Waarom boeren baat hebben bij Bitcoin
(Vrijwaring: Ik ben zelf geen boer, maar wel opgegroeid in een agrarisch dorp)
## Introductie ##
In deze post beschrijf ik twee redenen waarom boeren baat kunnen hebben bij Bitcoin. Ik hoop hiermee je interesse te wekken voor dit onderwerp en zal zoveel mogelijk vragen hier beantwoorden.
## Reden 1: Bescherm je koopkracht ##
Inflatie en koopkracht zijn veelbesproken onderwerpen. Alles wordt duurder, en dat merken we allemaal. De overheid geeft veel redenen voor de inflatie, maar wijst zelden naar zichzelf of de centrale banken.
Rond 1950 kon een gemiddelde boer 2-3 mensen voeden; in 2020 waren dat er 150-200. Boeren zijn veel efficiënter en productiever geworden. Hierdoor is het aantal boeren gedaald van 15% van de bevolking in 1950 naar 1,5% in 2020. Ondanks deze enorme efficiëntie moeten veel boeren doorwerken tot hun AOW-leeftijd om rond te komen. Naast dat er iemand moet zijn om het bedrijf over te nemen, kunnen de meeste boeren simpelweg niet eerder stoppen omdat ze dan niet genoeg cashflow hebben om een welvarend leven te leiden.
Een belangrijke oorzaak hiervan is de waardevermindering van de euro. Sparen wordt minder lonend omdat de koopkracht van geld op de bank afneemt. De belangrijkste reden dat de koopkracht van de euro daalt, is het financiële (wan)gedrag van centrale banken en overheden. Sinds 2020 hebben centrale banken (zoals De Nederlandsche Bank) grote hoeveelheden geld bijgedrukt om de kosten van de coronaperiode te dekken. Dit heeft de geldvoorraad in 2,5 jaar met 25% doen toenemen wat direct in relatie staat met de toegenomen inflatie.
De overheid blijft geld uitgeven, wat de lasten voor de bevolking verhoogt. Deze lasten worden voor een groot deel verhuld in inflatie. Dit werkt als volgt:
1. De overheid leent geld.
2. De overheid kan de lening niet afbetalen met belastinggeld.
3. De overheid laat kosteloos geld bijdrukken om de lening af te betalen.
4. De bevolking krijgt te maken met inflatie.
Inflatie is een verborgen vorm van belasting. Bij 2% inflatie, het doel van centrale banken, verliest je geld in 35 jaar de helft van zijn koopkracht. Heb je in je jonge jaren hard gewerkt voor je oude dag, dan blijft daar nog maar de helft aan koopkracht van over. 10% inflatie? Dan is je koopkracht in zeven jaar gehalveerd.
Hoe helpt Bitcoin hierbij? Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins zijn, waarvan 94% (juni 2024) al is vrijgegeven. De rest komt vrij via een bekend schema. Dit staat in sterk contrast met de onbekende en ongeremde geldvermeerdering door centrale banken. Dit betekent dat als je een bitcoin hebt, je altijd jouw-bitcoin/21miljoenste deel bezit. Bij de euro wordt jouw deel van de geldvoorraad continu kleiner door het bijdrukken. Sinds het ontstaan in 2009 heeft Bitcoin een sterke koopkrachttoename laten zien, met een gemiddelde jaarlijkse groei van ongeveer 50%. Dit betekent dat alles goedkoper wordt als je het in Bitcoin uitdrukt. Kostte een gemiddeld huis in 2020 nog ~40 bitcoins, in 2024 is dat ~10 bitcoins.
Boeren die sparen in Bitcoin zullen hun koopkracht zien toenemen (mits Bitcoin blijft doen wat het tot nu toe heeft gedaan).
## Reden 2: Gebruik geld dat niet afhankelijk is van overheden en centrale banken ##
We zijn gewend dat de overheid en centrale bank ons geld (de euro) beheren, maar tot 1900 was dit niet zo. Moeten geld en staat net zoals kerk en staat gescheiden worden?
Boeren worden beïnvloed door overheidsbeleid, en de laatste jaren zijn de protesten tegen dit beleid toegenomen. Wat gebeurt er als je geld gebruikt dat onder controle staat van de partij waar je tegen protesteert? In Canada, waar het politieke klimaat en de vrijheid als vergelijkbaar worden gezien met Nederland, vonden in 2022 de truckersprotesten tegen coronamaatregelen plaats. De overheid en banken namen de drastische maatregel om bankrekeningen te blokkeren, niet alleen van protestanten, maar ook van mensen die doneerden. Zo verloren mensen in één klap toegang tot hun geld en konden ze hun dagelijkse kosten niet meer dekken. In 2024 heeft de Canadese rechtbank deze bankblokkades illegaal verklaard.
Hoe konden mensen toch geld uitwisselen? Bitcoin. Omdat Bitcoin niet beheerd wordt door een centrale partij, kon het wel gebruikt worden. Decentrale technieken zoals Bitcoin zorgen ervoor dat overheden niet totalitair kunnen worden, omdat ze geen controle kunnen uitoefenen. Bitcoin is voor iedereen, en niemand kan je stoppen als je het wilt gebruiken.
Als dit in Canada zo makkelijk kon gebeuren, waarom dan niet ook in Nederland? En zou je je niet moeten beschermen tegen dergelijke situaties?
## Afsluitende woorden ##
Hopelijk heb ik je interesse gewekt om verder te leren. Je werkt ongeveer 80.000 uur in je leven, dus het is zeker de moeite waard om een paar uur te besteden aan het begrijpen van het geld waar je zo hard voor werkt.
Meer weten? Lees verder op 'SatsVault' voor een korte introductie of lees een goed boek:
- Het Kleine Bitcoinboekje: Waarom Bitcoin belangrijk is voor je vrijheid, financiën en toekomst
- De Bitcoin Standaard: Het Decentrale Alternatief Voor Centraal Bankieren
- De Fiat Standaard: Schuldenslavernij als alternatief voor de menselijke beschaving
- Fiat Food: Why Inflation Destroyed Our Health and How Bitcoin Fixes It
Op zoek naar een specifiek onderwerp? Laat het weten.