Lemken Juwel 8 van Valtra man

Lemken Juwel 8

Valtra man
Als ik onze Lemken Juwel 8 van opzij zie, schrik ik er toch altijd zelf wat van wat een lengte die heeft.. maar echt een prima ploegje, legt alles mooi vlak en zit supersnel in de grond. Enkel de voor krijg ik nooit echt mooi zuiver ermee.

Reacties

+2
mdoornekamp
Mooi materiaal. Je mist de schijf achter. Die heb ik trouwens ook niet. Maar wel een tip kouter
Valtra man
De schijf heb ik eraf, die deed naar mijn gevoel weinig, en liet ook geen nette voor achter. De lagers van de schijf heb ik nog te vervangen en toen ze eraf was is ze eraf gebleven. Ik las inderdaad dat jij er niet hoog mee oploopt. Wat is een tipkouter?
+1
nhfendt fan
@Valtra man tipkouter is de voorschaar een klein schaartje die de toplaag omgooit voordat de grote schaar de rest doet
+3
J asper
@nhfendt fan Tipkouter snijd de voor af dat heeft toch niks met de voorscharen te maken.
+1
roscho
@nhfendt fan Een tipkouter is een klein rechtopstaand mesje op de punt van de ploegschaar. Het snijdt de ploegvoor mooi recht af. Het snijdt van onderen, in tegenstelling tot een schijfkouter, die snijdt juist van boven de boel recht af.
Een voorschaar is een klein extra ploegschaartje dat vóór de grote ploegschaar zit. Het is bedoeld om mest en gewasresten onder in de ploegvoor te leggen. Daarna wordt dat ondergeploegd door de hoofdschaar. Hierdoor zie je minder organisch materiaal uit de grond steken na het ploegen.
JD3010
@Valtra man Had je de schijven dan wel goed staan? Die snijden de voor recht af en het onderste deel breekt wel. Dan moet het netjes zijn.
Tipkouters ben ik zelf niet helemaal weg van, maar het is een bruikbaar alternatief
Valtra man
@JD3010 @roscho ik heb in de meeste gevallen een bewerking vooraf aan het ploegen. De schijven duwen de losse resten in de voor en kunnen in principe weinig snijden. Vorig jaar heb ik de schijven dan dieper geregeld, maar dat is ook niet helemaal goed gegaan.
Mooie theorie over dat snijden van onderuit overigens. Op onze vorige ploeg steeno had ik geen schijven maar was er inderdaad een grote uitgesproken tipkouter aanwezig. Die maakte mooie ploegvoren.
JD3010
@Valtra man Tsja, met losgemaakt grond heb je inderdaad geen vaste voor meer
Bij harde en stugge grond willen de tipkouters als een stuur gaan werken, dan gaat de ploeg daar erg aan trekken, uiteraard vaak de verkeerde kant op.
mdoornekamp
@JD3010
Quote:
tipkouters als een stuur

Dat heb je met schijven ook wel op harde grond. En schijven drukken de ploeg dan ook uit de grond
+1
JD3010
@mdoornekamp Maar dan blijft je ploeg nog wel recht lopen. Als de tipkouters gaan wijken, dan verloopt de hele ploeg. Vaak is dan de ploeg te licht en gaan de ploegarmen torsen.
mdoornekamp
Tipkouters heb jij ook op de andere 4 risters
Valtra man
@mdoornekamp verdorie dat is de eerste keer dat me dat opvalt 🫣🫣 ik ga schaar 4 en schaar 5 eens wisselen en zien hoe dat bevalt.
+2
JD3010
@Valtra man Je kan ook het tipkouter op de achterste schroeven.
mdoornekamp
@Valtra man kosten ook niet zoveel hoor. Je kunt ook effe 2 ophalen bij de dealer. Het gaat je vast goed bevallen
Valtra man
@mdoornekamp thx, goeie tip 👍
J asper
@mdoornekamp Ik had ze met de eerste keer ploegen allemaal krom, leuk zulke boom wortels😂
mdoornekamp
@J asper als ze dun/versleten zijn, gaan ze makkelijk krom
+1
J asper
@mdoornekamp Ze zijn splinternieuw
Fast Eddy
@J asper

Ik dacht dat al het land bij jou in de buurt al ontgonnen was.😉

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Lemken. Ook staan er nu al 62 foto's van de Lemken Juwel 8. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
PUNTEN
14
WEERGAVES
9
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE