Boerenorganisaties zijn volop bezig met het organiseren van protesten tegen de plannen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot fors wil verminderen. De gemeente Den Haag wil tractoren niet in de stad hebben.
[quote]De Zelhemse melkveehouder Ronald Beulink daagt de Nederlandse staat voor de rechter omdat hij openheid van zaken wil in de kwestie rondom de fosfaatrechten. Net als vier andere boeren wil hij welke afspraken er precies zijn gemaakt tussen de Europese Unie en de Nederlandse staat. Eerder vroegen ze de minister om openheid, maar die kregen ze niet en daarom stappen ze nu naar de rechter.[/quote]
https://www.melkvee100plus.nl/Artikelen/Financieel/2022/5/Adviseurs-aan-melkveehouderij-als-het-kan-zet-plannen-door-27768E/?intcmp=navigatiepijlen&homeList=1
Vroeg me af hoe de kwaliteit van de graskuil terugloopt als je de kuil langer dan 6 uur open laat liggen. Zie nogal eens kuilen waar ze soms 24 mee bezig zijn. Wat doet dit met de voederwaarde?
Steeds meer melkveehouders stappen over op zonne-energie. Dat blijkt uit de investeringsplannen van melkveehouders. Het percentage dat wil investeren in zonnepanelen is ruim twee keer zo groot dan in 2021. Dat blijkt uit de jaarlijkse telefonische actualisatie van AgriDirect.
Flynth vergeleek de financiële resultaten van drie typen bedrijven: bedrijven met minder dan 100 koeien, bedrijven met 100 tot 200 koeien en bedrijven met meer dan 250 koeien. De grootste bedrijven realiseerden en saldo van 21,2 cent per kg melk. Op de kleinere en middelgrote bedrijven was dit 2 cent per kg melk hoger https://veeteelt.nl/economie/nieuws/grootste-bedrijven-haalden-laagste-saldo-kg-melk-2021
Maisseizoen kan losbarsten
. In 2022 gaat eindelijk de beloofde fosfaatbank in werking die een deel van de afgeroomde fosfaatrechten weer gaat uitgeven.
Minister Staghouwer (LNV) moet dieronvriendelijke voetbaden voor koeien per direct verbieden. Dit eist dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier in een brandbrief. De meerderheid van de Nederlandse melkveehouders laat zijn koeien regelmatig met hun klauwen door een bad giftige formaline lopen. Dit is bedoeld om te desinfecteren, maar wanneer koeien open wonden hebben brandt dit pijnlijk. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Afschaffen die handel.” Klauwontstekingen zijn een groot welzijnsprobleem bij melkkoeien. Ze ontstaan door een combinatie van harde stalvloeren en een hoge infectiedruk door poep. Om de klauwen van koeien te desinfecteren laten boeren hun koeien regelmatig door een laag water lopen: een voetbad. Dit desinfecteren kan met water en zeepsop, maar in de praktijk wordt er vooral formaline en andere giftige stoffen gebruikt. Formaline bijt in de wonden van koeien en werkt het genezingsproces zelfs tegen. Daarnaast kan het de ogen en luchtwegen van koeien en melkveehouders aantasten en is het kankerverwekkend. Vroegtijdige slacht Naar schatting heeft jaarlijks minstens de helft van de melkkoeien last van wonden of ontstekingen aan de klauwen. Aanhoudende infecties zorgen voor kreupelheid en pijn bij het staan en lopen. Veel koeien gaan om deze reden op jonge leeftijd naar de slacht. Hilhorst: “Dat ontstekingen alom voorkomen laat zien dat de melkveesector haar zaken niet op orde heeft.” Weidegang in plaats van gif Wakker Dier wil dat er meer wordt gedaan om ontstekingen preventief te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door koeien vaker in de wei te zetten en door stalvloeren poepvrij en van zachter materiaal te maken. Daarnaast roept Wakker Dier minister Staghouwer op om omstreden en dieronvriendelijke middelen als formaline per direct te verbieden in de veehouderij. Bron: Wakker Dier
Durf te vragen....
