Inkuilmiddel

Hallo, De voorlichting hamert deze week om toch een inkuilmiddel toe te voegen tijdens het kuilen. Is het nuttig of noodzakelijk gezien deze zonnige week? Zit hiet een dikke snede op.

Deel dit topic

Reacties

kaas
Ja je bent zelf baas als je het toevoegt of niet ,ik doe het normaal niet maar met toch een redelijke dikke snede ga ik het dit jaar wel doen [toevoegmiddel met melk en azijn zuur ] lijkt mij het beste kost wel wat maar er zit ook veel waarde onder het kleed en dan op de laatste 1 of 2 duizend euro bezuinigingen lijkt mij niet verstandig.
ik zou wat ik duitsland bestellen maar levering 2 tot 5 dgn lijkt mij te onzeker
+10
Noordoost
Zon en wind, das ons toevoegmiddel.
Goedkoop ook 😉
+3
harke
Als je nog moet maaien en je hebt mooi zo'n in het gewas gehad zie ik geen enkele aanleiding om toevoegmiddel te gebruiken
harke
@harke ik bedoel zon
+1
Bekkink
Dag langer wachten met maaien. Meer suiker int gewas. Gratis toevoegmiddel
Achso
@Bekkinken wat voegt dat toe dan?
labella
@Achso donderdag regen.
+1
jan w
@Bekkink
Ik verwacht dat er al voldoende suiker in het gras zit. Het eiwit daalt en het suiker stijgt. Afgelopen week stond er vers gras onderzoek op internet. 6000 kg. d.s. met 180 gr. suiker.
hans1980
@jan w eiwit dan?
jan w
@hans1980
RE was iets van rond de 135
Koers
Ik heb de afgelopen drie jaren twee keer een inkuilmiddel toegepast in de voorjaar snede. Beide keren met teleurstellend resultaat. Het viel me op dat de koeien eerder meer melk gingen geven toen de kuilen met kuilmiddel op waren dan toen we de kuilen met kuilmiddel voerden. Afgelopen jaar geen kuilmiddel gebruikt en het beste gemolken van de minste kuilen in jaren. Ik ben dit jaar dan ook niet van plan een kuilmiddel te gebruiken.

Mocht je wel een kuilmiddel willen gebruiken, let goed op wat je wordt gepresenteerd door een verkoper. Op papier klopt het altijd... Vraag ook even naar praktijk voorbeelden. Als je daarnaast even simpel gaat rekenen met de getallen die je worden gegeven, dan moet je erg hard melken wil het kuilmiddel je een financieel voordeel opleveren. Uiteraard hangt e.e.a. ook af van je inkuil- en uitkuilmanagenent en hoe secuur je aan het voerhek bent.
+1
Achso
@Koersdan zou ik altijd slechte kuilen maken
newholland6640
@Koers en wat vind jij een goede kuil? Goede kuil met verkeerd rantsoen maakt nog niks.
+1
Koers
@newholland6640 volgens het boekje had ik kuilen met 1000+ vem, met 180 re en ds 30%. Rantsoen klopte, maar melk geven ho maar. Laatste jaar had ik een kuil met 950 vem veel meer ds en vergelijkbaar re gehalte.
Bekkink
@Koers koeien zijn ook herkauwers.
+1
jan w
@Koers
veelal wordt het rantsoen te veel gecompenseerd door een overmaat aan of producten in het krachtvoer. Als je te weinig eigen voer hebt, dan zou je misschien beter geen toevoegmiddel kunnen gebruiken. Algemeen wordt de verteerbaarheid van het voer beter met inkuilmiddel. Daardoor gaat de koe meer ruwvoer opnemen. En kan de Krachtvoer kraan wat minder, alleen dat gebeurt veeal niet en verder willen de vooral grootte voerleveranciers een te hoge Eiwit gift aan de koe geven. Een rantsoen met 150 RE zou voldoende moeten zijn.
jan w
Door de juiste inkuilmiddel wordt ook de verteerbaarheid verbeterd. Heb zelf alles onder het plastic zitten. Voor gem. € 10.00 / ha. ben je klaar, of je moet de voerboer sponsoren en dan kan het maar zo oplopen tot € 35.00 / ha.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0