Disproportionaliteit .....

Nu kabinetten Rutte 3 en 4 er in geslaagd zijn de derogatie te verprutsen, komt de veehouderij in een volgende fase. Dat was vandaag ook in de tweede kamer te merken, want het K woord hangt in de lucht. De K van krimp. Is een generieke korting noodzakelijk om de mestmarkt in balans te brengen en of uitvoering te geven aan de Derogatiebeschikking. Mijn vraag: Kan dat zo maar? Ik ben daar eens over aan het nadenken gegaan. De afgelopen maanden werd duidelijk dat sectorale plafonds niet overschreden worden. Dus er is geen wettelijk haakje in de huidige meststoffenwet. Mijn volgende vraag is.......met welk doel wil men een krimp. Die oorsprong ligt in de invulling door Nederland van de Nitraatrichtlijn. Melkvee, varkens en pluimvee vallen onder een rechten systeem. Overige diersoorten zoals geiten, paarden, schapen, eenden enz niet . Kan de minister met een ministeriele regeling of middels de kamers generieke krimp opleggen met als doel de nitraatrichtlijn? Nee is mijn conclusie. En die trekt ik omdat disproportionaliteit dan in het spel is. Disproportionaliteit wil zeggen dat er ongelijkheid is het beleid. De nitraatrichtlijn vindt haar basis in de normering en monitoring van nitraten uit agrarische bronnen in grond en oppervlaktewater en voorkomen van eutrofiering als gevolg van onvoldoende chemische samenstelling van oppervlakte water. En sectoren met rechten wel korten en sectoren zonder rechten niet is op dit moment juridisch niet mogelijk. (fosfaatrechtstelsel in 2018 was een ander doel, nl onder het melkveeplafond komen)

Renure mag eindelijk, nieuwe LTO-baas nog niet tevreden

Het was al jaren de duivelstoer van VVD-er Jan Huitema in het Europees Parlement: Renure, mest van kunstmest. Maar het lukte na uiteindelijke steun in de afgelopen maanden van premier Rutte: de EU laat Renure toe. Boeren in Nederland kunnen ermee ontsnappen aan het strenge mestbeleid, schrijft het Financieele Dagblad. Minister Piet Adema toont zich blij omdat de koeienmest nu als gerecycelde stikstofkunstmest op het land kan worden gebracht. Zo kunnen ze toch meer mest kwijt dan eigenlijk mag van de EU. In vakblad Boerderij laat de kersverse nogal behoudende LTO-voorzitter Ger Koopmans zich meteen hard horen: is het wel genoeg om onder het geldende mestbeleid uit te komen? Als de Europese Commissie straks strikte gebruikseisen stelt hebben boeren straks een dooie mus. Koopmans zegt: “Het is goed dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.” “We zijn heel blij dat de Europese Commissie werk maakt van Renure als kunstmestvervanger”, zegt ook Manon Jansen, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, “We moeten nog wachten op de uitwerking om aan te kunnen geven of het de druk van de mestmarkt kan halen.” Naar in de wandelgangen wordt gefluisterd is Huitema uitgenodigd voor de baan van voorzitter van LTO Nederland, maar voelde hij daar niet voor. Hij zou het een te moeilijk vooruit te krijgen club vinden.

Biedt de BBB wel perspectief?

Hoe nu verder?? De vraag die elke boer mij stelt Het antwoord is simpel: Noorderling schreef het gisteren. Er is bij hem niets veranderd door het klappen van het akkoord. Maar wanneer je even verder nadenkt weet je dat we steeds verder wegzakken in het moeras dat door lnv is gecreëerd. Er zijn meerdere verschillende inzichten in de politiek  Op 27 juni is de behandeling hoe de pot geld van 24,3 miljard verdeeld gaat worden Tenminste, zo is het officieel In werkelijkheid worden de kaarten voor die dag geschud Als klein kind ben ik opgegroeid met kaartspellen. Mijn grootvader was er gek op. Samen hebben we veel geklaverjast. Ik bloedfanatiek en opa kauwend op pruimtabak en zijn spuugbakje stond naast hem op de grond. Het was fascinerend om te zien hoe goed hij kom mikken. Ik heb me voorgenomen om de 1e kamer te gaan helpen. Maar er is 1 ding waar ik nog niet goed over geïnformeerd wordt: WAT WIL DE BBB?? Geen onteigening. Mee eens   Innovatie? Dat verdient aandacht.  Caroline zegt: geef elke boer een Sphere. Klinkt leuk maar is dat ook zo? Zijn we daar echt mee geholpen? Ik denk het niet Vollenbroek gaat direct naar de rechter Sphere is erg duur en sterk kostprijsverhogend En je moet je afvragen of je onderstaande risico’s wilt nemen    https://www.boerderij.nl/ervaring/rene-sleegers-liever-een-horizontale-luchtwasser   Nadeel van een chemische luchtwasser is dat er vaten met zuur nodig zijn. “Het is eigenlijk apart dat je zonder certificaat of cursus met vaten met zuur van meer dan 1.000 kilo mag slepen, terwijl als het fout gaat een heftige reactie kan ontstaan.” Incident met zuurvat Eén keer had hij een incident waarbij water terugliep in het zuurvat en ging reageren. Het zuurvat werd enorm warm en stond helemaal bol. Hij heeft het vat toen op advies van de leverancier van het vat gekoeld met water en het vat daarna buiten neergezet. Het liep gelukkig goed af. Daarna heeft hij zich er goed in verdiept. Hij heeft met instanties als de omgevingsdienst, de brandweer en de veiligheidsregio gebeld voor informatie. “Maar ik heb gemerkt dat er eigenlijk bij niemand precies bekend is welke procedures je dan moet doorlopen. Dus het is wachten tot het ergens een keer helemaal fout gaat.” De BBB staat voor boerburgerbeweging Wees zuinig op N voorzichtig met de Nederlandse boer en stop met zwavelzuurbommen gratis weggeven.

Gezamenlijk plan GroenLinks en VVD voor duurzamere pacht boeren

Gezamenlijk plan GroenLinks en VVD voor duurzamere pacht boeren Artikel van ANP Producties • DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en VVD in de Tweede Kamer trekken gezamenlijk op om de pachtregels voor boeren duurzamer te maken. Ze willen inzetten op het afsluiten van langdurige contracten voor het gebruik van landbouwgrond zodat jonge boeren meer zekerheid hebben, kunnen groeien en duurzaam bodembeheer kan worden gestimuleerd. Volgens de twee partijen worden nu juist kortere contracten afgesloten waardoor agrariërs die de grond pachten niet worden aangemoedigd om de bodem goed te onderhouden. "Een ondernemer doet grote investeringen immers niet voor een paar jaar, maar voor de toekomst." Thom van Campen (VVD) en Laura Bromet (GroenLinks) hebben becijferd dat er 700.000 hectare landbouwgrond wordt verpacht. Zij denken dat hun plan, dat zes punten bevat, kan helpen om "grote stappen" te zetten in de verdere verduurzaming van de landbouw. Aanpassing van de pachtwetgeving kan de natuur en boeren verder helpen, aldus Bromet. Volgens Van Campen is het zaak dat wetten en regels het aantrekkelijk moeten maken voor pachtboeren en grondeigenaren om te investeren in verduurzaming van de landbouw. "De agrarische sector staat voor de uitdaging om deze sector van wereldfaam, die zorgt voor voedsel, verder in balans te brengen met bodem, water en lucht." De overheid kan het goede voorbeeld geven door grond niet alleen voor de hoogste prijs te verpachten maar duurzaamheid ook mee te laten wegen. De twee Kamerleden bieden hun plan woensdag aan minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) aan. Ze willen in Den Haag ook alles op hun manier regelen.

Dirk van Zetten


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 6d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering