Volvo BM 814 van RVM

Volvo BM 814

RVM
Foto van een Volvo BM 814

Een oude Cappon cultivator opgescharreld een paar straten verderop
+6
wim-same
@RVM Dit is de mooiste Volvo serie die ooit gemaakt is.
+5
RVM
@wim-same omdat mijn vader al een 814 had, heb ik eerst wat andere modellen gehad ( 2654, 810, 800 ) maar de liefde zit toch bij deze. Een 810 mag er altijd nog 1 terug komen hoor.
+6
case 745 xl
@wim-same loonwerker die vroeger bij ons kwam kuilen had 2 van deze met taarup 1030 wagens. Hoor nog de turbo fluiten als ze op de bukt stonden. Machtig
+4
deerejohn
@case 745 xl wij hadden ook zoan loonwerker , die hoorde je al van ver aan komen terwijl je ze nog niet zag
+1
deerejohn
@case 745 xl wij hadden ook zoan loonwerker , die hoorde je al van ver aan komen terwijl je ze nog niet zag

Reacties

+5
RVM
Loopwieltjes wat smaller gezet

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

In en uitklappen met het handje.
+6
a3vandiejen
Machtig mooi, dat zal genieten worden om mee te werken.
+5
Siete
@a3vandiejen
Ja ik gok zo maar dat hij niet lang om vrijwilligers hoeft te zoeken om hier n dagje mee op pad.. 😅
+4
a3vandiejen
@Siete Precies , dat denk ik ook.😅
+5
RVM
@Siete als jij zorgt voor de hectares dat ik een dag er mee kan vullen, mag je best een uur het stuur overnemen 🤣🤣
+1
Siete
@RVM
Haha dat is wel een mooi aanbod. Zal alleen wel bij dromen blijven ben ik bang. Ligt ook iets uit de richting natuurlijk.. 😅
+7
jd3140jb
Dit is nog zo'n trekker waar ik als kind wel sprakeloos kon van worden. Ooit 1 keer ingezeten bij een opendeurdag in een (toenmalige) volvo-garage. Veel weet ik er niet meer van (was toen 7 of 8 jaar), maar wel dat er ook een T700 en 650 stond, een paar volvo-wielladers (4X00 reeks) en een volvo BM dumper (860 of 861?). En dat voor een opendeurdag van een auto/vrachtwagengarage! Mijn vader heeft het toen nog mee georganiseerd, deze machines waren als blikvanger bedoeld. Bekijks was er toen genoeg. Je zou haast vergeten dat er ook auto's en vrachtwagens stonden te blinken (waar het eigenlijk echt om ging). De folders van de trekkers en bouwmachines heb ik (grotendeels) nog wel ergens. Als je nu naar een opendeurdag gaat van een autodealer mag je gaan kijken naar een rijtje batterijen op wielen. Niet alles wordt beter met het verstrijken van de jaren...
Soms is nostalgie gewoon... gepast, zonder meer. Prachtige 814 trouwens, zeker op deze banden.
+5
RVM
@jd3140jb mooi verhaal, ik was nog niet geboren toen ze nieuw waren. Daar zijn zeker geen foto’s meer van van die open deur dag 😉.

Ik weet nog goed waar ik voor het eerst een 814 in levende lijve tegen kwam, HMT Panningen 1998. Rest van m’n jeugd is er maar 1 thema wat betreft de tekeningen en krabbels in m’n schoolschriften. Heb ze nog deels bewaard ergens 🤣
+1
jd3140jb
@RVM Helaas geen foto's van, ik was nog maar een jaar of 8, smartphone bestond nog niet, en mijn vader moest er werken dat weekend, dus geen tijd om foto's te maken. Mijn vader is er intussen al enkele jaren niet meer, dus ik kan het hem voor de zekerheid ook niet meer vragen. Ik weet wel dat ze het maar 1 keer georganiseerd hebben, organisatie was nogal omvangrijk voor een gewone garage.
+4
schluterman
Prachtige beer van een trekker
+4
IF-V4-VD
Wat een beest... tof dat hij nog originele in de verf staat.
+2
RVM
@IF-V4-VD ja hij staat nog redelijk in de verf, zeker geen plannen om hem over te spuiten.
+2
IF-V4-VD
@RVM zeker niet doen. Neemt de authenticiteit weg
+2
VolvoPowerT700
Mooie aanwinst Rob! Denk dat er mensen graag wat hectares opofferen voor dit te zien werken.
+1
tone29
Prachtig zn volvo! Mooie machines. Hoe zit het eigenlijk met onderdelen? Is daar nog goed aan te komen?
+2
RVM
@tone29 nee onderdelen wordt niet makkelijker en duur. Alle gangbare spullen zijn bij de slopers al weg, want die mist iedereen. Nieuw wordt er weinig van deze serie gemaakt. Zijn maar 1647 stuks 814 gebouwd, waarvan volgens verhalen maar 300/400 in deze uitvoering ( TD60 motor en laatste versie cabine ) van de 3 en 4 cilinders kun je makkelijker aan onderdelen komen, bijvoorbeeld de 350 en 650 zijn er van ieders ca 25.000 gebouwd. Die markt is groter voor (imitatie) delen.
tone29
@RVM ohja. Dan word het niet makkelijk nee. Donkersgoed heeft ook zo 1tje toch? Of is dat er 1 met ander type motor?

Is de cabine veel veranderd kwa (zoals je zegt) ander type?
+1
RVM
@tone29 die van Donkersgoed is dezelfde maar die perst er wel een paar pk’s meer uit. Zit volgens mij o.a. een andere turbo op. En iets grotere banden 🤣.

800 serie is gebouwd van 1966 tot 1979. Begonnen met de 800 ( ongeblazen 5,1 liter 6 cilinder 2wd ) vanaf 1969 kwamen daar de 810 ( zelfde motor maar met turbo ) en 814 ( idem als 810 maar met 4wd ) bij. Rond 74/75 zijn een aantal dingen aangepakt, verbeterde hef en hydro, 2 aftakassen voor 540 en 1000 toeren, nieuw motorblok ( TD60 5,48 liter ) en tractrol onder belasting hoog laag ( alleen op 800/810 ). Cabines kun je grofweg indelen in 3: vanaf 1966 t/m prototype 814 is platform tractor met buizenframe met daarin de deuren en ramen ingehangen. ( voor sommige exportlanden hebben ze dit tot 1979 zo gemaakt ) versie 2 vanaf ca 1970 was een volwaardige cabine, maar wat laag en niet zoveel glas. Versie 3 vanaf ca 1975 was weer een verbeterde versie ( zoals de mijne ) met een hogere cabine, meer glasoppervlak, betere verwarming en als extra een dakventilator. ( zit er hier bij mij niet op, heb ik nog wel er voor liggen ).
+1
tone29
@RVM mooie info👌 tijdje terug stond er nog een 810 op de veiling. Had me nog wel gepast opzich. Mooi voor erbij en mooi opknap projectje.

Donkersgoed heeft de brede wielen er onder weg zag ik een aantal weken geleden bij de indoor wedstrijd in putten.

Wat is eigenlijk de top snelheid van zn machine?
RVM
@tone29 ze staan we her en der maar iedereen weet de prijs. Of ze nu compleet zijn of niet, overgesproeid met verf of origineel. Ze vragen allemaal veel. Maar dat is bij Fendt of Inter ook zo. Topsnelheid afhankelijk van banden maat 30/34 zoiets. Grootste nadeel is dat je geen 4wd in de hoge gearing hebt. Als je 4wd aan wil met veldwerk en je moet veel steken op het kopeind, is de achteruit in z’n laag erg traag. Ik rij dan vaak 1 hoog, en laat m in z’n hoog staan. Maar met woelen of zo gaat dat natuurlijk niet
schluterman
@RVM dat is inderdaad weer een nadeel geen 4wd in de hoge versnellingen
tone29
@RVM ohw nooit geweten dat het in de hoge gang niet werkt. Hoe kan dat eigenlijk word dat mechanisch hydraulisch aangestuurd?
+1
RVM
@tone29 gewoon mechanische blokkade in de bak als de 4wd ingeschakeld is, krijg je hem niet in de hoog. In theorie kun je dit zelf verhelpen als je de bak los haalt, of het dat waard is, is een 2e. Ik denk dat er in die tijd weinig veldwerk was waarbij 4wd bij snelheden boven de 7,5 km/u ( dat is de 4 laag ) echt nodig was. De snelheden in de bak liggen ook zo, dat er geen overlap is, 1 hoog is gelijk of iets sneller dan 4 laag.
VolvoPowerT700
Quote Reactie van @RVM:
zit er hier b

@RVM Volgens mij kon je de in de eerste generatie ook al 2 aftakassen krijgen ik heb er namelijk ook al 2 op de T814A met oude kabine. Of is dit altijd een optie geweest? ( onze 700 heeft er ook namelijk 2)
Weet jij of er veel verschil was met de tredes van de kabine, ik heb al verschillende eerste series 810-814's met oude kabine gezien met allemaal een andere trap om er in te komen. Zat hier een richtlijn in? net als de batterijbakken?
RVM
@VolvoPowerT700 oké van de aftakassen, ik meen dat pas later was. 👍
Die met oude cabine is meestal zo’n trapje wat direct als deurtje van de accubak dient, toch?
VolvoPowerT700
@RVM ik heb al vanalles gezien van 1 trap met dunne houders aan het chasis/kabine, en 1 met zware platen (misschien door een dealer gedaan) tot 2 treden met zoals jij zegt aan de batterij bak. Dit zal dan wrs productie aanpassingen zijn in de productie van de kabine bij hara voor de eerste series. En aanpassingen als men van 2, 6V batterijen naar 12V ging.
Rondeutz06
Wat een onwijs mooie trekker, deze straalt één en al macht uit

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Volvo BM. Ook staan er nu al 441 foto's van de Volvo BM 814. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
PUNTEN
69
WEERGAVES
2.147
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE