Oorlog in Oekraïne is ook onze boerenstrijd - deel 2

Het eerste topic is helemaal vol met het aantal reacties wat geplaatst kan worden: https://www.prikkebord.nl/topic/324235/ . Als nadenker wil ik graag deze link naar de Op 1 uitzending van gisteravond plaatsen. We vergeten bijna dat het allemaal om gewone mensen zoals jij en ik gaat die ongewild de gehaktmolen in worden geduwd door machtsbeluste andere mensen (net als in de 2e wereldoorlog): https://www.youtube.com/watch?v=4ujJ1Q-Qgno [quote]Het Westen moet geen terugtrekkende bewegingen maken in de steun aan Oekraïne, vinden schrijvers Tommy Wieringa en Jaap Scholten. Ze komen net terug uit Oost-Oekraïne, waar ze militair materieel hebben gebracht. Het leger moet versterkt worden om de Russen te stoppen. Want anders gaan de Russen door, vrezen ze. In Op1 vertellen ze over hun reis. Schrijvers Jaap Scholten en Tommy Wieringa zijn net terug uit Oekraine waar ze voor de derde keer spullen hebben gebracht naar het front. Auto’s, medische materialen en alles waar het leger iets aan heeft, want – zeggen ze – we moeten Oekraine blijven steunen. In Op1 laten ze zien wat ze daar zijn tegengekomen. “Alles is stuk. Er liggen overal mijnen. Dat maakt het leven in dat gebied onmogelijk”, vertelt Wieringa. Kijk de video hieronder voor de beelden. Meer: https://op1npo.nl/2024/03/06/jaap-scholten-en-tommy-wieringa-brachten-militair-materieel-naar-oost-oekraine/ [/quote] Ook mooi dat in deze uitzending ook een ander menselijk trauma uit de 2e wereldoorlog werd besproken, ook hier gaat het over mensen zoals jij en ik: [quote]Een tragisch hoofdstuk in de vaderlandse oorlogsgeschiedenis is verfilmd. Vanaf aanstaande zondag is de dramaserie De Joodse Raad te zien bij de EO met belangrijke rollen van Pierre Bokma en Malou Gorter. Samenwerken met de Duitsers om zo erger te voorkomen was het devies van de toen al omstreden Raad. Rob Oudkerk, wiens opa voorzitter van de Raad was, heeft geëmotioneerd gekeken. Bokma, Gorter en Oudkerk zijn te gast in Op1. Meer: https://op1npo.nl/2024/03/06/pierre-bokma-malou-gorter-en-rob-oudkerk-over-de-dramaserie-de-joodse-raad/ [/quote]

RVO waarschuwt: teveel regels, ondernemers haken gefrustreerd af

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) trekt aan de bel. Er zijn teveel regels, wetten en programma waardoor ondernemers de bomen door het bos niet meer zien, afhaken en gefrustreerd raken. Het moet simpeler, luidt de boodschap van de RVO. De politiek zit vol plannen, maar vergeet daarbij vaak de uitvoerbaarheid, aldus de organisatie. Het is tijd om minder te willen, want door minder te doen krijg je meer gedaan, stelt de RVO. De overheid wordt daarmee meer doeltreffend in haar ambities en het wordt simpeler en aantrekkelijker voor ondernemers. ‘Met minder kunnen we dus meer bereiken’, aldus RVO-directeur general Abdeluheb Choho. ‘Maar daarvoor zijn er wel scherpe keuzes van de politiek nodig.’ RVO roept de politiek en beleidsmakers op om nieuwe initiatieven te toetsen op uitvoerbaarheid en haalbaarheid voor ondernemers. Geef ruimte aan de uitvoering, laat de grootste groep het uitgangspunt zijn, nu wordt de uitzondering vaak tot norm verheven, aldus RVO. Houd het simpel en coördineer en verminder de administratieve lasten voor ondernemers, stelt de organisatie. Nederland loopt vast Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen de zorgen van de RVO en vinden het ‘zeer goed dat ze dit signaal geven’. ‘Op tal van fronten loopt Nederland inmiddels vast. Van het overvolle stroomnet tot de enorme regelbrei. De hoeveelheid wet- en regeling voor het bedrijfsleven is de afgelopen jaren absoluut geëxplodeerd. Daar moeten we samen met de overheid en een nieuw kabinet en de uitvoerders van beleid mee aan de slag’, aldus beide organisaties. Ze willen bijvoorbeeld dat bij nieuwe regels een toets komt of de regels wel werkbaar zijn voor bedrijven of de wetgeving moet worden vereenvoudigd.

Landbouwminister snapt onrust over mestregels: moeten we verder over praten

Minister Piet Adema (Landbouw) begrijpt dat er onder boeren weer veel onrust ontstaan is over de mestregels. Die worden onder zware druk vanuit de Europese Commissie toch al dit jaar flink aangescherpt, terwijl het kabinet eerder nog had beloofd dat 2023 voor een aantal maatregelen nog een 'overgangsjaar' zou zijn. Dat laatste viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden. Nu moeten boeren al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector. "Daar moeten we verder over praten", laat Adema via zijn woordvoerder weten.Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over. Door de aanscherping zal een aantal boeren bufferstroken langs sloten moeten aanleggen, waar geen mest uitgereden mag worden. Ook moeten landbouwers na de oogst bepaalde gewassen telen, zodat mest niet uit de grond spoelt. Adema wilde wel dat Nederlandse boeren aan deze regels zouden voldoen, maar hield ook rekening met 'de agrarische praktijk'. Hij erkende dat Nederland daarmee wellicht een juridisch 'geitenpaadje' had gezocht om de pijn voor boeren te verzachten. Komende dagen cruciaal Maandag zat de minister met verschillende landbouwgroepen aan tafel in het kader van het landbouwakkoord. Daarbij is ook gesproken over de aangescherpte mestregels. Agractie en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland zijn woedend over de gang van zaken rondom de zogeheten mestderogatie. Woensdag zal het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat. LTO noemt de komende dagen "cruciaal". "De minister is aan zet."Agractie vroeg zich maandag af of er "met deze overheid wel afspraken zijn te maken". Volgens LTO is het nu nog maar de vraag of het nog gaat lukken om een landbouwakkoord te sluiten. "Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar."'Stevig gesprek'Adema zei eerder al dat het kabinet zelf maatregelen neemt, mocht het niet lukken om tot een akkoord te komen. "Het landbouwakkoord is dé kans voor boeren om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw." Hij erkent dat het gesprek maandag 'stevig' was. "We hebben als overheid ook veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen.

Noordoost


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 1d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering