John Deere Lanz 500 van Aris v Deelen

John Deere Lanz 500

Aris v Deelen
Foto van een John Deere Lanz 500 aan het ploegen

Afstelling is nog niet wat het moet zijn, maar daar gaan we nog aan werken.

Reacties

+4
Albert Peters
Komt altijd zo een prachtig geluid uit de 500
+2
a3vandiejen
Prachtig hoor.
+2
roscho
Onderstaande is niet bedoeld om alles af te kraken, maar het kan je misschien helpen om de ploeg beter werkend te krijgen. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

- Begin met de ploegristers blank maken, dat zal schelen. De grond glijdt dan en schuift niet.
- Dan de topstang een stukje langer maken, zodat 1e en 2e schaar even diep ploegen (meten in de voor!). De mestinlegger voor de 2e ploeg blijft gewoon boven de grond, die hoort zo'n 5 cm mest/groen mee te pakken. Je kunt hiervoor ook even een waterpas op het frame van de ploeg leggen.
- Verder vind ik de aankoppeling van de topstang aan de trekker eigenlijk te laag zitten t.o.v. de ploeg. De topstang hoort evenwijdig aan de hefarmen te lopen. Maar dat zal niet gemakkelijk te veranderen zijn. Als je nu de hef laat zakken, gaat de staart van de ploeg het meest omlaag, terwijl de hele ploeg horizontaal zou moeten dalen. Bij jou zit de topstang al in het laagste gat van de ploeg en de trekker heeft maar 1 gat.
- Het is moeilijk te zien omdat de foto niet helemaal horizontaal genomen is, maar ik heb het idee dat de ploeg te veel "overbuik" staat, dus dat ploeg niet 90 graden rechtop staat maar iets richting geploegd land hangt. Dat kun je bijstellen met de aanslagspindels (links en rechts) op de ploeg. Helaas zitten die bij oude ploegen meestal vastgeroest.
- De trekker is aan de voorkant iets te licht, een beetje gewicht zou wonderen doen.

Dan nog een paar zaken die misschien wel in orde zijn, maar op de film niet te zien zijn:

- Zet de trekker op een vlakke vloer. Zorg dat beide achterbanden gelijke spanning hebben en stel dan de hefarmen af op gelijke hoogte. Meet daarvoor de lengte van de hefstangen en corrigeer met de schroefspindel.
- Controleer de ploegbreedte van beide scharen. Verstel evt. met de breedteverstelling (spindel) op de ploeg. Beide scharen horen te ploegen op de breedte waarvoor de ploeg is gemaakt. Hoeveel dat is, kun je meten door de breedte tussen de schaarpunt en het eind van de achterste ploegzool te meten.
- Zorg dat de ploeg vanzelf heen en weer kan, maak dus de stabilisatiestangen/kettingen los.
- Ploeg liefst zonder diepteregeling. Gaat de ploeg (automatisch) iets omhoog, dan ploegt hij ook iets minder diep. Daardoor verandert in de volgende gang de schuinstelling van de trekker en zou ook de ploeg niet meer rechtop staan. Hoe minder correctie tijdens het ploegen, hoe beter.

Nog een vraag: in het begin kleppert er iets aan de trekker. Lekke uitlaat of ernstiger probleem?

Zo, nu is alle commentaar er wel uit, rest mij nog te zeggen dat het best een leuke trekker-ploeg-combinatie is. Ploegen met een 1 of 2-schaar is moeilijker dan met nog meer scharen, maar met wat moeite komt dit best goed.
+1
Aris v Deelen
@roscho bedankt voor de tips kregen die dag al meer opmerkingen en tips.
Moeten zoiezo kijken dat hij de ploeg hoger optilt hierdoor kon de topstang niet langer om dat hij dan niet kon wentelen.

Dat klepperen was een gloeikop trekker op de achtergrond, de trekker loopt verder goed.
JD3010
@Aris v Deelen Wat heeft daar op dat land gestaan?
Aris v Deelen
@JD3010 grasland gevreesd speciaal voor die dag, was de doedag van de trekkerclub.
roscho
Quote Reactie van @Aris v Deelen:
kijken dat hij de ploeg hoger optilt

Hefstangen korter maken.
Als dat niet meer kan, kun je er misschien 2 topstangen tussen doen die wat korter zijn. Alleen dan is 't niet meer origineel.
roscho
Quote Reactie van @Aris v Deelen:
Dat klepperen was een gloeikop trekker op de achtergrond

🤣🤣🤣

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot John Deere. Ook staan er nu al 37 foto's van de John Deere Lanz 500. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
PUNTEN
11
WEERGAVES
18
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE