Reistijd slachtdieren terug naar 8 uur

Duitsland, Denemarken en Nederland roepen de Europese Commissie op meer actie te ondernemen om het welzijn van dieren te verbeteren. Zo moet de reistijd voor slachtdieren binnen Europa terug naar 8 uur. De landen doen deze oproep tijdens de door de staatssecretaris Dijksma van Economische

Deel dit topic

Reacties

mf 6150
Ze verzinnen iedere keer weer wat 😞 sjonge jonge
walker1
Quote @mf 6150:
Ze verzinnen iedere keer weer wat sjonge jonge

Kan je wel zeggen, maar het is helemaal nergens voor nodig om zo lang met dieren onderweg te zijn. Als je 8 uur onderweg bent met een vrachtwagen vol dieren, hoeveel slachthuizen ben je dan al voorbij gereden? In die tijd kan je vanuit Nederland elk slachthuis in Nederland, België, Luxemburg en een deel van Duitsland, Frankrijk en Denemarken bereiken.
mf 6150
@walker1
Is ook zo maar ik doel niet alleen hier op. Minder antibiotica, minder mest uitrijden, allerlij controles van provincie, gemeente enz. Enz.
claas 870 speed
@mf 6150 minder antibiotica is ook minder kosten he, maar als het nodig is dan moet het gewoon kunnen
mf 6150
@claas 870 speed
En meer uitval en vaker doodspuiten door veearts advies. Ookal wil je dat niet, je moet toch want ze geven je echt niet zo snel antibiotica meer.
walker1
@mf 6150 Tja, maar is allemaal een kwestie vaan oorzaak en gevolg he.
Antibiotica is ook gewoon uit de hand gelopen, werd er maar uit voorzorg in geduwd, vervolgens worden dieren steeds resistenter, dus nog meer en zwaardere antibiotica, enz.
Nu er sinds een paar jaar strengere regelgeving voor is blijken sommige bedrijfstakken het makkelijk met de helft minder af te kunnen. Mest net zo, dat werd vroeger gewoon gedumpt, als de put maar leeg was.
Controles en van diverse overheidsinstanties, daar heeft elk bedrijf mee te maken, of het nou in de landbouw is of niet. Ik werk zelf bij een ingenieursbureau, daar krijgen we net goed controles, moeten we net zo goed een bouwvergunning aanvragen als we willen uitbreiden, ook daar kunnen burgers dan bezwaar op indienen.
mf 6150
@walker1
Wij zitten hier op klei en je kunt goed zien dat er gewoon te weinig mest op komt omdat meer niet mag. Ik zie ook vaak dat ze bijv. een cavia lekker volgooien met antibiotica zonder enig benul wat er aan de hand is, in ziekenhuizen pompen ze mensen ook vol zonder dat ze weten wat je precies hebt, eerst kijken of dat aanslaat zo niet hup weer een andere antibiotica. Wij als boeren (en natuurlijk ook andere sectoren) moeten plannetje zus plannetje zo schrijven, en dan kan het soms al te laat zijn, dan is het weer dierenleed waarom heb je niet eerder ingegrepen?
walker1
Quote @mf 6150:
dat ze bijv. een cavia lekker volgooien met antibiotica

Die cavia komt uiteindelijk niet op mijn bord terecht.
mf 6150
@walker1
Gaat om het principe. Een koe die antibiotica heeft gehad heeft ook een wachttijd 😉 wat ik overigens wel snap natuurlijk.
walker1
Nou ja, dat die cavia niet op mijn bord terecht komt weet je tegenwoordig ook niet zeker meer na al die vleesschandalen.
Maar goed, waar het om ging, het is mijn inziens absoluut niet nodig om langer dan 8 uur onderweg te zijn naar een slachthuis.
Gerron
Ik vind voor slachtdieren 1 uur al genoeg. Meer is in principe niet nodig om een slachthuis te bereiken.
Voor transport dat nodig is om op langere afstand een nieuw bedrijf op te starten kan men beter jonge dieren gebruiken. Op die manier kan je ook meer dieren meenemen.
walker1
Inderdaad, vroeger hielden mijn ouders varkens, die gingen vaak voor de export weg, gingen ze helemaal naar Italië en kwamen vervolgens als pakjes ham weer terug. Te zot voor woorden eigenlijk. Er zaten toen 2 slachterijen op nog geen half uur rijden van onze boerderij en een 3e slachterij op een 3 kwartier.
Wimsumar
Beste Walker1 e.a.:
Quote @walker1:
nog geen half uur rijden

Helemaal curieus in dit kader was de aanpak van Staatsbosbeheer (zij, die er bij uitstek verstand van zouden moeten hebben, nietwaar :? ) toen ze een kleine 2 jaar geleden overtollig "natuurvee" naar het slachthuis stuurden............., de werkgelegenheid bij mij in het dorp voer er wel bij. 😞

Lees meer: nieuwsbladnof.nl/nieuws/6273/…
walker1
@Wimsumar Tja, die hadden ook ergens in Zeeland geslacht kunnen worden. Dat waren dieren uit een natuurgebied, half wild natuurlijk en waarschijnlijk nog nooit in een veewagen gestaan en er dan 3 a 4 uur mee onderweg zijn is vragen om problemen, zeker als ze allemaal nog horens hebben.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN