Rantsoen melkvee, MKS met gras

Hallo,

Heeft er iemand ervaring met MKS met gras voor hoogproductieve melkkoeien. We willen dit jaar de mais tot mks hakselen voor meer zetmeel en vem per kg droge stof. Wat zijn jullie ervaringen met alleen MKS met gras te voeren in plaats van snijmaïs? Of wat vinden jullie ervan?
Piet de Wit

Laatste  |  

Reacties

Boerma
Wouden wij vorig jaar proberen. Maar er groeide zo weinig gras dat we het maar gewoon gehakseld hebben. Zal dit jaar niet veel anders worden denk ik
jan w
Waarom zou dat niet kunnen, alleen MKS is wel broeigevoelig. Had het afgelopen winter willen proberen om een deel van de mais als MKS te hakselen en dan samen met versnipperde voederbieten in te kuilen. Alleen de mais was door de droogte te slecht.
Ynze Oenema
Idee hadden wij vorig jaar ook. Is het broeigevoeliger als gewone mais ? Lijkt me mee vallen als je 1 meter voersnelheid per week haalt toch?
hoest
Zit er hier ook over te denken om de maïs als mks te oogsten en dan een paar vracht perspulp er overheen
joske1980
@hoest
Deden wij jaren geleden ook dat werkt super. Het spul os idd broeigevoeliger omdat het droger is dan gewone mais en lastiger pakt.
pieter p
Wi hebben het vorig jaar een deeltje laten combinen en dan laten malen en in een slurf laten stoppen, wel een conserveringsmiddel erdoor gedaan. Er zit ongeveer 1.5ton per strekkende meter. Er was een vochtgehalte van 29, is wat te laag, volgens de loonwerker is 32% het optimum. Zo is er ook een collega boer die de alleen de kolf liet hakselen en die in de slurf liet stoppen, volgens hem kun je beter ook een conserveringsmiddel toevoegen.
pieter p
Het lukte niet om erna een foto toe te voegen

(klik om te vergroten)

korrelmais
PIONIER
Gras groeit al bijna niet meer volgens de geleerden en we gaan een snede missen. Dan ook nog je mais verspillen?? 😀
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!