Aan de Kamerleden ,ter voorbereiding van het mestdebat.

Donderdag is er vanaf half 5 het mest debat. De mestmarkt moet ontlast worden! In de technische briefing afgelopen week gaf CDM aan dat het niet zozeer om de gebruiksruimte dierlijke mest gaat maar om de totale gebruiksruimte incl kunstmest, aangaande nitraten in grond en oppervlaktewater en eutrofiëring. Hieronder de feiten. Productie 2023 was 470 miljoen kg N Nieuw plafond wordt 440 miljoen kg N.. Wordt dit bereikt door LBV (plus) en afroming handel? Netto plaatsing na 2025 1750000 ha x 170 is 300 miljoen x 90;% acceptatie 270 miljoen kg. De rekensom 270 plus 64 buiten de landbouw is 334 miljoen kg 110 miljoen kg niet plaatsbare mest! Renure? Sociaal economisch? Grasland derogatie? Kamerleden, het is u de taak om hier op korte termijn iets aan te doen. Het is uw plicht!!!!! En het zal hoe dan ook een combinatie moeten wezen van maatregelen.

Waar in een groot deel van Nederland de veestapel krimpt, groeit die juist in Flevoland

Het aantal landbouwdieren in Flevoland is sinds 2000 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar telde de provincie 28,3 procent meer kippen, varkens, runderen, schapen, geiten en paarden dan tijdens de eeuwwisseling. In totaal bestond de veestapel in Flevoland vorig jaar uit ruim 3 miljoen dieren. Een keer per jaar telt het CBS het aantal dieren op boerenbedrijven in de verschillende landbouwregio's van Nederland. Het gaat alleen om dieren die beroepsmatig worden gehouden door landbouwbedrijven. Huisdieren zijn niet in de cijfers meegenomen. Uit de cijfers blijkt dat de omvang van bijna alle veesoorten in Flevoland is gegroeid. Vooral het aantal kippen is fors gegroeid. Vorig jaar werden in de provincie bijna 680.000 meer kippen gehouden dan in het jaar 2000. Alleen bij schapen en paarden nam het aantal af. [localfocus:https://localfocuswidgets.net/661f5ec3b6d94] Daling in grootste deel van Nederland Terwijl het aantal dieren in Flevoland is gestegen, is de veestapel in bijna driekwart van de andere regio's juist gekrompen. In de regio Delft en Westland nam het aantal dieren met 81,7 procent het hardst af, maar in dit gebied is geen grote veesector. Anders is dat in Zuidoost-Brabant, Noordoost-Brabant en op de Veluwe. Deze gebieden hebben de grootste veestapels in Nederland, maar er worden wel iets minder dieren gehouden dan in 2000. Stikstof In de regio Amsterdam steeg het aantal landbouwdieren in vergelijking met de eeuwwisseling met een percentage van 146 procent het hardst. Dat komt doordat er veel meer kippen worden gehouden in de regio en rondom de hoofdstad. Ook in Leiden en Bollenstreek (+64 procent) en Zeeuws-Vlaanderen (+31 procent) werden veel meer dieren gehouden dan in 2000. De omvang van de veestapel in heel Nederland is de afgelopen jaren vaak onderwerp van politieke discussie geweest. Onder meer GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de veestapel krimpt om zo de stikstofuitstoot omlaag te brengen, maar de BBB is juist tegen die krimp. Het stikstofbeleid ligt op dit moment stil door de val van het kabinet.

Veestapel van Flevoland in ruim 20 jaar fors gegroeid, vooral meer kippen

Het aantal landbouwdieren dat in Flevoland woont is sinds 2000 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar telde de provincie 28,3 procent meer kippen, varkens, runderen, schapen, geiten en paarden dan tijdens de eeuwwisseling. In totaal bestond de veestapel in Flevoland vorig jaar uit ruim 3 miljoen dieren. Een keer per jaar telt het CBS het aantal dieren op boerenbedrijven in de verschillende landbouwregio's van Nederland. Het gaat alleen om dieren die beroepsmatig worden gehouden door landbouwbedrijven. Huisdieren zijn niet in de cijfers meegenomen. Uit de cijfers blijkt dat de omvang van bijna alle veesoorten in Flevoland is gegroeid. Vooral het aantal kippen is fors gegroeid. Vorig jaar werden in de provincie bijna 680.000 meer kippen gehouden dan in het jaar 2000. Alleen bij schapen en paarden nam het aantal af. [localfocus:https://localfocuswidgets.net/661f5ec3b6d94] Daling in grootste deel van Nederland Terwijl het aantal dieren in Flevoland is gestegen, is de veestapel in bijna driekwart van de andere regio's juist gekrompen. In de regio Delft en Westland nam het aantal dieren met 81,7 procent het hardst af, maar in dit gebied is geen grote veesector. Anders is dat in Zuidoost-Brabant, Noordoost-Brabant en op de Veluwe. Deze gebieden hebben de grootste veestapels in Nederland, maar er worden wel iets minder dieren gehouden dan in 2000. Stikstof In de regio Amsterdam steeg het aantal landbouwdieren in vergelijking met de eeuwwisseling met een percentage van 146 procent het hardst. Dat komt doordat er veel meer kippen worden gehouden in de regio en rondom de hoofdstad. Ook in Leiden en Bollenstreek (+64 procent) en Zeeuws-Vlaanderen (+31 procent) werden veel meer dieren gehouden dan in 2000. De omvang van de veestapel in heel Nederland is de afgelopen jaren vaak onderwerp van politieke discussie geweest. Onder meer GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de veestapel krimpt om zo de stikstofuitstoot omlaag te brengen, maar de BBB is juist tegen die krimp. Het stikstofbeleid ligt op dit moment stil door de val van het kabinet.

bio boer


Topics
0
Reacties
0
Volgers

Over mij

Woonplaats: Makkum
Leeftijd: 32jr
Laatst online: 2u geleden

Jurjen Wiersma biologisch melkvee en pluimvee houderij

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering