunnen eten met een rietje, moet je na gaan denken.
beste Thijs,

ik heb veel mengkuilen gemaakt, maar nooit met TGC. De laatste mengkuil is al bijna 3 jaar geleden.
Wel heb ik vaak andere vloeibare producten er bij door gemengd, zoals melasse of de siroop die afkomstig was uit een snoepjesfabriek. (naam even kwijt)
Soms ook grote hoeveelheden, als je mengsel daardoor te nat zou worden, dan moet je er wel gigantisch veel bij door mengen. Dat doet niemand. Dus daarvoor zou ik niet zo bang zijn.
Normaal wordt het mengsel rond de 40% ds, dus als je elke wagen een paar honderd kilo TGC erdoor ment, dan wordt het echt niet in 1x papperig, tenzij je de rest (gras/mais) ook al (te) nat hebt.
Het enigste waar je volgens mij rekening mee moet houden is hoe het 'reageert' in de mengkuil. M.a.w. wat gebeurt er tijdens de bewaarperiode? Er vindt toch weer een nieuwe inkuiproces plaats, en wat gebeurt er dan met de totale mengkuil? Je zou niet de eerste zijn die er achter komt dat sommige producten erg raar met elkaar reagaeren.
www.heersinkvoedertechniek.nl
de Thijs
Ik heb ook al eens aardappelzetmeel (zag er uit als pap/varkensvoer) door mijn mengkuil gehad, het is net als je zegt, het gaat om het %ds en de hoeveelheid structuur van het totale mengsel en de reactie in de kuil. maar als niemand hier tarwegistconcentraat in de mengkuil heeft gehad(en ook de leveransier niemand kent die het al eens gedaan heeft blijf ik er liever met mijn vingers af)
Als het niet in één keer goed gaat zit je ineens voor een half jaar in de problemen.
valtradriver
HVAH: De laatste mengkuil is al bijna 3 jaar geleden

Is dat mengkuilen maken beetje aan't overgaan dan ?
pipo2
mijn oude voorlichter van Agrifirm is eens een mengkuil tegen gekomen waar door het inkuilproces alcohol was gevormd. ik weet niet exact wat er gemengd is in die kuil maar wel verschillende bijproducten. alcohol op zich heeft wel voedingswaarde maar ook andere gewenste en minder gewenste bijwerkingen.
valtradriver
Thijs,zo te horen heeft niemand ervaring,nu wil je zelf er je vingers niet aan branden (logisch),maar nu zat ik te denken,je kunt ook eenvoudig zelf proeven nemen door meerdere proefmengsels te maken in een voermenwagen en deze vervolgens te laten persen door zo'n maispers (ronde balen).
Op Youtube staan genoeg filmpjes!
lijkt me duur om 'even' te proberen, maar iemand moet het doen...

Borg;
over de mengkuilen; ik had er geen tijd meer voor, ben verder gegaan met dagelijks voeren, in plaats van allebei.
Er worden er wel veel minder gemaakt dan een jaar of wat geleden, door verschillende oorzaken. Er zijn nog steeds veel tevreden gebruikers.
Zoveel boeren zoveel systemen.
valtradriver
HVAH: lijkt me duur om 'even' te proberen, maar iemand moet het doen...

Waarom? met een beetje geluk tap je een 1000 litervat vol met die meuk bij collega uit in de buurt uit zijn 40cub's silo en met een beetje geluk zit er een loonwerker met zo'n maispers en met een beetje geluk heb jezelf of anders een buurman een voermengwagen!
Met een beetje geluk gaat dat niet veel extra kosten en met een beetje geluk verdien je het later dubbel en dwars terug
Erco
en met een beetje pech heb je die beetjes geluk net niet
valtradriver
Erik Schreef:
-------------------------------------------------------
> en met een beetje pech heb je die beetjes geluk
> net niet

Maar soms heb je zon dag,dat alles meezit
de Thijs
kan ik ook een bericht van me zelf wissen?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/10/2011 08:18 door thijs.
de Thijs
Zo'n dag lijkt het vandaag niet te worden. wat een rotweer hier..
klaas de b
Hier wel eens gedaan, om te voeren is het geen probleem, om in te kuilen wel een beetje een glijboel. Tot 10 ton per ha. snijmais is mogelijk mits de mais voldoende ds. heeft. In elk geval boven de 30%. TGC bevat eiwit dat prima past bij de mais,en de pH is laag (ongeveer 3) dus goed voor het conserveringsproces. Hadden een schone mestcontainer bij de kuil waar met een kleine mesttank de TGC laagsgewijs tijdens het maisinkuilen uitgehaald en over de kuil gebracht werd. Op en afritten ontzien. Logistiek moet het allemaal kloppen.
jop 456
Luister GOED naar het verhaal van jvt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zelf ook een silo gehad en 3x vol daarna gauw de silo verkocht .
In het rantsoen zat genoeg struktuur 2.5 kg tarwe stro en 0.5 koolzaad stro
maar die schimmels ?????????????

groeten JOP 456


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10/10/2011 00:02 door jop 456.
anonymous_211
Een vriend van mij heeft TGC vorig jaar ingekuild met gebroken mais en hele tarwe. Hij voegde hier ook nog Entec-CCM aan toe(zuurvan Selko) en het geheel werd verstrekt aan de vleeskuikens. Prima combinatie.
Het mengen gebeurde met een voermengwagen met weeginrichting. Er kwam 3000 kg gebroken mais, 3000kg tarwe 300liter TGC en 15 liter zuur in waarna het goed werd gemengd en daarna in de kuil aangereden met een shovel.
de Thijs
Deze keer een mengkuil met een hoog aandeel verse mais, ik denk dat het gevaar op evt schimmels kleiner is bij een aangezuurde kuil en evt zuur
anonymous_6
Hoe voer je in vredesnaam kuil aan vleeskuikens
anonymous_8
zo lang je geen gras door de kuil hebt gemengd , kan dat prima....mits je een voerinstallatie hebt, waarin je een enigzins vochtig product (uit de kuil) kunt mengen met drogere bestanddelen
anonymous_211
Het enige en goede antwoord.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mengkuil en tarwegistconcentraat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
5