Disproportionaliteit .....

Nu kabinetten Rutte 3 en 4 er in geslaagd zijn de derogatie te verprutsen, komt de veehouderij in een volgende fase. Dat was vandaag ook in de tweede kamer te merken, want het K woord hangt in de lucht. De K van krimp. Is een generieke korting noodzakelijk om de mestmarkt in balans te brengen en of uitvoering te geven aan de Derogatiebeschikking. Mijn vraag: Kan dat zo maar? Ik ben daar eens over aan het nadenken gegaan. De afgelopen maanden werd duidelijk dat sectorale plafonds niet overschreden worden. Dus er is geen wettelijk haakje in de huidige meststoffenwet. Mijn volgende vraag is.......met welk doel wil men een krimp. Die oorsprong ligt in de invulling door Nederland van de Nitraatrichtlijn. Melkvee, varkens en pluimvee vallen onder een rechten systeem. Overige diersoorten zoals geiten, paarden, schapen, eenden enz niet . Kan de minister met een ministeriele regeling of middels de kamers generieke krimp opleggen met als doel de nitraatrichtlijn? Nee is mijn conclusie. En die trekt ik omdat disproportionaliteit dan in het spel is. Disproportionaliteit wil zeggen dat er ongelijkheid is het beleid. De nitraatrichtlijn vindt haar basis in de normering en monitoring van nitraten uit agrarische bronnen in grond en oppervlaktewater en voorkomen van eutrofiering als gevolg van onvoldoende chemische samenstelling van oppervlakte water. En sectoren met rechten wel korten en sectoren zonder rechten niet is op dit moment juridisch niet mogelijk. (fosfaatrechtstelsel in 2018 was een ander doel, nl onder het melkveeplafond komen)

VVD wil veehouderij onmogelijk maken

De VVD heeft een voorstel ingediend om de veehouderij eigenlijk onmogelijk te maken. Zo wordt voerbeperking verboden: "waarbij geen voer- en waterbeperking wordt opgelegd". Wordt het isoleren of afzonderen van dieren verboden: "een stalconcept waarin dieren **van alle leeftijden** de keuzevrijheid en ruimte hebben om soorteigen gedrag uit te voeren, inhoudende geen kooihuisvesting **of individuele huisvesting**, voldoende thermisch comfort, keuzevrijheid" Moeten dieren "territoriaal gedrag" kunnen vertonen (lekker met hoorns, zie hieronder): "natuurlijk gedrag: een stalconcept dat voorziet in de gedragsbehoeften van de soort voor wat o.a. betreft sociaal gedrag, zelfverzorgend gedrag, foerageergedrag, territoriaal gedrag, voortplantingsgedrag, maternaal gedrag en rustgedrag" En wordt het onvruchtbaar maken van dieren verboden en blijft het merken enkel toegestaan als dat van de EU verplicht moet (en ook onthoornen wordt verboden) "Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden voor de op grond van artikel 2.8, tweede lid, onder b, aangewezen lichamelijke ingrepen met het oog op een dierwaardige wijze van houden van de in het eerste lid bedoelde dieren regels gesteld over het vervallen van die aangewezen ingrepen uiterlijk per 2040, voor zover de ingreep geen diergeneeskundige noodzaak heeft en voor zover het verrichten van de ingreep niet dwingend voortvloeit uit bindende onderdelen van EU-rechtshandelingen."

Extra koe kost € 1 per dag

KOSTEN EXTRA KOE Wat zijn de kosten voor die ene koe die u niet van uw eigen gras kunt voeren en waarvan u de mest niet kwijt kunt? En welke redenen zijn er om die koe toch niet te verkopen? Die vraag onderzochten de leden van onze economische studiegroep uit Alblasserwaard met Sjon de Leeuw. MINDER MEST KWIJT OP EIGEN LAND Door de afbouw van de derogatie en de invoer van de bufferstroken kunt u minder dierlijke mest kwijt op het land, maar de koeien maken er niet minder door! Veel melkveehouders moeten dus sinds dit jaar mest afvoeren. Dit jaar was afvoeren volgens de leden van de studiegroep nog geen probleem, maar volgend jaar komen er natuurlijk nog boeren de markt op met mest. Tabel kosten extra koeKOE VERKOPEN OF NIET? Om een goede afweging te maken om die ene koe wel of niet in de stal te houden waarvan de mest volledig moet worden afgevoerd en die niet van eigen land te voeren is, hebben ze in de studiegroep een berekening gemaakt. Is het nog rendabel om deze koe te houden? De leden rekenden met een melkprijs van 42,5 cent per kg melk en € 22,50 per kuub mest afvoerkosten. In de berekening werden gemiddelde opbrengst en veekosten zoals gezondheidszorg meegenomen (zie ook de tabel, klik voor een vergroting). Met deze melkprijs en mestafzetkosten kwamen ze tot de conclusie dat deze koe € 366 per jaar kost, een euro per dag dus. De melkveehouders schrokken niet van deze kosten. “We weten van de kosten, maar als de melkprijs omhoog gaat kun je toch weer aan deze koe verdienen”, zeggen ze. Daarnaast willen veel veehouders hun dieren houden vanwege de stikstofrechten. MEST AFVOEREN IN KOMENDE JAREN De afvoerkosten van mest gaan de komende jaren waarschijnlijk stijgen, omdat er meer steeds meer boeren op de markt komen. Deze berekening kan er over een jaar anders uitzien. Bent u ook benieuwd hoeveel de extra koe bij u kost? Maak onderstaande rekensom dan eens voor uw eigen bedrijf. Bij vragen kunt u contact opnemen met Sjon de Leeuw.

Kijk in de spiegel. Zie je dan iemand die verantwoordelijkheid een belangrijke eigenschap vindt?

Bovenstaande is zeer toepasselijk voor demissionaire kabinet en vooral voor de minister van Lnv. Adema zit in zijn maag met de shit van zijn voorgangers. Dat is niet fijn, kan Adema niets aan doen. Hij kan er wel iets mee doen. Het probleem is een overspannen mestmarkt en de afspraken met de EU mbt het verlagen vd productieplafonds Hij heeft twee keuzes 1 de gemakkelijke: gooi het op het bord van de boer  2 een voor lnv geheel vreemd aanvoelende keuze: Los de rotzooi zelf op. Ik kies voor 2. De voorgangers van Adema hebben veel te lang getreuzeld met uitvoering geven aan hetgeen in het addendum bij het 7e actieprogramma is toegevoegd. In het addendum staat keurig de afspraak tussen Nederland en de EC beschreven hoe de productieplafonds naar beneden bijgesteld gaan worden. Dat gebeurt met dezelfde snelheid als de opkoop van productierechten via de beëindigingsregelingen. Door alle ruzie en getreuzel binnen Rutte 4 en de val van het kabinet is de opkoop later gestart dan gepland en kan er niet snel genoeg ruimte opgekocht worden. Als sector zijn we niet verantwoordelijk voor de shit van Rutte 4 Ik stel voor dat ik samen met Rutte even naar Brussel ga Hij gaat dan uitleggen dat de verlaging vd plafonds even uitgesteld worden omdat het niet eerlijk is wanneer de boeren gemangeld omdat het kabinet gevallen is over migratie. Misschien kan Rutte dan in de trein terug mij uitleggen hoe de vvd bij de volgende verkiezingen campagne gaat voeren. Gaat dat voor de eerste kamer een geheel andere campagne worden dan voor de tweede kamer?

WUR en Teagasc: overweeg CO2-quotum per melkveebedrijf

WUR en Teagasc: overweeg CO2-quotum per melkveebedrijf Redactie Jan Willem Veldman redacteur Food&Agribusiness Geef melkveebedrijven een hoeveelheid emissierechten voor broeikasgassen en verminder die vervolgens geleidelijk jaar na jaar. Dat is een van de denkrichtingen van onderzoekers verbonden aan Wageningen UR en het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc in een rapport geschreven in opdracht van het Europees Parlement. Het gaat hier om een aanbeveling ter overweging in een onderzoeksrapport voor de ontwikkeling van de Europese zuivelsector na afschaffing van de melkquotering. Idee is om een markt te creëren voor emissierechten. In theorie zou het beprijzen van broeikasgasemissies melkveehouders ertoe aanzetten om de uitstoot op hun bedrijven te verminderen. Hierbij moet het nemen van maatregelen financieel aantrekkelijker zijn dan de aankoop van nieuwe emissierechten. Geen individuele prikkels Op dit moment heeft het meer of minder uitstoten van broeikasgassen door individuele melkveebedrijven geen gevolgen. Ook zijn er weinig of geen individuele prikkels voor melkveehouders om de uitstoot op hun bedrijven te verminderen. Zeker als het terugdringen van die emissies kosten met zich meebrengt door het nemen van technologische maatregelen of het verlagen van de melkproductie. Ook spreken de onderzoekers van een free rider-probleem. De vermindering van de uitstoot van een melkveebedrijf wordt verdeeld over de hele sector, in plaats van dat het ten goede komt aan het bedrijf dat de inspanning heeft geleverd. Bedrijfsmaatregelen Hoewel de voorgestelde aanpak op het eerste gezicht veel overeenkomsten toont met de eerdere melkquotering, zijn er volgens de onderzoekers wel belangrijke verschillen. Zo was de melkproductie door zuivelverwerkers relatief eenvoudig te registreren. Het meten van broeikasgassen op individuele melkveebedrijven is veel moeilijker. Om dit te doen zou een nauwkeurige en voortdurende schatting van de broeikasgasemissies geproduceerd door het melkveebedrijf moeten plaatsvinden. Dit is niet eenvoudig en kan kostbaar zijn om op schaal toe te passen. Een optie is om met vaste waarden te rekenen, bijvoorbeeld op basis van het aantal koeien op een bedrijf of de hoeveelheid gebruikte kunstmest. Een dergelijke aanpak kan echter oneerlijk uitpakken als geen rekening wordt gehouden met genomen bedrijfsmaatregelen om de uitstoot te beperken. Hoewel de EU als prioriteit heeft om de broeikasgasemissies uit de landbouw terug te dringen, lijkt een aantal zuivelverwerkers meer geïnteresseerd in het verkleinen van de CO2-voetafdruk van hun zuivelproducten, bijvoorbeeld door middel van een levenscyclusanalyse. Deze werkwijze kan volgens de onderzoekers zeker bijdragen aan het verminderen van de uitstoot, maar dan moet wel worden voorkomen dat de melkproductie toeneemt en op die manier het voordeel van een kleinere voetafdruk tenietdoet.

Prijs pachtgrond sterk verhoogd

Hallo allemaal, wat zijn voor jullie gebruike pachtprijzen? Een kerkrentmeester van de silas-groep wil €1110,- per ha. gaan rekenen. Het betreft erfpacht, maar er zat/zit een staffel in, maar die is nooit in werking getreden. De periode gaat per 5 jaar, dus om de 5 jaar "kan" er een verhoging doorgevoerd worden, maar het hoeft niet. De pacht moet 1 mei en 1 november (vervaldatums) normaliter achteraf betaald zijn. In 2021 zou er een nieuwe pachtverhoging ingevoerd (kunnen) worden, maar dat is niet gebeurd des tijds. We hadden altijd een mondelinge afspraak dat de staffel niet in werking zou treden. De verhoging is ook nooit gefactureerd of aangekondigd. Nu zijn we 2023, nu is de helft van de pachtafrekening (oude prijs) al betaald, nu begint die rentmeester van de Silas-groep te zeuren en hij zegt jullie hebben veel te weinig huur betaald, "ik zie ernstige tekortkomingen in de administratie". Diezelfde rentmeester heeft van het voorjaar een factuur gestuurd met het oude bedrag (dus geen verhoging). Hij heeft begin dit jaar de facturatie overgenomen van de kerk. Op 1 november hadden wij nog geen factuur, op 6 november kondigt hij aan dat hij de pachtprijs zou verdubbelen. Hij zei dat hij overleg heeft gehad met het college van kerkrentmeesters van de kerk. Ik heb hem naar de contactpersoon gevraagd en daaruit bleek dat diezelfde contactpersoon geen mandaat had en geen lid was van het college. Ik had diezelfde dag gebeld met iemand van het college en die zei helemaal niet op de hoogte te zijn gesteld door diezelfde contactpersoon. En zei zelfs van helemaal niets te weten. De rentmeester van de Silas-groep zei niks van die mondelinge overeenkomst af te weten en zei die persoon van het college van rentmeesters niet te kennen. Hij heeft de factuur nog steeds niet verstuurd. Heeft iemand onder jullie wel vaker zoiets meegemaakt en wat zijn de juiste stappen om te ondernemen in dit soort zaken? Alvast bedankt.

Mestvergisters op slot na vondst amfetamines

Leeuwarden Twintig mestvergistingsbedrijven in Noord-Nederland worden tijdelijk op slot gezet na de vondst van amfetaminen in het digestaat, het restproduct na het vergistingsproces. Schade zal mogelijk ‘vele tientallen miljoenen euro’s bedragen’ Door Dirk van der Meulen Amfetaminen zijn het hoofdbestanddeel van de synthetische drug speed maar komen ook voor in bepaalde medicijnen. De stof werd eind juni aangetroffen op 20 van de 33 onderzochte co-vergistingsbedrijven in Noord-Nederland. Van co-vergisting is sprake als naast dierlijke mest ook bijproducten (plantaardige biomassa) ingezet worden. Het onderzoek betreft dus niet de mono-mestvergisters waar alleen dierlijke mest wordt gebruikt. Het onderzoek werd gedaan door Wageningen University in opdracht van de noordelijke omgevingsdiensten. Of het een reguliere controle betrof of een controle vanwege vermoedens van drugsafvaldumpingen is niet duidelijk. De omgevingsdiensten van Groningen en Drenthe hebben de betrokken ondernemers inmiddels ingelicht. De Fumo, de omgevingsdienst in Friesland doet dit volgende week ,,na afstemming met de gemeenten”, zo verklaart een woordvoerster. In de brief staat dat het digestaat niet mag worden afgevoerd vanwege een tweede ronde van monsternames. Tegelijkertijd vindt onderzoek plaats naar de herkomst van de amfetamines in de co-vergisters, de afzet van het digestaat in de afgelopen periode en naar de mogelijke gevolgen voor de volks- en diergezondheid en de ecologie. Ton Voncken van brancheorganisatie Platform Groen Gas spreekt van een zeer zorgelijke situatie. ,,Een aantal leden in het Noorden heeft ons gebeld omdat ze geen digestaat mogen afvoeren. Dat is een ramp want zonder afvoer is na verloop van tijd ook de aanvoer van mest of bijproducten niet meer mogelijk. En dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Vergisten is een biologisch proces. Dat kun je niet even aan of uit zetten zoals bij zonnepanelen.” Wat er exact aan de hand is, weet Voncken niet. ,,We proberen in contact te komen met de omgevingsdiensten maar dat is ons nog niet gelukt.” Naast de directe schade, vreest de Platform Groen Gas-medewerker ook de indirecte schade. ,,Dit komt het imago van de sector niet ten goede. Dat is heel jammer, te meer omdat tegenwoordig de rendementen goed zijn.” Dirk Jan Ubbels, melkveehouder en groengas-producent in Jelsum, meldt dat er bij hem ,,gelukkig helemaal niks’’ is aangetroffen. Andere Friese exploitanten van mestvergisters zijn niet bereikbaar of willen niet reageren. Een exploitant, die niet bij name genoemd wil worden, verklaart dat de schade mogelijk ,,vele tientallen miljoenen euro’s zal bedragen” als de bedrijven lange tijd op slot gezet worden. Hij vermoedt dat criminelen het drugsafval gedumpt hebben in partijen bijproduct of dat veehouders onder druk gezet zijn om het af te nemen. Bron: https://lc.nl/friesland/Mestvergisters-op-slot-na-vondst-amfetamines-28693996.html

Spuit11


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 5u geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering