VIDEO: Hoe duurzaam is de kalverhouderij?

In Nederland eten we nauwelijks kalfsvlees. Per jaar 1,3 kilo per persoon, in vergelijking met 36,5 kilo varkensvlees en 22,1 kilo kip. Toch is Nederland de grootste kalfsvleesproducent van Europa. De wereldmarktleider op het gebied van kalfsvleesproductie is het Nederlandse bedrijf de VanDrie Group, met een jaaromzet van zo’n twee miljard euro.

Het overgrote deel van het hier geproduceerde kalfsvlees gaat op export naar Midden- en Zuid-Europa. Daar is ons kalfsvlees een veel gevraagde delicatesse. En ook in China worden nieuwe afzetmarkten aangeboord. Om aan alle vraag te voldoen, importeert Nederland jaarlijks zo’n 800.000 kalveren uit het buitenland, en de import groeit. Intussen maken deskundigen zich zorgen over de effecten van deze diertransporten. Hoe groot is de kans dat de dieren ziektes meenemen naar Nederland? En wat betekent dit voor het dierenwelzijn? Lees meer: bnnvara.nl/zembla/artikel/...

Dit jaar presenteerde minister Schouten van Landbouw haar visie op de veehouderij. Die moet "waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat.” ZEMBLA onderzoekt: hoe duurzaam is de kalverhouderij?.

Lees meer »

Deel dit topic

arjen90

Reacties

Dirk van Zetten
NL moet zorgen voor hogere gezondheidsstatus, omdat NL nu bezig is IBR en BVD vrij te worden, moet vooruitlopend import uit landen die niet vrij zijn verboden worden of quarantaineplixht met bloedonderzoek om hier te komen zolang de gezondheidsstatus hier lager is houden we veel instroom
puntertje
@Dirk van Zetten Pas maar op, straks wordt @JanCees weer boos op je.
buorman
''Dit jaar presenteerde minister Schouten van Landbouw haar visie op de veehouderij. Die moet "waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat.”

Dan zijn de intensieve veehouderij sectoren voorlopers...................
+1
KOC1981
Blijft vooral een raar uitgangspunt waarmee het artikel begint dat omdat we het grotendeels exporteren afgedaan wordt als dom dat we dat doen. als we van alle industrie in NL het gedeelte dat geëxporteerd wordt afnemen gaat de BV Nederland niet zo top draaien de komende jaren volgens mij.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!