De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2023 en 2024 vijftien controles uitgevoerd bij melkveebedrijven op het gebruik van droogzetters. De autoriteit keek of de droogzetinjectoren met antibiotica correct werden toegepast. Bij tien bedrijven was dit niet het geval. De resultaten van dit project helpt de NVWA om toezicht te houden 'waar dit het hardst nodig is'.
Nieuwe Warenwet eist frequente tests op rauwe melk, wat extra kosten met zich meebrengt voor melkveehouders. Het kan lokale melktappunten in gevaar brengen en de prijs voor consumenten verhogen.
In 2022 zorgde luchtvervuiling van Nederlandse bodem voor 18 miljard euro aan gezondheidsschade. Landbouw is de sector die met 7,1 miljard euro voor de meeste schade zorgt. Dit blijkt uit berekeningen van Pointer (KRO-NCRV), dat een onderzoeksmethode van het Europees Milieuagentschap (EEA) toepaste op Nederlandse uitstootgegevens van vijftien schadelijke stoffen.
Stoppen met onthoornen, volledige weidegang met doelstellingen per regio en indrukbare, niet-gladde vloeren in stallen zijn enkele maatregelen uit de zogenoemde Routekaart van ZuivelNL en de Dierenbescherming die Boerderij in handen heeft gekregen. Meer: https://www.boerderij.nl/routekaart-zet-in-op-volledige-weidegang
Het Nederlandse grond- en oppervlaktewater bevat nog altijd te veel meststoffen. Vooral op zand- en lössgrond in het oosten en zuiden van het land spoelt te veel nitraat weg. Dat blijkt uit een rapportage van het RIVM.
Zal de minister, de gedoog regeling tav het bovengronds mest uitrijden met de bekende voorwaarden weer verlengen? Zijn hier al dingen over bekend in de wandelgangen?
Fabrikant Vredo uit Dodewaard zorgt er met de ontwikkeling van haar bemestingstechnieken voor dat de loonwerker strak werk aflevert.
[quote]Milieuorganisaties stellen dat de luchthaven nooit een natuurvergunning hadden mogen krijgen. Zij eisen dat die nu wordt vernietigd.[/quote]
Teleurstelling over Beuningen On Ice: ’Geen ijsspektakel door stikstofregels’. Organisatie boos en liefhebbers van winterromantiek staan in de kou. BEUNINGEN - Tienduizenden Gelderse liefhebbers van winterromantiek met chocomel, glühwein en schaatspret staan de komende feestmaand in de kou nu het jaarlijkse spektakel Beuningen On Ice na tien succesvolle jaren is afgelast. Volgens de boze organisatie vanwege ambtelijk gedoe met stikstofnormen en omgevingsvergunningen. Volgens organisator van het eerste uur Mark van Loveren zit de angel in een verbod op een continu draaiend dieselaggregaat. Dit moet vooral de koeling van de ijsbaan verzorgen. „Daarmee zouden we te veel stikstof de lucht inblazen”, zo legt hij uit.
Na bijna acht jaar stopt melkveehouder Erwin Bijman uit het Groningse Ter Boer met zijn melkttappunt. De kosten van de extra controles die vanaf volgend jaar ingaan voor de verkoop van rauwe melk kunnen voor hem niet uit. Twaalf keer per jaar moet de melk getest worden op onder andere salmonella en E. coli. Omroep Groningen benaderde Bijman om zijn verhaal te delen. Eerder kwam hij ook al in de lokale media, onder meer over aardbevingen en de stikstofproblematiek.
Mest speelt een centrale rol. Het voedt de bodem en heeft een positieve invloed op de bodemstructuur en het organisch stofgehalte. Het aanwenden van drijfmest kan ook nadelige effecten hebben, blijkt uit onderzoek in Drenthe, Friesland en Groningen.
[quote]Boerenslimheid is genoeg om Timmermans' plannen om zeep te helpen. Wat zegt dat over de rest van zijn beleid?▶️ Bestel Zwartboek Frans Timmermans HIER: https...[/quote]
Aan alles komt een einde, ook aan de levensduur van een melkrobot. Nieuwe robots bieden voordelen maar daar hangt wel een kostenplaatje aan. Vooral
Een melkveehouder is flink gestraft voor het te veel uitrijden van mest en het fout invullen van het bemestingsplan. Omdat hij zich niet aan de regels hield, is zijn derogatievergunning ingetrokken en krijgt hij een boete van 45.000 euro.
Boer Gerrit heeft mileucontrole gehad. Met drie man sterk🤔hebben ze zijn bedrijf gecontroleerd op overtredingen en ze hebben (zelfs bij hem) wat kunnen vinden...
[quote]Het programma landelijk gebied, waar provincies twee jaar aan gewerkt hebben, wordt geschrapt. Dat melden bronnen aan de NOS.[/quote]
De maandelijkse kanteling, weer eentje minder: De melkwagen van FrieslandCampina schoot woensdag in de ochtendspits van de snelweg af en eindigde zwaar beschadigd en op zijn kant in de berm en de sloot naast de weg. De truck eindigde in het water langs de snelweg, de oplegger lag op het talud en daaruit lekte de melk. In zo’n vrachtwagen past 36.000 liter. Meer: https://www.gelderlander.nl/binnenland/alles-in-het-werk-om-schade-van-lekkende-melkwagen-langs-a1-te-beperken-er-kan-36-000-liter-in~af862a21/
De mestproductie door de Nederlandse veehouderij lag in 2023 bijna op hetzelfde niveau als in 2022. Ruim 83 procent van de mestproductie is afkomstig van rundvee, 11 procent van varkens en 5 procent van pluimvee en overige diercategorieën.
Als een wolf vee aanvalt, rechtvaardigt dat geen verlof om op de wolf te mogen schieten, heeft de advocaat van het ministerie van Justitie gezegd. In een zaak die donderdag diende, beargumenteerde de advocaat dat de wolf een beschermd dier is en dat het aanvallen van schapen geen goede reden is om een wapenverlof goed te keuren. "Als een jager hem nu krijgt, waar houdt het dan op?"
De uitrijdperiode van dierlijke mest op grasland wordt in heel Nederland verlengd tot en met zondag 15 september. Dat heeft minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) bekendgemaakt.
Even voor diegene die eind augustus begint met zeuren over de einddatum mest uitrijden ik heb hem voor mezelf al verlengd tot eind september ☝🏻
Het Nederlandse bedrijf Bomech groeit hard en bouwt jaarlijks duizend bemesters met honderd mensen. De bemesters tot 30 meter breed vinden hun weg in heel Europa, behalve in Nederland. Hier zijn ze niet toegestaan.
Nederland faalt bij de bescherming van weidevogels. Acht jaar nadat de Vogelbescherming ons land had aangeklaagd in Brussel, komt de Europese Commissie tot deze harde conclusie.
[quote]"Je hoeft niet veel te verdienen, als je er maar van geniet." Met die opmerking werd boer Gerrit Oosterveld in 2017 een internetsensatie. De inwoner van Usselo bood Oost een kijkje op zijn erf, waar het leek alsof de tijd had stilgestaan. Afgelopen zaterdag overleed hij op 78-jarige leeftijd.[/quote]
Het continu meten van stalemissies is een lastige opgave. Toch heeft dat de toekomst, stelt adviseur Gert-Jan Monteny. ‘Een stal zonder meetsysteem is als een auto zonder snelheidsmeter.’ Metingen en berekeningen worden steeds beter.
De omstreden stof glyfosaat belandt niet alleen op gewassen, maar ook in onze rivieren. Dat komt echter niet doordat akkerbouwers iets te frivool met de
Vandaag voor de 3e keer in een jaar tijd qlip controlle gehad en wederom hebben ze weer niets kunnen vinden. Ik vraag me echt af of deze controlle niet moderner en boer vriendelijker ingericht kan worden.
[quote]De Vogelbescherming zegt in een reactie te hopen dat er nu actie ondernomen wordt, omdat Nederland de weidevogels "echt kan verliezen".[/quote]
De campagne Jong gegraasd, oud gedaan moet ervoor zorgen dat het aandeel weidend jongvee stijgt. Want jongvee weiden is een goede investering voor de diergezondheid en optimaal grazende melkkoeien, stelt de Werkgroep Meerweiden. Zowel voor weidende als niet-weidende melkveehouders staan vier jongveespecialisten klaar om het weiden van kalveren en pinken te updaten.
Een fokkerijorganisatie is gestopt met de verkoop van sperma van een stier, omdat in het najaar van 2023 bij diergezondheidsdienst Royal GD meldingen binnenkwamen van kalveren met aangeboren afwijkingen. Deze stier bleek telkens de vader. De fokkerijorganisatie doet verder onderzoek.
[quote]Wolven in de Nederlandse natuur? Dat mag, mits ze zijn aangelijnd.[/quote]
Bij boeren staat het water - of eigenlijk de mest - aan de lippen. Nu landbouwminister Wiersma (BBB) de vorige kabinetsplannen om de mestcrisis aan te pakken op pauze zet, staan boeren onder druk. "Ik betaal dit jaar 30.000 euro voor mijn mestafvoer."
Volgens veearts Judith van Andel werken de vaccins waarmee eerder dit jaar schapen en runderen zijn ingeënt, niet. "De schaapherders hebben duizenden euro's geïnvesteerd in het vaccineren en dachten dat hun dieren dan niet meer ernstig ziek zouden worden. Maar helaas is dat niet het geval."
[quote]De provincie Utrecht adviseert landgoed Den Treek, een natuurgebied bij Leusden, voorlopig te mijden. Aanleiding is een incident met vermoedelijk een wolf, waarbij een meisje lichtgewond raakte.[/quote]
Het consortium FertigHy denkt erover in het departement Somme in het noorden van Frankrijk een kunstmestfabriek te bouwen waar koolstofarme meststof wordt gemaakt. De kosten voor dit project worden geschat op 1,3 miljard euro. De definitieve beslissing wordt eind 2026 verwacht.
Veehouders die vandaag brok verwachtten vanaf de productielocatie van De Heus in Sneek, moeten waarschijnlijk rekening houden met vertraging. Actiegroep Extinction Rebellion blokkeert de toegang tot de locatie. Rond 12.00 […]
Minister Femke Wiersma van Landbouw wacht vanavond een debat over de mestcrisis in de veehouderij. Als de BBB-minister niet snel met een plan komt vreest de sector een rampscenario, schrijft het FD. 'De erfenis van het ministerie is een acute en immense mestcrisis', zegt FD-journalist Vasco van der Boon. Jaarlijks gaat het dan om een overschot van 400.000 volle vrachtwagens met drijfmest. ‘De verwachting van deskundigen is dat dat verdubbelt.
Een langetermijnvisie en risicomanagement moeten de Nederlandse voedselproductie weerbaarder maken tegen weersextremen. Boeren voelen nog verrassend weinig urgentie om in actie te komen. Onduidelijk overheidsbeleid versterkt hun dralen. Dat zegt Gerry Kouwenhouven, associate lector en onderzoeker aan de Hogeschool Inholland in Delft.
[quote]VVD, CDA, NSC en de ChristenUnie vragen demissionair minister Adema om op korte termijn te kijken voor welke gewassen de 1-oktoberregeling dit jaar onhaalbaar is. Door de natheid zal het voor boeren niet haalbaar om hun gewassen voor 1 oktober te oogsten.[/quote]
De provincie Utrecht gaat met frisse tegenzin toch de stikstofruimte van een boerderij in Wilnis aan Schiphol afstaan. Daarmee heeft de provincie ingestemd nadat Schiphol met juridische stappen dreigde omdat Utrecht maar geen besluit nam over de stikstofruimte.
Zelfs wanneer het de overheid lukt om boeren uit te kopen voor hun stikstofrechten, is dat waarschijnlijk niet genoeg om de verbreding van de A50 tussen Paalgraven en Ewijk door te laten gaan. Het project is stilgelegd, tot chagrijn van de provincies.
Met het plan om rode diesel weer terug te brengen in de landbouw gaan de formerende partijen lijnrecht in tegen voornemens van de EU. Een speerpunt van de lidstaten is het beëindigen van subsidies die schadelijk zijn voor het milieu.
IK DOE NIET MEER MEE
Dat erop lijkt
Een Nederlands bedrijf heeft het eerste Europese model op basis van kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeld dat voorspelt waar wolven zich de komende jaren vestigen. Dit zal vaker op het platteland zijn.
Het ontsteken van een paasvuur in met name het noorden en oosten van het land lijkt een onverwoestbare traditie. De laatste jaren twijfelden veel paasvuurbouwers of ze hun brandstapel wel weer zouden opbouwen door de strengere stikstofregels, maar in de komende paasdagen worden er vooral in Gelderland en Overijssel weer honderden paasvuren aangestoken.
Over paar maand weten we of de Melkprijs weer de 60ct gaat aantikken. Denk zelf dat we hard geraakt gaan worden door blauwtong.
Demissionair landbouwminister Piet Adema houdt vast aan zijn plan om per 2026 individuele huisvesting van kalveren vanaf de leeftijd van zeven dagen te verbieden. Een motie van SGP, ChristenUnie en CDA waarin die grens wordt opgerekt naar veertien dagen, wijst de bewindsman af.
De veehouderij moet dierwaardiger. Een aanpassing in de Wet dieren moet dat borgen. De politiek vindt dat sectoren tijd genoeg hebben gehad om afspraken, die al jaren geleden zijn gemaakt, na te komen. Politici dulden geen uitstel meer.
Room en boter springen deze week het meest in het oog op de zuivelmarkt, qua prijsstijging.
Wie van jullie gaan er morgen rijden?: Eigenlijk is het op veel plaatsen te nat om deze week te starten met mestrijden. Maar veel mestputten zitten vol en daarom zullen er noodgedwongen toch trekkers met mesttanks of sleepslangen het land op gaan. ‘Het is kiezen tussen twee kwaden’, zo schetst Leo Tjoonk, ruwvoerspecialist bij Agrifirm, het dilemma. ‘Als je echt niet anders kan, bemest dan een paar hoger gelegen percelen en ga met zo min mogelijk gewicht het land op. Rijd desnoods met een halve tank om zo min mogelijk in te sporen.’
[quote]De melkveehouderij in Nederland luidt de noodklok. Nieuwe mestregels van de Europese Unie brengen de boeren in grote problemen.[/quote]
Herken dit nog niet, wie wel https://www.boerderij.nl/jos-ebbers-nvm-agrarisch-veehouders-betalen-waanzinnige-pachtprijzen?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=BOE_RUND_2024-02-06&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.boerderij.nl%2Fjos-ebbers-nvm-agrarisch-veehouders-betalen-waanzinnige-pachtprijzen&mlnt=bBe7oXguZvaTR5oVoYNzYTpK-BDeOBarl_sD5lqqh6wdO065dyXeIA&mlnm=-00N6WAsMwg&mlnl=jxVFePmbG50&mlnc=fhbF8zz2nO0&mlnch=qQSBAwnoMA4h9E7A3fFYFQ&mlnmsg=_CgFvTftFI_pITmQBwwFzA
Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft woensdagavond voor de hele stad een noodbevel afgekondigd. Dat deed hij omdat op sociale media berichten waren verschenen waarin wordt opgeroepen in Apeldoorn twee opgepakte boeren te bevrijden.https://www.nu.nl/binnenland/6300697/noodbevel-in-apeldoorn-na-oproep-om-aangehouden-boeren-te-bevrijden.html
[quote]Veel boeren in de gemeente Raalte zitten met hun handen in het haar vanwege volle mestkelders. Oorzaak daarvan is het natte najaar waardoor er geen mest kon worden uitgereden. De gemeente wil soepel omgaan met vergunningaanvragen voor de tijdelijke opslag van mest. Dat laat het college weten op vragen van de Stentor.[/quote]
https://www.bnnvara.nl/khalidensophie/videos/606544
STOP MET INVULLEN KRINGLOOPWIJZER
Boeren hebben hun mestkelders vol. Door het natte weer konden ze vorig jaar al minder mest uitrijden en tegelijkertijd mógen ze ook minder uitrijden door de nieuwe mestwet. Boer Jawin Klein Hegeman (49) uit Bathmen legt uit wat dat voor hem en zijn collega’s betekent.
35 Euro per kuub betalen, als de mest boven de roosters uitkomt. Dat dreigt voor tientallen zo niet honderden veehouders de komende weken te gaan gebeuren. Demissionair LNV minister Adema zegt ze wel te willen helpen, maar niet te kunnen helpen. Adema zei te hopen op een mooi voorjaar. Voorlopig is daar geen zicht op. Integendeel, de kansen die de komende dagen bieden om zonder structuurschade mest uit te rijden, zijn waarschijnlijk half februari verkeken gezien de weersverwachting. En een les voor de toekomst: werken aan uitbreiding van mestopslagruimte. Want de overspannen mestmarkt is op dit moment niet in de eerste plaats een plaatsingsruimte probleem, maar een mestopslag probleem.
Voor de zoveelste keer staat er een bak met lauw water op het programma. Misschien wel 100 mm tot en met Carnaval. Waarna waarschijnlijk een periode met lichte vorst en een beetje sneeuw volgt. Dus schuurt het behoorlijk dat er bij de Oosterburen in Duitsland nu wel mest uitgereden mag worden en bij ons niet. […]
Veel politici zijn kritisch over uitspraken van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever en over de reactie van BBB-leider Van der Plas daarop. Van den Oever zei gisteren dat demissionair minister Adema en NSC-Kamerlid Holman "in het centrum van de belangstelling zullen komen te staan" en dat hij "een spuughekel aan hen heeft gekregen". Hij deed zijn uitspraken terwijl hij voor brandende pallets en autobanden stond. 'Harde woorden, maar ook harde daden' Van der Plas kreeg in Op1 de vraag of dat geen verkapt dreigement is. Zij antwoordde dat het moet gaan over hoe de ellende van de boeren moet worden opgelost. Ze vindt het wel harde woorden, maar niet zozeer een bedreiging: "Er worden ook heel harde daden gepleegd richting de boeren. De boosheid is enorm op dit moment." NSC-voorman Omtzigt zegt op X over de uitspraken van Van den Oever en de reactie van Van der Plas dat "verkapte dreigementen niet OK zijn" en dat je daar "gewoon afstand" van neemt. En VVD-leider en demissionair minister van Justitie Yesilgöz benadrukt dat "mensen in gevaar brengen, de boel vernielen, wegen blokkeren en verkapte dreigementen van FDF nooit goed te praten of weg te wuiven zijn". Zij verwijst in haar bericht overigens niet met zoveel woorden naar Van der Plas. https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1753708851830948331 'Altijd scherp veroordelen' D66-leider (en demissionair Klimaatminister) Jetten zegt dat politici intimideren niet bij Nederland past. Hij vindt het "zwak" dat Van der Plas dat niet veroordeelt. GroenLinks-PvdA-voorman Timmermans noemt het bedreigen van politici een aanval op de rechtsstaat, die altijd scherp moet worden veroordeeld. "Kennelijk is die basislijn voor Van der Plas niet van toepassing als het om radicale boeren gaat", vult hij aan. CDA-Kamerlid Vedder vindt dat "je dit echt niet doet: bedreigen niet en wegwuiven ervan ook niet". En ChristenUnie-leider Bikker: "Kap hier mee. Veroordeel dreigen en vernielen, in plaats van vergoelijkend over de toon te spreken." Volt-voorman Dassen spreekt over een "kansloze en gevaarlijke reactie van Van der Plas". https://twitter.com/piethermus/status/1753695273715376514
Verkapte dreigementen, zoals dat van FDF-leider Mark van den Oever aan het adres van politici, zijn "niet OK", zegt NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas had hier afstand van moeten nemen toen haar ernaar werd gevraagd, aldus Omtzigt. De FDF-leider gaf aan dat onder anderen een van de NSC-Kamerleden tijdens de felle boerenprotesten "in het middelpunt van de belangstelling" zal komen te staan.
Ondanks de afspraak geen actie te voeren totdat een nieuwe regering is gevormd, gaan groepjes agrariërs toch de barricades op.
De melkveehouderij in Nederland luidt de noodklok. Nieuwe mestregels van de Europese Unie brengen de boeren in grote problemen. Ze mogen sinds kort veel minder dierlijke mest...
Door mestregels vanuit de Europese Unie komen de boeren in Nederland in de problemen, stelt de melkveehouderij. De zuivelindustrie is bang dat er hierdoor minder aanvoer komt van melk. Samen luiden ze nu de noodklok.
Kijken of RVO nog werkt
Als het Europese weermodel gelijk krijgt, kan er op hoge zandgrond op 1 februari mest uitgereden worden, zonder structuurschade. Maar dat mag niet. Een herhaling van 1 september dreigt.
Een aanzienlijk deel van de veehouders heeft door het kletsnatte weer, gebrek aan mestopslag en aangescherpte gebruiksnormen een probleem. De komende week mest uitrijden kan op hoge zandgrond, maar het mag niet. Bovendien weet je niet hoeveel er van uit-en afspoelt, als het vanaf de tweede helft van de komende week weer wisselvalliger wordt. Want […]
Het onder voorwaarden bovengronds uitrijden van runderdrijfmest wordt dit seizoen gedoogd. Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geeft aan dat het op dit moment niet lukt om de vrijstellingsregeling te verlengen.
Lees ik dat nu goed in de media? Voorbereiding op 20 %afroming fosfaatrechten?
De mestmarkt staat op het punt van vastlopen door het nieuwe, aangescherpte beleid van LNV. Dat zet de gehele veehouderij muurvast en probeert deze sector te...
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail
De situatie op de mestmarkt is nijpend. Kelders zitten vol en bij sommigen komt de mest tegen de roosters aan. Sommige boeren investeren daarom in extra mestopslag. De stelling luidt: 'Ik ga of ik heb extra mestopslag op mijn bedrijf gerealiseerd'.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) trekt aan de bel. Er zijn teveel regels, wetten en programma waardoor ondernemers de bomen door het bos niet meer zien, afhaken en gefrustreerd raken. Het moet simpeler, luidt de boodschap van de RVO. De politiek zit vol plannen, maar vergeet daarbij vaak de uitvoerbaarheid, aldus de organisatie. Het is tijd om minder te willen, want door minder te doen krijg je meer gedaan, stelt de RVO. De overheid wordt daarmee meer doeltreffend in haar ambities en het wordt simpeler en aantrekkelijker voor ondernemers. ‘Met minder kunnen we dus meer bereiken’, aldus RVO-directeur general Abdeluheb Choho. ‘Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig.’ RVO roept de politiek en beleidsmakers op om nieuwe initiatieven te toetsen op uitvoerbaarheid en haalbaarheid voor ondernemers. Geef ruimte aan de uitvoering, laat de grootste groep het uitgangspunt zijn, nu wordt de uitzondering vaak tot norm verheven, aldus RVO. Houd het simpel en coördineer en verminder de administratieve lasten voor ondernemers, stelt de organisatie. Nederland loopt vast Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen de zorgen van de RVO en vinden het ‘zeer goed dat ze dit signaal geven’. ‘Op tal van fronten loopt Nederland inmiddels vast. Van het overvolle stroomnet tot de enorme regelbrei. De hoeveelheid wet- en regeling voor het bedrijfsleven is de afgelopen jaren absoluut geëxplodeerd. Daar moeten we samen met de overheid en een nieuw kabinet en de uitvoerders van beleid mee aan de slag’, aldus beide organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat bij nieuwe regels een toets komt of de regels wel werkbaar zijn voor bedrijven of de wetgeving moet worden vereenvoudigd.
Mag je in 2024 onder bepaalde voorwaarden nog bovengronds mengmest uitrijden
Wat is een realistisch afzetbedrag in t uitrijseizoen? [quote]De mestprijzen bewegen begin 2024 verder omhoog. Door de grote aanboddruk wordt er vaak nu al met smart uitgekeken wordt naar de start van het uitrijseizoenÂ...[/quote]
De kosten voor de verplichte elektrakeuringen die voortvloeien uit de aanpak stalbranden kunnen bij veehouderijen oplopen tot duizenden euro's per jaar. Dat blijkt uit een toelichting op een ontwerpbesluit dat demissionair landbouwminister Piet Adema voorlegt aan de Tweede Kamer en de Raad van State.
Mestmixen? Het is een levensgevaarlijk klusje. Nog elk jaar verongelukken melkveehouders en dieren doordat ze bedwelmd raken door mestgassen. Of doordat het gas explodeert. 'Het kan plotseling flink misgaan.' https://www.youtube.com/watch?v=VJxMCbSUO0U Archief video uit 2008
Ondanks protest van boerenorganisaties komt er in de strijd tegen stalbranden toch een jaarlijkse brandveiligheidskeuring op veehouderijen. Ook komt er eens in de drie of vijf jaar een elektrakeuring, afhankelijk van de grootte van een veehouderij.
Vandaag eens aan het rekenen geslagen hoe ver het staat met de papieren mestvoorraad. Na wat stoeien in Crv Mineraal vraag ik mij af waar die bufferstroken in het verhaal blijven? Er staat bij mij nog gewoon de zelfde oppervlakte grond beschikbaar als vorig jaar, terwijl ze toch echt op elk perceel een meter slootkant van me afgepakt hebben. Bij elk perceel afzonderlijk staat wel een optie `bufferstrook` maar als ik die aanzet, gooit hij het hele perceel er uit, inclusief het bodemonderzoek. Weet iemand toevallig al hoe dit zit?
De milieu-effectgegevens (LCA's) voor de melkveehouderij, waarmee de ingevoerde data van de Kringgloopwijzer worden gewogen en waarmee de sector wordt afgerekend op milieuprestaties, zijn in private handen terecht gekomen. Gevolg is dat ZuivelNL, noch de zuivelketen, er grip meer op hebben en moet betalen voor het gebruik ervan. Ook worden slechts voor een beperkt aantal voeders, kunstmest, energie en emissiestromen LCA-data meegenomen in de berekening. Daarbij zijn niet alle data openbaar. Dit blijkt uit gegevens van ZuivelNL en Wageningen UR die Boerenbusiness heeft ingezien. Het is een opvallende situatie.
Een acute mestcrisis stelt boeren voor omvangrijke problemen. Boerenleiders melden nu al huilende agrariërs aan de lijn te krijgen, die radeloos zijn omdat ze de mest van hun vee niet kwijt kunnen. De situatie wordt alleen maar erger. Experts van het mestcentrum NCM rekenden uit dat het binnenlandse mestoverschot de komende jaren meer dan vervijfvoudigt. Lees het volledige artikel: https://fd.nl/opinie/1501186/boeren-en-kabinet-hebben-mestcrisis-zelf-gecreeerd https://twitter.com/j_vollenbroek/status/1738559088919724041?t=5Dita4l6EJs_QwAL86qYgQ&s=19
Melkveehouders kijken met angst en beven naar het nieuwe jaar. Door aangescherpte mestregels op aanwijzing van Brussel dreigen bedrijven kopje onder te gaan. ,,We stevenen af op een koude sanering in de sector", zegt Geertjan Kloosterboer. Welke oplossingen kunnen het dreigende onheil nog afwenden?
[quote]Nederland dreigt af te stevenen op een mestcrisis, vanwege gigantische overschotten van mest die vanaf 2024 ontstaan.[/quote]
De luchtvaart draagt beperkt bij aan luchtverontreiniging rondom luchthavens. Dat blijkt uit onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie laat de komende tijd nog onderzoek doen naar een viertal stoffen dat nu niet kon worden getoetst. Het ministerie wil dat de leefomgeving rond luchthavens verbetert, en de lucht schoner wordt. Hiervoor zijn al verschillende maatregelen getroffen, en worden er nog meer uitgewerkt. Het is daarvoor belangrijk om te weten hoeveel vliegtuigen bijdragen aan de totale uitstoot van schadelijke stoffen. In de bewoonde gebieden rond Schiphol wordt vermindering van de luchtkwaliteit voor 95 procent veroorzaakt door andere bronnen dan de luchtvaart, rondom regionale luchthavens is dat zelfs 99 procent. In vier bewoonde gebieden ligt de maximale bijdrage van de luchtvaart aan luchtverontreiniging boven 1 procent. In één daarvan bij Schiphol – Badhoevedorp - ligt dit percentage het hoogst, op maximaal 10 procent (dat gaat over stikstofdioxide). Maar ook daar is de bijdrage van de luchtvaart nog steeds relatief laag. Ter vergelijking: in een keuken waar elektrisch wordt gekookt, ligt de totale concentratie ruim 4 keer hoger, in een keuken mét gasfornuis zelfs 10 keer hoger. De onderzoeksresultaten Naar aanleiding van eerder onderzoek van TNO heeft het ministerie vier vervolgonderzoeken laten uitvoeren. Onderzoeksbureau Adecs keek naar zowel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) als andere luchtverontreinigende stoffen, en in welke mate de luchtvaart bijdraagt aan de concentraties daarvan. Op één punt bij Rotterdam The Hague Airport na blijven alle concentraties onder de normen uit de Wet milieubeheer. Op dat specifieke punt wordt de maximale concentratie stikstofdioxide overschreden, maar dat komt niet door de luchtvaart. Dit punt ligt naast een snelweg, waar de meeste uitstoot vandaan komt. De relatieve bijdrage van de luchtvaart is hier 0,1 procent. Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) deed onderzoek naar de uitstoot van ZZS op en rond luchthavens. Het onderzoek toetst de ZZS-concentraties aan de Maximaal Toelaatbaar Risico-waarden (MTR). Dat is de concentratie van een stof waar onder geen negatief effect is te verwachten volgens het RIVM. De onderzoekers concluderen dat het aandeel van de luchtvaart aan de MTR-waarde klein is. Het ministerie laat nog aanvullende berekeningen doen voor vier ZZS die nu nog niet konden worden getoetst. Uit het onderzoek blijkt dat ZZS vooral worden uitgestoten door taxiënde vliegtuigen: die zijn goed voor meer dan 90 procent van de totale uitstoot door de luchtvaart. Rondom de hoofdplatforms op Schiphol wordt ongeveer een derde van de ZZS-concentraties veroorzaakt door de hulpmotoren die vliegtuigen (APU’s) gebruiken als ze stilstaan. Maatregelen De APU van een vliegtuig mag alleen worden gebruikt als er geen alternatieven beschikbaar zijn, zoals walstroom of elektrische Ground Power Units. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft al maatregelen genomen tegen Schiphol, omdat er teveel gebruik wordt gemaakt van de APU. Er lopen ook andere maatregelen om de uitstoot van ZZS op en rond luchthavens tegen te gaan. Zo zijn luchthavens bezig hun grondoperatie te elektrificeren, zodat daarbij geen stoffen meer worden uitgestoten. Taxiën op één motor is inmiddels de standaardprocedure voor veruit de meeste vliegtuigen op Schiphol, wat ook zorgt voor minder uitstoot. Ook wordt gekeken hoe het taxiën verder weg van het platformpersoneel kan beginnen, zodat de uitstoot hen minder treft. Vlootvernieuwing en uniforme rekenmethode In een ander onderzoek is gekeken naar het effect van de inzet van modernere vliegtuigen de komende jaren. Als het aantal vliegtuigbewegingen gelijk blijft, blijkt dat de emissies grotendeels gelijk blijven of dalen. Ook is er een nieuwe, uniforme rekenmethode uitgewerkt om de invloed van de luchtvaart op luchtkwaliteit te berekenen. Nu zijn er nog verschillen tussen de manieren waarop adviesbureaus hun berekeningen doen. Door allemaal dezelfde rekenmethode te gebruiken, biedt dat meer duidelijkheid over toekomstige onderzoeksresultaten. Het ministerie gaat de onderzoeksresultaten nog voorleggen aan onafhankelijke experts, voor verdere duiding. Hierbij zullen ook de Commissies Regionaal Overleg en de Maatschappelijke Raad Schiphol betrokken worden.
Het roemruchte stikstofkaartje van minister Christianne van der Wal zorgde anderhalf jaar geleden voor veel opschudding in agrarisch Nederland. Op 5 december...
Vandaag de brief en het geld.
Worden de boeren nog een keer wakker je gaat toch geen mest afvoeren en er nog voor betalen ook ,en kunstmest aanvoeren en daar ook weer voor betalen jullie lijken wel niet goed wijs met zn allen
?
Afgelopen week is bij proefboerderij De Marke in Hengelo het landelijk onderzoekscentrum voor het meten van stalemissies met sensoren geopend. Gedeputeerde Harold Zoet van de provincie Gelderland, Jan-Kees Goet van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en John Koeleman van Vruchtbare Kringloop Oost drukten samen symbolisch op de knop.
Wat is de garantieprijs bij deze onderneming?
Recent wees de minister van LNV opnieuw gebieden aan door heel Nederland waar vanaf volgend jaar minder bemest mag worden met dierlijke mest. Dit vloeit voort uit de derogatie beschikking door de Europese Commissie. Eerder dit jaar werden al door het hele land bufferstroken ingesteld en andere maatregelen genomen met als doel de waterkwaliteit te verbeteren.
Hoe gaat het nu met de melkproductie van de door blauwtong getroffen bedrijven
DEN HAAG - Boeren voelen zich gepiepeld nu het Landbouwministerie vergoedingen voor een duurzamere bedrijfsvoering tot wel 33% heeft teruggeschroefd. In plaats van een basispremie van €221 per hectare die boeren aanvankelijk zouden kunnen aanvragen, wordt dit verlaagd naar €148 per hectare. „Boeren worden letterlijk in de kou gezet. Heel kwalijk. Hier worden afspraken geschonden”, briest voorzitter Sjaak van der Tak van boerenorganisatie LTO. Meer: https://www.telegraaf.nl/financieel/1336591240/boeren-boos-over-versobering-ecoregeling-onbetrouwbaar-en-onacceptabel
Een vergelijking van het emissiearm aanwenden van mest versus het bovengronds aanwenden van mest leidt niet tot de conclusie dat de ene methode beter is dan de andere. CLM Onderzoek en Advies zette, in opdracht van ZuivelNL, de argumenten voor en tegen op een rij. Emissiearm aanwenden scoort niet per definitie beter dan bovengronds aanwenden en vice versa. Zo is de ammoniakemissie bij emissiearm aanwenden lager, maar de broeikasgasemissie daarentegen weer hoger. Bij het bovengronds aanwenden van mest neemt de nitraatuitspoeling af, maar de nitraatafspoeling toe. Voor- en nadelen wisselen elkaar af.
hoe is het bij jullie met de blauwtong, hier veel last al 2 koeien overleden en er zijn ook die best wel last de klauwen hebben , ook gezakt in de melk, is er iemand die zegt dit of dat is de remedie, of ben ik de enige die dit ervaart,of lijden we allemaal in stilte,dat kan natuurlijk ook....
Cono Kaasmakers houdt de voorschotprijs over oktober gelijk aan die over de voorgaande drie maanden. Daarmee is het een van de meest stabiele bedrijven qua uitbetaling. Opmerkelijk genoeg stijgt ze daarmee wel iets in de rangorde van betalers.
Afspelen van kalvergeluiden helpt niet om koeien naar de melkrobot te lokken. Dat bleek uit het onderzoek van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) dat werd uitgevoerd bij twee Vlaamse melkveehouders.
Ze bekladden de boel en braken de deur open, waarna koeien ontsnapten. Onder het mom van ‘free the cow’ sloegen een of meerdere vermoedelijke activisten toe bij boer Johan Notkamp in De Lutte. Bij melkveehouders in de omgeving is onrust ontstaan. Want de gevolgen van zo’n actie kunnen immens zijn. „Deze boer doet alles voor zijn vee. Dat er mensen zijn die dit flikken...”
https://youtu.be/pms5feKxOHg?si=MDEF0LiPhBXgM357
https://www.gld.nl/nieuws/8003833/boeren-willen-aardappelen-niet-oogsten-maar-het-moet?utm_medium=Social%20media&utm_campaign=Facebook&utm_term=omroep%20gelderland&utm_content=artikel&at_medium=Social%20media&at_campaign=Facebook
Landbouwminister Piet Adema zegt dat boeren die in het verleden meededen aan bosprojecten terecht een naheffing hebben gekregen van de fiscus. Volgens hem behield de grond van de boeren weliswaar de planologische bestemming landbouw, maar is nooit gesteld dat daarmee ook de landbouwvrijstelling van toepassing is op de gronden.
Na mooie perioden van mest uit te kunnen rijden, zijn de putten leeg gekomen en alle mest geplaats op de akkers. Valt me op dat niet meer gerept wordt over verlenging etc. Rust is terug gekomen of is dit een moment van bezinning van wat er allemaal nog recht gerekend moet worden. Er komt aankomende periode veel op onze sector af. Hopelijk komt er een omkeer wat nu gaande is.
In zo'n 47 procent van de stokstofgevoelige natuurgebieden zijn strengere normen nodig, blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van LNV. Het zal daardoor voor het kabinet nog moeilijker worden om de stikstofdoelen te halen.
Bij bloed in de melk wordt de koe vaak direct als uierziek geclassificeerd en behandeld. Dat is echter dikwijls niet nodig. Bloed in de melk kan meerdere oorzaken hebben. Tips voor de juiste aanpak.
Het stikstofverlies door denitrificatie in melkveestallen met een roostervloer is aanzienlijk groter dan gedacht. Dit concluderen onderzoekers van Wageningen Livestock Research na een jaar lang meten.
[quote]Inmelken met de nieuwe BouMatic Gemini dubbelbox melkrobot bij de familie Groeneveld-Paskamp te Ambt Delden! De koe staat voor de eerste keer in de melkrobot...[/quote]
De wereld ligt op koers voor een opwarming van 2,7 graden. We zijn daarmee mijlenver verwijderd van de doelen in het Parijsakkoord. Maar er is ook een andere waarheid: tien jaar geleden stond de wereld er nog veel slechter voor.
Het Nederlandse bedrijf Holland Jersey groeit gestaag op de Chinese markt. Sinds kort zijn in dat land ook kleine verpakkingen verkrijgbaar voor kinderen en onderweg. Vooral de verpakkingen van 200 milliliter zijn populair in China.
‘Dit was de uitgestoken hand die we hadden moeten pakken en die we niet hebben gepakt. Nu is het God zegene de greep waar we gaan belanden.’ Dat zei Hendrik Galema, voorman van de jonge Friese boeren, vanmiddag op het drukbezochte melkveehouderijsymposium van magazine Melk van het Noorden in Leeuwarden. Galema vertelde dat de overheid […]
[quote]“Huh, wat, het kabinet was van plan 26 cent belasting op een pak melk te gaan heffen voor het landbouwakkoord, blijkt uit de stukken. (1)”[/quote] https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1673626524023439360
Vanavond sprak LTO met een delegatie van het kabinet over de laatste bouwstenen om te komen tot een concept-landbouwakkoord. De inzet was, conform het advies van Johan Remkes: herstel van vertrouwen, het bieden van perspectief en op een realistische manier de doelen behalen. Dat is wat LTO betreft helaas niet gelukt. Alle partijen hebben maximaal hun best gedaan om tot een akkoord te komen. We hadden het graag zien lukken. We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden. Om die reden heeft LTO besloten te stoppen met het landbouwakkoord. Natuurlijk hopen we dat de goede elementen die zijn bereikt niet in de prullenbak belanden. In algemene zin ademt het concept-landbouwakkoord een sfeer waarin doelen en verplichtingen voor de agrarische sector in beton gegoten zijn, inclusief de consequenties die volgen als agrariërs deze doelen niet halen. De inzet om boeren en tuinders daarbij te ondersteunen is helaas onvoldoende concreet om voor de toekomst op te kunnen bouwen. Tegenover harde verplichtingen stonden in de loop van het proces steeds meer goede intenties, maar van intenties kan een boer niet leven. Daarmee wordt de Nederlandse landbouw niet het perspectief geboden waar we binnen de context van een landbouwakkoord met elkaar naar zochten. Doelsturing Een harde randvoorwaarde voor LTO was een noodzakelijke systeemwijziging in de samenwerking tussen boeren en overheid. Van beleid met middelenvoorschriften vol ge- en verboden naar landbouwbeleid gericht op doelsturing voor boeren en tuinders. LTO is voorstander van beleid dat kijkt naar bedrijfsspecifieke emissies. Die kunnen worden gemeten en daarop kunnen boeren sturen. Aan tafel was een oplossing in zicht om dit uit te werken via een ‘afrekenbare stoffenbalans’: laat boeren en tuinders weten welke doelen ze moeten bereiken en geef hen ruimte om daar vanuit vakmanschap en ondernemerschap zelf invulling aan te geven. Maar tegelijkertijd werd vanuit het kabinet ingezet op tal van nieuwe, sturende middelvoorschriften zoals een GVE- of graslandnorm, voer-, teelt-, gewas- en managementeisen. Inkomenszekerheid Om doelen te halen, moeten boeren en tuinders maatregelen nemen die tot hogere kostprijzen leiden voor ons voedsel. Maar in het winkelschap concurreren deze producten met buitenlandse producten die niet aan deze eisen hoeven te voldoen – en die dus goedkoper zijn. De noodzaak om te komen tot een ‘level playing field’ wordt benadrukt: dezelfde kwaliteitseisen voor binnen- én buitenlands voedsel. Feitelijk gezien is er echter helemaal géén level playing field. In dit akkoord kwam de toezegging niet verder dan een intentie om daarover op Europees niveau het gesprek aan te gaan. Daarmee ontbreekt een robuust verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders – terwijl dat de kern van een akkoord zou moeten zijn. Boeren kunnen hun economische toekomst niet afhankelijk maken van wensdenken zonder zicht op succes. Stikstofbeleid LTO heeft meermaals aangegeven dat er een koerswijziging op het stikstofbeleid moet komen om tot een breed gedragen landbouwakkoord te komen. Een akkoord kan niet op draagvlak rekenen onder boeren en tuinders zolang daarover geen duidelijkheid ontstaat. Richten we ons op 2030 of op 2035? Komt er een alternatief voor de KDW in de wet en de vergunningverlening? Wanneer worden de PAS-melders en interimmers gelegaliseerd? Daarover konden we op dit moment geen afspraak met het kabinet maken. Tenslotte LTO-voorzitter Sjaak van der Tak: “Als LTO balen we dat het niet is gelukt. We willen samenwerken en oplossingen vinden, dat zit in onze aard. De inzet van minister Adema en het kabinet hebben we erg gewaardeerd. Perspectief vraagt om ruimte om de omslag te kunnen maken. De durf om vertrouwen te hebben in het vakmanschap en ondernemerschap van een sector. Borging van alle natuur- en klimaatdoelen is belangrijk, maar domineren dermate eenzijdig dat een gesprek over de strategische waarde van voedsel, een leefbaar platteland en de immateriële waarde van boeren en tuinders ondergeschikt blijft.”
Hoewel landbouworganisatie LTO en het kabinet vannacht geen landbouwakkoord hebben bereikt, zijn de besprekingen niet geklapt. Dinsdag 20 juni wordt er verder onderhandeld. 'Het kabinet heeft bewogen', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO. 'Ze zijn tot een Ruttiaanse oplossing gekomen', zegt politiek correspondent Leendert Beekman: 'Ze zijn er nog niet uit, maar het is ook nog niet geklapt'.
[quote]“ALARM (2). Inderdaad blijkt @Schiphol op geheel magische wijze verdwenen te zijn uit het lijstje industriële piekbelasters van @MinisterNenS. Links de oorspronkelijke lijst, rechts de nieuwe in een rapport over de aanpak van piekbelasters. https://twitter.com/SchipholWatch/status/1669026516963926031”[/quote]
Agrarisch adviesbureaus krijgen veel vragen van boeren die willen weten of ze piekbelaster zijn en hoe ze het beste verder kunnen. ,,Er zijn bijna geen boeren die het zelf uitrekenen”, zegt Marco Hol van adviesbureau DLV.
Elke boer die zich gespannen afvroeg of hij of zij een piekbelaster is, kon daar maandag duidelijkheid over krijgen. ‘Maar wat schiet ik ermee op? Het geeft alleen maar onrust.’
Boeren die aan de eco-regeling willen deelnemen, krijgen tot 30 juni de tijd om de Gecombineerde Opgave (GO) aan te passen en in te dienen. Dat meldt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) donderdagochtend aan de Kamer.
Een mail van RVO over het controleren en opnieuw indienen van de Gecombineerde Opgave zorgt voor grote onrust en frustratie onder zowel boeren als adviseurs. Terwijl een week voor de deadline nog een derde van de Gecombineerde Opgaves niet is ingediend, moeten nu opgaves die wel al lang zijn ingediend opnieuw nagelopen worden. Meer: https://www.boerderij.nl/%E2%80%8Bgrote-onrust-om-opnieuw-indienen-gecombineerde-opgave
Boeren zien geen heil in de jaarlijkse brandveiligheidskeuring die vanaf volgend jaar verplicht wordt. Land- en tuinbouworganisatie LTO pleit in plaats daarvan voor een afgeslankte vijfjaarlijkse keuring. Dat is tegen het zere been van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. ,,Boeren willen niks doen tegen stalbranden.”
Wie heeft er ervaringen met deze robots
Nederland dreigt verder op slot te gaan door de slechte waterkwaliteit. Net als door stikstof dreigt de landbouw en de bouw van huizen in de knel te komen door te vieze sloten en rivieren.
Eind goed, al goed: Veehouder Van der Heide uit Trimunt bij Marum is toch van plan haar omgekeerde vlaggen een dag weg te halen voor de Dodenherdenking.
Minister Van der Wal reageert op de brief van de Europese Commissie waarin staat dat Nederland vaart moet blijven maken met de stikstofaanpak. Al wil ze inhoudenlijk niets zeggen.
Vandaag de gecombineerde opgave gedaan samen met nieuwe adviseur. Mijn oude adviseur is er helaas mee gestopt en wilde zich niet meer pijnigen aan alle nieuwigheden van 2023. Maar nieuwe adviseur is hier geweest van 11:30 tot 16:30 en dan had ie al wat voorbereidend werk thuis gedaan. En dat voor alleen wat basispremie te vangen want aan al die rare voorwaarden heb ik geen zin in. Wat een gemieter is het toch en wat een onzin allemaal . Al meer die het hebben ingevuld? En hoe was jullie ervaring?
De grenzen waarboven een veehouderijbedrijf onder de Europese Richtlijn Industriële Emissies (RIE) gaat vallen zijn in de definitieve voorstellen verhoogd. Op donderdag 16 maart werd een compromis bereikt waarbij de grens voor rundvee-, varkens- en gemengde bedrijven is gezet op 350 grootvee-eenheden (GVE). Voor pluimvee geldt een grens van 280 GVE. De Europese Commissie moet hier nog mee instemmen.
Het verdwijnen van de derogatie betekent voor veel melkveehouders een kleinere beschikbaarheid van dierlijke mest. De derogatie wordt afgebouwd tot de deze stopt in 2026. Wim Bussink van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen adviseert de mest vooral in het voorjaar toe te dienen. Weten wat je doet en secuur werken is zijn devies.
DEN HAAG - De reactie van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dat de stikstofkoers niet zal veranderen wekt woede en onbegrip. Critici, ook uit de coalitie, vinden het niet uit te leggen dat de VVD-bewindsvrouw kort na de BBB-verkiezingswinst - en de afstraffing voor het kabinet - toondoof is voor de stem van de kiezer. „Als ik dat zie denk ik: hou gewoon even je bek”, fulmineert een CDA-Kamerlid.
Tjeerd heeft met zijn leugens D66 gehalveerd en de BBB de voeding gegeven om de grootste te worden, dank je Tjeerd.
Duimpje omhoog als je ga. 👍🏻
De kunstmestprijzen blijven gestaag zakken. Weinig vraag en meer dan voldoende aanbod lijken de kunstmestprijzen zelfs in een vrije val te brengen.
De waterbeheerders (de waterschappen en Rijkswaterstaat) moeten toezicht houden of boeren vanaf 1 maart de verplichte bufferstroken aanhouden.
Wettelijk is het toegestaan om vanaf 16 februari tot 31 augustus drijfmest uit te rijden op grasland. En elk jaar weer blijkt dat de percelen waar de drijfmest vroeg is uitgereden het eerst “op gang” komen. Het later toedienen van drijfmest in het voorjaar kost grasopbrengst. Ook is het risico op besmeuring van gras met mest wanneer er later uitgereden wordt groter.
De intekening van bufferstroken zorgt voor frustratie bij melkveehouders. In MijnPercelen van RVO kun je zien hoe bufferstroken en waterlopen zijn ingedeeld. Maar helder is dat niet, blijkt uit reacties op onder andere Twitter. ‘Elke greppel waar gedurende het jaar amper water in staat, is ingetekend’, zegt een melkveehouder.
DEN HAAG - De agrarische sector moet 41 procent minder stikstof uitstoten in 2030. Dat staat in een plan dat vrijdag op tafel ligt bij de ministerraad, zo melden Haagse ingewijden aan De Telegraaf. De industrie moet 38 procent minder uitstoten, en de mobiliteitssector 25 procent.
[quote]D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vreest dat de invoering van de bufferstroken leidt tot het dempen van sloten. Hij pleit voor een verbod.[/quote]
Bij rvo kun je in mijn percelen een kaartlaag aanvinken met bufferstroken. Voor diegene met hartproblemen zorg dat er een defibrillator aanwezig is.
Boeren en bedrijfsadviseurs constateren veel fouten op de nieuwe kaartlagen van RVO, die zichtbaar maken welke sloottypes er langs percelen liggen en welke bufferstroken hierbij gehanteerd moeten worden. RVO publiceerde de nieuwe kaartlagen op 1 februari. Deze laten onder andere zien of sprake is van watervoerende of droge sloten. In het eerste geval is de hoofdregel om een bufferstrook van 3 meter te hanteren. In het tweede geval moet een bufferstrook van 1 meter aangehouden worden. Op die bufferstroken mag niet bemest worden. Bij veel bedrijven blijken er echter afwijkingen te zijn. Sloten die volgens de boer droog zijn, staan als watervoerend op papier, en vice versa.
Boeren die een geldige natuurvergunning hebben, kunnen zomaar gedwongen worden minder dieren te houden als de stikstofcrisis voortduurt. Dat blijkt uit recente uitspraken van rechters, onder meer in Gelderland.
[quote]Huisstof in Nederlandse boerderijen bevat grote aantallen bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit nieuw Europees onderzoek, dat door EenVandaag is ingezien. Onderzoekers maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. [/quote]
RVO en NVWA maken zich grote zorgen over de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van invoering van de bufferstroken in het kader van de derogatiebeschikking.
Melkveehouders raken sneller dan verwacht hun uitzonderingspositie kwijt om meer mest te mogen uitrijden dan de Europese norm, zo werd afgelopen week duidelijk. Wat zijn de gevolgen daarvan voor boer en milieu? [quote]Wat gaat er gebeuren nu de nieuwe mestregels versneld ingaan? D66-woordvoerder Tjeerd de Groot waarschuwde afgelopen week in de Kamer voor ‘dertien doldwaze mestdagen’. Boeren zouden de periode tussen 16 februari, het begin van het uitrijseizoen, en 1 maart, het begin van de nieuwe mestregel, benutten om nog zo veel mogelijk mest kwijt te kunnen. Melkveehouder Datema verwacht dat niet. ‘Een enkele boer zal zijn mest uit woede dumpen. Maar je snijdt jezelf alleen maar in de vingers als je te veel mest te vroeg uitrijdt: het gras heeft daar niks aan.’[/quote]
https://www.youtube.com/watch?v=QfQ4YMC88yQ [quote]Betoog Caroline van der Plas (BBB) bij commissiedebat, inclusief interrupties door Joris Thijssen (PvdA), Alexander Kops (PVV) & Tjeerd de Groot (D66). Waar ...[/quote]
Waarom zakken de kunstmestprijzen nauwelijks?
Actiegroep MOB vindt dat er nog wel aanmerkingen zijn op de uitspraken van de Raad van State over beweiden en bemesten in Overijssel.
Minister Piet Adema (Landbouw) begrijpt dat er onder boeren weer veel onrust ontstaan is over de mestregels. Die worden onder zware druk vanuit de Europese Commissie toch al dit jaar flink aangescherpt, terwijl het kabinet eerder nog had beloofd dat 2023 voor een aantal maatregelen nog een 'overgangsjaar' zou zijn. Dat laatste viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden. Nu moeten boeren al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector. "Daar moeten we verder over praten", laat Adema via zijn woordvoerder weten.Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over. Door de aanscherping zal een aantal boeren bufferstroken langs sloten moeten aanleggen, waar geen mest uitgereden mag worden. Ook moeten landbouwers na de oogst bepaalde gewassen telen, zodat mest niet uit de grond spoelt. Adema wilde wel dat Nederlandse boeren aan deze regels zouden voldoen, maar hield ook rekening met 'de agrarische praktijk'. Hij erkende dat Nederland daarmee wellicht een juridisch 'geitenpaadje' had gezocht om de pijn voor boeren te verzachten. Komende dagen cruciaal Maandag zat de minister met verschillende landbouwgroepen aan tafel in het kader van het landbouwakkoord. Daarbij is ook gesproken over de aangescherpte mestregels. Agractie en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland zijn woedend over de gang van zaken rondom de zogeheten mestderogatie. Woensdag zal het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat. LTO noemt de komende dagen "cruciaal". "De minister is aan zet."Agractie vroeg zich maandag af of er "met deze overheid wel afspraken zijn te maken". Volgens LTO is het nu nog maar de vraag of het nog gaat lukken om een landbouwakkoord te sluiten. "Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar."'Stevig gesprek'Adema zei eerder al dat het kabinet zelf maatregelen neemt, mocht het niet lukken om tot een akkoord te komen. "Het landbouwakkoord is dé kans voor boeren om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw." Hij erkent dat het gesprek maandag 'stevig' was. "We hebben als overheid ook veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen.
Beste Sjaak stop met dat gepraat over het landbouwakkoord. Het is kompleet zinloos. En nogmaals Sjaak je bent een rund als je met de boeren stunt
Akkerbouwers en melkveehouders moeten dit jaar toch versneld voldoen aan een aantal teelteisen van de Europese Commissie. Zoals eerdere inzaai van vanggewass...
[quote]Brussel zet een streep door het overgangsjaar in het mestbeleid. Uitgestelde maatregelen gaan dit jaar per 1 maart toch al gelden.[/quote]
Landbouwminister Piet Adema reisde donderdag in alle rust per trein naar Berlijn voor de landbouwbeurs Grüne Woche, maar moest vrijdagochtend halsoverkop terugvliegen naar Nederland.
Melkveeveehouders moeten moeten vanaf 2027 voldoen aan de Kaderrichtlijn Water. Dit betekent dat ze de afspoeling van stikstof en fosfor naar het oppervlaktewater moeten terugdringen, bijvoorbeeld door het verplaatsen van een drinkbak of het blokkeren van hotspots.. De Bedrijfswaterwijzer van Wageningen University & Research kan deze ondernemers daarbij helpen.
[quote]Het effect van bufferstroken op de waterkwaliteit is erg afhankelijk van de omstandigheden, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Toch stelt Brussel de bufferstroken verplicht.[/quote]
Leeftijd: 58jr Laatst online: 4u geleden
Melkveebedrijf
Ik heb ervaring met de volgende machines: