Boumatic tochtighedsdetectie

Hallo allen, ik heb een prijs gekregen van boumatic voor tochtigheisdetectie, en die was aardig goedkoper dan bv nedap. Mijn vraag is heeft iemand ervaring met boumatic tochtihedsdetectie? Werkt het zoals het moet? Tevreden/ontevreden? mvg

Deel dit topic

maisbult

Reacties

Jowi
Tocht detectie van Boumatic is van Nedap en software Herdmatrix is hetzelfde als Uniform.
maisbult
Bedankt voor uw antwoord Jowi, ik heb vandaag aan de verkoper gevraagd hoe dit nou zit: hij zegt dat sinds een jaar boumatic zelf een eigen detectie programma ontwikkeld heeft.
Jowi
@maisbult Dat zou kunnen, heb al 30 jaar Boumatic maar activiteit en herkauw van Cowmanager.
+1
hookwood
Ik werk zelf met het IDA systeem van Connecterra. Ben daar zeer tevreden over. Naast tochtdetectie en gezondheid zijn ze nu ook bezig met het ontwikkelen van afkalfmeldingen. Werkt nog niet feilloos maar wordt steeds beter. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een melding van een koe die nog niet in het strohok zat maar nog in de ligboxen. Toen maar even in het strohok gedaan en binnen een uur was het kalf er.
sjoerd de melker
Ik heb helemaal geen ervaring met tochtdetectie systemen.
Maar kun je helemaal blindelings varen op dergelijke systemen?
Noorderling
@sjoerd de melker
Het is een hulpmiddel. Maar kunt uit de activiteit grafiek en regelmaat in dagen vaak wel zien dat die koe tochtig is terwijl ze jezelf niet direct opgevallen zijn.

Je ziet ze zelf niet altijd tochtig, maar kunt vaak ook wel zien dat een koe tochtig is geweest en bij twijfel opvoelen.

Maar hebt zo ongemerkt ook nog wel een aantal koeien per jaar die wel regelmatig verhoogde activiteit hebben maar toch drachtig zijn. Soms wel 3x na de inseminatie op 21dagen. Soms zit je een keer op een voortocht en is de piek een paar dagen nog veel hoger.
jan w
@sjoerd de melker
Als je een goed systeem hebt, kun je er blindelinks op varen. Werk er nu ongeveer 8 jaar mee en de meldingen in die jaren die niet "klopten" zijn op 1 hand te tellen.Het liefst zie ik helemaal geen tocht bij de koeien en gewoon blindelinks insemineren. Nadeel is wel, dat je wel heel consequent moet blijven. Want je "ziet" de desbetreffende koe over 3 wkn. gewoon weer tochtig.
+1
de Tank
@sjoerd de melker Als je de gegevens goed leest wel, ik vertrouw er meer op dan mijn eigen waarneming.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!