Natuurgrond wordt strop voor veehouders

Rvo eist dat er in nieuwe pachtcontracten van natuurgrond komt te staan hoeveel mest er op mag. Hier in de omgeving krijgen we het niet voor elkaar om enkele tonnen stalmest te mogen rijden. In de nieuwe pachtcontracten verwacht ik dan ook dat er 0 kg komt te staan.

Grootst probleem wordt grondgebonden groei. In 2014 werd 70 kilo fosfaat per ha gehanteerd. Bedrijven die 10 ha natuurgrond hebben kunnen even op zoek naar 700 kilo fosfaatplaatsingsruimte. ofwel zoek maar effe tien ha landbouwgrond bij.

Deel dit topic

Reacties

+1
ted9
Alles word uit de kast gehaald.....
+1
PIONIER
@ted9 hèhè eindelijk zijn ze wakker. Je kon het altijd voor vol opgeven maar nu dus niet meer. Ben blij dat ik er al aantal jaren van af ben. Laat ze maar lekker zelf zorgen dat het netjes blijft. Komen ze vanzelf wel een keer op ander gedachten. 😬
+7
Frans Z.
Des te meer reden om die grond te laten liggen. Laat ze zelf de rotzooi opruimen.
+4
boer03
Diezelfde natuurgrond heeft bij sommige boeren in 2015 heel veel opgeleverd!
Erco
@boer03 klopt 😃👍
hookwood
@boer03 Ik bedoel maar....
Jowi
@boer03 verklaar eens nader,heb hier ook 12 ha minder in gebruik als in 2015 (geen natuur grond) maar die betalingsrechten zijn de laatste paar jaar niet te slijten ( verhuren of verkopen)
Dat heel veel opgeleverd moet hier nog gebeuren.
buorman
@Jowi
Wat denk je van 8,3% korting ivm wel of niet grondgebonden?
Mogen die paar betalingsrechten wel gestolen worden [maar niet is nog beter]
+1
Jowi
@buorman ze hadden alle losse pacht nooit mee moeten tellen voor strontgebondenheid en voor betalingsrechten, ze zitten hier allemaal op losse grond te aasen.
Hier ook 8,3 % gestolen ( 2010 net zo veel koeien als 2-7-2015) en had de grond in 2015 op 2 nummers staan,1 met dero (melkveebedrijf) en een zonder dero ( akkerbouw) maar voer over en nog akkerbouw en 1/3 van alle mest afvoeren ???
+1
Koeien boertje
@Jowi toen het jaar dat de betalingsrechten kwamen zei de boekhouder dat ik het land dat ik niet zeker wist hoelang ik dat nog had niet op moest geven.
Dat jaar 400 kuub bij de voorraad op gedrukt en 3 jaar later was ik het kwijt.
Achteraf bleek dat goed te zijn maar toen een domme gok.
ted9
@Jowi Hoorde in de wandelgangen dat je volgend jaar je onbenutte rechten kwijt bent.
Jowi
@ted9 Dat is altijd al geweest na 2 jaar niet verhuren of gebruiken(pas nog een brief van RVO over gehad.
Word weer voor een habbekrats weg geven.😢
+1
ted9
@Jowi dat was niet zo aangezien je rechten automatisch elk jaar op een ander perceel werden gezet. Zo was een onbenut recht nooit paar jaar onbenut.
buorman
Rvo eist dat er in nieuwe pachtcontracten van natuurgrond komt te staan hoeveel mest er op mag.

Van waar deze info? Heb je een link/bron?
+3
T60401
@buorman

Op site van rvo staat onder veranderingen mestbeleid 2020 het volgende:

Natuurgrond met pacht- of huurcontract

Voor natuurgrond staat soms in een pacht- of huurcontract (gebruiksovereenkomst) hoeveel mest u maximaal mag gebruiken. U beschrijft dat vanaf nu in kilogram stikstof of fosfaat. Dit hoeft alleen in overeenkomsten die u na 1 januari 2020 afsluit. Had u voor deze datum al een overeenkomst? Dan hoeft u dit alleen aan te passen als u deze verandert of verlengt.
Peterr
@T60401 Sorry, je was me net voor toen ik nog aant knippen en plakken was.
iig bedankt voor de info, top!
+1
buorman
Quote Reactie van @T60401:
onder veranderingen mestbeleid 2020

Oke, voor 1/1/20 al rond gemaakt, dus mogelijk aandachtspunt voor 2021
Peterr

(klik om te vergroten)

Op RVO site
+1
verbi
Moet niemand meer natuurgrond pachten mogen ze het zelf bij houden. Maar er zullen altijd weer sukkels zijn die erin trappen. En de overheid lacht zich weer te barsten.
pietjepuk
@verbi Heb zelf altijd van die gronden gepacht. Ben er zeker niet slechter van geworden maar zie het nu wel op een eind lopen omdat ze bijvoorbeeld de betalingsrechten al willen hebben. Maar is het waar wat T60401 hier aanhaalt. dat je natuurgrond moet vervangen door landbouwgrond want dan heb ik ook een serieus probleem.
Realisme
@pietjepuk dmv weidegang kan je nog een end komen zeker als dr gronden tegen je huiskavel aanliggen
+1
pietjepuk
@Realisme Hoe bedoel je? melkkoeien weide in natuur?
Realisme
@pietjepuk gaat vooral om jongvee en droge koeien weiden op die gronden. Maar als die gronden tegen je huiskavel aan liggen is het aannemelijk te maken dat je de melkkoeien daar geweid heb.
+1
buorman
Quote Reactie van @verbi:
Maar er zullen altijd weer sukkels zijn die erin trappen

Enn bedankt........
Maar van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden
hookwood
Het is al sinds de invoering van het nieuwe mestbeleid in 2006 zo dat je natuurland alleen mag meetellen voor de hoeveelheid mest die erop mag dus op zich hoeft het opgeven van de hoeveelheid mest die in het pachtcontract staat geen problemen te geven.

Als je het altijd voor de volle mep hebt meegeteld, meer dan er op mocht in ieder geval, ben je feitelijk gewoon in overtreding geweest.....
Peterr
@hookwood Daar ging het niet om. Wel ff topic lezen.

(klik om te vergroten)

Deze Topic
buorman
@Peterr
En weiden????
hookwood
@buorman Als je volgens het pachtcontract er dieren op mag weiden tel je de hoeveelheid die ze gedurende die periode produceren als afvoer naar natuurterrein.
hookwood
@Peterr Ik heb het topic gelezen. Het punt van dit topic is met name dat je het nu moet op gaan geven bij RVO. Het feit dat er minder op mag in een nieuw pachtcontract heeft mijns inziens niets te maken met het feit dat RVO nu wil weten wat er in het contract staat.
T60401
@hookwood Het gaat niet zo zeer om of de mest er wel of niet op mag. Dat is loonwerker bellen en mestafvoeren. Het gaat om de 70 kilo fosfaat die in de berekening van grondgebonden groei melkveehouderij wordt meegenomen. Dus het wel of niet mogen houden van de koeien. In de intro noem ik 10 ha maar de meeste bedrijven hebben een veelvoud van 10 ha in gebruik. Kan het zomaar zijn dat je 20 of 30 melkkoeien op moet ruimen als je geen landbouwgrond bij kunt vinden.
hookwood
@T60401 Ja maar dat heeft toch niks te maken met het feit of je dat al of niet moet opgeven bij RVO? Als je grond (plaatsingsruimte) kwijtraakt weet je dat je een probleem kunt krijgen met de grondgebonden groei. Daar is toch niks nieuws aan?
T60401
@hookwood Het is het zelfde als met de dumpmelk tijdens de wedstrijd de regels veranderen. Alleen dit heeft veel grotere gevolgen. In feiten veranderd er niets want de grond blijft gewoon onder het bedrijf.
+1
Peterr
@hookwood Jawel is wel nieuws aan. Tot vorig jaar mocht je gewoon mest tbv de grondgebonden groei op natuurgrond plaatsen wanneer daar niks over in het contract was afgesproken.
Dat heeft RVO nu veranderd voor de nieuwe contracten vanaf 1-1-2020.
Wanneer er daar niets over de plaatsingsruimte mest in staat, dan mag er dan ook niets meer op.

3 x raden. Oeps, staat al in de topic hoe verhuurder er nu veelal mee om gaat.
Realisme
@hookwood als die gronden ingericht zijn met beheerplan en dergelijke heb je gelijk. Maar zo lang die gronden door een TBO worden verhuurd als grasland en er ook nog geen N bestemming op zit kon je tot een paar jaar geleden er ook gewoon derogatie op aanvragen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0