[quote]Weglopen is echt de laatste stap, want invloed uitoefenen en belangen behartigen is moeilijk als je niet meer aan tafel zit. [/quote] Op het moment van schrijven van deze column volg ik met een schuin oog het hoofdlijnendebat over de aanpak van het stikstofbeleid. Ik kan me voorstellen dat veel boeren en tuinders, maar ook de gemiddelde burger, inmiddels het spoor bijster beginnen te raken. Het debat is naar aanleiding van de Kamerbrief met hoofdlijnen van gecombineerde aanpak natuur, water en klimaat in landelijk gebied en van bredere stikstofbeleid. Het zijn dus ‘slechts’ de hoofdlijnen, details moeten nog volgen. Toch zijn we al bijna drie jaar verder, nadat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof afkeurde. En het einde is nog niet in zicht. Soms lost tijd de zaken op, maar in dit geval werkt tijd in ons nadeel. Omdat er geen ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen, loopt de druk om in te grijpen op. In het debat zie je dat Kamerleden het moeilijk vinden te doorgronden wat de consequenties zijn van deze hoofdlijnen. Ik hoor dan ook veel vragen. Velen verwijzen naar informatie die ze van de LTO-organisaties hebben. Ook in de diverse provincies zie ik dat de politiek zorg heeft en niet goed overziet wat er op ze afkomt. In tijden van onzekerheid is het belangrijk dat er vertrouwen is. Het vertrouwen in de overheid is momenteel dramatisch laag en neemt, door slechte communicatie, ook nog eens af. Het beeld is dat de focus ligt op landbouw en dan vooral op massaal opkopen of onteigenen van boeren om het probleem van de woningbouw op te lossen. Domme fouten, zoals het publiceren van een niet-kloppende lijst van grootste ammoniakuitstoters, doen de argwaan nog verder vergroten. De ministers moeten flink aan de bak om te laten zien welk perspectief ze de landbouw nu daadwerkelijk te bieden hebben. Ik krijg vaak de vraag: ‘Moeten we nu niet wegblijven uit de provinciehuizen?’ Nee, liever niet. Weglopen is echt de laatste stap, want invloed uitoefenen en belangen behartigen is moeilijk als je niet meer aan tafel zit. Als LTO Noord zijn we ervoor om het belang van onze leden te dienen. Dat betekent dat we juist in de provinciehuizen duidelijk moeten maken wat onze ideeën en wensen zijn en wat wij volstrekt onacceptabel vinden. Dirk Bruins voorzitter LTO Noord Bron Nieuwe Oogst
Zeven op de tien veehouders is vaak te vroeg met insemineren, stelde key accountmanager Kees Pols van Allflex woensdag tijdens de Praktijkdag Koemonitoringsysteem. De praktijkdag vond plaats op het melkveebedrijf Steverink in het Gelderse Silvolde.
https://www.boerderij.nl/marktanalyse/na-lange-tijd-dalende-prijzen-zuivel
De Duitse supermarktketen Aldi Nord, ook actief in Nederland, verhoogt per direct de prijzen voor zuivelproducten en vlees. Dat melden verschillende Duitse persbureaus en nieuwswebsites, waaronder WAZ.
Heeft er iemand ervaring met gebruikte (en/of gereviseerde) melkrobots en wat zijn daar de ervaringen mee? Welke merken zijn hierbij aanraders en waarom of waarom niet? Wat zijn de voor- en nadelen van een gebruikte melkrobot?
Een hectare bouwland kopen in Nederland kostte in 2019 gemiddeld 69.632 euro. Volgens Eurostat is dat de hoogste prijs van alle EU-lidstaten.
Heeft iemand ervaring met vaarzen voor export 1150 is wel heel weinig
FrieslandCampina maakte deze week bekend dat de garantieprijs voor april met 2,00 euro omhoog gaat naar 48,50 euro per 100 kilo. Ondertussen schieten alle noteringen verder omhoog. Het plafond lijkt nog niet in zicht.
Spotprijs van rauwe melk stijgt naar 60 cent per kilo, room kost tussen € 8,50 en € 8,70 per kilo.
[quote]Inmelken met de nieuwe BouMatic Gemini dubbelbox melkrobot bij de familie Groeneveld-Paskamp te Ambt Delden! De koe staat voor de eerste keer in de melkrobot...[/quote]
Trienke en Henk Elshof uit Oldetrijne (FR) willen hun melkveebedrijf energieneutraal te maken. Daarom investeerden ze in 2.500 zonnepanelen.
Tergt dit jullie boeren ook zo erg dat we aan alle kanten belaagd , vernederd, gedecimeerd en kapotgemaakt worden , wetende dat de grootste crises aller tijden en met de dag toenemend op aarde HONGERRR is !
[quote]De luchthaven moet op korte termijn een natuurvergunning krijgen, maar dat blijkt juridisch zeer complex te zijn. Juristen waarschuwen dat er draconische maatregelen nodig zijn.[/quote]
De maatschap van een 52-jarige boer uit Roden is volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan het onthouden van de nodige verzorging aan een zieke koe. Het bedrijf zou een koe met een tumor aan het oog onnodig hebben laten lijden.
Begonnen als trend, is er nu een vaste groep veehouders die driewegkruisen toepast om een duurzamere koe te krijgen. De verwachting is dat driewegkruisen toeneemt, omdat de zelfredzame koeien die daaruit voortkomen goed passen in het veranderende melkveehouderijlandschap.
Veel werk, weinig verdienen. Neem daarbij strenger wordende wet- en regelgeving, grondhonger en een stikstofcrisis, en het mag duidelijk zijn: boeren is iets voor de liefhebbers geworden. Wie wil er nog boer worden? Zorgen over het voortbestaan van boerenbedrijven leidde donderdag tot een brandbrief van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur aan demissionair landbouwminister Schouten. Het dringende advies: geef boeren perspectief. Veel van de boeren weten door voortdurende veranderingen in de wet- en regelgeving en de markt niet waar ze aan toe zijn. Het resultaat is dat het doen van duurzame en zinvolle investeringen steeds lastiger is gebleken en dat agrarische ondernemers zich steeds minder gewaardeerd voelen. Dat levert de nodige problemen op bij de bedrijfsopvolging. 59 procent van de boerenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft geen opvolger, constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar. Van de 52 duizend boerenbedrijven staat het voortbestaan van zo’n 16 duizend op de tocht.
[quote]Onze boeren leveren topkwaliteit. Hun aanwezigheid in Nederland is van groot strategisch belang. Maar het kabinet heeft andere plannen met hun grond en onze ...[/quote]
De FrieslandCampina-garantieprijs voor december ligt met 43,72 euro per 100 kilo melk 2,47 euro hoger dan november. Die voor biologische melk ligt met 51,58 euro per 100 kilo melk voor december 83 cent hoger dan in november.
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/11/26/melkveesector-komt-met-maatregelenpakket-om-generiek-beleid-te-voorkomen
Ik begreep uit pb berichten dat er een grap verkeerd begrepen is van mij gisteren, hierbij een publieke rectificatie daarom, mijn excuses voor de grap
De onlangs door de Stichting KOM gepubliceerde cijfers laten duidelijk zien dat het melken met een traditioneel melksysteem steeds minder populair wordt.
Hoe word er op het moment naar de financiering van het bedrijf gekeken? Heeft aflossingen doen nog zin of juist het aflossen naar zo n hoog mogelijk NIVO en de de doorontwikkeling van het bedrijf op een lager NIVO? Verdunning financieringskosten door verdunning ? Wat is wijsheid in steeds onzeker wordende tijden. Lef tonen of de rem er op?
Bij de melkrobot staat een HP pc die erg traag is. Hoe moet je die dingen onderhouden en sneller maken. de mijne is erg traag...
De gunstige melkprijsontwikkelingen zijn vooral te danken aan de dalende melkaanvoer. Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland en Frankrijk, de twee grootste producenten van Europa.
Hoeveel geld krijgt de NPO om in het programma onze boerderij de mensen te hersenspoelen,? Hoe kijken jullie naar dit programma?
Hoeveel zijn jullie kwijt hier 0,5ha. Na bewaar gemaakt te hebben. Wat niet gegrond is aldus rvo
Na twaalf intensieve groepsgesprekken legt LTO Nederland de uitkomsten voor aan alle leden. De digitale consultatie moet duidelijkheid geven over hoe de LTO-boeren denken over onder meer de toekomst van de landbouw.
In vergelijking met januari 2021 boterprijs gestegen van 327 naar 544. magere melkpoeder van 216 naar 315. vleesprijzen gaan in dezelfde lijn naar boven. Zou het dan toch zo zijn dat de voorraden nihil zijn?
De broers Dirk en Jappie Riedstra uit het Drentse Veenhuizen hebben bijna elke dag een kalfkoe. Na de geboorte gaan veel kalveren eerst even in de knuffelbox. 'Die levert ons echt arbeidsgemak op.'
De Friese gemeente Súdwest Fryslân is met 65.030 stuks de gemeente met de meeste melk- en kalfkoeien van Nederland in 2021. Ze worden gehouden door 558 melkveehouders, waarbij het gemiddelde op 116,5 koeien per bedrijf komt. Dat blijkt uit de voorlopige CBS-cijfers op basis van de landbouwtelling.
Hoor net op nieuws ze willen boerenbedrijven verplaatsen naar flevoland. Is daar ineens ruimte over??
Veel melkveehouders stoeien met het winterrantsoen. Hun koeien doen het niet goed op de graskuilen van dit jaar en ze zien meer klauwproblemen. Door mest te zeven kun je snel rantsoenproblemen opsporen en oplossen.
Heb het idee dat op veel bedrijven,ondanks een groeizaam jaar,er hier en daar maar weinig voorraad kuilvoer is. Klopt dit een beetje?
Het is mss wel al het 100e topic maar ben er nt zo in thuis. Wij willen een mestrobot aanschaffen zonder water. We hebben een traditionele rooster in een goed bezette stal. We zijn nogal voor het keep it simple systeem. We zijn goede klant bij delaval en hebben een goede band met de dealer. Tot 6j geleden was ik vertegenwoordiger en hoorde ik nooit iets goed over de delaval mestrobots. Mijn vraag nu is waren dit enkel praatjes of zijn er mensen die pos of neg punten hebben bij deze robot. Momenteel is lely wel een stuk goedkoper en daar hoorde ik toen weinig geklaag over. Groetjes Steven
Ben ik nou de enige die verzet levert tegen de kostenverhogende taxatie door een makelaar voor de financiering van de bank. Kost bij mij €1750 en krijg er niks voor terug. Waar blijft LTO commerce met een goede aanbieding?
Krimp van de veestapel met tientallen procenten. Daarvoor liggen 2 scenario’s op de formatietafel.
Goedemiddag, we orienteren ons op vloeibaar voeren in de melkrobot, wie kan ons tips geven qua installatie, welk middel, en wordt het robotbezoek hierdoor beinvloed ja of nee. groeten jeroen
De familie Jansen Holleboom uit Mariënheem is bijna klaar met de bouw van hun nieuwe melkveestal, waar zoveel mogelijk warmte uit natuurlijke bronnen wordt (her)gebruikt.
CRV gaat stoppen met het openbaar maken van de ranglijst van topmelkers in Nederland. Dat meldt Elise van der Wulp, woordvoerster van de Arnhemse fokkerijorganisatie.
De Tweede Kamer praat deze week over het mestbeleid en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Een onderdeel daarvan is derogatie. Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij wil een statement maken voor behoud van de derogatie.
Hoewel de resultaten tegenvallen, staat Royal FrieslandCampina (RFC) beslist niet op omvallen. Dat stelde CEO Hein Schumacher in een onlangs speciaal ingelaste webcast.
Vooral varkens- en melkveehouders zullen mogelijk geïnteresseerd zijn in de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Dat blijkt uit het onderzoek 'Aantrekkelijkheid van deelname door veehouders aan een beoogde Lbv 'uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR).
Hele zomer geen last gehad en nu een paar gevallen uierontsteking gehad. Behandeld met lactation van zoetis. Helpt niks doe mij maar avuloxil maar ja dat is 2e keus nu. Hoe is jullie ervaring
Onvoorstelbaar dat het kabinet met Carola Schouten voorop bezig is met de zogenaamde stikstofcrisis. De inwoners van Nederland zijn hier totaal niet mee bezig,hun grootste zorg voor de komende jaren wordt om simpelweg te eten te krijgen. Je ziet de prijzen tgv het verschil in vraag en aanbod de pan uitrijzen. We hebben nu het punt bereikt dat de vraag naar voedsel groter is dan het aanbod. Gezien de groeiende wereldbevolking,tot 2050 verwacht men een toename van 2 miljard mensen. Iedereen ziet het hoe kan het dat dit in Den Haag niet binnenkomt?
Boter noteert ruim 5 euro per kilo en mageremelkpoeder zit nu boven de 3 euro per kilo. Deze week gingen de noteringen van ZuivelNL wederom fors omhoog.
Wat zijn ongeveer de kosten van het plaatsen en installeren van een buffertank voor de melk, ik ben benieuwd naar de totale kosten dus inclusief installatiewerk en verleggen buizen en dergelijke. Mocht iemand recent er een geplaatst hebben hoor ik graag wat de kosten waren
Iemand ervaring met verse/afgekalfde vaarzen uit Duitsland? Van de veiling? Wat zijn de prijzen ongeveer voor beste vaarzen?
Aan de Tweekarspelenweg in Blijham (GR) komt definitief geen stal waar 760 melkkoeien in kunnen. De Blijhamse veehouder Wim Verweij heeft de gemeente Westerwolde gevraagd het bestemmingsplan in te trekken.
😀
Leeftijd: 43jr Laatst online: 2wk geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: