Allemaal de boeren die Corona niet zien als belangrijke oorzaak van de slechte prestaties van RFC hebben het ook mis. In crisissituaties komen namelijk de echte leiders en toppers boven drijven. Die blijken niet bij RFC te zitten, want wij zijn aan het zinken met een zeer beperkte kapitein aan het roer die niet kan varen als het stormt en steeds afgeleid is door bijzaken waar hij ver van weg hoort te blijven (C&A). Overboord met hem
Geen prestatietoeslag
We drinken in Nederland nog altijd veel melk van de koe, maar plantaardige ‘melk’ is in opkomst. Vooral havermelk heeft een groeispurt gemaakt. Het is nu zelfs meer in trek dan sojamelk.
We willen intern salderen nu lijkt het ons wel wat om roosters te beleggen met meadowfloor van proflex , iemand ervaring?
https://retailtrends.nl/news/63237/canda-verwelkomt-nieuw-bestuurslid
Zorg voor dieren en planten is cruciaal werk dat ook tijdens de avondklok mag worden uitgevoerd. Over de praktische implementatie zijn nog vragen. Ondernemers en/of personeel die moeten reizen tijdens de avondklok moeten over een verklaring beschikken.
Vogelaar wil naar een grondgebonden melkveehouderij, zo betoogde hij even terug op dit forum." Met een grondgebonden melkveehouderij zouden fosfaatrechten of straks eventueel ammoniak rechten overbodig zijn". Het lijkt gewoon te mooi om waar te zijn......en dan is het ook "te mooi om waar te zijn" Het is niets meer of minder dan een vette worst om stemmen binnen te hengelen voor de 2e kamer verkiezingen. Afschaffing van productierechten, of het nu fosfaat- of ammoniakrechten zijn, gaat nooit never meer gebeuren. Dat weet Vogelaar natuurlijk ook. Immers begrenzing via grondgebondenheid is helemaal geen begrenzing. Met zijn berekening van 2,5 gve/ha zou de melkveestapel kunnen groeien naar 2 miljoen stuks melkvee en daar komt dan nog bijbehorend jongvee bij. En met zijn rekenvoorbeeld van 18 tot 20.000 kg melk/ ha zou de melkplas nog met zo'n 35% kunnen groeien. Als Vogelaar zijn zin krijgt wordt deze grondgebondenheid niet meer dan weer een extra eis die de sector opgelegd krijgt. Als je dan met 10 koeien wilt groeien moet je behalve voor zo'n 70.000 euro aan fosfaatrechten ook nog eens 4 ha grond zien te verwerven. Kosten, afhankelijk welke regio je zit, tussen de 2 en 5 ton. De grond middels mest/voer contracten regelen is bij Vogelaar immers niet mogelijk. De melkveehouderij wordt zo een sector enkel en alleen voor de "happy few". Bedrijven die niet aan zijn gve norm kunnen voldoen zadelt hij met onmogelijke en onbetaalbare eisen op. Eisen die zo onrealistisch zijn dat deze collega's geen schijn van kans hebben. Jan Cees zit daar echter niet mee. Alles moet wijken voor zijn grote plan; een stoeltje in de 2e kamer. De kans dat dit gebeurt is, zie de peilingen, gelukkig nihil. Wel jammer dat er op die manier waardevolle stemmen verloren gaan.
Door de stikstofmaatregelen zal het belang van de Nederlandse landbouw in de economie afnemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De landbouwketen was vorig jaar nog goed voor 600.000 banen en circa 8 procent van het bruto binnenlands product. Doordat boerenbedrijven minder stikstof mogen uitstoten zal dit over 10 jaar afnemen tot circa 400.000 banen en een bbp van 5,5 procent. VVD, PVV en Forum voor Democratie zeggen altijd al gewaarschuwd te hebben voor deze ontwikkeling. ,,De natuur heeft het gewonnen van de economie.”
De PVV heeft zijn verkiezingsprogramma gepubliceerd. Het programma is niet verrassend: de partij is tegen de stikstofwet en tegen wat zij de ‘bio-industrie’ noemen.
[b]Originele beschrijving[/b] Nederlanders besparen veel liever op hun dagelijkse boodschappen dan op kleding of een telefoon, blijkt uit een enquête onder duizenden Nederlanders. Regionaal zijn er stevige verschillen. Zo denken met name Randstedelingen dat hun boodschappen wel wat goedkoper of minder kunnen.
[b]Originele beschrijving[/b] FrieslandCampina zou zijn aandeel in het Thaise bedrijf Thai Advanced Food voor ruim 400 miljoen euro willen verkopen.
Diepdroevend, geeft ook aan hoe links NL over de landbouw denkt: https://www.facebook.com/jacogeurtscda/posts/1178259259258393
FrieslandCampina gaat in het kader van de op 10 november aangekondigde reorganisatie ook de interne bedrijfsstructuur aanpassen. Daardoor vallen er 55 arbeidsplaatsen weg in de verschillende businessgroups.
A-ware heeft de intentie om de poedertorens in het Belgische Aalter over te nemen van FrieslandCampina.
Veel media-aandacht voor kalkoenhouder Jelle Bakker vorige week nadat het bedrijf verantwoordelijk werd gehouden voor onevenredig veel stikstofneerslag op natuurgebieden. Het bezorgt hem slapeloze nachten. Kalkoenhouder Jelle Bakker heeft plannen om volgend jaar zijn kalkoenbedrijf verder te extensiveren door nog meer reguliere kalkoenen te verruilen voor Ster-kalkoen die voldoen aan het Beter Leven-keurmerk. Maar door alle commotie in de media over de stikstofbelasting van zijn bedrijf op omliggende natuur, twijfelt hij nu zelfs of hij zijn bedrijf nog wel wil voortzetten. “Ik heb slapeloze nachten van de zwartmakerij. We zijn boos en liggen te piekeren over de toekomst.”
Burgemeester Zwolle wil landelijke regels voor boerenprotesten: 'Grens overschreden' - https://nos.nl/l/2360505
De handel in fosfaatrechten barstte vorige week toch nog vrij onverwachts los. Lag de grens voor kopers eerst echt op de € 146 per kilo fosfaatrecht, vorige week kwam deze flink hoger te liggen met een maximumprijs van € 151. Veel kopers wilden toch hun fosfaatruimte vóór oktober nog in orde hebben en de btw ook nog in het derde kwartaal in de aangiftes meenemen. Daarbij bleef het aanbod niet overdreven groot, waardoor de prijs in korte tijd toch zo kon stijgen. Meer: https://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2020/10/Fosfaatrechten-fors-duurder-door-vlotte-handel-650877E/
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft binnen één dag ruim 2000 aanvragen binnengekregen van boeren voor een ‘Schouten-voucher’. Het aanvragen is daardoor tijdelijk gesloten.
[quote]Zijn voortijdig vertrek als LTO-voorzitter noemt hij ’het beste wat mij kon overkomen’. [/quote] Het stikstofdossier, de boerenprotesten en vervolgens de scheuren in het boerenbastion kostten Marc Calon (61) in mei zijn baan als voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Een halfjaar later ziet hij toch vooral zijn gelijk bevestigd. „De maatschappij bepaalt de regels en boeren moeten zich aanpassen.” [quote]De melkveehouderij stoot gewoon 41 tot 42% van de stikstof uit. Dat is keurig aangetoond met onderzoek, niet alleen door RIVM. Een van de adviseurs van FDF is Jan Cees Vogelaar, die staat op de lijst bij Forum voor Democratie, een man met een heel grote mond en iets minder verstand. Die ontkent gewoon dat er een stikstofprobleem is. Hij presenteerde met veel lawaai in Nieuwspoort nog het rapport van Stichting Agrifacts (Staf). Dat rapport en die presentatie waren één grote farce, er klopte helemaal niets van. Later moesten ze toegeven dat ze fout zaten en de conclusies van RIVM onderschrijven. Je kunt ontkennen dat het regent terwijl het met bakken uit de lucht valt, maar daar schiet je niks mee op.”[/quote]
Onderzoek van PPP-Agro Advies onder melkveehouders laat zien dat extensivering veel geld kost. Velen kunnen die kosten helemaal niet opbrengen. 'De meerwaarde die extensivering met zich meebrengt voor landschap of natuur zal toch via publieke middelen moeten worden vergoed', zegt agrarisch econoom Petra Berkhout.
Ik lees de volgende tekst van de directeur van Avebe: Nee, daar is geen aanleiding voor. Onze strategie is gericht op een zo goed mogelijk inkomen voor onze leden. Dat blijft altijd staan. Avebe doet dat door producten te maken uit aardappelen met een hogere toegevoegde waarde. Wij geloven heilig in deze strategie. Avebe denkt niet in volume, maar in waardecreatie. Dat bereiken we met innovaties en een voortdurende verduurzaming. Daarom is het belangrijk dat Avebe blijft investeren. Zo krijgen we onze prestatieprijs verder omhoog.” Frans Keurentjes moet even op bezoek bij Avebe. De huidige directeur stopt; misschien kan hij wel adviseur bij FC worden.
Mevrouw Ouwehand gister op 1 vandaag, schandalig en dan ook nog in deze Corona tijden. De landbouw draagt volgens haar niets bij aan de economie en zou maar moeten stoppen. Alsof voedsel totaal onbelangrijk is!! Andere bedrijven, Schiphol en de zware industrie daar hoorde je niets over.
Alleen grote boerderijen kunnen de stikstofregels van het kabinet overleven, vreest Frans van Kalmthout, een melkveehouder met 300 koeien uit het Brabantse Rucphen. De boer is bang dat kleine landbouwbedrijven ophouden te bestaan. „De kosten voor de kleinere boerderijen zijn veel te hoog. Alleen grote boeren overleven, terwijl men juist geen megastallen wil”, aldus Van Kalmthout.
DEN HAAG - De Raad voor de Leefomgeving (RLI), een belangrijk adviescollege van kabinet en parlement, wil een snel einde aan de ‘kakafonie’ van plannen voor de veenweide. Er is dwingende wetgeving nodig om de gebieden te vernatten.
Landbouwminister Carola Schouten stelt vast dat het huidige economisch model van de landbouw onhoudbaar is, bepleit als alternatief kringlooplandbouw, maar voert geen beleid. Boeren geven in enquêtes in opdracht van het ministerie aan in meerderheid die kringlooplandbouw niet te zien zitten. Deze week: zijn de boeren ziende blind en horende doof?
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, worden de komende jaren een miljoen nieuwe woningen gebouwd op landbouwgrond. Dat kan door de veestapel met minstens 75 procent te verkleinen, stelt de partij in haar nieuwe verkiezingsprogramma.
https://stichtingagrifacts.nl/boeren-verbijsterd-ons-land-blijkt-ingetekend-als-stikstofgevoelige-natuur/
hoe heeft het zover kunnen kunnen komen
LTO Nederland benoemt Sjaak van der Tak tot nieuwe voorzitter. Van der Tak is aangesteld voor een periode van 3 jaar en start op 1 januari 2021. Hij is op dit moment voorzitter van Glastuinbouw Nederland. https://www.youtube.com/watch?v=_FyXQlQ8fLs
Het Friese zuivelconcern Friesland Campina schrapt zo'n duizend banen als gevolg van de coronacrisis. De gevolgen voor de productielocaties in Bedum, Marum, Noordwijk en Gerkesklooster worden later deze week bekend.
A Ware is zijn leveranciers dankbaar,de eigenaar is weer een aantal plaatsen gestegen in de Quote 500
[b]Originele beschrijving[/b] Er verdwijnen 1.000 banen bij zuivelconcern FrieslandCampina, dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Het bedrijf spreekt van een optimalisatie van de organisatie om kosten te verlagen. En dat betekent een focus op het productie-netwerk, managementlagen, ondersteunende diensten en functies. Tot eind 2021 verdwijnen hierdoor naar verwachting ongeveer 1.000 arbeidsplaatsen, grotendeels in Nederland, België en Duitsland.
Royal FrieslandCampina (RFC) heeft dit jaar duidelijk moeite om een positief bedrijfsresultaat te behalen en daarmee een prestatietoeslag uit te keren. Winstdalingen door corona en forse reorganisatiekosten drukken zwaar op de onderneming. RFC kondigde vandaag aan circa 1.000 banen van de 10.750 in Nederland, België en Duitsland te laten verdwijnen in 2020 en 2021. Die […]
AGELO - Zijn grootvader behoorde bijna honderd jaar geleden tot de eerste leveranciers van de Coöperatieve Zuivelfabriek Ootmarsum, nu heeft kleinzoon Kees Schutte (30) een melkfabriek op eigen erf. Bij Albert Heijn staat sinds deze week melk van ‘Boer Kees’ in het koelvak.
De reactie van Thijs Wieggers op de commotie die ontstond na hun bezoek aan Rob Jetten dinsdagavond is dat iedereen vooral nuchter moet blijven nadenken. „Het was een ludieke, nette actie. Ze moeten zich niet zo aanstellen.”
Een groep rosékalverhouders heeft woensdag de noodklok geluid. Door de coronacrisis lijden de boeren zulke zware verliezen dat het voortbestaan van hun bedrijven in gevaar is.
Frieslandcampina komt met een plan om 10 cent per kilo melk vermogen in te brengen. Als het bestuur net zulke domme dingen blijft doen dan nu hoe denk je dat dit sprookje eindigt? En krijgen we dan ook meer zeggenschap?
Dus net het kapitaal uit RFC getrokken betekent dokken anders niet leveren. Hoop dat de banken een beetje helpen
Grond 3,5 euro , ,0,75 euro fosfaat,( 0,10 RFC ) , stal 0,7 = boven 5 euro. Aflossen in 20 jaar = 25 cent per kilo melk. https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10889758/spanning-loopt-uit-markt-fosfaatrechten
Vandaag heeft LTO aan de duo-kandidaten voor het voorzitterschap, Jaap Haanstra en Jan Cees Vogelaar, laten weten de voorkeur te geven aan een andere kandidaat. Het tweetal had graag zijn brede kennis en ervaring ten dienste gesteld van de boeren en tuinders van Nederland. Om samen met hen een stevig front te vormen in de belangenbehartiging. Haanstra en Vogelaar wilden een einde maken aan de verdeeldheid binnen de landbouw en komen tot één geluid namens de georganiseerde boeren en tuinders. Ook verkiezing van de voorzitter door de leden en invoering van het referendum waren zaken die hoog op hun agenda stonden. Echter, LTO maakte een andere keuze. Haanstra en Vogelaar stelden zich begin augustus kandidaat, nadat zij eerst hun draagvlak hebben gepeild bij de boeren en tuinders. Zijzelf, maar ook enkele media organiseerden een poll. Uit alle peilingen bleek dat het duo kon rekenen op een groot draagvlak. Rond 70 tot 80 procent van de boeren en tuinders zag dit duo wel zitten als voorzitters van LTO. In de afgelopen twee maanden vonden twee sollicitatiegesprekken plaats, die plezierig verliepen. Het eerste gesprek was met medewerkers van Maes & Lunau, een bureau dat door LTO is ingeschakeld om tot een keuze te komen. Op 6 oktober vond een tweede gesprek plaats met de drie regiovoorzitters, bijgestaan door een partner van Maes & Lunau en de directeur van LTO Nederland. Haanstra en Vogelaar vinden het jammer dat zij niet zijn gekozen, maar respecteren de beslissing van de LTO-bestuurders. Zij willen alle boeren en tuinders bedanken voor de vele aanmoedigingen, het vertrouwen en de reacties in de afgelopen maanden. Beide heren wensen de nieuwe LTO-voorzitter, wiens naam in november bekend wordt gemaakt, net zoveel draagvlak en achterban toe als hen werd toegedacht. “Wij wensen hem/haar alle succes toe bij het behartigen van de belangen van boeren en tuinders en hun gezinnen.”
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat komende maanden met de leden de toekomstige financiering van de onderneming bespreken. De onderneming heeft behoefte aan meer ‘zuiver’ eigen vermogen.Het huidige financieringsstelsel is aan herziening toe vanwege vergrijzing van het ledenbestand, het grote volume aan ledenobligaties en de vrijwilligheid van het systeem.
De kans dat het aantal melkveebedrijven in de komende tien jaar halveert van 15.000 naar 7.500 is groot. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit in opdracht van Royal FrieslandCampina (RFC). Bij onveranderd beleid daalt het aantal melkveebedrijven in Nederland met 33%, van 14.852 in 2020 tot ongeveer 10.600 stuks in 2030. De totale hoeveelheid […]
Nog niet helft van de melkveehouders heeft een KoeAlert laten uitvoeren, zoals KoeMonitor vereist.
Minister Schouten wil dat er uiterlijk eind 2023 per diergroep nieuwe aangescherpte emissienormen voor ammoniak vastgesteld worden. Deze moeten uiterlijk in 2025 ingaan. Veehouders worden via subsidie ondersteund bij het doorvoeren van aanpassingen.
Boerderij.nl
Vanaf 1 januari 2022 wordt iedere boer, die een gebruikersovereenkomst afsluit met Staatsbosbeheer, verplicht tot het volgen van de basiscursus Inleiding Beheer Natuurgraslanden. Ervaring in graslandbeheer speelt geen rol de eis geldt voor alle boeren.
De nieuwe film van David Attenborough waarin hij laat zien hoe de aarde is veranderd in 70 jaar tijd is echt een aanrader om te kijken op Netflix. De Nederlandse manier van voedsel verbouwen in het Westland in de kas is van wereld klasse en wordt gezien als de toekomst. Wat zou beter zijn een intensieve manier van voedsel produceren op een klein oppervlak zodat er ruimte komt voor meer natuur op bepaalde plekken of biologische manier waar mee een groter oppervlakte agrarische grond gepaard gaat.
Als de sector zelf nou eens een plan opzet. De 3000 PAS melders doen gemiddeld zo'n 30.000 euro in de pot. Dit is ongeveer 100 miljoen in de pot waarvoor bedrijf nabij Natura 2000 gebieden worden betaald. Stel de PAS melders hebben gemiddeld 0,5 mol per bedrijf nodig. Dit is dan 1.500 mol. Stel dat je dan collega's vrijwillig uitkoopt die dicht bij een Natura 2000 gebied zitten met gemiddeld 25 mol. Dan ben je zo'n 60 bedrijven nodig. Die kunnen dan als vertrekbonus krijgen, boven hun gebouwenwaarde en hun grondwaarde, 1,5 miljoen euro. De grond wordt ook betaald en de gebouwen en weer verkocht in de buurt of aan de overheid om extensivering mogelijk te maken. De locaties worden herontwikkeld voor RvR. Ik weet zeker dan er velen willen verplaatsen/stoppen met een bonus van 1,5 miljoen. Het hele PAS probleem in 1 keer opgelost.
Schouten onder druk: ’Snel ingrijpen in veestapel Door ALEXANDER BAKKER 3 uur geleden in BINNENLAND bijschrift_content Ⓒ ANP / HH DEN HAAG - Boze blikken richten zich in de Tweede Kamer op minister Carola Schouten (Landbouw): zij heeft nog niet geleverd op stikstofbeloftes. Met drie grote stikstofmaatregelen beloofde het kabinet bijna een jaar geleden om de verbouwing van zeven verkeersknelpunten veilig te stellen. Tot nu is alleen de verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur een feit. Dat is niet genoeg om de A6 tussen Almere en Lelystad, de Ring Utrecht en Knooppunt Hoevelaken aan te pakken. De twee andere maatregelen om de kabinetsbelofte waar te maken liggen op het bordje van ’stikstofminister’ Carola Schouten: een koeiendieet en sanering van varkenshouderijen. Het verplichte dieet werd daags voor de invoering van tafel geveegd na een vernietigend rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het uitkopen van varkensboeren duurt langer dan verwacht én heeft tot nu toe nog helemaal niets opgeleverd. Het ministerie van Landbouw hoopt de ’stikstofwinst’ dit jaar te kunnen verzilveren, maar in coalitiekringen valt beluisteren dat iedereen rekent op begin volgend jaar. „Wij houden het kabinet aan de afspraken. Alles moet uit de kast worden gehaald om te zorgen dat de zeven infraprojecten door kunnen gaan”, reageert VVD-Kamerlid Mark Harbers. "Het had al klaar moeten zijn" „Het had al klaar moeten zijn. Ik ben zeer kritisch over het tempo”, reageert D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. „Gelijke monniken, gelijke kappen. De automobilist heeft geleverd, nu is de landbouw aan de beurt. In mijn ogen kan dat alleen snel door ingrijpen in de veestapel.” Oppositiepartij PVV, tegenstander van de snelheidsverlaging, is woedend. „De automobilist is gepakt en schiet er ook nog eens niets mee op”, sneert Kamerlid Roy van Aalst. „Dit had al lang opgelost moeten zijn. Minister Schouten moet leveren.” De minister laat in een reactie weten dat de snelheidsverlaging en het ’te verwachten effect’ van de sanering voldoende oplevert voor de zeven infraprojecten. „Mocht blijken dat er toch niet voldoende ruimte ontstaat dan zal het kabinet maatregelen nemen om deze opgave te kunnen realiseren”, reageert Schouten. Ze wijst daarbij naar de nog te verschijnen stikstofaanpak die naar verwachting binnenkort het licht ziet. Nu u hier bent... Nu een nieuwe coronagolf zich aandient, is de behoefte aan betrouwbare informatie onverminderd groot. Feiten, geen geruchten, toegankelijk en helder verwoord. Onze journalisten werken de klok rond om u bij te praten over de laatste ontwikkelingen en blijven kritische vragen stellen over belangrijke dossiers. Hoe gaan we om met die tweede besmettingsgolf, zijn de autoriteiten wel goed voorbereid, hoe verloopt het testen, is er zicht op een vaccin en nemen we wel de juiste maatregelen? Maar ook andere vraagstukken vereisen aandacht: hoe zit het met de pensioenen, moet het klimaatakkoord op de schop en welke krachten sturen het racismedebat? Als abonnee heeft u volledige toegang tot al onze video’s, podcasts, analyses en artikelen en draagt u bij aan de betaalbaarheid van goede, onafhankelijke journalistiek. Duizenden gingen u voor. Kies zelf een voordelig abonnement wat bij u past. Bekijk de aanbieding → Lunch Update Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws. Inschrijven Lees hier ons privacybeleid.
[b]De provincie Flevoland gaat het extern salderen van [url="https://www.ammoniakrechten.nl]ammoniakrechten[/url] van agrarische bedrijven met dierrechten toestaan. Daarnaast wordt het mogelijk om ammoniakrechten te verleasen. Verder komt er in Flevoland ook een voorziening in de regels om ongebruikte ammoniakrechten voor andere economische activiteiten in te zetten. Gedeputeerde Staten hebben door een regeling voor opgesteld.[/b] In de landbouw is er bezorgdheid dat bedrijven uit andere economische sectoren op grote schaal agrarische rechten voor stikstofemissie opkopen. Het provinciebestuur wil daarom een meldplicht invoeren, zodat het mogelijk wordt de voorgenomen transacties te monitoren. De regeling wordt over een jaar grondig geëvalueerd. Het verleasen van stikstofrechten wordt ingesteld om economische activiteiten die tijdelijk voor uitstoot van stikstof zorgen eenvoudiger mogelijk te maken. In principe kan een Flevolandse veehouder ook extern salderen met medewerking van partijen buiten Flevoland. Om regionale stikstofprogramma’s niet te verstoren, gebeurt dit in goed overleg. Provincies kunnen ook zones aanwijzen waar extern salderen met bedrijven buiten de eigen provincie niet mogelijk is. bron: Nieuwe Oogst
https://youtu.be/9OTeGmC5rpQ Lely Sphere is een circulair stalsysteem voor het scheiden van mineralenstromen en het verwaarden van emissies. Het systeem scheidt vaste mest en urine van elkaar en zet stikstofemissies om in waardevolle meststoffen. Deze kunt u gericht inzetten voor precisiebemesting. Zo maakt u mineralenkringlopen meer sluitend en verbetert u het stalklimaat.
De uitstoot van ammoniak terugdringen zonder de veestapel al te zeer in te krimpen: dat is de belofte van speciale, en ook kostbare, emissiearme stallen. Maar maken ze die belofte ook waar? 6 jaar geleden schafte de Twentse melkveehouder Gerben Slaghekke hem aan, de zogenaamde 'Welzijnsvloer'. In de betonnen vloerelementen zitten schuin aflopende groeven en tussen de platen in bevinden zich gootjes van ongeveer 4 centimeter. Een mestrobot rijdt een aantal keer per dag heen en weer om de vloer schoon te houden en de urine zo snel mogelijk af te voeren en te scheiden van de mest.
[b]Originele beschrijving[/b] Natuurlijk doen alle flexitariërs, vegetariërs en veganisten vandaag mee met Eet Geen Dierendag. Maar dat geldt niet voor de twintigers en dertigers die het carnivoordieet omarmen en groenten en fruit hebben ingeruild voor maaltijden met bijna alleen maar vlees. ,,Dankzij dit dieet zijn mijn sombere gevoelens verdwenen.” Steeds meer mensen worden carnivoor en eten tot wel drie kilo vlees per dag met melk en eieren toe. Het artikel stond gisteren in de Stentor en wordt vergezeld door drie foto's van gezonde en weldoorvoede mensen. Dat is nog eens wat anders dan de immer azijnpissende vegetariërs en veganisten die er uitzien als uitgemergelde graftakken met een veel te bleke huidskleur.
Tom Grobben en zijn broer Bart timmeren aan de weg met hun sojadrink van zelf geteelde sojabonen. Intussen melken ze ook nog koeien. Hun bedrijf is genomineerd voor Foodvalley Champions 2020. De twee broers constateren dat een groeiende groep consumenten kiest voor producten met plantaardige ingrediënten. “Daar spelen we simpelweg op in.”
De Raad van State gaat definitief akkoord met de wijze waarop de provincie Noord-Brabant stikstofruimte in andere provincies heeft gekocht voor het ontwikkelen van Logistiek Park Moerdijk. Dat blijkt uit de uitspraak die het hoogste rechtsorgaan va Nederland woensdag deed.
https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889504/prijs-stijgt-fors-aanbod-tekort-aan-fosfaatrechten
Buurman hier heeft van het jaar 3 lely a3 robots Laten instaleren, nu blijkt zijn er problemen met zijn melk dat te veel of niet goed schuimt Dit verhaal is hier vaker voor gekomen en Dan met name met lely robots. Is dit in Nederland ook een probleem?? Vriendelijke groet
In 2019 werkten er ruim 4000 mensen meer in de zuivelindustrie dan in 2010, een stijging van circa 40%. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistische bureau Eurostat en Wageningen Economic Research, gepresenteerd in de jaarrapportage van de NZO.
Hier is de veearts praktijk verkocht aan IVC Evidensia Daar is het niet echt beter en goedkoper van geworden Wat is jullie ervaring hier mee . Ik vind het ook zorgelijk dat dit gebeurd Het heeft op termijn meer naadelen dan voordelen
Je zou maar bij het CBR werken
LTO Nederland en POV roepen Kamerleden op om minimaal € 750 miljoen van de ruim € 1,3 miljard die in het kader van de stikstofcrisis is geoormerkt voor ‘opkoop en saneringsregelingen’ om te buigen in investeringen en innovaties. Dat is kosteneffectiever en past bij een wereldwijd sterke agrarische sector. Nederland bevindt zich nog steeds in een stikstofimpasse. LTO Nederland en de POV constateren dat het Kabinet nog niet voor de meest effectieve weg uit de stikstofcrisis kiest. Investeren boven saneren moet centraal staan. “Stel nu alles in het werk om per direct minimaal 750 miljoen euro van sanering om te buigen naar investeringen en innovaties op de veehouderijbedrijven! Dat is kosteneffectiever stikstofemmissie reduceren, past bij de innovatiekracht waarmee we wereldwijd vooroplopen, en voorkomt dat de sector onnodig onder druk komt te staan,” zeggen Wil Meulenbroeks (voorzitter vakgroep Melkveehouderij), Erik Hubers (voorzitter vakgroep Pluimveehouderij), Linda Jansen (voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij) en Trienke Elshof (portefeuillehouder Gezonde Omgeving). Kosteneffectieve inzet Opkoop van veehouderijbedrijven is een weinig kosteneffectieve oplossing voor de stikstofproblematiek, blijkt ook uit doorrekeningen van het PBL. LTO en POV pleiten daarom voor een kleiner budget voor opkoop (op dit moment ruim 1,3 miljard euro), zodat deze middelen beschikbaar komen voor innovatieve investeringen in management, mestaanwending of betere stalsystemen. De sector heeft oplossingen, maar kostprijsverhogende maatregelen kunnen meestal niet via het product worden terugverdiend. Omdat de rek er bij ondernemers simpelweg uit is zal de overheid investeringen mogelijk moeten maken. Verstorende effecten Opkoop is niet alleen minder effectief dan investeren in innovatie, het heeft ook schadelijke neveneffecten op de agrarische sector. Grote opkoopregelingen vanuit de overheid zullen de markt verstoren en hebben effect op prijzen voor varkens-, pluimvee en fosfaatrechten. Het uit de markt halen van deze dierrechten kan ervoor zorgen dat sectoren of deelsectoren door de ondergrens van het kritische volume zakken. Een opkoopregeling zoals nu wordt voorgesteld biedt geen enkel extra perspectief voor de blijvers. Het opkopen van grond als onderdeel van beëindigingsregelingen zorgt voor een verdere druk op agrarische ruimte om te ondernemen, naast de lage kosteneffectiviteit. LTO Nederland vindt dat agrarische grond in agrarisch gebruik moet blijven. Ook de Nederlandse burger vindt dat belangrijk, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Zeker met de gestelde kringlooplandbouwambities zal de agrarische sector de eigen landbouwgrond nodig hebben voor structuurversterking. Bakens verzetten De bakens moeten op korte termijn worden verzet. Het gaat om grote hoeveelheden gemeenschapsgeld. De Kamer moet voorkomen dat er de komende maanden onnodige en onomkeerbare besluiten worden doorgedrukt via de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijen.
De inkomsten voor melkveehouders zullen op termijn niet alleen maar uit de zuivelmarkt komen. 'Melkveehouders moeten ook kijken naar een stapeling van beloningen', zegt sectorspecialist melkveehouderij Marijn Dekkers van Rabobank Nederland.
https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10889226/rfc-biedt-planetproof-melk-aan-op-vrije-markt
Van de bijna 15.000 melkveebedrijven in Nederland blijft ruim 82 procent onder de 2,6 grootvee-eenheden (GVE) per hectare (ha). Ruim 68 procent blijft onder de 2,3 GVE/ha. Het aantal bedrijven met minder dan 2 GVE/ha bedraagt ruim 44 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers zijn relevant, […]
Alle melkveehouderijbedrijven moeten binnen nu en tien jaar volledig grondgebonden worden. Dat wil landbouwminister Carola Schouten. In een brief aan de Tweede Kamer schetst ze de contouren van het nieuwe mestbeleid. Grondgebondenheid betekent dat veehouders al hun mest op eigen grond of bij een bedrijf in de buurt moeten kunnen plaatsen. Boeren in andere veehouderijsectoren, […]
Of zorgelijk
Verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over meetresultaten in een project van Mineral Valley Twente. Daaruit blijkt dat emissiearme vloeren niet altijd goed werken.
Een stukje van de site van boerderij.nl
Wat is een kg N waard
Er ging een zucht van verlichting door de melkveehouderijsector toen landbouwminister Carola Schouten eind augustus de vermaledijde voermaatregel introk. Maar er blijven nog heel veel dossiers op tafel liggen. De belangrijkste op een rij.
https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2020/9/Nieuw-mestbeleid-100-mestverwerking-of-grondgebonden-637668E/
De melk- en rundveehouderij moet overstappen naar een grondgebonden bedrijfsmodel. Alleen daarmee kan er volgens landbouwminister Carola Schouten een einde komen aan de regeldruk in het mestbeleid, waarover zoveel boeren klagen.
Over het zorgvuldig (gefaseerd) openstellen van extern salderen met veehouderijen zijn alle provincies al geruime tijd in overleg met betrokken sectoren. Op basis van de voortgang van dit overleg, waarbij in iedere provincie een brede afweging wordt gemaakt met alle sectoren, zal in provincies op verschillende momenten worden besloten extern salderen met veehouderijen open te stellen. Meerdere provincies en het Rijk zullen de komende weken extern salderen met veehouderijen mogelijk maken. Hiermee ontstaat een extra mogelijkheid voor initiatiefnemers in alle sectoren om projecten met stikstofuitstoot te realiseren, namelijk door stikstofruimte over te nemen van veehouderijen die geheel of gedeeltelijk stoppen. Bij elke transactie komt 30% van de overgenomen stikstofruimte ten goede aan de natuur, waarmee per saldo de depositie van stikstof daalt. Met het Rijk hebben de provincies diverse waarborgen afgesproken om tot zorgvuldige openstelling over te gaan. De provincies Noord-Brabant en Zeeland maken medio september extern salderen mogelijk. In de provincie Limburg kon dat al langer. Andere provincies nemen hierover de komende tijd besluiten. Provincies nemen ook besluiten over verleasen. Dit is een vorm van extern salderen voor projecten die slechts tijdelijk stikstofemissie en -depositie veroorzaken.De provincies zullen zelf over de details van hun besluitvorming communiceren. Bron: https://nieuws.ipo.nl/update-extern-salderen-met-veehouderijen/
Stikstof de stand van zaken. De veehouderij hoeft maar 1 ding te doen Op de handen gaan zitten. Veehouders hebben iets, stikstof, wat iedereen wil hebben. Veehouders hoeven niets als de aanleiding er niet voor is. Bedrijven met Wnb: gewoon door doen. Lekker blijven boeren Bedrijven die PAS knelgeval zijn: gewoon doorboeren totdat er gehandhaafd wordt. Daarna de overheid voor het bankje lslepen wegens wanprestatie van diezelfde overheid. Oude vergunningen: lekker doorboeren en op basis bestaand gebruik WNb aanvragen. Extern salderen: Daar waar het in de provincie kan, voor de veehouders die bedrijfsontwikkeling kunnen wen willen realiseren en voor de veehouders die vanwege welke reden dan ook het bedrijf willen stoppen. Meer hoeven veehouders niet te doen. De minister en de coalitie partijen hebben het stikstofdossier verkloot. Voorstellen die nog op enig draagvlak bij veehouders kunnen rekenen kunnen ze niet meer maken ze zijn het vertrouwen volledig kwijt . Nadere afspraken maken met het bedrijfsleven waardoor stikstofrechten van individuele veehouders worden aangetast zullen direct juridisch worden aangevochten tot en met het in rechte persoonlijk aansprakelijk stellen van de betrokken bestuurders voor de geleden schade. Het stikstofdossier kan in de ijskast tot na maart 2021.
Wat een bedrag ......Wat was de doelstelling kwa prestatie ?
https://www.telegraaf.nl/nieuws/120196350/ramp-komt-op-de-hoofdstad-af
Kabinetsbesluit.
Wat wordt er voor één ha. Maïs betaald?
Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij is opgelucht dat de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten van tafel is. Maar dat betekent niet dat de sector nu op zijn lauweren kan rusten. 'Het gesprek over stikstof ging de afgelopen maanden alleen over de voermaatregel. We moeten nu snel praten over oplossingen voor de lange termijn.'
https://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2020/8/Boeren-blij-met-mogelijk-afblazen-voermaatregel-628949E/ In het artikel een drie tal reacties. Niet te vroeg juichen!
Twee melkveehouders in Koudum en Oudemirdum worden verdacht van betrokkenheid bij een nieuw soort afvalzwendel. Tegen betaling hebben zij restafval aangenomen uit Belgische kassen.
Door de coronacrisis moet Rabobank extra geld opzij zetten. De bank voorziet verliezen op leningen die door de coronacrisis nooit zullen worden terugbetaald en heeft 1 miljard euro extra in de stroppenpot gestopt.
Wij moeten ons inspannen om de kalveren in leven te houden en in de vezamel centra,s worden de mindere kalfjes doodgespoten
[b]Originele beschrijving[/b] Boeren en tuinders krijgen een voucher van 1.500 euro die zij kunnen gebruiken voor onafhankelijk advies of scholing. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten vandaag bekendgemaakt. De voucher is een van de onderdelen van het plan om innovatie op het platteland te stimuleren.
Financier biedt het volgende aan: twee jaar vast voor 2,35%. Bank wil 9 cent reserveringscapaciteit zien. Het laatste haal ik niet. Wat is een gemiddelde in de sector?
Leeftijd: 9jr Laatst online: 19u geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: