Sterftecijfers kalveren bij 1.200 boerderijen veel hoger dan gemiddeld

Op 8 procent van de veehouderijen wordt een op de vijf pasgeboren kalveren niet ouder dan twee weken.

Bij meer dan 1.265 Nederlandse rundveebedrijven zijn de stallen zo smerig dat het sterftecijfer onder kalfjes 20 procent of hoger is. Het gaat om 8 procent van alle onderzochte bedrijven, bevestigt het ministerie van Landbouw na berichtgeving door RTL Nieuws.
 Een op de vijf kalfjes binnen twee weken dood (ad.nl)

Op ruim 1200 boerderijen in Nederland is sprake van extreem hoge sterfte onder kalfjes. Meer dan 12 procent van de kalveren is binnen twee weken dood. De dieren worden geboren in erbarmelijke omstandigheden met een slechte hygiëne, waarbij de kalfjes soms tot hun knieën in de mest en urine staan.

 'Smerige stallen leiden tot extreem hoge kalfjessterfte' (nos.nl)

Bij 1200 boerderijen in Nederland is sprake van een extreem hoge sterfte onder kalfjes. Dat bericht RTL Nieuws op basis van rapporten van het ministerie van Landbouw. Het is voor het eerst dat de cijfers openbaar worden en dat duidelijk wordt bij hoeveel bedrijven het sterftecijfer boven de 20 procent ligt. Het gaat om boerderijen die zuivel en vlees leveren voor de verkoop. Volgens RTL zijn de omstandigheden op sommige bedrijven erbarmelijk. De stallen zijn smerig en kalfjes worden slecht verzorgd. Op de site van RTL staan foto's van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit. Op de foto's is onder meer te zien hoe kalfjes tot aan hun enkels in de mest en urine staan. Verder zijn er foto's van kalfjes met wonden op hun knieën en kalfjes die verrot voer of te weinig water krijgen. Te druk Frank van Eerdenburg, hoofddocent aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, constateert op de site van RTL dat boeren het te druk hebben. "Eén boer kan 80 koeien verzorgen, we zien nu veel bedrijven met 120 of 130 koeien", zegt hij. Dan schiet volgens hem de zorg voor de kalfjes erbij in. Belangenorganisatie LTO Nederland noemt de cijfers en de foto's schokkend, maar de organisatie wil de cijfers ook in perspectief plaatsen. "Als 1200 bedrijven het slecht doen, betekent dat ook dat heel veel bedrijven het goed doen", zegt Jeanette van der Ven van LTO in het NOS Radio 1 journaal. Volgens Van der Ven is de zorg voor jonge kalfjes erg complex. "Het is niet zo dat het automatisch goedkomt als je ze schoon en droog opvangt en voldoende moedermelk geeft. Er kunnen infecties door een stal gaan en ook de conditie van de moeder speelt een belangrijke rol." Plan van aanpak LTO kan zich niet helemaal vinden in de constatering van hoofddocent Van Eerdenburg dat boeren het te druk hebben. "Dat zou betekenen dat grote bedrijven structureel slecht scoren. Vaak zie je dat als bedrijven groter worden ze het werk juist wat meer gaan verdelen en mensen zich meer gaan specialiseren", zegt Van der Ven. De belangenorganisatie heeft een aantal projecten gestart om de situatie te verbeteren. Volgens Van der Ven draait het daarbij om bewustwording onder de boeren. "Een boer die het niet goed doet, is verplicht om met een plan van aanpak te komen samen met een dierenarts."

 Sterftecijfers kalveren bij 1.200 boerderijen veel hoger dan gemiddeld (nrc.nl)

Op 8 procent van de veehouderijen wordt een op de vijf pasgeboren kalveren niet ouder dan twee weken.

 Hoog sterftecijfer onder kalveren door smerige stallen (nu.nl)

Bij meer dan 1.265 Nederlandse rundveebedrijven zijn de stallen zo smerig dat het sterftecijfer onder kalfjes 20 procent of hoger is. Het gaat om 8 procent van alle onderzochte bedrijven, bevestigt het ministerie van Landbouw na berichtgeving door RTL Nieuws.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden landbouw , kalveren , kalfjes , stallen en boerderijen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!