Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. ,,Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken”, schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.
https://twitter.com/ShellenbergerMD/status/1557722983522865152?t=Tj8-HXo9I2I7wCw4e62Bjg&s=19
ben dr helemaal klaar mee. eerder duidelijke overzichten. nieuwe crv bedrijf betalen voor iedere applicatie en onoverzichtelijk. hebben jullie makkelijker systemen hiervoor?
Ze komen in zicht de provinciale statenverkiezingen 2023. Het zou wel eens bijltjesdag voor de gevestigde orde kunnen worden.
[quote]Boeren willen tornen aan de stikstofdoelen, maar als het kabinet daarin meegaat haken natuur- en milieuorganisaties af.[/quote]
Koppel een extra wagon aan een trein die toch al rijdt, en vang daarmee CO2 uit de lucht. De bedenkers zijn vol van hun idee. [img]https://images.nrc.nl/y_Kv-FLNoMQvFBxjju3Q5xL3aYc=/1920x/filters:no_upscale():format(webp)/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2022/07/data88561796-201828.jpg[/img]
Het kabinet en enkele zogenaamde deskundigen willen ons doen laten geloven dat onze landbouwgrond dusdanig verzuurd dat er nu en in de toekomst door een teveel aan stikstof er straks bijna niets meer groeit. Zelf zie ik dat totaal niet. Volgens mij weet het huidige kabinet zo weinig van stikstof dat ze gewoon een aantal zogenaamde linkse deskundigen napraat.
MARKELO – Het voormalig VVD-Kamerlid Gert Jan Oplaat uit Markelo heeft zich aangesloten bij de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. Hij had eerder deze maand zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Oplaat laat nog in het midden wat hij precies gaat doen bij BBB.
Zoals de titel vermeld, welke kreet of #hashtag zetten jullie op je spandoek as woensdag? Het zou mooi zijn als er een universele kreet is, daarom ook mijn vraag.
caroline van der plas
Agrarisch natuurbeheer lijkt zijn vruchten af te werken in buurtschap Janssen Stichting bij Nij Beets. Natuurbeheerders van ELAN zagen tot nu toe al zeventig kievitsnesten in het gebied. Dat waren er vorig jaar rond deze tijd veertig.
Het landbouwdebat in Raerd, georganiseerd door D66 Súdwest-Fryslân, was zaterdagavond druk bezocht. Het dorpshuis van Raerd was het strijdtoneel voor een gesprek tussen boeren en kandidaat-raadsleden. De spanningen liepen hoog op.
Het lijkt mij één van de eerste maatregelen die het kabinet zou moeten nemen om de rode diesel voor de landbouw weer beschikbaar te stellen In België is die altijd beschikbaar gebleven
Dit initiatief van Mona Keijzer heeft in één weekend al 594.000 handtekeningen opgeleverd; https://onverdeeldopen.nl/
[quote]The Canadian revolution against the COVID police state grows. https://t.co/jag3EHaw0w [/quote]
Hebben ze de vergunning in orde. De uitstoot berekend. Of gaan ze aanvallen met electrische tanks ect.
Hoeveel geld krijgt de NPO om in het programma onze boerderij de mensen te hersenspoelen,? Hoe kijken jullie naar dit programma?
Landbouwminister Carola Schouten wil een afromingsvrije lease van maximaal 100 kilo fosfaatrechten mogelijk maken vanaf komend jaar. Daarvoor is echter wel een spoedige behandeling nodig in de Tweede en Eerste Kamer. VVD en SGP dringen daar nu op aan in de landbouwcommissie van de Tweede Kamer.
Het nieuw opgerichte netwerk BoerenNL wil een vinger aan de pols houden van de overheid, gevestigde boerenbelangenorganisaties en bekende actiegroepen. De initiatiefnemers doen dat door zich te richten op twee speerpunten.
Ondernaaiverplichting?
[quote]Natuurschade: Politiek ligt het gevoelig, maar het uitkopen van boeren kan volgens deskundigen de stikstofuitstoot snel drastisch verlagen. De wet is er al. Zo'n operatie zou de overheid naar schatting 2 tot 3 miljard euro kosten.[/quote]
[quote]Omzetten van landbouwgrond naar natuurgrond kan soms interessant zijn, stelt rentmeester Ineke Brusse. Ook als het de bedoeling is om de grond te blijven gebruiken als onderdeel van een agrarisch bedrijf. Afwaarderen van de grond levert financiële ruimte op. Dit kan alleen als de grond als 'begrensd' is aangegeven in het Natuurbeheerplan van de provincie.[/quote]
NMV, FDF en DDB steunen de gemaakte afspraak met landbouwminister over aanpak stikstof niet. [quote]Maar het blijft fout, deze verdeeldheid in eigen kring. Terwijl we meer dan ooit eenheid en kracht moeten uitstralen, vangen we elkaar de vliegen af in eigen kring. We moeten een voorbeeld nemen aan de milieu- en dierenwelzijnclubs. Die stralen eenheid uit en boeken succes. Wij niet.[/quote]
Pieter Omtzigt zegt zijn CDA-lidmaatschap op, meldt hij zaterdag op Twitter. Reden voor deze beslissing is het vernietigende memo dat het CDA-Kamerlid schreef over zijn ervaringen binnen de partij. Omtzigt zegt dat het zijn intentie is om "terug te keren als zelfstandig Kamerlid, juist omdat veel mensen mij dat vertrouwen hebben gegeven".
Na een grondige zoektocht concludeer ik: er zijn géén bewijzen voor de schadelijke werking van ammoniak in het kader van de huidige stikstofproblematiek. Hoe is dit mogelijk? Alle informatie die beschikbaar is bestaat uit meningen, beweringen en modellen. Met drijfzand als fundament.
SINT-OEDENRODE - Een glas Coca Cola is veel duurder dan een glas melk en wordt met véél meer winst gemaakt. Hoe doet de multinational dat en kan de melkveehouderij daar wat van leren?
ZLTO-voorzitter Wim Bens en afdelingsvoorzitters uit Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant blikken terug op het stof dat opwaaide nadat LTO het stikstofplan dropte. Via webinars en andere digitale vergaderingen heeft ZLTO de afgelopen weken gebruikt om het idee achter en de inhoud van het stikstofplan uit te leggen aan leden, bestuurders en medewerkers. ZLTO-voorzitter Wim Bens wist dat er kritiek zou komen op het plan, zowel vanuit de eigen gelederen als van externe partijen. 'Je presenteert een plan en dan krijg je altijd reacties. Wat is het dan mooi om ook positieve reacties te ontvangen, zoals 'jullie nemen regie', 'een plan met lef' en 'een plan waar toekomstperspectief in zit'. Enkele afdelingsvoorzitters uit het ZLTO-werkgebied maakten deze week vlogs waarin ze hun mening gaven over het stikstofplan. Melkveehouder Pieter de Ruijter uit Scharendijke, tevens voorzitter van ZLTO Agrarisch Schouwen Duiveland, vindt dat LTO ook in het vervolgtraject lef moet blijven tonen. 'Als LTO de plannen uit wil voeren, moet de organisatie ruggengraat hebben en in de gesprekken met de overheid laten zien dat het haar menens is. Je kunt beter met de overheid praten, dan dat zij over ons praten.' Verrast Voorzitter Erik van Asten van ZLTO Dommel en Aa reageerde in eerste instantie kritisch. 'Ik was er wel door verrast en dacht eerst: daar gaan we weer. Weer een extra reductie bovenop wat we al moeten hier in Brabant. En bij mij rees ook meteen de vraag waarom dit niet in een eerder stadium was gedeeld met de leden, zodat je een breder draagvlak hebt.' Maar na tekst en uitleg van ZLTO-voorzitter Wim Bens kan Van Asten leven met de uitleg dat het plan zolang binnenskamers bleef. Dat gebeurde omdat er samen met andere partijen was opgetrokken, die ook weer eigen belangen hebben. 'We zitten nou eenmaal in een situatie dat er vooral over ons in plaats van met ons wordt gesproken. En dit is een kans om hier toch wat meer zeggenschap in te krijgen en de discussie naar ons toe te trekken.' Emotie Van Asten krijgt de negatieve sentimenten onder veehouders mee. 'Ik snap die emotie, want die heb ikzelf ook wel. Maar we kunnen doorgaan en met onszelf bezig zijn of we proberen al die beren op de weg te omzeilen en te kijken of dit toch kans van slagen heeft. Ik hoop dat we met zijn allen proberen anders naar dit plan te kijken, in plaats van meteen de hakken in het zand te zetten. Ik ben blij dat LTO haar nek heeft uitgestoken om dit te doen. Het is uiteindelijk aan ons.' Herbert Verploegen, melkveehouder in Winssen en afdelingsvoorzitter van ZLTO Rijk van Nijmegen, denkt dat veel leden zich niet goed hebben laten informeren over de gang van zaken. 'Dat geeft frustratie. Ik wil deze leden adviseren om het webinar nog eens te bekijken. Steek er energie in om je goed te laten informeren over het stikstofplan. En ga dan pas oordelen.'
Een landbouwakkoord is broodnodig, vertelt Katrien Termeer bij de presentatie van de SER-verkenning naar de uitvoerbaarheid ervan. „Zonder akkoord rommelen we verder door, maar dat helpt én de landbouw én het milieu niet verder."
Caroline vs Esther
In de Tweede Kamer is nu al discussie over hoe invulling moet worden gegeven aan een amendement van de Partij voor de Dieren in de Wet dieren. Deze wet regelt dat dieren niet langer worden aangepast aan het huisvestingssysteem.
Dierenrechtenactivist Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker, is maandag in de gevangenis in Arnhem begonnen aan een hongerstaking. Hij wil daarmee „solidair zijn met de dieren die lijden in de intensieve veeindustrie en andere uitbuitende sectoren, zoals de dierproevenindustrie.”
[quote]Piet van den Berg noemde de biologische landbouw in zijn opiniestuk ‘[/quote]
[b]Een hogere voedselprijs zou de boer in staat stellen om melk en vlees te produceren met minder kunstmest en minder gif, legt hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse uit. Door FRANK BERENDSE, HOOGLERAAR NATUURBEHEER[/b] In 1987 verhuisde ik van de Universiteit Utrecht naar Wageningen. Het eerste dat ik hoorde, was dat twee onderzoekers die de verontrustende omvang van de mestproblematiek signaleerden, door het ministerie op het matje waren geroepen. Hun rapport werd nooit gepubliceerd. Hetzelfde ministerie voelde zich overvallen toen ruim dertig jaar later de Raad van State besloot dat het mestbeleid niet deugde en anders moest. Rondom 1980 ging op een melkveebedrijf 85% van de stikstof in krachtvoer en kunstmest verloren door milieuverontreiniging met nitraat en ammoniak. Tegenwoordig is dat wat minder, maar Nederland is binnen Europa nog steeds onbetwiste koploper als het gaat om milieuverontreiniging met stikstof. De ammoniak uit mest en urine komt in de atmosfeer en daalt vervolgens neer op de Nederlandse natuur met dramatische gevolgen. Het gaat niet om een paar plantjes, maar om zo’n vierhonderd bijzondere plantensoorten die inmiddels uit Nederland zijn verdwenen of heel zeldzaam zijn geworden. Hetzelfde geldt voor vogels, vlinders en paddenstoelen. Geuren en geluiden De laatste vijftig jaar heb ik het Nederlandse landschap in razend tempo zien veranderen. Er is niets mis met verandering, maar veel natuurgebieden werden steeds leger en ook het kleurrijke boerenland dat steeds intensiever werd gebruikt, verloor niet alleen zijn kleuren, maar ook zijn geuren en geluiden. De luid roepende kieviten en grutto’s verdwenen, en in de Nederlandse polders verstomde zelfs het geluid van de tienduizenden veldleeuweriken die hier zongen. Niet alleen stikstof Om de omvang van de veestapel in stand te houden is veel kunstmest nodig voor gras en maïs, maar ook veel krachtvoer dat wordt ingevoerd vanuit Amerika. Daar neemt men het niet zo nauw met bestrijdingsmiddelen, terwijl de scheepsruimen behandeld worden met uiterst giftige stoffen om te voorkomen dat het scheepsruim bij aankomst leeg gevreten is door muizen en insecten. "Het probleem ligt bij de consument: bij u en bij mij" Het landbouwgif in het krachtvoer komt via het rundvee in de mest en vervolgens op het land. Dat heeft nogal wat gevolgen voor insecten in de wei en daarmee voor de vogels. Een gruttokuiken moet net uit het ei meteen op jacht naar vliegjes om zo te overleven. Die vliegjes zijn er steeds minder. Het gaat dan ook elk jaar weer slechter met de grutto in Nederland. Hoe lossen we het op? Niet door alleen met het vingertje naar de Nederlandse boer te wijzen. Het probleem ligt bij de consument, bij u en – eerlijk gezegd – ook bij mij. Wij willen allemaal voedsel dat tegen een zo laag mogelijke prijs in de supermarkt ligt. Een hogere prijs zou de boer in staat stellen om melk en vlees te produceren met minder kunstmest en minder gif. We zouden voedsel geproduceerd met veel mest en gif duurder kunnen maken door een fikse belasting op krachtvoer, kunstmest en landbouwgif. Dan zijn producten die schoon zijn geteeld niet langer duurder, maar juist goedkoper, zodat iedere consument de juiste keuze maakt. Dan wordt de veestapel vanzelf kleiner en komt het dode boerenland opnieuw tot leven, met zingende leeuweriken, pinksterbloemen en dotters langs de sloot. En ook met boeren die dan weer het brede respect krijgen dat ze verdienen. Frank Berendse is hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie aan de Wageningen University & Research
VVD-landbouwwoordvoerder Jan Klink wil ook in het nieuwe kabinet een landbouwminister. Verder hekelt hij de polarisatie in de agrarische sector. 'We moeten gewoon met elkaar in gesprek gaan. Dat heeft de sector altijd gedaan als er problemen waren.' Hoewel Klink eerder zei het niet perse noodzakelijk te vinden dat de landbouwsector een eigen departement heeft, geeft hij nu aan dat het ministerie, dat vier jaar geleden is opgetuigd, behouden moet blijven. 'We laten nu niet een departement vervallen als het net is opgetuigd. In die discussie moeten we niet weer terechtkomen.' Verder benadrukt Klink vooral uit te willen gaan van de overeenkomsten tussen politieke partijen en op basis daarvan beleid te willen maken. Hij doelt daarmee op het verschil van inzicht met D66 over de economische positie en waarde van de land- en tuinbouw. Het is belangrijk om samen rond de tafel te zitten als er problemen zijn of zaken moeten worden besproken Samen met deze partij gaat de VVD de romp vormen van een nieuw kabinet. 'De focus ligt op waar we het over eens zijn. De kiezer heeft steun gegeven aan het huidige kabinetsbeleid en die steun is zelfs gegroeid.' Volgens de voorlopige uitslag heeft het huidige demissionaire kabinet 79 zetels in de Tweede Kamer.
Kieswijzer al gedaan? Ben benieuwd of andere prikkers ook bij CDA/SGP/BBB uitkomen
Carola verdwijnt van het toneel Wie wordt onze nieuwe minister van lnv?
https://www.vpro.nl/buitenhof/kijk/afleveringen/2020/buitenhof-20-december-2020.html Als je 20 minuten tijd hebt, kijk het laatste deel van Buitenhof terug. Het deel waar Pieter Omzigt wordt geinterviewd over het failliet van onze rechtstaat. Over de toeslagaffaire. Over dossiers die tot op heden nog weg gemoffeld worden, maar binnenkort door Omzigt boven tafel komen. Huurtoeslagaffaire noemt hij. En als je het op je in laat werken kun je zijn werk en zijn constateringen zo 1 op 1 kopieren naar de landbouw/veehouderij. De verwevenheid tussen ministeries en het veehouderijbedrijfsleven, die niet als doel hebben ons belang maar hun eigen belang. Als je tijd hebt, kijken!
Leeftijd: onbekend Laatst online: 3u geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: