Juli 2016 lag er nog ruim 102 duizend ton boter in pakhuizen. Daarna nam de voorraad gestaag af. Weet iemand wat de actuele voorraden zijn? Heb zelf het idee dat ook de totale voedselvoorraad wereldwijd een groot probleem gaat worden.
Boerenorganisatie LTO Noord voorziet nieuwe acties tegen de stikstofplannen van het kabinet. 'Richt je vooral op de partijen die het moeten gaan veranderen, dat is toch echt de politiek. Richt je daarop en zorg dat de maatschappij achter je blijft staan.'
ENSCHEDE - Met hun bedrijf De Nieuwe Melkboer zijn de broers Bart en Tom Grobben uit Enschede pioniers. Ze verkopen sinds begin 2020 ‘sojamelk’. Nu zijn daar ‘sojayoghurt’ en vegan-smeersels bijgekomen. Zuivelreus Friesland Campina ziet de potentie en nam een belang in hun bedrijf.
Als er zoveel boeren verdwijnen wie gaat dan deze hoeveelheid en kwaliteit produceren?? Dat moet wel vantevoren geregeld zijn anders gaan er heel veel mensen dood door honger. Of zullen ze dat in Den Haag niet zo erg vinden,de CU van Seegers heeft zijn ziel toch al aan de duivel verkocht..
In een boerderij aan de Oosterwoldseweg in Oldeberkoop is vrijdagavond een zeer grote brand uitgebroken.
[quote]McDonalds USA stopt met de verkoop van de vleesloze Vega Burger. Reden is de geringe belangstelling voor het alternatieve product.[/quote]
De stikstofplannen van tafel krijgen lukt toch niet. Dan kunnen we beter redden wat er te redden valt. Dat hebben Rabobank en FrieslandCampina ook gedacht.
Het eindspel in het stikstofdossier is begonnen. Belangenbehartigers schuiven gretig aan tafel. Eeuwige roem ligt in het verschiet. SSC heeft bij herhaling aangegeven dat latente ruimte verschuiven een deel van de oplossing kan zijn. De voorzitter van de stikstofwerkgroep van het IPO, dhr. Edward Stigter, is stellig: een NB-vergunning dient elke drie jaar opnieuw beoordeeld en latente ruimte ingenomen te worden. (https://www.telegraaf.nl/nieuws/1663725397/uitkomst-stikstofcrisisoverleg-besef-moet-indalen) Sectorvertegenwoordigers gaan water bij de wijn doen. Piekbelasters slachtofferen, overgangszones rond natuur weggeven, generiek verplichte stalaanpassing? Of toch ongebruikte vergunde ruimte laten intrekken..... We gaan het zien!
Boerenactiegroepen gaan woensdagavond met elkaar om te tafel om het te hebben over een gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes en het kabinet. Volgens de voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) Mark van den Oever zijn alle boerenclubs aanwezig, waaronder LTO Nederland en Agractie.
Denk over of een grote getrokken wagen of zelfrijder en dan 2x daags voeren?
VeeManager van CRV stopt per 1 augustus a.s., het programma deed het bijna altijd goed in mijn geval, heeft iemand al ervaringen met het nieuwe systeem?
[quote]Stikstofcrisis: Uit berekeningen van het ministerie van Financiën blijkt voor het eerst hoeveel boerenbedrijven geraakt worden door de stikstofplannen van het kabinet.[/quote]
Wij zijn aan het oriënteren voor een eigen opraapwagen, we hebben zo’n 30 bunder gras wat we altijd in 1 keer inkuilen. Er zou dan een Case 745 4WD voor de wagen moeten komen. Welke wagen zouden jullie ons aanraden? We willen er niet teveel werk aan hebben qua onderhoud, de wagen moet gewoon betrouwbaar zijn.
De wereldwijde jacht op granen blijft sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne aanhouden en leidt in grote delen van de wereld tot vreselijke honger. Er is echter helemaal geen tekort, stellen onderzoekers Siemen van Berkum en Bart de Steenhuijsen Piters van Wageningen Universiteit & Research. „We zitten niet in een voedselcrisis, maar in een voedselprijzencrisis.”
Een van 's werelds grootste kunstmestproducenten waarschuwt voor problemen als de toevoer van aardgas naar Europa sterk slinkt. Topman Tore Holsether van het Noorse Yara meldt bij zijn kwartaalcijfers dat er een "duidelijk risico" is op tekorten aan stikstof voor kunstmest als gas in Europa schaarser of nog duurder wordt.
Onze melkstal is aan vervanging toe, hebben momenteel 80 koeien inc droge koeien, zitten erg te twijfelen tussen 1 Lely A5 of 2 x een Lely A3, stal is nog niet helemaal vol hebben ca. 90 ligboxen en een strohok. Iemand ervaring met 2 robots op 90 koeien?
De veranderingen bij de derogatie zullen echt impact hebben voor boeren. Dat zegt premier Mark Rutte over de moeizame derogatieonderhandelingen met de Europese Commissie in Brussel. De marges in de onderhandelingen zijn smal. “Maar we proberen daar natuurlijk met elkaar te kijken naar een vorm waarin we de schade beperken en die ook aansluit op het feit dat we nu bezig zijn die stikstofproblemen ook meer structureel aan te pakken”, aldus Rutte.
Geen Woord over de stikstofcrisis. Staat hij nog steeds voor de lachspiegel.
Boeren voeren op 22 juni actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat laat voorman van Agractie Bart Kemp uit Ede weten.
ARNHEM - 54.000 woningen in Gelderland kunnen niet gebouwd worden. Stikstof, geldproblemen én een tekort aan ambtenaren maken de bouw op dit moment onmogelijk.
Minister Henk Staghouwer van LNV wil in juni 2022 het aantal toegekende fosfaatrechten per bedrijf openbaar maken. Dit omdat de toegekende fosfaatrechten worden gezien als staatssteun en de minister dit als gevolg van de staatssteunregels van de EU moet openbaren. In totaal gaat het om de fosfaatrechten van ruim 22.000 bedrijven.
Flynth vergeleek de financiële resultaten van drie typen bedrijven: bedrijven met minder dan 100 koeien, bedrijven met 100 tot 200 koeien en bedrijven met meer dan 250 koeien. De grootste bedrijven realiseerden en saldo van 21,2 cent per kg melk. Op de kleinere en middelgrote bedrijven was dit 2 cent per kg melk hoger https://veeteelt.nl/economie/nieuws/grootste-bedrijven-haalden-laagste-saldo-kg-melk-2021
Specialist Jeroen van Boxmeer van DLV Advies gaat ervan uit dat de regering de vergunningverlening wil koppelen aan de feitelijke geproduceerde stikstof.
Prijzen van diesel, folie en personeel zijn gestegen dit kuilseizoen. Ben benieuwd hoe dit bij jullie heeft geresulteerd in de prijs.
Voor mijn scriptie / stageopdracht van de Aeres Hogeschool te Dronten, doe ik onderzoek naar emigratie en het inschakelen van een emigratiebegeleider. Ook wordt er gekeken naar de beweegreden(en) van emigratie. Bent u geëmigreerd of denkt u er wel eens aan om te emigreren? Dan wil ik u vragen om deze enquête in te vullen! Het invullen zal ongeveer 5 minuten in beslag nemen. Alvast bedankt! https://forms.gle/P9wj5YuAXk2b1Z297
Een langer inseminatie-interval werkt voor bij eerste kalfs koeien. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Eline Burgers, zo meldt Resource (WUR). Bij koeien die al eerder hebben gekalfd komt de timing van inseminatie wat nauwer.
Afscheid van fosfaat rechten ophanden
De vakgroep melkveehouderij heeft een nieuwe frontman https://www.lto.nl/erwin-wunnekink-nieuwe-voorman-melkveehouderij/ Waar is hij?? Waarom horen we alleen Sjaak Een vakgroepvoorzitter heeft een belangrijke taak in de huidige crisis in de landbouw
De derogatie is voor de Nederlandse rundveehouderij van zeer groot belang. Als deze vurig gewenste uitzondering op het Europese nitraatbeleid er deze keer niet komt, kost dat mogelijk miljarden. Het wegvallen van derogatie kost de gemiddelde melkveehouder € 10.000 tot € 20.000 per jaar, alleen al aan extra mestafzetkosten. Die inschatting maakt LTO Nederland.
Zuivelbedrijf Vreugdenhil Dairy Foods heeft ruimte voor 50 tot 100 miljoen liter extra melk. De firma zoekt daarom nieuwe melkveehouders.
Loonbedrijf Gerritsen uit Heelsum zaaide woensdag de eerste mais van het seizoen. Op de lichte zandgronden kan altijd vroeg worden gezaaid. 'De grond is bekwaam, dus waar moet je op wachten?', vraagt Jan Gerritsen zich af.
https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10897824/voorjaarspiek-ver-weg-in-nederlandse-melkaanvoer
LTO en NAJK zijn blij dat derogatie terug is op de Europese agenda. Maar tegelijkertijd uiten de twee partijen ook hun zorgen over de aanvullende punten op het eerder vastgestelde actieprogramma.Zo wil de overheid binnen tien jaar een volledig grondgebonden rundveehouderij realiseren en is ze van plan bij de opkoop en uitkoop van rundveebedrijven productierechten in te nemen en door te halen.
Geef de oudere koeien de laatste jaren nogal eens een calciumbolus. Soms in combinatie met een energiepil. Ook komt het af en toe voor dat ik een P-pil gebruik bij een verse koe Wat zijn jullie ervaringen met dit soort bolussen en vanaf welke leeftijd dien je ze toe?
Nederland heeft een belangrijke horde genomen om derogatie te verkrijgen. Minister is opgelucht.
Wat is op het moment de prijs van vaarzen?
Orkaankracht windstoten in het binnenland [quote]Hier vind je het laatste nieuws over de storm Eunice die later vandaag over grote delen van Nederland raast.[/quote]
Zijn er hier mede prikkers die jongvee opfokken? Wat zijn de huidige tarieven voor goede opfok en op 24 maand afkalven. Is er ook een splitsing te maken voor opfok onder 1 jaar en boven 1 jaar?
Zodebemesten
Wat brengen goede melkvaarzen op. Correcte vaarzen met 32-35 liter
Wie weet er een goede accountant voor een scherpe prijs voor btw aangifte en dergelijke? Ik zag op dit forum dat enkele accountants voorheen werkzaam bij Flynth voor zichzelf zijn begonnen. Iemand daarover wellicht meer info of andere suggesties voor een goede accountant?
Uitstoot stikstof legt bom onder woningbouw in Randstad [quote]„De stikstofproblemen zijn zo vergaand, dat iedereen met zijn handen in het haar zit”, vertelt de makelaar. „Het is ook niet meer uit te leggen: we rijden wel de weilanden vol met koeienpoep, maar huizen bouwen, ho maar.”[/quote] Opnieuw dreigt het stikstofdossier kabinetsplannen te dwarsbomen, dit keer de woningbouwopgave van het kabinet. Eerdere maatregelen, zoals het terugdringen van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, leveren volgens stikstofminister Christianne van der Wal nu niet voldoende op om tot 2030 de bouw van een miljoen extra woningen te realiseren. Vooral in de Randstad worden problemen voorzien.
Hallo iedereen, Iedereen is er vast al van op de hoogte, de kosten voor diesel en nieuwe machines reizen de pan uit. ik zit zelf in het grondverzet met 1 mobiele kraan en 2 trekkers met dumpers, watvoor uurprijzen worden er bij jullie in de streek zoal gerekend? het is namelijk lastig doorrekenen naar de klant omdat het dan al snel te duur wordt. en wat betreft de prijsstijgingen, denken jullie dat dit nog zakt? of is het het nieuwe normaal.
De prijzen van gebruiksvee zijn de afgelopen maanden naar recordhoogtes gestegen. De hoge prijzen zijn een direct gevolg van marktwerking: veel vraag en weinig aanbod.
'Mijn melkprijs is nu 47 cent, terwijl die eigenlijk zo'n 5 cent boven de grondstofwaarde moeten zijn. Dus ongeveer 56 cent', stelt Dick van Selm. Terwijl de zuivelprijzen enorm zijn gestegen, zien melkveehouders daar volgens hem bijna niks van terug. https://www.youtube.com/watch?v=ExHoPZnB5Mo
Is er net als voor boeren met mentale problemen eigenlijk ook ergens een loket voor boeren na hun actieve carrière, waar ze begeleid worden in de mogelijke nieuwe stappen na hun agrarische leven? Ik zie meerdere groepen mensen onder de stoppers, die tevreden zijn en waren, de genen die blij zijn dat ze gestopt zijn en nu vol ergens anders voor gaan, de genen die liever niet gestopt waren maar fysiek problemen kregen dus niet verder konden, de genen waar het financieel niet meer kon, maar ook ronduit gefrustreerde stoppers, hoe voorkom je als sector dat die laatste groep steeds groter word. En is er wel voldoende aandacht en begeleiding bij de adviseurs of iemand wel geschikt is voor het plan wat de desbetreffende ondernemer heeft, neemt de bank ook dit soort zaken mee bijvoorbeeld of word er puur naar de cijfers gekeken? Maar ook hebben de melkfabrieken wel in de gaten hoeveel extra druk ze op een ondernemer leggen met steeds hogere eisen Ik ben benieuwd of er al aandacht voor is en hoe jullie daar tegen aan kijken......
Zijn er veehouders hier die een dichte vloer hebben waar de gier apart wordt afgevoerd en de dikke fractie afgeschoven wordt. Is deze dikke fractie goed als vaste mest te gebruiken. Hoe deze opslaan/ transporteren eventueel opmengen met compost ect. Voordelen van vaste mest zijn - lagere stikstof productie in de mestwetgeving - 7e AP wordt over extra gebruiksruimte gepraat bij strorijke vaste mest - goedkopere afzet - beter voor de bodem - bovengronds uitrijden - goedkoper uitrijden Er zijn ook nadelen genoeg. Ben benieuwd naar de reacties
Waar zien jullie momenteel mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Zonnepanelen heb ik al, precies de opbrengst wat ik verbruik, en zit aan het maximale aantal voor mijn meterkast. Dus veel extra stroomverbruik met een electrische boiler/warmtepomp is geen optie. Verbruik dus alleen 3000 m3 gas. Ik heb een houtkachel in huis die bijna het hele winter wel aan is dus die 3000m3 is voornamelijk tapwater in huis en stal. Iemand hier ervaring met een c.v. houtkachel met buffer, en die ook gebruiken voor het benodigde warme water op stal? Eventueel in combinatie met zonnecollectoren voor de zomerdag o.i.d.? De huidige c.v. installatie, gasboiler op stal en warmteterugwinning op de melktank werkt nog, maar is al oud en dus wel een keer aan vervanging toe.
DEN HAAG/BOXTEL – Een Boxtelse rundveehouder heeft gelijk gekregen bij de Raad van State. De buurman mag zijn woning niet zomaar van een bedrijfswoning omzetten in een ‘burgerwoning’. Maar als de gemeente Boxtel beter onderzoek doet, mag dat misschien toch wel.
Casus :Teveel koeien voor 1 robot en te weinig voor 2 60 hectare in gebruik meer dan 1 euro financiering, geen ruimte om 2 botjes aan te schaffen. Hoeveel melk moet er minimaal door het botje heen om een gezinsinkomen uit het bedrijf te kunnen halen als er minder koeien gemolken gaan worden, dus wel wat ruimte voor voerverkoop, mest aanvoer, eventueel jongvee opfok voor derden. Wie weet hoe je zo n probleem aanpakt ?
Er is veel te doen over latente ruimte in een vergunning . SSC heeft uitgezocht waar jullie rechten liggen als het gaat om latente ruimte.
Duitsland verhoogt vanaf 2023 de kalvertransportleeftijd van 14 naar 28 dagen. Volgt Europa?
In Maarsbergen heeft een mestexplosie plaatsgevonden bij een boerderij aan de Hof ter Heideweg. Hierdoor zijn een twintigtal koeien in de mestput gevallen, meldt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). https://twitter.com/Tijgernest/status/1478703325340225537
We zitten na te denken over een melkrobot. Melkstal is versleten. We melken 75 koeien en dat is net iets teveel voor 1 box. Zou een gebruikte Mione van GEA wat zijn? Heeft iemand daar ervaring mee?
Veel nieuwe "andere" vrachtwagens in de buurt.
Het kan niet sterk genoeg benadrukt worden dat een goede en intensieve voorbehandeling van cruciaal belang is in het melkproces. Hierbij wordt aangeraden om altijd de juiste en dezelfde routine toe te passen.
ZELHEM - Ronald Beulink heeft de knoop doorgehakt. De Zelhemse boer verkoopt zijn melkveehouderij. Gedwongen. Als gedupeerde van de mestrechtenaffaire ziet hij geen toekomst meer voor zijn bedrijf. ‘Keihard genaaid’, staat ergens in het midden op een volgetypt A4-tje dat Ronald Beulink overhandigt aan de keukentafel. Keihard genaaid door de overheid, welteverstaan. In korte zinnen en steekwoorden heeft de 49-jarige melkveehouder zijn situatie op dit velletje papier uiteengezet. De overheid heeft zijn bedrijf kapot gemaakt, vindt hij, omdat hij drie jaar geleden te weinig fosfaatrechten heeft gekregen van het ministerie van Landbouw. Na lang wikken en wegen hij samen met zijn vrouw besloten de boerderij te verkopen. ,,Ik kom er wel bovenop. Maar dit wil je toch niet als overheid?”
Iemand al prijzen gehoord van wikkelfolie voor komend voorjaar?
Rakesh de Vries uit het Friese Tersoal is Lely Horizon gebruiker van het eerst uur. De veehouder werkt al enige tijd met het nieuwe managementprogramma Horizon. “Het is een heel gebruiksvriendelijk programma”, vertelt hij.
De hoge kunstmestprijzen houden aan. Het ziet er nog niet naar uit dat er op korte termijn een kentering komt. Veehouders zullen er voorlopig mee moeten dealen. Wat kunnen ze alsnog doen om de kosten in de hand te houden?
FrieslandCampina heeft ruimte voor de toelating van nieuwe leden. Dat heeft het bestuur van de zuivelcoöperatie dinsdag tijdens de ledenraadsvergadering bekendgemaakt. Die instroom is nodig om de schaalgrootte te behouden. Het ledenaannamebeleid wordt in 2022 herzien.
De melkprijs vliegt omhoog en het einde lijkt nog niet in zicht. Melk is in trek, die van Nederlandse bodem in het bijzonder. Is er een nieuwe melkoorlog losgebarsten? De zuivelmarkt is in beweging en dat is nog de meest voorzichtige omschrijving die melkverwerkers noemen als hen wordt gevraagd de huidige marktsituatie te duiden. Een […]
Vandaag aan eind van de dag kon de vlag op dak. Als je uiteindelijk dan toch vergunning kunt krijgen om op eigen grond te bouwen is dat meer dan genoeg reden om de vlag uit te steken. Behalve dat was ook nog mijn dochter jarig. Ook het vlaggen waard En ook nog een kroonprinses natuurlijk
heb hier de ervaring dat het gras in ronde balen luchtdichter verpakt zit dan vierkante. De vierkante balen die ik voer zijn vooral als het wat droger is eerder in de broei Iemand andere ervaring?
Begonnen als trend, is er nu een vaste groep veehouders die driewegkruisen toepast om een duurzamere koe te krijgen. De verwachting is dat driewegkruisen toeneemt, omdat de zelfredzame koeien die daaruit voortkomen goed passen in het veranderende melkveehouderijlandschap.
Krijg kas aangeboden voor 60 euro/ton. Markt is erg vaag weet iemand meer prijzen?
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/11/26/melkveesector-komt-met-maatregelenpakket-om-generiek-beleid-te-voorkomen
Bij de melkrobot staat een HP pc die erg traag is. Hoe moet je die dingen onderhouden en sneller maken. de mijne is erg traag...
Diervoedercoöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking willen vanaf 1 januari 2022 samen een nieuwe coöperatie oprichten: ABZ De Samenwerking. Dat maakten de directeuren van beide coöperaties vrijdag bekend. De ledenraden beslissen in december over dit samengaan.
Goedemiddag, we orienteren ons op vloeibaar voeren in de melkrobot, wie kan ons tips geven qua installatie, welk middel, en wordt het robotbezoek hierdoor beinvloed ja of nee. groeten jeroen
Roel van Buuren moet de door hem geteelde groenten 30 november van zijn land hebben, anders volgt er een dwangsom. Gemeente Midden-Delfland is niet bereid te praten. De honderd vaste klanten en ook partijen als natuurverenigingen, provincie Zuid-Holland
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week besloten de toelating van Roundup Ultimate te verlengen tot 15 december 2023, maar heeft daaraan strenge voorwaarden verbonden.
In de al jarenlang slepende rechtszaak van KI Samen tegen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de Limburgse KI-organisatie weer een slag gewonnen.
Goedemorgen! De afgelopen tijd staat bij ons het melken met robots steeds hoger op de agenda en we zijn zelfs al voorzichtig begonnen met de bouwtekening. Ons probleem; van melkstal naar robots in een bestaande stal. In deze stal kunnen wij de huisvesting van de droge koeien en de melkkoeien niet zo maken, dat ze onafhankelijk van elkaar naar binnen en naar buiten kunnen voor weidegang (vrij koe verkeer). Of nou ja, niet kunnen.. Kan wel, maar moet er intern meer verbouwd worden en dat heeft niet de voorkeur. Op dit moment worden bij ons de droge koeien en de melkkoeien apart van elkaar geweid. Melkvee van huis, droogstaande koe altijd naast de boerderij. Tijdens het middageten en de koffie heb ik vrij zicht op mijn belangrijkste koeien. Het idee is wel om het stro hok van dermate grote te maken, dat een droogstaande koe ook zeker één week voor kalven al uit de koppel kan en apart gevoerd kan worden in een strohok. Zijn er hier mensen die ervaring hebben met het houden van melkvee- en droge koeien in één koppel? En wat zijn hier de voor- en nadelen van? Voordelen; - Minder stress, meer rust voor de koe - Niet wekelijks nieuwe koeien in een groep (rangorde) - Minder werk voor boer, verhuizen verleden tijd Nadelen; - Rantsoen droogstand niet mogelijk - Droge koeien moeten soms ver lopen met weidegang, nadelig voor klauwen etc. - Geen zicht op je drogekoeien, ze lopen immers van huis met de melkkoeien Er zijn vast nog meer voor- en nadelen, maar dit schiet me zo snel even te binnen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Er maken dit jaar 239 ledenmelkveehouders gebruik van de vertrekkersregeling van FrieslandCampina. De vertrekkers leveren nu nog 272 miljoen kilo melk, goed voor een omzet van 10 miljoen euro.
De overheid heeft negen miljard euro voor de opkoop van van Productie rechte gereserveerd. Das precies genoeg voor de uitkoop van de helft van de veestapel. te vergelijk er zijn op dit moment voor 12,5 miljard aan fosfaatrechten in omloop. Het is wel erg naïef om te denk dat de halvering geen feit wordt
https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10894257/robotboer-financieel-veel-slechter-af
‘Wij willen terug naar één landbouwgeluid. Onze sector moet met één mond spreken en zo onze belangen in Den Haag en Brussel verdedigen. Samen sterk!’. Veel boeren lijken echt te geloven dat dit wensbeeld mogelijk is. Echter, juist het landbouwcollectief, dat van het najaar 2019 tot het voorjaar 2020 functioneerde, bewees dat collectieve belangenbehartiging volledig […]
Gisteren onaangenaam verrast door ik meen vroeg van swz over rwi, ik ging er tot gisteren. Nog van uit dat als je geen personeel had, en geen meewerkende kinderen dat je vrijgesteld was. Als je meewerkende ( minderjarige )kinderen hebt of indirect te werkgestelden (loonwerker)dan moet je toch de Rie invullen oftewel bijna iedereen is de lul om het in te vullen......
Ik zit sinds dit jaar met enorm veel rollen folie die voor gebruik al beginnen te 'werken'. Zelfs een paar dozen waar de binnenrol al gewoon naar buiten geschoven komt terwijl ze nog op de pallet staan. Zonder even direct merken te noemen ben ik benieuwd of meer mensen dit probleem hebben. Moet er wel bij zeggen dat ik rollen van 50cm heb. Op de foto twee nieuwe rollen en twee rollen die op de wikkelaar zaten. Na een paar dagen in de loods zijn de rollen zo uitgezakt dat ze klem lopen in de wikkelaar.
Nu is onze mengwagen (triloiet solomix dubbele vijzels) toe aan nieuwe messen. Maar welke maat messen zet ik erin? Nu vindt ik de lange messen eigenlijk te grof en de kleine messen te klein omdat wij al het gras met de opraapwagen aan de bult rijden en hier en daar ook nog wel eens een baaltje opmengen. Dus dan blijft gemiddelde lengte over. De bedoeling is om in de loop der tijd om de 2 maand o.i.d. op elke vijzel 1 mes te vervangen. Dan is nu mijn vraag, hoe doen jullie dat met mes lengtes en vervangings tijd e.d. En waarom?
Leeftijd: onbekend Laatst online: 11u geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: