Podcast: Arno Wellens (Deel 3) - De Green Deal zorgt voor voedsel tekorten bij 22 miljoen mensen
De minister heeft in antwoorden op kamervragen deze week iets gezegt over latente ruimte in een vergunning. Niet gerealiseerde stikstof vergunning waar wel een passende beoordeling voor is geweest. Duidelijk wordt dat provincies niet in beeld hebben welk deel van een vergunning is gerealiseerd, welk deel niet, maar ook welk deel benut en welk deel niet. Dit bleek ook uit de statenbrief van de provincie Friesland deze week. De minister schat de niet gerealiseerde vergunning ruimte op 25 % en vindt dit onwenselijk. Op vraag over de juridische status van deze latente ruimte laat zij zich niet uit en beantwoord ze de vraag niet . Deze weigering is interessant.
[quote]Het kabinet wil stimuleren dat boeren stoppen met hun veebedrijf om de uitstoot van stikstof versneld te beperken.[/quote]
[quote]Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen voor NLdoet een bezoek aan een zorgboerderij in Brielle, waar ze allebei de handen even flink uit de mouwen steken.[/quote]
Als voorbeeld sluit Duitsland de oliekraan die nog nooit los gestaan heeft. Een lachertje dus. Pas maar op: Het komt allemaal op het bordje van ons boeren te liggen.
[quote]Vegetariërs en liefhebbers van peulvruchten als kidneybonen, kapucijners en kikkererwten moeten er rekening mee houden dat zij diep in de buidel kunnen tasten of zelfs voor lege schappen komen te staan. Door misoogsten wereldwijd en hoge vervoerskosten zijn de eiwitrijke vruchten schaars en peperduur.[/quote]
Eén zetel in de Kamer, maar gepeild op acht. Het is de persoonlijke verdienste van Caroline van der Plas die de piepjonge BoerBurgerBeweging binnen een jaar op de kaart zette. Met al die sjaals en krullen, pronte gestalte, gewonemensentaal, ongegeneerdheid en zelfrelativering is ze die stevige tante die iedereen wel ergens in zijn familie heeft.
Ik zie het somber in, maar......hoop doet leven!
Koning Willem-Alexander heeft in zijn Kersttoespraak gerefereerd aan het werkbezoek dat hij 14 oktober bracht aan de familie van der Geest in Blokum (Overschild). ,,Ik heb het voorrecht om in mijn werk de meest uiteenlopende mensen te ontmoeten en hun persoonlijke verhaal te horen. Soms is dat een verhaal van moed en doorzettingsvermogen,'' zei de koning. ,,In andere verhalen die ik hoor staan zorgen en spanningen centraal.'' Hij noemde ter illustratie een aantal voorbeelden uit de praktijk. ,,Een boerengezin in Overschild, in Groningen, met een melkveebedrijf. Kan een van de kinderen het bedrijf straks nog wel overnemen, met alle ellende van lekkende mestkelders en andere aardbevingsschade?
De beste melkveehouders houden per jaar ruim 200.000 euro meer over dan de groep die het minste presteert. Oftewel ‘een Ferrari per jaar’, zoals adviseurs Geert Veenstra en Jelmer Sietzema en van Alfa Accountants en Adviseurs stellen in de december-editie van Cijfers die Spreken. In een uitgebreide analyse zetten zij diverse bedrijfssystemen naast elkaar. Met vaak spraakmakende conclusies, naast het grote verschil tussen kop en staart. Zo blijken intensieve en extensieve melkveebedrijven elkaar in financieel saldo weinig te ontlopen, lijkt schaalgrootte voor het resultaat niet heilig te zijn en blijken biologische bedrijven vooral te gedijen bij het vakmanschap van de ondernemer.
Het woord van 2021. Spijt van het laten prikken....
Geen complotten, wel interessant.
Heeft iemand van jullie toevallig een quad die harder gaat dan 25 km/u. Heb geprobeerd deze aan te melden met hulp van de rdw telefonisch maar lukte niet. Hoe hebben jullie dit eventueel gedaan?
https://nos.nl/artikel/2409979-vanavond-nieuwe-persconferentie-harde-lockdown-verwacht https://nos.nl/artikel/2410002-vanaf-morgen-vrijwel-alles-dicht-harde-lockdown-zeker-tot-14-januari
De RDW kan de aanvragen van kentekens voor landbouwvoertuigen niet binnen de gestelde termijn van 20 werkdagen kan afhandelen.
Het mes gaat in de Nederlandse rundveestapel en flink ook. Een afname van 40% aan melkkoeien en 4,2 miljard kilo melk moet volgens de meest vergaande scenario’s in 2030 gerealiseerd zijn. De krimp gaat samen met een landelijke megaruilverkaveling. Vooral boeren rondom natuurgebieden en in de veenweide zijn de Sjaak. Boeren in de kustgebieden van […]
De melkprijs vliegt omhoog en het einde lijkt nog niet in zicht. Melk is in trek, die van Nederlandse bodem in het bijzonder. Is er een nieuwe melkoorlog losgebarsten? De zuivelmarkt is in beweging en dat is nog de meest voorzichtige omschrijving die melkverwerkers noemen als hen wordt gevraagd de huidige marktsituatie te duiden. Een […]
Het nieuwe kabinet wil tot 2030 20 tot 30 miljard euro apart zetten om veehouders in de buurt van stikstofgevoelige natuurgebieden uit te kopen, verplaatsen of om te vormen naar extensievere bedrijven. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Zestig procent van de kleine deeltjes die de lucht in Groot-Brittanië vervuilen, is volgens nieuwe rekenmodellen afkomstig van ammoniak afkomstig van het platteland. De ammoniak komt vrij uit dierlijke mest en urine en het overmatig gebruik van stikstofkunstmest.
Kijk even naar; Arno Wellens: Totale Controle Sunday Special #1 YouTube.nl
Valt me op dat de laatste jaren er op funda veel grote melkveebedrijven te koop staan. Het gaat hier om schitterende bedrijven met veel vee. Blijkt hieruit dan toch dat het melken van heel veel koeien voor velen toch als een steeds zwaarder wordende last word beschouwd? Of word ook op deze grote bedrijven te weinig verdiend? Veelal hebben ze een hoge veebezetting wat natuurlijk voor mestafzetkosten en voerkosten zorgt.
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Etenswaren kunnen komende tijd nog duurder worden in bijvoorbeeld de supermarkt. Een belangrijke index voor de kosten van voedsel van de Verenigde Naties (VN) is afgelopen maand namelijk verder opgelopen, nadat in september al het hoogste niveau werd bereikt in tien jaar.
Gaan we hier waarschijnlijk ook nog wel mee te maken krijgen. [quote]De Chinese regering heeft gezinnen opgedragen om in geval van nood een voorraad aan te leggen voor de dagelijkse levensbehoeften, nadat uitbraken van COVID-19 en ongewoon hevige regens die de groenteprijzen de hoogte in joegen, bezorgdheid deden ontstaan over tekorten. De richtlijn van het ministerie van Handel veroorzaakte maandag laat enige ongerustheid op de binnenlandse sociale media en deed vermoeden dat ze het gevolg was van de verhoogde spanningen met Taiwan, terwijl sommigen zeiden dat mensen zich haastten om rijst, bakolie en zout in te slaan.[/quote]
Onvoorstelbaar dat het kabinet met Carola Schouten voorop bezig is met de zogenaamde stikstofcrisis. De inwoners van Nederland zijn hier totaal niet mee bezig,hun grootste zorg voor de komende jaren wordt om simpelweg te eten te krijgen. Je ziet de prijzen tgv het verschil in vraag en aanbod de pan uitrijzen. We hebben nu het punt bereikt dat de vraag naar voedsel groter is dan het aanbod. Gezien de groeiende wereldbevolking,tot 2050 verwacht men een toename van 2 miljard mensen. Iedereen ziet het hoe kan het dat dit in Den Haag niet binnenkomt?
De laatste tijd zien we wel gauw eens een topic verdwijnen. Vaak omdat er van alle kanten bijdrages worden geleverd over wat er “volgends sommigen” aan de hand is. In Nederland, in Europa en misschien wel de hele wereld. Ik sta er vaak versteld van waar mensen hun informatie vandaan halen. Nu heeft al die inbreng op den duur misschien niets meer met het boerenforum of boerenwerk te maken. Toch leeft het wel onder de boeren. Persoonlijk lijkt het me heel gezond om met elkaar gedachtes en of informatie hierover uit te wisellen. Het geeft bevestiging, rust of onrust. Het geeft stof tot nadenken. Je kunt je gevoel even kwijt. Gewoon 1 topic per dag hierover lijkt mij niet verkeerd. Er zijn veel boeren die hier ook behoefte aan hebben. Jammer, dat het Topic dan zomaar is verdwenen. Misschien toch iets om over na te denken voor Co.
Waar zouden we zijn zonder de boer.Kennis van mij heeft zwaar corona gehad. Was behoorlijk verzwakt en afgevallen.Gaat nu weer aardig.Gaf als reden voor het herstel dat hij veel volle kwark,chocolademelk vlees en roomboter gebruikte.
Wij boeren hekelen de praatprogramma's waar voetballers, cabaretiers enz. praten als leken over ons vak. Maar nu gaat FDF een statement maken over Covid door bij de poorten van de landbouwbeurs te gaan staan. Doen ze dus in feite niet hetzelfde?
[quote]Een consortium van projectontwikkelaars en bouwers wil in het gebied tussen Almere en Zeewolde een compleet nieuwe stad ontwikkelen met 50.000 woningen. De benodigde grond hebben de deelnemers al grotendeels in eigendom. Hun concept oogt spectaculair, maar het botst frontaal met de plannen die er al liggen.[/quote]
Circa vier op tien veehouders staan niet volledig afwijzend tegenover uitkoop door de overheid. Als voorwaarde stellen ze dat ze financieel ruimhartig gecompenseerd worden. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna duizend veehouders.
AMSTERDAM - Het gonst al maanden op internetfora en sociale media: vrijdag 15 oktober zou de wereld ’The great reset’ moeten ondergaan. De term is zowel onder economen en beleidsmakers als onder complotdenkers en onheilsprofeten in zwang. Maar wat houdt die ’grote herstart’ nu precies in en wat gaan we ervan merken? „Mensen overlijden aan dit soort desinformatie.” The great reset was het thema van de bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in 2020. In deze ’onafhankelijke internationale organisatie’ wordt door economen gesproken over hoe de wereld kan worden verbeterd. En in coronajaar 2020 stond, wederom, verbetering van de wereld op het programma. „Elke keer is er een soort slogan en in 2020 is gekozen voor The great reset”, vertelt Schenk. „Een soort marketing voor de panels. Het zijn slogans die niets zeggen maar wel goed klinken en waarop complotdenkers van alles kunnen projecteren. „We zullen zien dat er aan het einde van de dag effectief niets is gebeurd”, vertelt de Belgische factchecker Maarten Schenk, die veel onderzoek heeft gedaan naar The great reset. „En achteraf zul je dan horen dat mensen zich hebben vergist in de datum, dat ze verkeerd zijn begrepen of dat er wel degelijk iets is gebeurd, maar dat dat nog geheim moet blijven.” Hij lacht even: „Mensen zijn zo flexibel van geest dat ze altijd wel een uitleg hebben.”
Alles wordt DUURRRR
Dat is de grootste angst in Den Haag. We hebben als landbouw niets meer te verliezen, dus stoppen met alles.
Selenium en zink - > vlees en vis👍🏼 [quote]Wat maakt dat de ene persoon Covid-19 ervaart als een stevige verkoudheid en de ander op de ic belandt? Belgische onderzoekers van de Universiteit Gent hebben ontdekt dat onze voeding een rol zou kunnen spelen. ,,Het gaat om een risicofactor waar amper over gesproken wordt.”[/quote]
De titel zegt alles lijkt mij. Het moet maar eens afgelopen zijn met die messen in de rug. Agrinl, deze is voor jullie. Je doet er verstandig aan om dit goed in je op te nemen.
In een paar weken tijd is de prijs van kalkammonsalpeter (27%N) met minstens 100 Euro per ton gestegen. Dat terwijl het prijsniveau gezien de tijd van het jaar al bijzonder hoog was. De tussenhandel maakt zich zorgen om de beschikbaarheid.
Er zijn politieke partijen die beweren dat we bijna alleen maar zuivel produceren voor het buitenland. Is dat zo? Nee Een groot gedeelte van de productie waarde van de zuivel wordt ook in Nederland geconsumeerd.
De overheid heeft negen miljard euro voor de opkoop van van Productie rechte gereserveerd. Das precies genoeg voor de uitkoop van de helft van de veestapel. te vergelijk er zijn op dit moment voor 12,5 miljard aan fosfaatrechten in omloop. Het is wel erg naïef om te denk dat de halvering geen feit wordt
[quote]Onze boeren zijn van onschatbare waarde. Ze voorzien Nederland dagelijks van hoogwaardig voedsel en hebben ons karakteristieke landschap in beheer. Gideon va...[/quote]
Over welke stoppers ging dit optreden in buitenhof eigenlijk? En wat is mis met een grote stal?? Wat een vaag gedoe wat nergens over gaat. Met over een paar jaar enkel een hoop ongelukkige ontheemde stoppers als resultaat.
Met de ingang van de wet stikstofreductie en natuurherstel op 1 juli 21 hoeft de bouw voor de aanlegfase/oprichtingsfase geen Nbw meer aan te vragen en geen Aerius berekening meer te overleggen. Nu wisten we dat dit een onderdeel van de Wsn is, maar toch vraagtekens bij deze maatregel. - omdat er geen plaats specifieke Aerius berekening gemaakt hoeft te worden, is onduidelijk waar welke N ruimte hier mee gemoeid is. Er is een stikstof bank, maar op deze manier wordt niet in kaart gebracht waar en op welke manier voldaan wordt aan art 6 lid 3 van de HR. Dit gaat ongetwijfeld juridisch problemen geven, want dit is gewoon een PAS 2.0 bij de huidige Nederlandse interpretatie van de HR. - diverse sector plannen , zoals Duurzaam evenwicht zetten in om als veehouderij stikstof te leveren aan de bouw (7mol ) Ook dat is vreemd, want bouw heeft helemaal geen probleem met stikstof op dit moment. - er is geen belangen club of politieke partij die hier over praat, wel dendert de N framing trein na 1 juli 21 dag dagelijks door. Hieronder de regeling. https://www.aanpakstikstof.nl/binaries/aanpakstikstof/documenten/publicaties/2021/07/21/vragen-en-antwoorden-over-de-bouwvrijstelling/Vraag+en+antwoord+bouwvrijstelling.pdf Omdat , zoals deze week uit artikel van S Hofstede bleek over vorming LC2.0, belangenclubs geen behoefte hebben om kennis en kunde gezamenlijk te delen/gebruiken, melden we hier op prikkebord de komende tijd een aantal opmerkelijke onderbelichte zaken, waar dit de eerste is.
Zoals in eerdere topics al gezegd,er komt gebrek aan goed voedsel Voorraden lopen terug prijzen lopen op. De (linkse) media zwijgt evenals de supermarkten. Kijk naar het prijsverloop van de landbouwproducten. De voedselschaarste gaat de linkse partijen inhalen.
[quote]Einde van het eerste deel! Fractievoorzitter Caroline van der Plas heeft zojuist haar inbreng in de Algemene Politieke Beschouwingen gedeeld met Nederland. H...[/quote]
Prijzen gaan hard omhoog. Welke maatregelen nemen jullie?
Nederland moet boeren fors minder directe inkomenssteun gaan geven uit de Europese subsidiepot voor de landbouw. Het geld dat daarmee wordt vrijgespeeld is nodig om het stikstof- en klimaatprobleem in de Nederlandse landbouw effectief op te lossen.
Aldi Nederland start gefaseerd met de verkoop van On the way to PlanetProof-kaas. Vanaf november ligt de eerste kaas van 450 gram met het duurzaamheidskeurmerk in de schappen van de discountsupermarkt.
Is inmiddels alweer 20 jaar geleden, maar wat gebeurde daar eigenlijk?
[quote]Onteigening van gronden moet voor de kleine boer voelen als een dolksteek in zijn rug, meent Anneke Sasbrink.[/quote]
[quote]Voor Nederland verwacht de Rabobank tegen het einde van dit jaar overigens weer een licht dalende melkproductie.[/quote] De marges in de Europese en Nederlandse melkveehouderij blijven de komende maanden krap, zo voorziet de Rabobank. De zuivelprijzen gaan wel iets omhoog, maar de kosten doen dat ook. Momenteel zitten veel zuivelprijzen in de lift. Maar dit gebeurt nadat in de zomer veel prijzen voor basiszuivelproducten zijn gedaald, signaleert de Rabobank. De analisten van de bank blijven ondertussen voorzichtig. De huidige zuivelprijzen zijn dan wel hoger dan geweest, vooral dankzij een lager dan verwachte aanvoer in de voorbije maanden, maar een verdere sterke prijsstijging zit er volgens hen niet in.
Dubbele agenda's, de verkeerde sectoren aanwijzen als oorzaak van klimaatsverandering, noem ze maar op. Kijk ook is naar, het rapport van Hans Beekmans YouTube, voor meer belangrijke ware feiten.
Door pure mazzel, toch nog mooie dronebeelden weten te bemachtigen. Bedankt aan iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen aan deze dag, door aanwezig te zijn als lid/bezoeker, of door hulp te bieden waar het nodig was. Bedankt voor de beelden Joep van Ens!
Zou voor de zekerheid toch de rente maar even vast zetten. Zie Boerenbusiness bekende hoofdeconoom OHV. Is wel vreemd dat hij niet over prijzen van graan, zuivel, suiker, groente en fruit praat.
Zo'n twintig boeren voeren momenteel actie bij circuit Zandvoort. Ze grijpen de onder meer door supermarktketen Jumbo gesponsorde Dutch Grand Prix aan om aandacht te vragen voor eerlijkere prijzen voor hun producten en eisen een gesprek met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd. "Als Frits niet naar ons komt, komen wij wel naar Frits", zegt de Muider boer Frans-Jan ter Beek. [img]https://media.nhnieuws.nl/images/439900.56095d7.webp?width=1000&ratio=16:9&quality=70[/img]
De hypotheekrente blijft maar dalen. Voor de verschillende rentevaste periodes zijn daardoor nieuwe laagterecords bereikt. En het duurt niet lang meer of we gaan rentes zien ónder de 1 procent.
Wie gaat ervoor zorgen dat boerenbedrijven de komende jaren nog wat over blijven houden? Met een overheid die in veel gevallen enkel maar wat meeloopt met de grote multinationals, belastingparadijs BV Nederland. Maar geen cent naar de boer, eerlijke prijzen zijn meestal ver te zoeken. Gaat de sector/LTO daar nu is eindelijk wat aan doen?? Graag veel reacties.
Honger in de wereld ontstaat niet door de boeren maar door politieke missers. FDF roept ook politici op, om op 3 september de feiten te komen horen over het belang van de veehouderij. En voor de twijfelaars die geen Engels spreken? Alles wordt live vertaald! 3 september: dat wil je niet missen! Vrij op te geven, ook als je geen lid bent van FDF. https://forms.gle/uVdojDMdfZyCymG69
[quote]Kunstmatige intelligentie, blockchain, robotisering. De wereld verandert rap. Bedrijven als Apple en Google steken natiestaten naar de kroon. Het wordt tijd dat de macht opgeschaald wordt, vindt het World Economic Forum. Pas op dat de democratie niet het kind van de rekening wordt, waarschuwt prof. Bob de Wit.[/quote]
[quote]Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Zo begint het gedicht van Hendrik Marsman. Holland, Holtland, Houtland, de naam zegt het al, bestaat voornamelijk uit een veengebied gelegen tussen de duinen en Utrechtse Heuvelrug. Een vlakte veen van soms vele meters dik, die onherroepelijk zakt en zinkt, niet te redden is.[/quote]
Hier even een geheel ander licht op de zogenaamde broodnodige plannen van de overheid. KarenHamaker@TheTruemanShow.nl
DEN HAAG - De Nederlandse economie groeit dit jaar waarschijnlijk met bijna 4 procent, gevolgd door ruim 3 procent groei volgend jaar. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB), die daarmee beduidend optimistischer is da...Lees meer
Kan een virus eigenlijk wel zo snel muteren is de vraag. Heeft iemand op zijn bedrijf ooit zoiets gezien, wij in ieder geval nooit bij onze dieren?
[quote]In plaats van zijn uien af land voor twee cent met verlies aan de handel te verkopen, biedt akkerbouwer Jan Aarden uit Moerstraten burgers zondag 15 augustus 2021 de mogelijkheid de uien op zijn akker te komen rapen voor 50 cent per kilogram.[/quote]
Zie steeds vaker berichten in de media verschijnen die niet kloppen. Stukken die bv enkel op 1 of net 2 punten onderzocht zijn, terwijl op de achtergrond nog wel 10 goede tegenargumenten te vinden zijn, maar die wel doelbewust daaruit gehouden worden.
Voor de liefhebbers. Marcel Messing@youtube.nl The Trueman Show
Oeps!! Hoor links en rechts van alles dus?? Staan we dan toch aan de vooravond van een enorme voedselschaarste? Zou zeggen, leg vast wat je vast kan leggen, ook de kostprijzen in de agrarische sector vliegen de hoogte in.
In de eerste drie maanden van dit jaar piekte de gemiddelde grondprijs op € 67.400 per hectare. [quote]Als we naar de regio’s kijken, dan valt op dat de prijzen in het Noorden zelfs nog wat hoger liggen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Vooral in het Westen en Oosten zijn lagere prijzen betaald dan in het voorafgaande kwartaal.[/quote]
Waar zijn de niet landbouwbedrijven met hun vergunningen en oplossingen??
Bij de deelnemers aan het Maismeetnet staat de mais er donkergroen bij. De combinatie van regelmatig regen en warmte is gunstig voor de kolfzetting. Alleen de mais van Bert Wissels en Bas Fokkert komt boven de gemiddelde lengte van vorig jaar uit.
ING voorspelt dat de melkveestapel in Nederland vanaf 2022 gaat slinken. Meer boeren zullen stoppen door gebrek aan opvolgers en omdat schaalvergroting door uitbreiding via salderingen steeds moeilijker wordt gemaakt.
Vorig jaar voor €1800 gekocht. Lijkt me dat nu voor minder kan
Jonge boeren vlog.... https://www.youtube.com/watch?v=Po-o5-y5zo8
https://www.hansvantellingen.nl/blog/2021-07-28/top-16-van-feiten-over-covid-die-de-media-niet-melden-de-media-hebben-de-sleutel-in-handen-voor-het-einde-van-de-crisis
Bij 150 mm regen in 36 uur tijd watersnood
Het verzekeren van asbestdaken is moeilijk en soms zelfs helemaal niet mogelijk. Dat constateren LTO Verzekeringen en Bunt Asbestsanering. Eigenaar Teunis Bunt komt de laatste tijd bij veel boeren die hun asbestdak sinds kort niet meer verzekerd hebben.
https://youtu.be/WPyoZTRMo2Q
[quote]Ze zijn bij Joop al aan eerder aan de orde gekomen, de gruwelijke beelden in het slachthuis Gosschalk in Epe (Gld), waarna de NVWA dit bedrijf sloot (tijdelijk) en afnemers als McDonald’s, Albert Heijn, Boni en Jumbo overstapten op een andere slachterij (tijdelijk?). Want wie wil er geassocieerd worden met die gruwelijke beelden? Dat geldt […][/quote]
De zuivelnoteringen van ZuivelNL moeten deze week opnieuw een veer laten. Alle noteringen, weipoeder uitgezonderd, leveren in.
Eén op de tien melkveehouders wil dit jaar of in 2022 investeren in zonnepanelen. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van AgriDirect in het voorjaar, onder ruim 5000 Nederlandse melkveehouders.
Bijna één op de vijf melkveehouders heeft bouwplannen. 40 procent daarvan geeft aan het dak te willen vernieuwen.
[quote]Gemeenteraden en Provinciale Staten krijgen al jaren niet de juiste informatie over de handel in grond- en windmolenrechten. Ondertussen verdienen bedrijven - met overheden als enig aandeelhouders - miljoenen euro's.[/quote]
[quote]Te veel boeren leven alleen in het eigen kringetje en hebben de vensters gesloten voor de ontwikkelingen in de maatschappij. Dat breekt ons op. https://www.boerderij.nl/verbreden-met-dank-aan-subsidie [/quote]
De legalisering van de PAS-meldingen en -vrijstellingen moet op korte termijn voor elkaar zijn. De Stichting Stikstofclaim (SSC) heeft demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hiertoe opnieuw gemaand. Zonder haast komen veel PAS knelgevallen in de problemen door handhavingsprocedures.
[b]Nieuwe Oogst slaat op hol, alsof wat heffingen natuurrampen weten te voorkomen: [/b] In Zuid-Limburg, België en Duitsland zorgt extreme wateroverlast voor veel leed. Tientallen boeren zijn gedupeerd, de exacte schade aan bedrijven en percelen is nog moeilijk in te schatten. Het wassende water kwam zo snel op dat nauwelijks maatregelen konden worden genomen.
https://twitter.com/WhiteangelBe/status/1415428980983926789?s=19
Toeval:1 keer in de zoveel tijd kan, 2 keer ook maar als het vaker gebeurt, wat is het dan? [quote]HEERLEN Het zuiden van Limburg had gisteravond te kampen met zware regenbuien. In Heerlen kwamen straten blank te staan en de A79 moest worden afgesloten omdat het wegdek volledig onder water stond. Het KNMI heeft tot morgenavond voor Limburg code oranje afgekondigd in verband met de verwachte overv...[/quote]
De inkrimping van de veestapel kan tot 30.000 banen kosten. Dat staat in een analyse van CNV. De vakbond pleit voor een transitiefonds om een hoge werkloosheid in de landbouwsector te voorkomen.
De aangifte van Farmers Defence Force tegen Jumbo Raalte is een voor de hand liggende actie om het stikstofdebacle tot een breder maatschappelijk issue te maken. Dit concludeert Steven van Westreenen van adviesbureau Van Westreenen in Lunteren.
[quote]De wereldwijde prijzen van grondstoffen voor voedsel zoals graan, tarwe, vlees en vis stijgen de komende jaren minder sterk. Wel zal de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van voedsel toenemen, met name omdat de veestapel groeit. Dat schrijven de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag in een rapport.[/quote]
Zie onderweg nog percelen die zover nog niet zijn.
De politiek staat op het punt verregaande besluiten te nemen over de aanpak van stikstof. Daarvoor waarschuwt het PBL in een vandaag verschenen rapport. Het krampachtig vasthouden aan KDWs kan ertoe leiden dat de landbouw uit Nederland verdwijnt.
[quote]De afgelopen jaren is er een enorme verandering opgetreden in de Chinese melkveehouderijsector. “Die indrukwekkende transformatie zal doorzetten, de Chinese zuivelindustrie maakt nu enorme sprongen.”[/quote]
GGD-directeur liet Tata Steel uit rapport over longkanker schrappen De directeur van de GGD Kennemerland heeft ervoor gezorgd dat de naam van Tata Steel werd geschrapt uit een GGD-rapport over mogelijke oorzaken van het hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk. Dat meldt het Noordhollands Dagblad, dat documenten opvroeg via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Volgens de krant heeft directeur Bert van de Velden verscheidene keren persoonlijk ingegrepen om een verband met Tata Steel te verwijderen. Het Noordhollands Dagblad zegt 345 pagina's aan e-mails en WhatsApp-berichten van GGD-medewerkers in te hebben gezien waarin dat wordt bevestigd. Ook vroeg de krant alle 31 conceptversies op van het rapport over kankergevallen in Kennemerland, dat een jaar geleden verscheen. Dat rapport vermeldt 25 procent meer gevallen van longkanker in die regio dan het landelijk gemiddelde. Eerder kwam de krant erachter dat in dichtbevolkte wijken het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. Dat stond niet in het rapport. 'Woord Tata niet gebruiken' Desondanks beval de GGD-directeur zijn medewerkers de staalfabriek als mogelijke oorzaak van longkanker uit dit rapport te schrappen. "Het woord Tata mag niet worden gebruikt", zou de GGD-directeur zijn medewerkers hebben opgedragen. Omwonenden van Tata hadden al vermoedens dat de staalfabriek door de GGD zorgvuldig buiten schot werd gehouden, schrijft de krant. Van de Velden geeft tegen het Noordhollands Dagblad nu toe dat Tata uit de tekst is geschrapt. Volgens de GGD-directeur had dat puur een tekstuele reden. "Nimmer is er druk op ons uitgeoefend door Tata over wat dan ook. Wij doen gewoon onderzoek", aldus de GGD-directeur. "Onze mensen doen dat naar eer en geweten, met de wetenschappelijke statuur die daarbij hoort." Deel dit artikel: Twitter Facebook Email WhatsApp
Wat is wijsheid lang 5 jaar vast zetten of kort 1 of 5 jaar met verschil van 0.30%
[quote]Wat een zooi! We hebben drie maanden geleden verkiezingen gehad en nu wordt er door sommigen al gehint op nieuwe verkiezingen. 'We willen een snelle formatie' en 'voor de zomer is er een nieuw kabinet'. Gelukkig zijn de politici wel zo gehaaid om er geen jaartal bij te noemen.[/quote]
https://twitter.com/lientje1967/status/1408477629288701958?s=19
De Europese landen hebben vandaag een akkoord bereikt over het nieuwe EU-landbouwbeleid 2023-2027. Een kwart van het beschikbare budget van 375 miljard euro gaat naar de ecoregelingen. Ruim 70 procent blijft beschikbaar voor directe inkomensteun.
De varkensprijzen zakken in rap tempo. Deze week gingen alle noteringen verder onderuit. En door het inklappen van de vleesvarkensmarkt zijn ook de biggenprijzen in een vrije val beland. Zie verder https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/06/25/varkensmarkt-kraakt-door-rem-vanuit-china?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-25-06-2021 De Afr. pest is voorbij en ook de goede varkensprijzen zo lijkt het.
[quote]Het is niet de bedoeling dat boeren, die door steeds veranderende wet- en regelgeving, financiële zorgen, onzekerheid over de toekomst en soms felle kritiek va[/quote]
[ quote]Amsterdam, 21 juni - Door een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland is de inzet van bestrijdingsmiddelen in de omgeving van Natura 2000 gebieden voortaan taboe zonder vergunning Wet natuurbescherming. Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor de landbouw en alle teelten die een negatieve invloed kunnen hebben op een Natura 2000-gebied. Alleen voor lang bestaande teelten kan een uitzondering bestaan.[/quote] Dit betrof een leliekweker welke groeide, wie of welke sector is devolgende.
[quote]De demissionair minister van Landbouw raakte geëmotioneerd toen ze terugdacht aan de verhalen van boeren die in financiële problemen zijn gekomen.[/quote]
Een verbruiksbelasting die tot 2030 stijgt tot maar liefst 4,50 euro per kilo varkensvlees en 5,70 euro per kilo kalfs- en rundvlees. Een groep van 50 wetenschappers dringt er bij de regering op aan deze vleestax op te nemen in het nieuwe regeerakkoord.
https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10892652/frieslandcampina-hangt-miljoenenstrop-boven-hoofd
Exact een jaar geleden kocht Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, een laboratorium in Gent en vroeg de wetenschappers om te werken aan een kaas, gemaakt van gras. Er is zeven jaar voor uitgetrokken om het ei van Columbus te vinden, die melkkoeien overbodig moet maken. Maar om de consumenten warm te maken voor plantaardige kaas, komen nu al de eerste producten op de markt.
[quote]China has come to crave milk. Demand that had been steadily growing has spiked further after doctors touted its health benefits amid the coronavirus pandemic and dairy firms across the country have embarked on a farm-building frenzy.[/quote]
Hogere rentes op leningen en moeilijker kredieten af te sluiten. Dat staat de landbouw te wachten als het Europarlement komende zomer met het huidige Basel IV voorstel instemt. Een rentestijging heeft voor veel ondernemers minstens zo veel impact als een voerprijsstijging. Dat laatste kennen we van de laatste maanden en voor dat eerste moet inmiddels […]
Koninklijk bezoek op het melkveebedrijf van Leo en Catharine ten Have in Lettele (OV). Koningin Máxima bracht donderdag een uitgebreid werkbezoek , sprak met het echtpaar en met vertegenwoordigers van onder meer LTO Noord en de gemeenten Raalte.
De zorgen van melkveehouders over de hoge voerkosten in die sector is één van de items die aan bod komt op een webinar voor melkveehouders op woensdag 9 juni. Ook komen de visie van de Rabobank op de melkveehouderij in 2030 en de innovaties in deze sector als belangrijke items aan bod.
Hallo allemaal. Misschien een beetje rare titel maar Ik ben een boerenzoon van 35 en heb een lichte vorm van autisme. Meeste mensen die mij kennen weten dit niet omdat het niet aan mij te zien is maar zelf ondervind ik wel eens problemen bij mijzelf die autisme gerelateerd zijn. Ook op het gebied met het runnen van een akkerbouw bedrijf. Ik zelf ken eigenlijk helemaal geen andere agrariërs of veehouders die een eigen bedrijf hebben en ook autisme hebben en dat vind ik soms wel jammer. Ik vroeg mij af of hier misschien boer (of boerin) zit die een vorm van autisme heeft. Ik ben benieuwd tegen welke problemen je dan loopt met het runnen van een agrarisch bedrijf en hoe je daarmee omgaat en oplost. Mocht je zelf een boer (of boerin) met autisme zijn en heb je interesse om ervaring te delen, stuur dan gerust een prive bericht. Fijne dag.
Caroline vs Esther
[quote]Een enorm reservoir aan ongebruikte stikstofrechten maakt het voor boeren en bedrijven mogelijk om minstens 30 miljoen kilo extra stikstof uit te stoten. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer deze krant. Die tikkende tijdbom voor de natuur baart deskundigen grote zorgen.[/quote]
[quote]De herziening van het Europese landbouwbeleid en speciaal de Boer-tot-bord-strategie leidt tot ‘rampzalige gevolgen’ voor boer en consument. Die laatste zou voor tal van landbouwproducten 10 procent meer moeten gaan betalen.[/quote]
Machines, staal,hout , etc , etc Ervaren jullie dat ook zo?
[quote]Binnen negen jaar kan de uitstoot van stikstof met 40 procent worden teruggedrongen in Nederland, maar daar hangt wel een prijskaartje aan van 15,3 miljard euro. Dat stellen Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, LTO Nederland, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland gezamenlijk.[/quote] Ze willen dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1,7 miljard euro investeert om hun plannen mee te bekostigen.
Nieuwe maatregelen beperking uitstoot stikstof liggen al klaar. Het nieuwe kabinet moet een tandje bijzetten om de stikstofproblematiek op te lossen, zegt Johan Remkes die als voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek het kabinet heeft geadviseerd over de te nemen maatregelen. Hij bedoelt dat halvering van de stikstofuitstoot in een korter tijdsbestek moet worden uitgevoerd dan in 2035 zoals in de wet is vastgelegd.
Met een petitie tegen een verdere uitbreiding van het aantal datacenters in de Wieringermeer, haalde de werkgroep Data non Grata ruim drieduizend handteken...
DEN HAAG/ZELHEM - 150 boeren die in de knel zitten door strenge fosfaatregels, kloppen opnieuw aan bij de Tweede Kamer. Woensdag bieden ze een petitie aan om daarmee aandacht te vragen voor hun benarde situatie. ,,Het onrecht is groot’’, zegt Ronald Beulink uit Zelhem, een van de boeren die morgen digitaal in gesprek gaan met woordvoerders landbouw van de Tweede Kamer ,,We willen dit nog eens goed aan de nieuwe Kamerleden duidelijk maken.’’
„Dat de strijd om boerengrond in volle gang is door bedrijven die het liefst zo snel mogelijk en overal zonneparken willen bouwen, dat wist ik. De verhalen over benaderde boeren in de landbouw zijn legio.”
Als je om je heen kijkt zie je overal schaarste. Alle linkse rakkers ten spijt maar de prijzen van zuivel en vlees gaan stijgen. Er word in de media angstvallig geen aandacht aan besteed. Er is een groeiende de wereldbevolking die gevoed moet worden. Nu wordt er door Frans Timmerman etc ingezet om minder te produceren.... Dit houd simpelweg in dat de winkels leger raken. Kijk naar het prijsverloop van de afgelopen tijd.
"Postcode"- Cees heeft grote haast..... [quote]CDA-prominent en oud-landbouwminister Cees Veerman vindt dat de problemen in de landbouw snel en doeltreffend moeten worden aangepakt. Om de toekomst van de landbouw veilig te stellen moeten knelpunten als stikstof, klimaat en duurzame voedselproductie door het nieuwe kabinet snel worden opgepakt.[/quote]
[quote]Boos en verdrietig heb ik op 17 maart naar de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gekeken. De belangen van de landbouw zullen niet zwaar wegen in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer met minder landbouwvertegenwoordiging, een versplinterd politiek landschap en D66 als tweede partij.[/quote]
Vanaf midden volgende week minder wisselvallig
Steeds meer melkveehouders kijken naar mogelijkheden om hun bedrijf te verplaatsen, omdat uitbreiding op de huidige locatie lastig is vanwege onder andere de natuur. Aanbod van moderne bedrijven is er voldoende.
Een tikkende tijdbom is het volgens deskundigen, het gevaar van het ontstaan van een nieuw verwoestend virus in een stal in Gelderland of elders in Nederland. Nu het RIVM aan het onderzoeken is of een nieuwe zoönose misschien de oorzaak is van het hoger aantal longontstekingen in de omgeving van geitenstallen, dringt zich ook de vraag weer op hoeveel risico er kleeft aan al die andere dieren in de veehouderij in onze provincie.
We zijn er nog láng niet
Provincie Noord-Holland houdt vast aan haar koers om de nieuwe regels voor duurzaam agrarisch natuurbeheer in 2023 uit te rollen over alle begrensde percelen in het Natuurnetwerk Nederland. Dit tot grote frustratie van de landbouw. 'Dit is een heilloze weg', stelt woordvoerder Jack Rijlaarsdam.
Is de prijs (voorkoop) perspulp al bekend ?
Een oplossing voor het stikstof probleem kan zijn brongerichte maatregelen, met name technische oplossingen. De Wet stikstofreductie en natuurherstel (Wsn) ziet dit als de oplossing om ruimte te creeren voor vrijstelling bouw, oplossing PAS knelgevallen en natuurherstel. Maar diverse uitspraken (rechtbank Groningen en NB) trekken de juridische houdbaarheid van technische maatregelen in twijfel. Dit komt doordat Nederland een andere interpretatie heeft over uitleg van artikel 6 van de Habitiat richtlijn dan Brussel. Daardoor ligt de vergunningverlening wederom stil. Belangenpartijen, die lnv ondersteunt hebben met de Wsn, blijven de technische maatregelen als de oplossing zien. Zij negeren de juridische padstelling. Het bedrijfsleven is bereid astronomische bedragen te investeren in ruil voor onze stikstof. Wij kunnen deze stikstof vrijmaken met technische maatregelen. Vervolgens kan de MOB deze maatregelen met succes aanvechten. Zo dragen de belangenpartijen bij aan een enorme veereductie en uitverkoop van de veehouderij. Het stikstofprobleem is er omdat tot op de dag van vandaag geen wetenschappelijk antwoord is op een juridische vraagstelling. Dus LTO, NAJK, SER en Lely, BETER TEN HALVE GEKEERD DAN TEN HELE GEDWAALD. (nu ben ik de laatste tijd weinig actief hier, dit ivm afspraken van de webmaster met zuivelmensen, die mij het werk probeerde onmogelijk te maken. Vanaf nu ga ik hier weer een actievere rol spelen, ik hoop met steun van jullie allen)
Ik krijg deze vraag nu regelmatig maar heb geen antwoord: Wat wordt er op dit moment betaald voor een eerste snee grasgewas? https://www.youtube.com/watch?v=nxuuusLwkPU
Grasboter, graskaas: weidegang heeft invloed op melk. Het verse gras zorgt niet alleen voor een andere smaak, ook voor een gezondere melkvetsamenstelling. Dr. Ton Baars, senior onderzoeker aan de Universiteit Utrecht ziet kansen om die meerwaarde te vermarkten. Het kan zeker de biologische melk een extra plus geven.
[quote]Bepalend voor een lening worden kasstromen en winstgevendheid den haag Boeren kunnen in de toekomst steeds moeilijker de investeringen doen die nodig zijn om te voldoen aan regels en het bedrijf fatsoenlijk te runnen, vrezen LTO en bankenkoepel NVB. ...[/quote]
DEN BOSCH - Brabant stevent af op een nieuw stikstofdebacle. De wettelijk verplichte natuurverbetering staat onder druk als stikstofruimte op grote schaal verhandeld blijft worden, zeggen wetenschappers en milieuclubs.
https://veeteelt.nl/foto/nieuwe-melker-polling-zes-jaar-tijd-naar-275-koeien
De Tweede Kamer eist dat de regering tenminste recht doet aan de langdurige juridische onduidelijkheid waar de knelgevallen van de fosfaatrechten mee geconfronteerd werden.
Herfstgras is vaak te nat om te kuilen en vanwege vocht en een tekort aan suikers lastig te beweiden. Toch moet het perceel schoon de winter in. Steeds meer melkveehouders stappen daarom over op zomerstalvoeren om het gras tot waarde te brengen.
De prijzen van goede landbouwgronden lijken voorlopig nog lang niet hun piek te hebben bereikt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd stijgen deze naar een dusdanig hoog niveau, dat je je soms afvraagt welk legaal gewas je erop kunt telen om er nog een boterham mee te verdienen.
De voedselprijzen zijn wereldwijd voor de tiende opeenvolgende maand gestegen en bereikten het hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar. De meest opvallende prijsstijgingen doen zich voor bij plantaardige olie en zuivelproducten. Dat maakte de voedsel- en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties bekend.
Leeftijd: onbekend Laatst online: 1wk geleden
Ik heb ervaring met de volgende machines: