[quote]Het Twentse bedrijf Cooll zegt een primeur te hebben met de eerste warmtepomp op waterstof waarmee een woning wordt verwarmd. De fabrikant ziet verwarming op groene waterstof als een interessant alternatief voor de toekomst.[/quote]
Als klein jochie wist Joost Koopman (26) al dat hij boer wilde worden. Maar zijn droom om het familiebedrijf over te nemen dreigt in duigen te vallen. ,,Door één lullig papiertje.”
Goedemorgen, wat kost mest afzetten op dit moment? Bij ons in de buurt is een veehouder die vraagt 40 euro per kuub.. Dan moet je t er nog naartoe brengen.... ?? Wat doen de prijzen? Ik heb nog ruimte voor 500 kuub. ..
BBB-leider Caroline van der Plas vindt niet dat het huidige kabinet schuld heeft aan de terechtwijzing van de Staat door de rechter over het stikstofbeleid. "Vorige kabinetten hebben ons in wet- en regelgeving helemaal klem gezet", zegt zij. "Dat is waar de rechter aan toetst." Zij spreekt evengoed van een "stevige uitspraak", die zij goed gaat bestuderen.
MOB hun visie op Nederland https://thumbs.tractorfan.nl/bijlage_groot/5/58e42dbf-4f4f-495f-840d-ca685bdeb4a9.jpg https://thumbs.tractorfan.nl/bijlage_groot/0/02def827-f3d1-40a3-b605-e9aa120be0c3.jpg https://thumbs.tractorfan.nl/bijlage_groot/a/aa94af8b-d5df-467c-956d-b5026d429b88.jpg https://thumbs.tractorfan.nl/bijlage_groot/f/f07a2525-19e9-491f-adb4-9c4a932df86c.jpg
Zoals beloofd zou ik met een inhoudelijke reactie komen op de uitspraken Greenpeace maar ook RvS 18 dec 24. Nu kan ik beginnen met te zeggen dat ik al jaren gewaarschuwd heb voor de ontstane situatie, over de waardeloze eenheid in de sector die bijgedragen heeft aan de huidige status, over dagdagelijkse profilering drang van vele bestuurders en over domme beslissingen. Maar dat doe ik niet. Eerst een reactie op de RvS uitspraak 18 dec 24. Vanaf dat moment is vergunning verlening alleen mogelijk als het gehele project, incl bestaande situatie, opnieuw passend beoordeeld wordt op de significante gevolgen voor de natuur. Ruimte die vanuit de bestaande situatie mee genomen mag worden is ook weer vergunning ruimte die al eens passend beoordeeld is en ruimte vanuit een milieu vergunning mits deze gerealiseerd en actueel gebruikt wordt. Ook moet rekening gehouden worden met de staat van de natuur, het additionaliteitsbeginsel. Kortom er is niets meer mogelijk op de huidige manier. Dan de Greenpeace zaak. Daar heeft de rechtbank de vordering van Greenpeace niet ingelost! Maar de rechter heeft de doelen uit de wet WSN bekrachtigd. Gevolg zijn extreme reductie doelstellingen waarbij er ieder geval geen veehouderij mee over blijft. Moet dit allemaal van Brussel? Nee! Het zijn de nationale koppen die Nederland schaakmat heeft gezet. Nu ga ik beschrijven hoe er aan de knoppen gedraaid moet gaan worden. "De stikstof crisis ontstaat omdat de wetenschap geen antwoord heeft op een juridisch vraagstuk " Dat juridische vraagstuk bestaat uit de vraagstelling: Heeft een plan of project significante gevolgen voor de natuur. De EU commissie definieert dat als volgt:
Machinefabrikant Peecon in Etten-Leur (N.-Br.) verraste tijdens vakbeurs Eurotier 2024 in Hannover (D.) met een nieuw uitkuilconcept: de Rapide XL-V. In feit... https://youtu.be/YkgaxzjS6sU?si=7OE1rEU_annEfBUZ
Het grootste deel van het jaar zal de melkprijs bewegen binnen de 50 tot 55 euro per 100 kilo, schat Jan de Keyser, directeur Agri en Food bij bank BNP Paribas Fortis.
Onze AGM mengwagen begint na 30 jaar trouwe dienst nu toch hard te verslijten en nu moeten we toch ons een beetje oriënteren op een nieuwe mengwagen. Nu worden AGM mengwagens tegenwoordig gemaakt door sitrex en mijn verwachting is dat deze niet de kwaliteit van vroeger kunnen evenaren. Nu vraag ik me af wat een goede mengwagen is voor een rantsoen met zo'n 60% mais, 30% gras en 10% krachtvoeders. Qua formaat wordt er gekeken naar zo'n 18 tot 20 kuub. Er komt een 100pk tractor voor te staan. Welke wagens kunnen de 30 jarige levensduur van onze AGM evenaren en leveren een goed mengresultaat?
[quote]Windmolenproducent EAZ Wind uit Hoogezand is failliet verklaard door de rechtbank in Den Haag. Het bedrijf aan de Industrieweg dat bekend stond om zijn kleine windmolens met houten bladen en een groene paal, leverde vooral aan boerenbedrijven.[/quote]
De voorzorgsmaatregelen tegen mond-en-klauwzeer (MKZ) worden afgeschaald. Dat laat het ministerie van Landbouw weten. Eerder deze maand nam het ministerie de maatregelen na een besmetting onder waterbuffels in het oosten van Duitsland. Tests bij enkele duizenden runderen op Nederlandse veehouderijen hebben geen besmettingen aan het licht gebracht.
https://www.boerderij.nl/alle-seinen-op-rood-rechter-dwingt-stikstofaanpak
https://images.hanskamp.com/media/CowToilet/BWL-2021.05-Beschrijving-urine-opvangstation-11032021.pdf?_gl=1*1eqn2ed*_up*MQ..*_ga*OTA1MTU0OTA1LjE3Mzc2MzgxNTM.*_ga_PRX25EBRDH*MTczNzYzODE1MS4xLjAuMTczNzYzODE1MS4wLjAuNDg4NDk4MTAy
De regering moet meteen aan de slag om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen, oordeelde de rechter woensdag. Met BBB in het kabinet is gedwongen uitkoop echter onbespreekbaar. Zijn er andere opties en hoe haalbaar zijn die?
https://www.lely.com/media/filer_public/e7/01/e7010bae-db2f-415e-9f88-6afe2a95c6c1/bwl-2021-08-v1_2.pdf
Landbouwminister Femke Wiersma wil voor de zomer een nieuw verzoek voor derogatie indienen bij de Europese Commissie. Over het exacte verloop van dat traject kan ze maar beperkt openheid van zaken geven, ondanks dat de Kamer dat wel vraagt. Dat heeft ze donderdag gezegd in de Tweede Kamer.
https://www.youtube.com/watch?v=IBEAZgUV_SM Vandaag, op 22 januari, heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in de rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat over het Nederlandse stikstofbeleid. De rechtbank heeft besloten dat de Staat de stikstofdoelen uiterlijk in 2030 moet halen. De maatregelen die daarvoor noodzakelijk zijn, zullen een grote impact hebben op de agrarische sector. Daarmee heeft de uitspraak vergaande consequenties voor het toekomstperspectief van boeren en tuinders, en de gehele Nederlandse economie. We begrijpen dat dit veel zorgen en vragen oproept van leden. Daarom organiseren wij vanavond een webinar voor leden. Daarin zullen onze stikstof-specialisten een nadere duiding geven aan de uitspraak van vandaag en de mogelijke gevolgen daarvan. Onze algemeen directeur Hans Van den Heuvel zal verder ingaan op wat dit voor leden betekent en wat de vervolgstappen van LTO zijn.
De zoveelste stevige uitspraak van de rechter in het stikstofdossier zorgde voor een schok in de coalitie en bij boerenorganisaties. Direct klonk weer de roep om de wet te veranderen. Dat kan zeker, maar ook dan moet er minder stikstof worden uitgestoten.
[url=https://youtu.be/3mQqXB1A5s4?si=wD_7e2ykBhfKahv-&t=72]Klik hier voor reactie Jan Cees Vogelaar[/url] https://www.youtube.com/watch?v=3mQqXB1A5s4
[quote]Na de uitspraak in de Greenpeace-zaak, waarin de rechtbank de Staat heeft verplicht harde maatregelen te nemen om de natuur te beschermen, rijst de vraag: hoe komen we van het stikstofslot? Drie experts presenteren hun oplossing. Lees verder op Telegraaf.nl[/quote]
Wij zijn opzoek naar een sleepslang combinatie, inclusief 1500 meter sleepslang. We hebben een richtprijs van een dikke ton gekregen. Dit is dan een zeer licht uitgevoerde combinatie met een 100pk trekker ervoor. Mensen hier al enige ervaring mee? En is er ook animo voor als hiermee loonwerk wordt gedaan?
Nieuw-Zeeland, Australië en de VS beschuldigen Canada van dumping van producten op de wereldmarkt. Dat is volgens hen mogelijk doordat Canadese exporteurs prima aan extra goedkope zuivelgrondstoffen kunnen komen en zij niet.
Hoe de nieuwe stikstofplannen van het kabinet er na de uitspraak van de rechter uit gaan zien, kan landbouwminister Femke Wiersma nog niet zeggen. Wel is zij stellig over welke ingreep geen deel zal uitmaken van het nieuwe beleid: over gedwongen uitkoop heeft de coalitie afgesproken "dat we dat niet gaan doen", benadrukt de bewindsvrouw. "En ik ga dat als minister ook niet meemaken."
Het moest even bezinken, maar inmiddels is de ernst van de uitspraak van de Raad van State over stikstof in volle hevigheid doorgedrongen tot het kabinet. In allerijl is daarom een ministeriele stikstofcommissie in het leven geroepen onder leiding van premier Dick Schoof.
Livestream is vanaf 10.00 uur hier te volgen: https://streams.nfgd.nl/uitspraak-greenpeace-tegen-de-staat https://www.youtube.com/watch?v=z2Bxdeu9W04
Landbouwminister Femke Wiersma moet met een plan komen en duidelijk aangeven waar het kabinet heen wil met het stikstofbeleid, zegt NSC-Kamerlid Harm Holman. De politicus spreekt van een 'redelijke heldere bewoording' van de rechter, die Greenpeace woensdag in het gelijk stelde, en het kabinet de opdracht gaf de stikstofneerslag op gevoelige natuur te verminderen.
De Nederlandse overheid moet meer doen om natuurschade in beschermde natuurgebieden door stikstof te voorkomen. Dat stelt de rechtbank in Den Haag in de stikstofzaak die werd aangespannen door milieuorganisatie Greenpeace. https://www.youtube.com/shorts/z2Bxdeu9W04
De aanpassing van de correctiefactor voor gasvormige verliezen betekent dat er minder stikstof achterblijft in mest De aanpassing van de correctiefactor voor gasvormige verliezen betekent dat er minder stikstof achterblijft in mest De forfaitaire stikstofproductie van melkkoeien is per 1 januari van dit jaar iets naar beneden bijgesteld. Dit betekent dat de mestproductie op papier daalt met circa 1 kuub per koe per jaar. https://x.com/deheij/status/1876547946029957158?s=19
Sinds 1 januari 2025 mag je als zzp niet meer als losse hulp aant werk. Oftewel geen verkapte loondienst situatie. Je mag dus geen factuur sturen van enkel gewerkte manuren. Alleen met machine. Hoe gaan jullie dat oplossen als tijdelijke melker of losse hulp bij de loonwerker?
DEN HAAG - Politiek Den Haag houdt de adem in voor een nieuwe stikstofuitspraak die woensdag gedaan wordt door de rechtbank in de hofstad. Kamerleden vrezen dat ons land én daarmee onze economie verder op slot gaat. Achter de schermen klinkt zelfs de vrees voor een kabinetsval als het vonnis negatief uitpakt en landbouwminister Femke Wiersma (BBB) harde maatregelen bij boeren moet treffen. Zijzelf maakt zich in elk geval grote zorgen over het stilvallen van vele projecten, zoals nu al het geval is. „Het is echt, echt heel schadelijk voor de economie.”
[quote]De knaagdieren graven holen en gangenstelsels wat tot verzakkingen in dijken en kades leidt. De dieren worden daarom bestreden.[/quote]
Onlangs werden de eerste analyse- resultaten van de snijmaiskuilen 2024 gepubliceerd. Deze zijn beter dan het meerjarig gemiddelde. Vanuit het veld klinken echter ook hele andere geluiden.
Gemiddelde BEX-boer verantwoordt ruim 600 ton mest teveel en lijdt een schade van € 15.000 per jaar.
Tegelijk met de inauguratie van de machtigste man ter wereld koersen de depressies, afkomstig van de Atlantische Oceaan voor de kust van de VS, weer in volle vaart op Europa af. Maar Trump kan het weer niet veranderen. Het een heeft dus helemaal niets met het ander te maken. Feit is wel dat de winter in de verste verte niet meer op de weerkaarten te zien is, ook al zag het er vorige week nog zo mooi uit voor de winterliefhebbers. Winter waait weg Er passeren tot en met het eind van deze maand vrijwel dagelijks regengebieden, soms met stevige wind erbij zoals aanstaande vrijdag. In totaal tot en met het eind van deze maand verwacht het KNMI in de Bilt 50mm regen, waarmee het maandtotaal weer bovengemiddeld wordt. Dat geldt waarschijnlijk voor het hele land. De temperatuur vliegt de lucht in en kan er zo hard aan gaan trekken, dat ook deze maand januari, ondanks de ijsdagen van afgelopen weekend, niet ondergemiddeld koud verloopt. De hoop op bodemstructuur verbetering door indringende vorst vervliegt, of het moet in februari nog gebeuren.
De koeien van Andre zijn ziek door zwerfstroom: 'Het lijkt hier wel vervloekt' https://www.hartvannederland.nl/milieu-gezondheid/dieren/artikelen/de-koeien-van-andre-zijn-ziek-door-zwerfstroom-het-lijkt-hier-wel-vervloekt
[quote]FrieslandCampina biedt leden-melkveehouders met een melktap vanaf 1 januari de mogelijkheid de verplichte extra melkmonsters voor rauwe melk mee te geven met de melkwagen.[/quote]
In deze achtste MKZ-update van zaterdag 18 januari een toelichting op de actuele situatie in Nederland en Duitsland.
Een vriend van me maakt nu een rondreis door Zuid-Afrika. Het is toch wel heel mooi boeren daar in de Hemel en Aarde Vallei.... https://thumbs.tractorfan.nl/bijlage_groot/b/b5983a15-4d05-4293-babd-73a3a71b3181.jpg
Emissies reduceren is bijzaak als het gaat om hoe we uit het stikstofmoeras moeten komen. Wij merken dat er hoog papegaai gehalte is in de zelfbenoemde experts, in het journaille, in de politiek en op de ministeries als het hier om gaat. Als je aan deze mensen vraagt waarom dat moet, krijg je vaak een vaag antwoord. Aan allen die roepen dat er harder en sneller gereduceerd moet worden: het antwoord is nee! Een gestage reductie die geborgd is: ja. Maar met harder reduceren gaat de vergunningverlening niet vlot getrokken worden. Onmenselijk Ondertussen gaat de overheid gewoon door in het huidige systeem en binnen het huidige systeem verder de broekriem aantrekken tot galgachtige proporties. Hieronder staat uitgelegd waarom verder doorwerken in het huidige systeem ons niet verder gaat helpen. Het huidige systeem vermorzelt bedrijven, gezinnen en personen. Dit werd maar weer eens pijnlijk duidelijk tijdens de inspraak van de provinciale Statenvergadering van Overijssel afgelopen week. Dit blijft in het huidige systeem onveranderd. En iedereen die meewerkt aan het instandhouden van dit systeem is in feite medeplichtig aan het leed wat hierdoor veroorzaakt wordt! Waarom werkt huidige systeem niet? Eerst moeten we onderscheid maken in vergunningverlening en natuurbehoud- en herstel. Ten aanzien van de vergunningverlening kan gesteld worden dat een ieder die weet hoe een vergunningsaanvraag wordt beoordeeld weet eigenlijk dat emissiereductie alleen niet gaat helpen. Zeker niet als we gebruik blijven maken van een rekenmodel die tot op 25 km tot twee cijfers achter de komma bepaalt dat er een bepaalde depositie is. Boven de 0,05 mol toename wordt al gezien als een significant negatief effect. Een rekenmodel dat hier niet geschikt voor is. In de categorie dat ik met mijn oude John Deere op de snelweg mag rijden omdat dit het beste is wat ik heb. Of nagels vijlen met een kettingzaag, omdat dit het beste is wat ik heb. Een effect van boven de 0,05 mol moet dus gemitigeerd worden, maar dat kan niet, want volgens het additionaliteitsprincipe moet eerst alle stikstof naar de natuur. Hierbij moet nog vermeld worden dat zo lang de KDW waarden worden overschreden elke vijfhonderdste mol toename al als significant wordt gezien. De KDW zal in veel gebieden nooit gehaald worden, al veeg je hele delen van NL leeg. Conclusie: in het huidige systeem gaat er amper weer een vergunning verleend worden al reduceer je de emissie tot Sint Juttemis. Waar gaat het fout? Het gebruik van Aerius met foutmarges van meer dan 100 procent voor dit doeleind is verkeerd. Commissie Hordijk, Rivm en TNO geven allen toe dat Aerius niet geschikt is voor dit doeleinde. Ook al is het het beste wat we hebben; nagels vijlen, doe je ook niet met kettingzaag, toch? Zie gemakshalve de conclusies van commissie Hordijk, rapport Wouter de Hey, rondetafelgesprek Tweede Kamer met Rivm. Vergunningverlening is niet bedoeld voor natuurherstel. De Europese richtlijn maakt een onderscheid, namelijk zorgen dat natuur niet verslechtert via ruimtelijke plannen (of in Nederland via vergunningsstelsel) en natuurherstel via beheersplannen. De beheersplannen komen nooit aan bod in de discussie omtrent de stikstofcrisis, maar spelen een cruciale rol: daarin moet namelijk bepaald worden hoeveel stikstof gereserveerd moet worden worden voor natuurbehoud en -herstel, lees: addtionaliteit! Zo zei de raad van state reeds in 2021. Is er toen iets gebeurd met de beheersplannen? Nee, provincies zitten te slapen. Hoe dan wel? Beleidsmakers blijven in de tunnel dat er eerst gereduceerd moet worden en dan komt de vergunningverlening vanzelf op gang en weigeren elke poging om het stelsel te veranderen. Bij de commissie Remkes hebben we al gepleit voor een structurele beleidswijziging. We hadden gelijk, maar kregen het niet om waarschijnlijk politieke redenen. In onze nota ‘Nederland van het Slot‘ staat beschreven hoe we de vergunningverlening en de stikstofcrisis moeten aanpakken. In het kort: 1. Significantie stroken van 250 meter rondom stikstofgevoelige natuur. 2. Beperkte geborgde emissiereductie voor iedereen. 3. Specifieke gebiedseigen aanpak in en direct rond n2000 gebieden, uiteindelijk vastgelegd in beheersplannen. 4. Kdw doelstelling in de wet vervangen door (inspanningsverplichting) SVI. En we leefden nog lang en gelukkig.
Op de drempel van een nieuwe stikstofcrisis hoort staatssecretaris Rummenie (Landbouw, BBB) in Berlijn ‘een geweldige toespraak’. Nieuw geluid uit Brussel Maar op de Grüne Woche gloort voor het eerst hoop op een ander Brussels geluid. De net aangetreden EU-landbouwcommissaris Christophe Hansen wijst er tijdens de openingsceremonie op dat boeren een ‘onmisbare’ rol spelen bij behoud en herstel van kwetsbare natuur. Daarom moeten de administratieve lasten voor agrariërs verder omlaag, vindt hij. De Luxemburgse commissaris, die vloeiend Nederlands spreekt, benadrukt eveneens het belang van voedselzekerheid in een onrustige wereld. Pleidooien voor het verkleinen van de veestapel, zegt hij, vallen bij hem dan ook in verkeerde aarde. Bovendien is volgens Hansen de tijd van one size fits all voorbij, zegt hij. Oftewel: voor verschillende landen zouden verschillende regels kunnen gelden, bijvoorbeeld op basis van de beschikbare ruimte en het aantal inwoners. ‘Een geweldige toespraak’ Vertegenwoordigers uit de agrarische sector durven hun oren haast niet te geloven. Verstonden ze dat goed? Het was ‘de beste speech ooit van een EU-commissaris’, vindt de voorzitter van de Duitse boerenbond. “Deze woorden kwamen recht uit mijn hart”, zegt de Nederlandse LTO-voorman Ger Koopmans. Ook staatssecretaris Rummenie is positief. “Het was een eerste aanzet”, analyseert hij, “om als Europa niet alleen zo duurzaam mogelijk te produceren, maar dat ook op een realistische en haalbare manier te doen.” Want in Nederland is nu eenmaal minder ruimte dan in andere landen, herhaalt Rummenie. “Ik denk dat Hansen dat ook ziet. Het was echt een geweldige toespraak.”
https://www.nu.nl/stikstof/6337300/boeren-tasten-ondanks-miljardeninvesteringen-in-het-duister-over-toekomst.html
Hogedrukgebieden weten de komende tijd van geen wijken. Voorlopig liggen ze niet op de juiste plek om vrieskou te brengen, maar vanaf het laatste weekend van januari lijkt daar verandering in te komen. Het is het nog ver weg in de 14daagse verwachting, maar op het eind verschijnt zowel in de Amerikaanse berekeningen van GFS […]
Femke Wiersma, minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, pleit in een exclusief interview met Agrio voor een Nederlands plan naar voorbeeld van de Vlaamse regering.
[quote]Op 16 januari 2025 zakten 40 koeien van de Bonte Parels door vloer van … Elise van Gurp needs your support for Steun de Bonte Parels: Help de stal heropbouwen[/quote]
Sinds de uitspraak van de Raad van State 18 december 24 zit de vergunningverlening muurvast. Daarnaast zijn duizenden activiteiten die de laatste vijf beoordeeld zijn als legaal ook illegaal geworden. Daarnaast is de legalisering van PAS knelgevallen verder weg dan ooit. Vandaag heeft zelfs provincie Gelderland een vergunningstop afgekondigd voor alle activiteiten. Is dit nodig? NEE!!!!!! Stikstof wordt door overheid en de rechtelijke macht gezien als DE beoordelingscriteria in de significante negatieve effecten op de natuur. ONZIN! WAAROM? Zie de beschrijving hieronder. Artikel 6 lid 3 HR: "Voor elk plan of project dat niet direct verband houdt met of nodig is voor het beheer van het gebied, maar afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten significante gevolgen kan hebben voor zo'n gebied, wordt een passende beoordeling gemaakt van de gevolgen voor het gebied, rekening houdend met de instandhoudingsdoelstellingen van dat gebied. Gelet op de conclusies van de beoordeling van de gevolgen voor het gebied en onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, geven de bevoegde nationale instanties slechts toestemming voor dat plan of project nadat zij de zekerheid hebben verkregen dat het de natuurlijke kenmerken van het betrokken gebied niet zal aantasten en nadat zij in voorkomend geval inspraakmogelijkheden hebben geboden." In de Omgevingsregeling artikel 4.15 wordt Aerius calculator als een verplicht instrument ingezet. In rechtsspraak wordt een berekende depositie toename gezien als significant negatief effect en toegepast bij passende beoordeling. JUIST? NEE! In een brief aan SSC twee jaar geleden omschrijft de toenmalig minister het zo: AERIUS is een beslissingsondersteunend instrument en dient daarmee als hulpmiddel voor vergunningverlening. Een rekenuitkomst van AERIUS is op zichzelf onvoldoende om een vergunningsaanvraag te beoordelen. Ook kunnen er, naast stikstofdepositie, nog andere drukfactoren op de natuur zijn die in de beoordeling betrokken worden. Brussel schrijft het volgende voor als passende beoordeling: https://www.natura2000.nl/sites/default/files/Bibliotheek/Europa/CEC%202018%20Bepalingen_Art_6_HR_Nov_2018_NL.pdf De vereiste gegevens moeten actueel zijn (C-43/10, punt 115) en kunnen waar van toepassing de volgende kwesties omvatten: o structuur, functie en rol van de natuurwaarden van het gebied; o de oppervlakte, representativiteit en mate van instandhouding van de habitattypen in het gebied; o populatieomvang, mate van isolatie, ecotype, genenpool, leeftijdsstructuur en mate van instandhouding van de in het gebied aanwezige soorten die worden vermeld in bijlage II bij de habitatrichtlijn of van de vogelsoort waarvoor een bepaalde SBZ voor vogels is aangewezen; o andere in het gebied vastgestelde natuurwaarden en ecologische functies; en o bedreigingen die van invloed zijn op of een mogelijk risico vormen voor in het gebied aanwezige habitats en soorten. Past Nederland artikel 6 lid 3 in de vergunningverlening juist toe? NEE! In de opgesomde criteria voor een passende beoordeling (laatste stukje tekst uit Brussel) zou bij het laatste punt stikstof een rol kunnen spelen. Maar heeft elke stikstofdepositie boven 0.005 mol een negatief effect op de instandhoudingsdoelstelling? Natuurlijk niet! Dat Aerius een toename van stikstof berekent betekent niet automatisch dat de natuur op omvallen staat !!!! Heel veel natuur met overbelaste hexagonen staat er fantastisch voor!!!! Het ontbreekt in Nederland aan valide veldonderzoek die de feitelijkheid weer geeft tov van de nulsituatie ten tijde van de aanwijzing. En dat niemand dit ziet en maar blijft hangen in het frame is bijzonder, zelfs nu we het hele land door de stikstof naar te kloten laten gaan. Kabinet, toon daadkracht!!!!!!
Na wederom een artikel waarin een mes in de rug wordt gestoken in bewindslieden van BBB ditmaal in de Telegraaf is de olifant in de kamer die zo meteen de porseleinkast om gaat gooien en niemand durft er niets van te zeggen Esther de Snoo. Als je een hekel aan boeren en tuinders hebt prima. Maar wordt dan geen hoofdredactrice van een ledenblad van boeren. De maat is meer dan vol. De Snoo moet opstappen.
[quote]Veertig koeien zijn door de vloer van een stal gezakt in Westbroek (Utrecht). De dieren zijn in de gierkelder beland en dreigen te stikken in de mest. Hulpdiensten proberen de koeien te redden.[/quote]
ik zag vandaag dat inforund voortaan ook een betaalde service is
Inmiddels staat de teller op 12 dagen code geel voor gevaar door gladheid en dichte mist, tot nu toe deze maand. Wanneer komt er een eind aan dit weertype dat gevaarlijk is voor burgers maar ook bij het mest mixen in kelders van stallen? Kranten stellen de vraag of zoveel dagen code geel achter elkaar […]
[quote]Een groep boeren uit het noorden van de provincie is door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld in het kort geding dat ze hadden aangespannen tegen minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.[/quote]
Jumbo kondigde als eerste Nederlandse supermarkt aan te stoppen met aanbiedingen op vlees. Volgens experts was dit een inschattingsfout. Van Wakker Dier kreeg Jumbo weliswaar lof, maar klanten haakten hierdoor af, zegt hoogleraar Laurens Sloot, directeur van EFMI Business School. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat 45 procent van de klanten naar aanbiedingen kijkt. Veel mensen bekijken de folder en bepalen daarna waar ze boodschappen doen. Vlees blijft voor veel mensen belangrijk, dus kijken ze waar ze wel aanbiedingen vinden.’’ Topman Ton van Veen zei zelf dat de stap de supermarkt ‘veel geld heeft gekost’. ,,Andere supermarkten verhogen dat soort promoties juist. Dat ging ten koste van ons aandeel in vlees’’, zei hij in september. Van Veen zegt dat de stap noodzakelijk is om doelstellingen op het gebied van eiwittransitie te behalen. Andere supermarkten hebben ook dat soort doelstellingen, maar blijven voorlopig achter met concrete stappen. Volgens Fischer had Jumbo het slimmer kunnen doen, maar hij zou de ingreep niet ‘dom’ willen noemen. ,,Want het is goed voor duurzaamheid en het klimaat.’’ Mijn logica: kan iemand deze knakworst(Fischer van Jumbo) vertellen dat het niks scheelt voor duurzaamheid en klimaat als de consument het vlees bij de concurrent haalt. Ik had deze man direct het ontslag gedaan.
De Duitse deelstaat Brandenburg heft de maatregelen om de verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) onder runderen tegen te gaan vrijdag op. De deelstaat heeft geen aanwijzingen gevonden dat het virus na de dood van drie waterbuffels verder is verspreid.
Woonplaats: Makkum Leeftijd: 32jr Laatst online: 0min geleden
Jurjen Wiersma biologisch melkvee en pluimvee houderij
Ik heb ervaring met de volgende machines: