Ecosysteem-benadering maakt pijnlijke blaasontstekingen beter behandelbaar

De biologische term ‘ecosysteem’ hoort op het eerste gezicht misschien niet bij blaasontsteking. Toch zou dat moeten, denken onderzoekers.
Blaasontstekingen, de meeste mensen krijgen er tijdens hun leven mee te maken, zijn een pijnlijke ziekte die mensen het leven behoorlijk zuur kan maken. Door de infecties te bekijken als een ecosysteem zijn ze in de toekomst wellicht nog beter te behandelen dan nu, vooral bij volwassenen. Onderzoek van Wageningen University & Research dat vandaag gepubliceerd wordt, laat namelijk zien dat op latere leeftijd bij veel blaasinfecties de infectiehaard het beste gezien kan worden als een ecosysteem en niet als een infectie met één of een paar soorten bacteriën. In zo’n ecosysteem zorgen de verschillende soorten bacteriën sámen voor stabiliteit. Hierdoor beschermen ze elkaar tegen invloeden van buitenaf, zoals antibiotica. Dat is van belang voor de diagnose én de behandeling van blaasontstekingen..
 Ecosysteem-benadering maakt pijnlijke blaasontstekingen beter behandelbaar (wur.nl)

De biologische term ‘ecosysteem’ hoort op het eerste gezicht misschien niet bij blaasontsteking. Toch zou dat moeten, denken onderzoekers. Blaasontstekingen, de meeste mensen krijgen er tijdens hun leven mee te maken, zijn een pijnlijke ziekte die mensen het leven behoorlijk zuur kan maken. Door de infecties te bekijken als een ecosysteem zijn ze in de toekomst wellicht nog beter te behandelen dan nu, vooral bij volwassenen. Onderzoek van Wageningen University & Research dat vandaag gepubliceerd wordt, laat namelijk zien dat op latere leeftijd bij veel blaasinfecties de infectiehaard het beste gezien kan worden als een ecosysteem en niet als een infectie met één of een paar soorten bacteriën. In zo’n ecosysteem zorgen de verschillende soorten bacteriën sámen voor stabiliteit. Hierdoor beschermen ze elkaar tegen invloeden van buitenaf, zoals antibiotica. Dat is van belang voor de diagnose én de behandeling van blaasontstekingen..

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden antibiotica , ziekte en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!