Walvisredder dodelijk geraakt door bevrijd dier

Een Canadese kreeftenvisser die geregeld walvissen uit vislijnen wist te bevrijden, is omgekomen bij zijn jongste reddingspoging. Joe Howlett ging maandag samen met vrienden aan boord van een schip om een walvis te bereiken die ten oosten van New Brunswick in de zee verstrikt was geraakt in lijnen die door vissers waren uitgezet.
De 59-jarige Canadees slaagde erin om het reusachtige dier, een noordkaper, los te snijden. Nadat hij de laatste kabel had doorgesneden, zwom het dier weg en daarbij deelde hij Howlett een fatale klap uit.
Howlett heeft in de afgelopen vijftien jaar zo'n twintig walvissen bevrijd, vertellen zijn vrienden tegen de Canadese pers. Samen met een vriend richtte hij in 2002 een eigen reddingsteam op. Zijn vorige reddingspoging dateerde van een week geleden.
Volgens natuurorganisaties heeft driekwart van alle Noord-Atlantische noordkapers littekens van vistuig waar ze eerder in verstrikt raakten.
Jaarlijks sterven zo'n 308.000 walvissen en dolfijnen wereldwijd door vislijnen en ander materiaal in zee waarin de dieren bekneld raken. Van de Noordkapers zijn nog maar 500 exemplaren over.
De Canadese minister van Visserij Dominic LeBlanc liet weten dat hij geraakt was door de dood van Howlett, die hij "een onvervangbaar lid van de gemeenschap van walvisredders" noemde.
 Walvisredder dodelijk geraakt door bevrijd dier (nos.nl)

Een Canadese kreeftenvisser die geregeld walvissen uit vislijnen wist te bevrijden, is omgekomen bij zijn jongste reddingspoging. Joe Howlett ging maandag samen met vrienden aan boord van een schip om een walvis te bereiken die ten oosten van New Brunswick in de zee verstrikt was geraakt in lijnen die door vissers waren uitgezet. n de gemeenschap van walvisredders" noemde.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden dieren , 2002 en visserij geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!