Antonio Cararro Onbekend van Terwisscha

Antonio Cararro Onbekend

Terwisscha
Foto van een Antonio Cararro Onbekend,

Aeschi bei Spiez, Zwitserland.
Rondreis gemaakt door België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg.
Deze veehouder had een 26 tal lacterende veestapel en deze trekker. Mooi laag zwaarte punt en op mooie breede bandjes. Is ook wel nodig op 900 meter hoogte.
wim-same
@Terwisscha 26 koeien aan de melk, en daar van kunnen leven. Wat doen wij fout dan ?
+2
JohnDeere5085
@wim-same daar zijn ze zich nog bewust van de waarde van eigen voedselvoorziening
+1
wim-same
@JohnDeere5085 Kwam die bewust wording hier in Nederland ook maar weer eens terug, Maar Nederlanders zijn de geschiedenis van 1945 al lang weer vergeten.
wim-same
@JohnDeere5085 Kwam die bewust wording hier in Nederland ook maar weer eens terug, Maar Nederlanders zijn de geschiedenis van 1944 al lang weer vergeten.
+2
Terwisscha
@wim-same Ze leven daar van de subsidie. Kostprijs is hoger dan melkprijs van 0.65-0.70 cent.
Oud melkte koe voor slacht brengt €4500 euro op. Dat zijn hele andere bedragen. Grond is in Zwitserland 75 a 80.000 euro, dus groeien doe je daar niet. Zowel in koeien als grond niet.
Wat wij verkeerd doen ben ik nog niet achter. Wel dat wij martelen met 100 of nog meer koeien en hun met 30 waarschijnlijk meer overhouden onder de streep. Alleen dat je met je bedrijf geen stap verder komt en in het oude blijft hangen lijkt mij niet goed. Dan wordt je steeds afhankelijker van de subsidie die je krijgt. Ben stiekem wel een beetje jaloers🫣
Terwisscha
@Terwisscha verder zijn de toegekende kosten veel lager maar de voerkosten veel hoger. Een simpel brokje kost bijna even veel als de melkprijs.
Met de Nederlandse kennis is er nog veel te bereiken; de Zwitserse boer met 40 koeien had een medewerker terwijl hijzelf en zijn vrouw ook beide werkzaam waren in het bedrijf. Dat zou volgens mij met 1 man makkelijk te doen moerem zijn. Ook de dierenartsen durven er veel minder. Een ontsteking/ pus snijden ze niet open, maag verdraaiing wordt amper opgelost e.d. ondanks dat de koeien er perfect bij liepen, blijft de gezondheidszorg soms wat achter.
+1
Fast Eddy
@Terwisscha

In Zwitserland heeft de regering daar al bereikt wat onze regering ook wil. Namelijk alles kunnen controleren en zelfvoorzienend zijn voor je eigen land. Dus bijna geen export. Veel boeren daar draaien op subsidie. Op steile grond zit veel subsidie omdat dat vaak "handmatig" gehooid moet worden. Ook zijn de stukken kleiner en liggen ze verder weg waardoor er veel reistijd in gaat zitten. Daarom werken die bedrijven in het weide seizoen vaak met een medewerker. Zodra de eerste sneeuw valt gaat de medewerker meestal weer weg om zijn geld te verdienen met de wintersport of winterdienst (sneeuwruimen).
+1
JohnDeere5085
@Fast Eddy
Quote Reactie van @Fast Eddy:
In Zwitserland heeft de regering daar al bereikt wat onze regering ook wil. Namelijk alles kunnen controleren en zelfvoorzienend zijn voor je eigen land.

Ten eerste is het een aan de burgers voorgelegd wetsvoorstel geweest waar het om voedselzekerheid en de eigen landbouwsector ging; in zwitserland hebben ze nog daadwerkelijk bindende referenda, opkomst van 50% stemde dikke 75% voor, regering heeft er in die zin weinig mee te maken, het waren de burgers die ervoor kozen.

Zwitserland is overigens maar voor 50-60% zelfvoorzienend, ze exporteren veel kaas naar Europese unie en import bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, vlees en eieren.
Terwisscha
@JohnDeere5085 Er is overal wel wat, België zat met stikstof, Luxemburg had ook allemaal kostprijs opdrijvende wet-en regelgeving. Frankrijk en Zwitserland is het minder ter sprake gekomen dus dat weet ik niet.
rommert14
Quote Reactie van @Terwisscha:
martelen met 100 of nog meer koeien

🤣🤣
+2
Ruben-Wind
@Terwisscha en toch wou ik niet ruilen. Lijkt mij maar een knooierij daar in de bergen.
+2
rommert14
@Ruben-Wind nou dat dus, en het lijkt mij geen fijn gevoel dat het alleen rendeert omdat je aan de subsidie kraan hangt
+1
Terwisscha
@Ruben-Wind oh als ik het met 40 koeien kon verdienen wist ik het wel.

@rommert14 gelukkig is niet iedereen gelijk. Moest ik net zo als jullie 1000 + koeien melken, dan trok ik per direct de stekker eruit… uiteindelijk gaat het erom dat je plezier in je werk hebt en aan het einde een boterham verdienen kunt.
rommert14
Quote Reactie van @Terwisscha:
Moest

Niks moet natuurlijk
Ruben-Wind
@Terwisscha ik ook wel. Maar ik melk liever 120 hier als 40 daar.
+1
Fast Eddy
@Ruben-Wind

Ik net andersom. Lijkt mij een uitdaging om daar te boeren. Paar hectare bos en wat melkkoeien. Ze hebben daar ook moderne stallen. Dat trekt mij meer dan oude meuk.
+1
Terwisscha
@Fast Eddy liggen wij op 1 lijn👌

(klik om te vergroten)

J asper
@Terwisscha Helft van koeien al weg gedaan en al bio geworden? Dat is het toch helemaal?
Fast Eddy
@J asper

Minder koeien betekend niet automatisch dat je bio bent.
J asper
@Fast Eddy Je snapt hem niet, hij wou de helft weg en bio worden dat was het helemaal en kon uit.
+1
Terwisscha
@J asper hoho, bio lijkt mij wel wat. Jij zei dat er dan wel 50 hectare bij mag, waarop ik zij helft van de koeien weg beter isen in jou geval een robot weg😉 als je
+3
CaseCS130
@Terwisscha De overheid helpt je wel een handje de komende jaren. Derogatie weg is al 1/3 minder koeien. Straks lekker landschapsbeheerder worden voor de overheid en voor een appel en een ei al het werk doen en achter elke boom een controleur om te kijken of ze de subsidies weer terug kunnen pikken.
+2
Terwisscha
@CaseCS130 Die kant zal het helaas wel uitgaan ja. Daarom ook wel met een voorbedachte rade die kant uit gegaan, misschien is het ergens wel beter, Maar elk land heeft wel wat. Zwitserland is niet te betalen, en je komt er als vreemde niet tussen, dan zal je daar bij iemand in de maatschap of zo moeten stappen.
Frankrijk, lokt mij op een één of andere manier niet zo, al zijn de mogelijkheden daar wel groter. Land kost daar geen drol maar is sociaal weer vele malen minder... en de taal....
+2
CaseCS130
@Terwisscha Ja klopt, ik denk als je echt ruimte voor ondernemen wilt je niet naar de westerse wereld moet. Het is goed dat je in ieder geval wat rondkijkt en erover nadenkt.
+1
Terwisscha
@CaseCS130
Quote:
Het is goed dat je in ieder geval wat rondkijkt en erover nadenkt

Je kan in deze reurige tijden niet de oogkleppen op doen en net doen als of er niks aan de hand is. Dus je moet wel.
+4
Deutz 8006spezial
@Terwisscha wat een negatief gedoe. Ja er is nederland een hoop ellende en waardeloze regelgeving, nee dat is niet alleen van deze tijd. Jaren 80/90 was het het qoutum incombinatie met hoge rentes. Daarna was het de oplopende kostprijs. Ook toen had de overheid de bijzondere trekjes. Elke tijd heeft zijn bijzonderheden, de landbouwcrisis rond 1890/1900 bijvoorbeeld, waar ook de nederlandse politiek bijzondere keuzes maakte. En ook daar zijn weer genoeg mensen door gekomen

Ik denk dat de komende 5 jaar net als in de jaren 80 toen het qoutum kwam, een hoop boeren de balans opmaken. Is het hier doorgaan, emigreren of de handdoek in de ring. Alle keren komt er ruimte voor de blijvers. In het buitenland is het ook overal wat maar voel je je meer gewaardeerd. Maar om daar nu voor weg te gaan
+2
bluepower12
@Deutz 8006spezial klopt, en het is altijd weer goed gekomen. Kansen en bedreigingen gaan af en aan. Snap het wel als je jong bent met kinderen(meerdere opvolgers) dat je zegt we gaan in het buitenland wat opbouwen waar wel de ruimte is
+1
Terwisscha
@Deutz 8006spezial Eigenlijk moet je de radio uitlaten, en niet op internet en tv kijken. Dan blijf je wat positief gestemder denk ik. Er zal zeker een tijd komen dat de boeren het beter zullen krijgen, maar je weet niet wanneer dat exact is.
Ik vindt het jammer dat ik nog zo jong ben. Als je een bedrijf hebt moet je door, maar ik heb de keuze nog om het wel of niet te doen.... maar ja ik heb ook geen idee wat ik dan worden wil.
Emigreren denk ik wel eens over na, maar overal is wel wat ja. En nergens boert het zo goed als in Nederland( vruchtbare grond, goed klimaat).
We gaan het zien.
En wat betreft de stoppers, er gaan veel stoppen, ook van de bedrijven waarvan je het niet gaat verwachten.
bluepower12
@Terwisscha hebben boeren het nu zo slecht dan? Oke, er is veel onduidelijkheid. Maar de kennis en service is groot in Nederland en de prijzen zijn al een lange tijd goed
Terwisscha
@bluepower12 slecht qua onduidelijkheid en geen stip op de horizon hebben. Voor de rest mogen we nog niet klagen nee.
+1
casejxu
Quote Reactie van @bluepower12:
prijzen zijn al een lange tijd goed

Ja denk dat we daar nog niet over mogen klagen. Kalveren zijn hard gezakt door de blauwtong dus hopen dat dat snel weer aantrekt
Fendt926Driver
Quote Reactie van @bluepower12:
en de prijzen zijn al een lange tijd goed

Waren een lange tijd goed.
Alles en iedereen die je inhuurt zijn stukken duurder geworden
+1
casejxu
@Fendt926Driver best wel logisch want alles wordt duurder. Mijn tarief gaat ook omhoog volgend jaar 🤷‍♂️
+1
Fast Eddy
@casejxu

€40,- per uur?
+2
casejxu
@Fast Eddy nee dat haal je hier in de buurt niet. 32,50 en dan neem ik alleen me lunchpakketje mee. Kan ook in het beschoeiingswerk mee voor nog meer maar zolang ik het werk om de kerk kan redden vind ik t prima zo
Fast Eddy
@casejxu

Met dat tarief zit je hier aan de hoge kant. Ik hoorde laatst wel dat €25,- toch echte het minimale is. Eigenlijk is dat nog te weinig werd mij vertelt.
+2
casejxu
@Fast Eddy meeste zitten hier rond de 30. Ben denk ik wel vrij universeel inzitbaar en doe soms werk met gereedschap van de klant( niet extreem bijzonder spul) waar andere bedrijven daar minimaal 60 euro voor rekenen. Dus zulke bedrijven lachen zich rot als ik kom
+2
Fast Eddy
@casejxu

Als je uitblinkt in bepaalde dingen kan je ook meer vragen.
De tijd van de lage uurtarieven kan ook niet meer. Alles wordt duurder.
+1
casejxu
@Fast Eddy kan. Zwager doet dat wel. Maar houd een mooi gemiddelde aan. Werkt voor me eigen ook een stuk makkelijker😝
+1
Deutz 8006spezial
@Terwisscha
Quote:
Eigenlijk moet je de radio uitlaten, en niet op internet en tv kijken. Dan blijf je wat positief gestemder denk ik.

Tja ik zie dit meer om mij heen, niet alleen veehouderij gerelateerde personages. Herken dit probleem zelf niet. Is genoeg moois op deze wereld om mee te ondernemen / te doen. Het slechste nieuws kan je weer andere inzichten geven. Kan je daar maar 1 raad in geven als je daar echt last van heb, je hebt het namelijk wel vaker gezegd ondere andere fotos. Zoek daarvoor eens laag drempelig hulp. Want de kop int zand steken lost 0,0 op hoe hard het ook klinkt.
casejxu
@Deutz 8006spezial goed gesproken. Ik denk(/vind) persoonlijk dat het heel belangrijk is om ogen en oren open te houden want je leert overal wel weer iets van! Maaaaar! Doe lekker waar je jezelf goed bij voel. Run je bedrijf zoals jij dat wil. En tuurlijk zijn die computer avondjes niet de leukste maar doe dat zelf met n biertje en zak chips en dan is t ook zo weer gebeurd! Met verdwijnen derogatie gaat er voor ons ook t een en ander veranderen maar t is altijd beter om naar mogelijkheden te kijken als problemen
+1
Fendt612e
@CaseCS130 waarom? Brabant hebben de meeste al jaren geen derogatie en amper grond. Zijn ook nog boeren
+1
Terwisscha
@Fendt612e de prijzen voor afvoer stijgen wel rap, dus het worden de komende jaren hele andere bedragen... zal mij niets verbazen als de prijzen verdubbelen. 2000 kuub mest afvoeren? Hoe gek gaat het daar? 20 euro is al €40.000 met 40/m³ al €80.0000 euro. Op een geven moment valt er niet meer tegen te melken, al helemaal als je nog voer moet aankopen ook.
rommert14
@Terwisscha vaste mest produceren, kan voor de fractie van dat bedrag weg
Fendt612e
@Terwisscha waar m’n ouders vandaan komen hebben ze met het hele dorp n mest instantie neer gezet die kunstmest maakt en de dikke fractie voeren ze af
+3
CaseCS130
@Fendt612e omdat de mest markt overspoelt gaat worden. Ik weet de exacte cijfers niet maar denk dat als de meesten hun koeien willen houden de mestmarkt voor rundveemest wel 3x zo groot wordt. Dan zal die prijs exploderen tot een punt dat je niks of net niks meer verdient aan die laatste liters.
Ik heb dit jaar al een aantal boeren gesproken die hun mest gewoon niet kwijt zijn geraakt. Eentje hoefde maar 100 kuub. Alle transporteurs in Friesland gevraagd maar ze hadden simpelweg geen plek. Wat nog wel weg ging ging voor 27,50 per kuub in augustus. En dan is dit jaar nog maar het begin van wat er straks geplaatst moet worden.
Ik ben wel benieuwd hoe jij denkt dat het opgelost gaat worden, ik heb nog niemand gehoord die echt met een oplossing kwam.
+2
Fendt612e
@CaseCS130 oplossing voor hele sector heb ik niet maar voor je zelf kun je al veel regelen.
Afspraken maken met akkerbouwers en grond ruilen

En als de prijs maar hoog genoeg is stoppen er van zelf boeren en word iedereen wat creatiever
casejxu
Quote Reactie van @Fendt612e:
Afspraken maken met akkerbouwers en grond ruilen

Dat is maar een kleine oplossing. Onze hoek van de polder is niet akkerbouw geschikt bijvoorbeeld. Dus ruilen is geen optie! Zelf wij moeten volgend jaar mestafzetten en hebben dat gelukkig heel lokaal kunnen regelen maar er gaan er een hoop in de knoei raken. En voor welke prijs wil en kun je nog afzetten?
+1
Fendt612e
@casejxu we doen altijd voor transport kosten afzetten en zelf uitrijden, eerste jaren zullen duur worden maar als de melkprijs rond de 40 cent blijft duurt dat niet lang denk ik
En gaan de 50+ boeren akkerbouwen
casejxu
@Fendt612e ja daar waar dat mogelijk is kan dat. Maar lang niet overal. En er is niet alleen koeienmest op de markt. Deze gaat concurrentie aan met varkensmest welke naar mijn verwachting samen de prijs op gaan drijven want ze willen der allebei graag van af
Fendt612e
@casejxu klopt, veenweide gebied word het lastigste
casejxu
@Fendt612e klei grond om onze boerderij is ook niet bepaald akkerbouw geschikt.
+1
bluepower12
@casejxu voordeel voor melkveehouders is wel dat er veel varkenhouders uitgekocht worden
casejxu
@bluepower12 klopt. Maar ook veehouders dus er komt vanzelf wel weer ruimte uiteindelijk
bluepower12
@Fendt612e dat gaat niet op in een veeteelt gebied.. en ben je dus afhankelijk van derde partijen
+3
Baltus_steyr
@CaseCS130 wel super krom, derogatie eraf minder mest plaatsen en meer kunstmest. Gebruik je zelf minder kunstmest mag je uiteindelijk nog niet meer mest in plaatst gebruiken. Kromme regel waar ze helaas niks vanaf willen weten!
+1
bluepower12
@Baltus_steyr ja dit is uiteindelijk niet wat ze willen. Dus er zal nog wel het een en ander veranderen
Baltus_steyr
@bluepower12 dus het geen waar ze graag heen willen ( de overheid ) kan dus helemaal niet, maar wel heletijd schreeuwen dat het zo moet. En daar moeten wij voor betalen/boeten....
bluepower12
@Baltus_steyr ja het gaat allemaal wat scheef op elkaar in. Toch denk ik omdat ze van de kunsmest afwillen, dierlijke mest wel weer meer gestimuleerd gaat worden
Baltus_steyr
@bluepower12 ik mag het hopen, maar zal dat de eerste 5 a 8 jaar vlot aan bod komen? Ik vraag het me af....
+2
Terwisscha
@Fast Eddy
Quote:
dat je bio bent.

Japser zegt dat bio boeren gek zijn. Omschakelen van gangbaar naar biologische bedrijfsvoering kan volgens hem niet uit🫣
Baseert die allemaal op een artikel van prikkebord.
newholland6640
@Terwisscha

Boeren is uberhaupt niet de meest renderende tak
Terwisscha
@newholland6640 klopt, maar om dan gelijk te suggereren dat het niet uit kan is wel wat vreemd.
+1
J asper
@Terwisscha How is even nu zeg je weer dingen die ik niet heb gezegt grapjas!

Ik zeg dat de helft weg doen en bio worden je heel knap moet rekenen om dat recht te rekenen. Maar volgens jou kan het uit.

Maar weet nog steeds niet hoe
rommert14
@J asper meesten die bio worden doen ook niet de helft van de koeien weg toch? Hier niet tenminste
Terwisscha
@J asper nou in Je berekening moest je anders nog de helft van de kosten weg schrijven omdat je nogal wat opbrengst derving van melk had.
J asper
@Terwisscha Ik heb nooit iemand gek genoemd dat maakt jij er van. Alleen dat over schakelen niet snel uit kan bij de meesten, volgens jou wel alleen waarom weet ik nog steeds niet😂
+1
bluepower12
@Terwisscha het is wel zo dat bioboeren niet een hoger rendement halen. Het is echt een kunst om een goede bioboer te zijn. Geen kunstmest meer strooien om te beginnen, dat gaat je flink tegenvallen.
Het verdwijnen van de derogatie maakt het wel interessanter.

Denk dat er meer perspectief zit in duurzame melkstromen. Bevalt het je niet; hop stap je er weer uit. Gaat met bio moeilijker
rommert14
@J asper en de bloemetjes en de bijtjes? 🤪
+5
Ruben-Wind
@Fast Eddy ja zo is ieder verschillend, koeien en machines daar bij interesseren mij de rest niet. Varkens kippen enz zou ik ook niet willen hebben. Misschien maakt onbekend onbemind maar ik ben tevreden met de ‘oude meuk’ hier.
Fast Eddy
@Ruben-Wind

Je kan daar ook wel met alleen koeien boer zijn. En met oude meuk bedoel ik een oude grupstal.
Als ik die boeren daar zie denk ik bij mij zelf hun lukt het ook. Waarom zou iemand uit Nederland daar geen succes kunnen hebben. Zo effecient als in Nederland kan je in de Alpen niet boeren. Maar de kosten zullen ook iets lager zijn dan hier.
+1
Ruben-Wind
@Fast Eddy ik geloof zeker wel dat een Nederlander daar succes zou kunnen hebben, Nederlanders zie je overal. Ze zeggen ook niet voor niks dat er net zo veel koeien buiten Nederland door Nederlanders gemolken worden als in Nederland.

Zoals hier al aangegeven kunnen ze zonder subsidie niet bestaan, lijkt mij niets. nu krijgen ze in Nederland een paar 100 ha premie en daar zitten al genoeg mensen over te zeiken.

Reacties

+2
Terwisscha
.

(klik om te vergroten)

Dikke johnny met ruige mest strooier.

(klik om te vergroten)

Deutz 5506 met voorlader in Frankrijk.
BEboer
@Terwisscha vlasteler? deed ik ook graag allemaal verschillende bedrijven bezoeken toen ik op school zat.
Terwisscha
@BEboer nee, allen melkveebedrijven
+1
Terwisscha
@BEboer Gelukkig is het hoofdstuk school afgesloten , zit nu alweer in de volgende levensfase.
Klopt je komt dan vaak wat tot andere inzichten. Vooral dat hooidrogen vondt ik interresant. Mooi rustig product met toch veel voederwaarde. Erg gezond gewas. Maar kijken of we dat ook ergens kunnen toepassen.....
Baltus_steyr
@Terwisscha je kunt zelf ook ronde balen gras drogen 😅
Hobby boertje
@Terwisscha hooi is inderdaad een gezond product maar volgensmij is het grootste probleem van dat systeem de opname. Van wat ik heb gehoord moet je toch wel behoorlijk krachtvoer bijvoeren om de DS opname goed te houden als je er een flinke productie onder wil houden.
rommert14
@Hobby boertje inderdaad, of je moet boter willen melken.
Terwisscha
@rommert14 in verhouding tot. Dikke melk is wel leuk maar je krijgt op kilo's uitbetaald dus er moeten wel liters zijn.
Hard melken is hier gewoon duur, kost erg veel fosfaat. Al hoewel dat beetje bij beetje steeds iets goedkoper wordt.
rommert14
Quote Reactie van @Terwisscha:
Dikke melk is wel leuk maar je krijgt op kilo's uitbetaald dus er moeten wel liters zijn

Helemaal waar daarom zetten wij ook vooral op liters in maar de gehaltes waren hier vant zomer wel erg laag 😬
+1
J asper
@Terwisscha
Quote:
Hard melken is hier gewoon duur, kost erg veel fosfaat.

Sinds wanneer? Eerste liters kost juist veel meer fosfaat.
newholland6640
@Hobby boertje

Veel hooimelk boeren vernatten ook weer. Maar ik denk dat niet de opname het probleem is, maar vooral de passage snelheid
+2
Baltus_steyr
@newholland6640 hooi samen met mais melkt makkelijker volgensmij. Boeren die alleen hooi voeren zonder mais hebben wat meer moeite om de melk er goed onder te houden, dan kom je weer op andere bij producten uit. En het is maar net hoe hard je wilt melken en waarmee je tevreden bent....
+1
newholland6640
@Baltus_steyr

Hooi met mais lijkt me wel wat gek met je oeb.
Denk dat de kunst is om jong hooi te winnen met voldoende vem
+1
rommert14
@newholland6640 hier juist zoveel mogelijk energie per kg ds. Daarom is hooi/stro juist onwenselijk hier, maar laatst wel weer met stro begonnen ivm een te snel rantsoen maar dat was voordat we met de 4de snee begonnen en daar zit weer weinig vem in. Dus stro er binnenkort maar weer uit denk ik.
newholland6640
@rommert14

Stro en goed hooi is ook niet te vergelijken.
Maar ik ben het wel met je eens dat dat een uitdaging is.
+1
rommert14
@newholland6640 Klopt helemaal, veel krachtvoer voeren is een optie maar wel duur.
+1
newholland6640
@rommert14

Ja indd
Goed hooi zit trouwens wel flink suiker in. Dat scheelt behoorlijk in je energiebehoefte.
J asper
Wiel 2 keer uit vinden valt 9 van de 10 keer niet mee.
+1
rommert14
@J asper de een heeft het ook beter in de vingers als de ander, 40 liter met 2x daags melken contra 42 liter met 3x daags, of meer krachtvoer van eigen land. Maar dat houd het ook leuk
+1
CaseCS130
@newholland6640 @Baltus_steyr bedoelt met hooi kunstmatig gedroogd hooi. Dat ligt niet langer dan kuil gras op het land en daardoor veel minder verliezen.
+1
newholland6640
@CaseCS130

Ja weet ik. Maar wel negatief in je oeb omdat het zo droog is
+1
CaseCS130
@newholland6640 oké, ik ken de gehalten niet van kunstmatig gedroogd, dacht vanwege de veel kleinere verliezen dat je misschien nog wel wat oeb overhield.
Wij hebben dit jaar heel veel vers gras gevoerd, hele seizoen geweid en dan snachts nog wagen vol erbij stalvoeren. Dat ging erg goed tot je in de herfst komt, dan word het gras zo onbestendig en kom je zoveel energie tekort dat de koeien van slag raakten. Dan is hooi erbij denk ik wel een mooi iets. Een klap maïs ook maar helaas kunnen we dat hier maar heel beperkt verbouwen.
Terwisscha
@Hobby boertje ik denk dat hooi hier prima in her rantsoen past. Vooral omdat zomers het rantsoen bestaat uit 90% vers gras en de structuur dan enkelt wel eens ontbreekt. Dan kan je ze met hooi iets wat corrigeren.
RaHeados
@Terwisscha zomers gooien wij n bak hooi voor het voerhek, kunnen dan vrijwillig pakken, maar dat vreten ze ook nog wel graag.
J asper
@Terwisscha Vers gras heb je juist veel minder last van tekort structuur.
Terwisscha
@J asper Als ze erg dun scheiten is de benutting ook niet altijd goed. Maar idd door de beperkte hoeveelheid ds opname in het uur, merk je weinig van een tekort aan structuur.
+1
Terwisscha
@J asper Als ze erg dun scheiten is de benutting ook niet altijd goed. Maar idd door de beperkte hoeveelheid ds opname in het uur, merk je weinig van een tekort aan structuur.
J asper
@Terwisscha
Quote:
Maar idd door de beperkte hoeveelheid ds opname in het uur, merk je weinig van een tekort aan structuur.

Bijzondere theorie
Terwisscha
@J asper nooit geleerd dat een koe maar 1 kg ds per uur opneemt met weiden? Daardoor kan een koe vers gras met heel weinig structuur opnemen zonder dat de pens verzuurt raakt.... omdat je niet weid, wil het niet zeggen dat het niet klopt @J asper
bluepower12
@Terwisscha ze kunnen wel 2-3 kg ds per uur vreten hoor met vers gras. Nog steeds minder dan kuil
Terwisscha
@bluepower12 met stalvoeren ja, niet met weiden.
+1
bluepower12
@Terwisscha nee ook met weiden. De 1 kg ds die jij aangeeft is een gemiddelde die we rekenen per uur weiden. Koeien kunnen makkelijk meer ds per uur weiden. Als je het niet gelooft moet je je adviseur maar eens vragen
J asper
@Terwisscha Dat heeft ja niks te maken met hoeveel structuur het voer heeft. Bijzondere logica.
+1
bluepower12
@J asper heeft er wel mee te maken. Met vers gras heb je minder kans op pensverzuring bij een hoog suikergehalte
+1
J asper
@bluepower12
Quote:
Met vers gras heb je minder kans op pensverzuring bij een hoog suikergehalte

Daar zijn we het Idd over eens.
bluepower12
@J asper die ervaring is hier anders, vooral met weiden
J asper
@bluepower12 Weiden vreten ze toppen er eerst ook uit, ipv de gehele stengel. Je voert een koe eerder over stuur met pittige kuil dan met (nog korter) vers gras.
bluepower12
@J asper ja klopt, maar je kuilt met meer kg ds/ha in dan dat je stalvoert/weidt
J asper
@bluepower12 Dat maakt niks uit, je kunt wel gazon gras maaien en het zo droog als hooi maken maar dan zit er niet ineens meer structuur in.
bluepower12
@J asper jij zegt dat je met vers gras minder last hebt van sctructuurtekort. Ik bedoel te zeggen dat dat een theoretisch verhaal is. Je krijgt namelijk niet voldoende vers gras met structuur in de koe omdat ze het dan niet willen vreten of de helft laten staan.

Ik heb het niet over hooi gehad. Alleen dat je met inkuilen vaak een langere stengel hebt dan met vers gras voeren
J asper
@bluepower12
Quote:
jij zegt dat je met vers gras minder last hebt van sctructuurtekort.

Idd, als je allemaal pittige kuil voert wat met 2000 kg ds per ha gemaaid is of nog minder heb je Idd wel een keer structuur gebrek. Als je dat zelfde gras met de zelfde hoeveelheid vers op stal voert niet.
+1
Hobby boertje
@Terwisscha Ik vind gewoon 1 baal hooi bij het voerhek zetten zodat ze het kunnen pakken wanneer ze willen wel een mooi systeem. Alleen hebben wij 3 aparte groepen dus is dat hier niet praktisch.

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Antonio Cararro. Ook staan er nu al 124 foto's van de Antonio Cararro Onbekend. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
PUNTEN
12
WEERGAVES
0
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE