We gaan naar Frankrijk! #melkvanhetnoorden

Morgen ga ik samen [@MTSTAMMINGA] en een bus vol vooral Friese melkveehouders naar Frankrijk, we gaan het mooie weer tegemoet! https://www.youtube.com/watch?v=FRU3l6jHNhg Bedrijven die onder andere op het programma staan: – Familie Meilink in Croisilles. Boert ruim 30 jaar in Frankrijk. Melkt nu ruim 170 koeien in een recent verbouwde melkveestal met drie melkrobots. Droogt jaarlijks 450 hectare gras tot hooi met de warmte van de biogasvergister. – Jan Zuurbier kwam in 1995 naar Bretagne om in maatschap met zijn twee oudere broers te boeren. Inmiddels runt hij sinds 2009 met zijn vrouw Anne Cecile een biologisch bedrijf met 115 hectare en 100 koeien die 210 dagen per jaar weidegang krijgen. – Familie Brode woont sinds 2022 in Chapelle- Janson. Ze runnen een bedrijf met 100 hectare grond, 120 Holsteiners en 50.000 vleeskippen. – Koen op ’t Roodt runt in het Vlaamse Olen een melkveebedrijf met hoogwaardig fokvee die hoog scoren op exterieur en op melkproductie. Hij combineert het werk op het melkveebedrijf met het voorzitterschap van de Vlaamse afdeling van de EDF. – Familie DeJonkheere runt in het Vlaamse Elverdinge een gemengd bedrijf. Zij melken 160 koeien met drie melkrobots in een serrestal die sinds 2021 in gebruik is genomen. Doel is om de hoogproductieve veestapel iets uit te breiden naar 180 stuks totaal. Op het bedrijf worden ook zo’n 40 hectare aardappelen en 20 hectare wortelen geteeld. En circa 650 vleesvarkens gehouden. - Bezoek aan de D-Day stranden van Normandië staat onder andere ook op het programma. Ik verzamel alle foto's en video's in deze map: https://myalbum.com/album/HeZi8K8v73d9/

Ervaringen onafhankelijk voer advies & TMR

Beste collega melkveehouders, Ik lees al een tijdje mee op het prikkebord forum over diverse zaken zoals voeding en fokkerij. Een club praktische veehouders weet altijd meer dan een enkele adviseur van een bedrijf en vandaar de start van dit topic. Ik zit al sinds jaar en dag bij een mengvoerfabrikant waar ik brok en wat maatwerkmeel af neem. De resultaten van de koeien zijn me naar genoegen en de relatie met de voer adviseur ook. Toch zie ik stijgende trend in voerkosten de afgelopen jaren en hier wil ik graag wat aan doen. Wanneer ik dit voor leg aan mijn adviseur komt het er eigenlijk altijd op neer dat grondstof - en energieprijzen fors zijn gestegen wat natuurlijk ook zo is wat resulteert in een hogere brok prijs en dat de kraan dicht draaien niet verstandig is en ten koste gaat van de productie & gezondheid. Toch denk ik dat de brok alsnog te duur is en dat de fabrikant goed gebruik van maakt van de onrust in de wereld. Ondertussen krijg ik het gevoel dat ik flink op draai voor de de duurdere lease auto van de adviseur, gestegen lonen, fusies en noem het allemaal maar op. Het valt voor mij niet te controleren omdat ik en natuurlijk menig veehouder een all inn prijs betaal voor het voer. Vandaar dat mijn oog is gevallen op het platform Mijnvoer.nl en het gebruik maken een onafhankelijk voer adviseur. Zo weet ik tenminste wat ik betaal voor het voer en het advies en krijg ik weer wat meer grip op een grote kostenpost van het bedrijf. Daarnaast heb ik dan ook volledig inzicht in mijn brokje in plaats van tienduizenden euro's over te maken naar mijn voerleverancier zonder exact te weten wat ik aankoop op nutritioneel niveau. Om dan nog een stap rigoreuzer te gaan lijkt het mijn interessant om misschien de krachtvoerautomaat uit de stal te schoppen en over te stappen op een TMR rantsoen en zelf grondstoffen te gaan shoppen. Overal ter wereld red men zich met TMR rantsoenen en in Nederland stoppen we onze koeien maar vol met dat brokje. Ik krijg steeds meer het idee dat de mengvoerindustrie ons precies in het hoekje heeft waar ze ons willen hebben. Graag jullie mening over bovenstaande situatie of misschien nog wel mooier eigen ervaringen van melkveehouders die het anders aan pakken dan met de traditionele adviseur en voer van de mengvoerfabrikant.

Zomerstalvoederen

Dag iedereen, in vlaanderen krijgen we laatste maanden veel subsidie op bijzondere dingen die zogezegd goed zijn voor het milieu. Het rare is dat we vaste bedragen krijgen maw kopen we een goedkopere versie of een duurdere versie we krijgen evenveel. Meeste dingen die je echt nodig hebt krijg je eigenlijk geen subsidie. Maar tussen de lijst van hoog subsidiabele dingen staat een zero grazer, opraapwagen en frontmaaier apart tellen niet. Nu heb ik eens rondgevraagd bij de dealers maar er staan er weinig voor te springen om één of ander merk te verdelen. Nu eens rondgemaild naar nederlandse dealers en paar merken tegengekomen in allerhande prijscategorien. Omdat niemand dit hier doet is er dus weinig ervaring in vlaanderen, nu was mijn vraag of er prikkers zijn die goede of slechte ervaringen hebben met bepaalde merken. Daarnaast vroeg ik me af of een verdeelsysteem noodzakelijk is of je het beter zo simpel mogelijk houd. Heb momenteel prijzen van Zamet Bonino Grass tech Belair De prijzen zijn ook van hoog naar laag gesorteerd, we krijgen dus evenveel subsidie voor een zamet of een belair. Mijn gierige zelf zegt neem zo goedkoop mogelijk als het zomerstalvoeren tegenvalt hebben we niet veel verloren. Maar ik zie ook dat kwaliteit van zo'n belair er een pak degelijker uitziet. We zoeken een wagen van ongeveer 25m3. Verder vroeg ik me af of het onderhoud aan zo'n ding meevalt?

Elvis


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: 43jr
Laatst online: 0min geleden

Koeieboer

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering