Duurzame bijdrage

Ambitie.
Het is een veelomvattend begrip met een positieve lading.

Onze RFC heeft ambitie. Dat is de boodschap die we meekrijgen. Ambitie op meerder vlakken. Enkele voorbeelden die genoemd zijn: -ambitie om klimaatneutraal en emissieloos te produceren -een toonaangevende melkprijs aan de leden te betalen -aan een toekomstbestendige onderneming te bouwen En zo zijn er nog een heel aantal punten te noemen waar mensen die voor ons werken bij rfc zich dagelijks voor inzetten en waarover ze ideeen hebben voor de toekomst. Ambitie is goed. Het past bij goed ondernemerschap om het te hebben.

Nu even naar de realiteit. Rfc heeft de leden gevraagd mee te denken over het verstevigen van de financiele positie van rfc. Ik begrijp de dilemma's, tenminste deels. Maar daar wil ik nu niet de aandacht op vestigen. Het punt wat voor mij veel te veel op e achtergrond blijft is: waarom is er een financieel probleem? Er is geld nodig. Dat herken ik. Geld is nodig voor de continuiteit van een bedrijf, voor lopende dagelijkse zaken en voor onderhoud en investeringen. Vorig jaar is er een voorstel aangenomen waardoor er minder melkgeld uitbetaald wordt en er meer overblijft om te gebruiken voor de verdeling tussen rfc en de leden. Een voorstel gestoeld op dezelfde argumentatie welke nu weer gebruikt wordt: geldtekorten. Waarom zijn er tekorten? Draait het niet zo lekker? Wetende dat we in een lastige coronatijd zitten is het antwoord al snel: ja. En begrijpelijk. Maar voor de coranatijd was er al een financieel probleem.

De vraag die opkomt: WAARVOOR is er geld nodig? 1 van de punten die aangegeven is verdient onze volle aandacht. Het punt van de scheefgroei van ledenkapitaal is er een om de discussie over aan te gaan maar kan gelijk oplopen met het volgende punt :waarom kan rfc niet zelf de broek ophouden?

Het is al langere tijd veel negatief nieuws wat komt uit Amersfoort. Met meestal het vooruitzicht dat het in de toekomst beter wordt. Voor die betere toekomst moet je als bedrijf investeren. Een financieel gezonde onderneming doet dat uit de winst die gemaakt wordt. Gezien de geldvraag van rfc maak ik mij zorgen. Is de verwachting zo slecht dat rfc dat ook op iets langere termijn niet zelf denkt te kunnen, of zijn de ambities die er zijn bij de verschillende deviesies niet normaal? Ik weet het niet. Wel lijkt het mij verstandig om daar een antwoord op te krijgen. Rfc heeft net als elk ander bedrijf elk jaar een pot geld voor onderhoud en investeringen. Maar de pot is dus te klein. WAARVOOR is al het extra geld nodig wat er de eerste 10 jaar gevraagd wordt van de leden om extra te investeren in Rfc? Die vraag dient m.i. als eerste beantwoord te worden. Wanneer een bedrijf structureel ondermaats presteert is de eerst benodigde oplossing: de huidige gang van zaken tegen een heel fel licht houden!!

Mocht blijken dat RFC werkelijk honderden miljoenen extra nodig heeft naast het geld wat normaal via de winst weer teruggaat naar RFC dan blijft er nog een vraag over. De vraag die nu voorligt bij ons leden. WAARMEE gaan we dat betalen? Bij veel leden is de financiele situatie niet rooskleurig. Melkprijs en kostprijs liggen sectoraal al langer ongezond veel te dicht bij elkaar. Men zegt wel eens: werken met andermans geld is gemakkelijk. Vanwege het feit dat leden elke euro zelf op hun eigen bedrijf nodig hebben en het vertrouwen in de aansturing van rfc en de binding met de leden ondermaats is lijkt mij een stevige heroverweging van de uitgesproken en niet nader toegelichte ambities een punt om bovenaan de agenda te zetten.

Deel dit topic

Reacties

+3
familie pelle
Prima stuk! Eerst moet deze discussie gevoerd worden alvorens er weer bijgestort moet worden.
Nijhof
Duurzaam = Geld verdienen.
+5
bdf
Je start een discussie op een interne website van FC, op melkweb. Waarom wil je exact dezelfde discussie hier nogmaals voeren?? Gek he dat niet alles op melkweb gedeeld wordt. Alles wat daar eventueel in vertrouwen gedeeld zou worden, ligt meteen op straat. Zie dit voorbeeld maar weer.
+2
verbi
@bdf Omdat hier weer een ander soort publiek zit.
wotan2
@bdf als de discussie op melkweb de verkeerde kant op gaat word hij verwijderd. Dezelfde discussie op een ander platform voeren is zo gek nog niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @wotan2:
als de discussie op melkweb de verkeerde kant op gaat word hij verwijderd

Dat is op Prikkebord niet anders.
wotan2
@kanniewaarzijn als een discussie hier de verkeerde kant op gaat betekend dat: schelden of op andere manieren beledigen. Bij Rfc op de site is de verkeerde kant al, een andere denk richting dan de directie.
kanniewaarzijn
@wotan2 Hier zijn Robert Jensen en Rypke Zeilmaker in de ban gedaan. Ik kom ook nooit meer een link tegen van Blue Tiger. Diezel schijnt verbannen te zijn, die heb ik ook nooit horen schelden. En waag het niet om iets negatiefs over LTO te zeggen.
+2
wotan2
@kanniewaarzijn enige censuur is nodig, hoewel ik met je eens ben dat al de door jou genoemde onderwerpen of personen, echt wel een verrijking waren, en wat betreft Lto men lange tenen heeft. Echter als je kijkt waar discussies uit de hand liepen, kom je weer op het zelfde uit. Dat Diezel al een tijdje niet meer actief was, was me opgevallen. Een ban voor hem zou ik toch wel buitensporig vinden, hij is anders denkend, en dat is nodig in een discussie. In het verleden had je hier jan is hobbyboer, die kon ook goed out of the box denken, maar is gestopt omdat men hem persoonlijk belaagden, de reden waarom ik nog steeds annoniem prik.
Momenteel erger ik me echter nog het meest aan arie j. . Ik heb hem leren kennen als iemand die veel wist van vroeger, of wist waar het te vinden was. Tegenwoordig meent hij dat hij god is en de waarheid in pacht heeft. Tegenspraak duld hij niet, en mocht je onderbouwd kritiek hebben op wat hij heeft gezegd lut hij daar gewoon omheen of veranderd van onderwerp.
Ik ben ook maar een mens met fouten, maar sta ook voor mijn mening tot een ander me kan overtuigen met eerlijke feiten.
+1
kanniewaarzijn
@wotan2 Je hebt helemaal gelijk, ook wat Arie betreft. Die is de laatste tijd erg aangebrand. En de rest mis ik ook, juist vanwege andere geluiden. Ik dacht dat we zelf wel konden bepalen wat we wel of niet willen lezen. Dat hoeft Co niet voor ons te doen.
Ouwe Gerrit
@bdf Waar ben je bang voor? Zorg dat je anoniem kan prikken.
+4
bdf
@Ouwe Gerrit ben helemaal nergens bang voor. Echter een dergelijke discussie of invulling hier van doe je met leden niet met alle roeptoeters bij elkaar. Dat doet niks af aan de terechte vragen die gesteld worden. Maar het is een eigenaars vraagstuk.
sorry
@bdf dit forum werkt veel makkelijker, hoeveel mensen zijn er bezig me het beheer van melkweb?
Nijhof
@bdf Rfc heeft gekozen voor de samenwerking met NM. Omdat NM leden geen toegang hebben tot de info kunnen ze hier meekijken hoe het met hun coop gaat.
wotan2
@Nijhof hun coop?
Nijhof
@wotan2 aandeelhouder
wotan2
@Nijhof ik zal wel hebben liggen slapen ergens in dit proces, maar NM heeft kapitaal in RFC?
Nijhof
@wotan2 zeggenschap
+1
koeiboer
Rendement is klote bij Rfc als bij alle andere ook. Compleet verkeerd beeld dat je in die verre landen ooit decennia lang geld verdient. Iedere melkverwerker zit wel in een apenland en allemaal sjokken ze de dure munt van hier weg voor een valutaverlies op de balans te kunnen zetten. En die praat dat ze boven de gemiddelde marktomstandigheden (hun garantieprijs) scoren is ook totaal van de pot gerukt. Bij appie in het schap kost een litertje naar water smakende melk (half lege melk) dus ook 1 euro.... Ik zou zeggen Hein daar gaat je winst... maar het zal wel zo zijn dat Hein en een volle boodschappenkar naar huis rijd een dikke vergoeding van Appie krijgt.
Fristie
Maar durven we ook te benoemen wat er speelt. Daarvoor is het nodig om even een zijsprong te maken. Problemen hebben vaak een oorzaak. Van problemen kun je gevolgen krijgen waar je last van kan hebben. Wanneer je dit heel goed snapt en analyseert kun je zover komen dat je een oplossing bedenkt. Ik merk veel re vaak bij complexe zaken dat oorzaak en gevolg door elkaar gehaald worden. Dit zal ik duidelijk maken. Rfc heeft last van een te weinig robuust eigen vermogen. Ook scheefgroei tussen leden onderling over de hoogte van de deelname in rfc wordt benoemd. De scheefgroei is gekomen door het gekozen beleid. Je kunt wel kijken of we dat willen veranderen. Die discussie bewaar ik voor een later moment, maar twee dingen ga ik er nu wel vast over zeggen. Dat het ene lid meer geld in rfc heef zitten dan de ander maakt niets uit. Er staat een totale som eigen vermogen en daar draait het om. Dat het argument aangevoerd wordt dat verschil niet eerlijk is lijkt mij schokkend. Het verschil kent zijn oorsprong in het gevoerde beleid. Aangeven dat het niet eerlijk is betekend: we hebben iets niet goed gedaan waardoor we scheefgroei hebben gekregen.
Tweede punt: wanneer de meerderheid gaat beslissen dat scheefgroei geen recht doet aan de cooperatieve gedachte heb ik een voorzet. Wanneer je wilt repareren doe dat dan op een wijze die recht doet aan jonge leden, opvolgers die net overgenomen hebben en anderen die bij moeten financieren. Dat betekent dat je het niet kan maken om een groep leden zwaarder te belasten. Dat is ook niet cooperatief. Het melkgeld houdt niet over wanneer je het afzet tegen de gestegen kosten en de eisen die aangescherpt worden.
Dan gaan we naar de oorzaak van het probleem.

Maar eerst het probleem: Geld. Rfc heeft geld nodig. Zoals gisteren al aangegeven zou het goed zijn de leden eerst heel duidelijk uit te leggen waarom rfc zoveel extra geld nodig heeft.
Een heldere uiteenzetting ho rfc meer winst denkt te gaan maken met het zelfde volume melk maar met een hogere financiering is nodig om vertrouwen te krijgen bij de leden dat rfc bouwt aan een toekomstbestendig bedrijf. De reden waarom ik dat zo schrijf is gelegen in de bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren. Die waren niet goed.
Dan komen we vanzelf bij de kern van het probleem. Waardoor kunnen/willen leden de vrijkomende ledencertificaten niet meer overnemen. Stel een goede vergoeding in het moet goed te doen zijn zou je zeggen. En dan hebben we de koe bij de horens: ook op de melkleverende bedrijven is geld een steeds groter probleem. Een melkveebedrijf is gemiddeld genomen best eenvoudig mbt financien: je ontvang geld, geeft wat uit en houdt dan wat over om leuke dingen van te doen.
Onder die leuke dingen schaarde ik ook altijd het krijgen van een goede vergoeding op certificaten. Maar wanneer de situatie zover is dat sectoraal de kostprijs op hetzelfde niveau ligt als de opbrengstprijs is er geen ruimte meer om ledencertificaten over te nemen van stoppende leden. Dus eigenlijk heeft rfc hetzelfde probleem als de boer: er wordt te weinig verdient. Bij een boer die te weinig verdient komt bijzonder beheer helpen om je weer op er bovenop te helpen.
Rfc kiest een andere insteek: investeren. Dat mag, mist heel, heel goed uitgelegd waarom dat zowel rfc als de veehouders moet gaan helpen.
koeiboer
Terechte vraagstelling... goed verwoord ... maar nauwelijks een Rfc lid dat kan of durft te beamen dat de vork zo in de steel zit. Laat staan dat de bestuursleden dit durven te zeggen tegen de directie. Zoals aangegeven in de vergadering.... rendement dat is wat telt... en is ook bij Rfc te laag.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0