Ervaringen onafhankelijk voer advies & TMR

Beste collega melkveehouders, Ik lees al een tijdje mee op het prikkebord forum over diverse zaken zoals voeding en fokkerij. Een club praktische veehouders weet altijd meer dan een enkele adviseur van een bedrijf en vandaar de start van dit topic. Ik zit al sinds jaar en dag bij een mengvoerfabrikant waar ik brok en wat maatwerkmeel af neem. De resultaten van de koeien zijn me naar genoegen en de relatie met de voer adviseur ook. Toch zie ik stijgende trend in voerkosten de afgelopen jaren en hier wil ik graag wat aan doen. Wanneer ik dit voor leg aan mijn adviseur komt het er eigenlijk altijd op neer dat grondstof - en energieprijzen fors zijn gestegen wat natuurlijk ook zo is wat resulteert in een hogere brok prijs en dat de kraan dicht draaien niet verstandig is en ten koste gaat van de productie & gezondheid. Toch denk ik dat de brok alsnog te duur is en dat de fabrikant goed gebruik van maakt van de onrust in de wereld. Ondertussen krijg ik het gevoel dat ik flink op draai voor de de duurdere lease auto van de adviseur, gestegen lonen, fusies en noem het allemaal maar op. Het valt voor mij niet te controleren omdat ik en natuurlijk menig veehouder een all inn prijs betaal voor het voer. Vandaar dat mijn oog is gevallen op het platform Mijnvoer.nl en het gebruik maken een onafhankelijk voer adviseur. Zo weet ik tenminste wat ik betaal voor het voer en het advies en krijg ik weer wat meer grip op een grote kostenpost van het bedrijf. Daarnaast heb ik dan ook volledig inzicht in mijn brokje in plaats van tienduizenden euro's over te maken naar mijn voerleverancier zonder exact te weten wat ik aankoop op nutritioneel niveau. Om dan nog een stap rigoreuzer te gaan lijkt het mijn interessant om misschien de krachtvoerautomaat uit de stal te schoppen en over te stappen op een TMR rantsoen en zelf grondstoffen te gaan shoppen. Overal ter wereld red men zich met TMR rantsoenen en in Nederland stoppen we onze koeien maar vol met dat brokje. Ik krijg steeds meer het idee dat de mengvoerindustrie ons precies in het hoekje heeft waar ze ons willen hebben. Graag jullie mening over bovenstaande situatie of misschien nog wel mooier eigen ervaringen van melkveehouders die het anders aan pakken dan met de traditionele adviseur en voer van de mengvoerfabrikant.

Stikstofclaim deelt eerste tik uit aan Greenpeace en Staat in stikstofzaak

27 december 2023. De rechtbank heeft Stikstofclaim vandaag in het gelijk gesteld. Stikstofclaim verzocht de rechtbank om te mogen toetreden tot de stikstofzaak van Greenpeace als belanghebbende. Greenpeace en de Staat der Nederlanden waren hier fel op tegen, en trokken alles uit de kast om een toetreding te verhinderen. De rechter schoof de bezwaren van Greenpeace en de Staat terzijde, en besliste dat Stikstofclaim wordt toegelaten tot deze zaak. Nu moet de rechter óók de belangen van de aangeslotenen van Stikstofclaim meewegen. Greenpeace wil via de rechter afdwingen dat de Staat grote haast maakt met haar stikstofaanpak. Niet in 2035 moeten de kritische depositiewaarden in veel natuurgebieden worden gehaald, zoals de wet nu stelt, maar al in 2025. Dit is een van de vorderingen van Greenpeace. Greenpeace en de Staat der Nederlanden wilden samen de ‘degens kruisen’ in de rechtbank. Echter, daar heeft Stikstofclaim een stokje voor weten te steken. Greenpeace wilde het voorbeeld van klimaatactiegroep Urgenda volgen. Urgenda stapte naar de rechter en dwong de Staat tot strenger klimaatbeleid. Greenpeace hoopte hetzelfde kunstje te flikken voor het stikstofbeleid. Maar rekende even niet op Stikstofclaim. Stikstofclaim volgt veel stikstofrechtszaken en ervaart dat de landsadvocaat, die de Staat verdedigt, geregeld veel weggeeft in rechtszaken tegen NGO’s. Hetzelfde dreigde te gebeuren in de stikstof-rechtszaak van Greenpeace. “Je mag er in zo’n zaak niet op vertrouwen dat de Staat de belangen van de boeren verdedigt”, aldus Stikstofclaim. Greenpeace en de Staat zetten alles in het werk om te verhinderen dat Stikstofclaim zou worden toegelaten tot hun gerechtelijke procedure. Vandaag kwam de rechter met een uitspraak, die ging niet mee met de argumenten van beiden. Maar besliste dat Stikstofclaim wordt toegelaten. De rechter verklaarde Stikstofclaim ontvankelijk. Stikstofclaim komt op voor de belangen van de aangeslotenen. De rechtbank oordeelde tevens dat Stikstofclaim voldoende achterban vertegenwoordigt om te mogen opkomen voor de boeren die worden getroffen door de extra stikstofmaatregelen die Greenpeace vordert. Het bestuur van Stikstofclaim is blij met de uitspraak van de rechter. De rechter wordt nu gedwongen ook de belangen van de boeren mee te wegen. En niet uitsluitend de belangen van Greenpeace en de Staat. De rechtszaak zal in het voorjaar van 2024 aanvangen. Naar verwachting zal deze zaak één of enkele jaren in beslag nemen. [i]Steun Stikstofclaim financieel in de zaak tegen Greenpeace U kunt ons helpen om Greenpeace en de Staat juridisch aan te pakken. Doe een vrijwillige financiële donatie aan Stikstofclaim en help ons de strijd voort te zetten. Als richtbedrag kunt u denken aan bijvoorbeeld € 150. Maak uw donatie over op rekeningnummer NL64ABNA 0863 5259 03 t.n.v. Stichting Stikstofclaim. [/i]

Flevoland - LTO geschokt: 'Defensieplannen zijn klap voor agrarische sector'

Land- en tuinbouworganisatie LTO zegt compleet verrast te zijn over allerlei plannen van Defensie voor Flevoland. Deze week kwam naar voren dat er naar verschillende locaties wordt gekeken voor een legerkazerne en Dronten en Noordoostpolder in beeld zijn voor de opslag van munitie. "Dit is een grote klap", zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Flevoland over de bekendmakingen. Hij zegt niet te begrijpen waarom de landbouwgrond in Flevoland moet worden opgeofferd. Locaties kazerne Duidelijk was al dat in deze provincie drie locaties voor een nieuwe legerkazerne in beeld waren. Tot zaterdag was alleen de Spiekweg in Zeewolde bekend en 'een plek' in de gemeente Dronten. Nu is duidelijk dat ook de Zuidlob en Oosterwold in Zeewolde opties zijn. De locatie in Dronten is Biddinghuizen-Noord. Hoewel uitbreiding van de bestaande locaties in Ermelo en Stroe een mogelijkheid is, heeft Zeewolde de voorkeur. Verder zijn er ideeën voor een extra munitieopslag in Dronten of Biddinghuizen en een depot voor NAVO-schietvoorraad op de grens van Noordoostpolder en Friesland. Verstrekkende gevolgen LTO Flevoland wil een milieueffectrapportage én een landbouweffectrapportage. "Omdat het verstrekkende gevolgen heeft voor de agrarische sector. En is het nog interessant voor toeleveringsbedrijven om zich te vestingen in Flevoland?" Michielsen zegt dat in de plannen ook een tegenstrijdigheid zit. De meeste plekken liggen namelijk onder het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Bij een overstroming of een dijkdoorbraak zouden Zeewolde en Dronten onder water lopen. "Men spreekt de voorkeur uit om niet in diepliggende polders deze activiteiten te ontplooien en dat is tegenstrijdig." Dit argument werd begin dit jaar weerlegd door de staatssecretaris. Die gaf aan dat de belangrijkste onderdelen opgehoogd kunnen worden. Ook is de kans op een overstroming klein, zei hij. Agrariërs in onzekerheid Toch daalt ook de bodem in Zuidelijk Flevoland, stelt Michielsen. Dan is het volgens hem beter om naar de hogere zandgronden te gaan. LTO laat weten sowieso altijd gepleit te hebben om kazernes uit te breiden op bestaande locaties. Daar is ook genoeg ruimte, zegt Michielsen. De munitieopslagen komen er nu bij en een nieuw kabinet moet een besluit nemen over de plannen, zegt de organisatie. Daardoor zitten agrariërs nog langer in onzekerheid, aldus de land- en tuinbouworganisatie.

Prijs pachtgrond sterk verhoogd

Hallo allemaal, wat zijn voor jullie gebruike pachtprijzen? Een kerkrentmeester van de silas-groep wil €1110,- per ha. gaan rekenen. Het betreft erfpacht, maar er zat/zit een staffel in, maar die is nooit in werking getreden. De periode gaat per 5 jaar, dus om de 5 jaar "kan" er een verhoging doorgevoerd worden, maar het hoeft niet. De pacht moet 1 mei en 1 november (vervaldatums) normaliter achteraf betaald zijn. In 2021 zou er een nieuwe pachtverhoging ingevoerd (kunnen) worden, maar dat is niet gebeurd des tijds. We hadden altijd een mondelinge afspraak dat de staffel niet in werking zou treden. De verhoging is ook nooit gefactureerd of aangekondigd. Nu zijn we 2023, nu is de helft van de pachtafrekening (oude prijs) al betaald, nu begint die rentmeester van de Silas-groep te zeuren en hij zegt jullie hebben veel te weinig huur betaald, "ik zie ernstige tekortkomingen in de administratie". Diezelfde rentmeester heeft van het voorjaar een factuur gestuurd met het oude bedrag (dus geen verhoging). Hij heeft begin dit jaar de facturatie overgenomen van de kerk. Op 1 november hadden wij nog geen factuur, op 6 november kondigt hij aan dat hij de pachtprijs zou verdubbelen. Hij zei dat hij overleg heeft gehad met het college van kerkrentmeesters van de kerk. Ik heb hem naar de contactpersoon gevraagd en daaruit bleek dat diezelfde contactpersoon geen mandaat had en geen lid was van het college. Ik had diezelfde dag gebeld met iemand van het college en die zei helemaal niet op de hoogte te zijn gesteld door diezelfde contactpersoon. En zei zelfs van helemaal niets te weten. De rentmeester van de Silas-groep zei niks van die mondelinge overeenkomst af te weten en zei die persoon van het college van rentmeesters niet te kennen. Hij heeft de factuur nog steeds niet verstuurd. Heeft iemand onder jullie wel vaker zoiets meegemaakt en wat zijn de juiste stappen om te ondernemen in dit soort zaken? Alvast bedankt.

Nieuwe reacties

Jeroen van Maanen Keyenberghoeve stopt met melken

Nieuws van de Keyenberg Hoeve: De afgelopen jaren waren turbulent op de Keyenberg Hoeve met hoogte- én dieptepunten, ik heb goede en slechte keuzes gemaakt. Steeds meer belandde ik in een vicieuze cirkel waaruit ik mijn bedrijf op deze manier niet meer overeind kon trekken. De zoektocht door de jaren heen om het anders en beter te gaan doen bracht geen oplossing terwijl de noodzaak groter werd. Volhouden is een kunst, te lang volhouden een valkuil en ik héb lang volgehouden! De laatste maanden raakten zaken in een stroomversnelling en structurele oplossingen kwamen in beeld. Ik heb mijn bedrijf verkocht, huur het terug en ga samenwerken met een collega melkveehouder waarvoor ik jongvee ga opfokken. De koeien waren en zijn voor mij alles en ik ben gruwelijk blij dat het grootste deel van de veestapel mee gaat, de Keyenberg fokkerij gaat door! Het afbouwen van het oude en opbouwen van het nieuwe lopen dwars door elkaar heen, een traan en tegelijk ook een glimlach. Het is een intensief proces wat een berg energie kost en gelukkig inmiddels steeds meer energie geeft. Ik wil de mensen die naast me bleven staan en me hielpen met steun, raad, hulp, geduld en vertrouwen gruwelijk bedanken!! En één iemand speciaal, Linda Verriet , ondanks je inspanningen en betrokkenheid, je zag wat nodig was, baalde dat je niet méér kon, lag wakker van hoe het moest of wat ik hier niet kon. Maar naast al het andere wat je deed, was er niemand meer betrokken, en was er niemand meer voor me dan jij, "we will find our way" dankjewel! ❤ De komende tijd gaan we volgas door met opbouwen. Ik kijk weer met vertrouwen vooruit en zie uit naar nieuwe uitdagingen die op m’n pad komen. Bron: https://www.facebook.com/keyenberg.hoeve/posts/pfbid0ddU7Jz4ns1NdqwnP1pSBEetdbiAXNcRGiiWm8nHZuHBGfRZXkuegj7Prw77uTpXzl

Boerin Grin boos over antwoorden minister Van der Wal

Melkveehouder Anje Grin is niet te spreken over de antwoorden die demissionair minister Van der Wal heeft gegeven op vragen van de VVD over haar boerderij, de Kolhorn Dairy Farm. De boerin in Biddinghuizen zegt boos en teleurgesteld te zijn, vooral omdat ze het gevoel heeft dat de minister haar melkveehouderij over één kam scheert met boeren die nog niets hebben ondernomen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Ook zegt ze dat er geen perspectief wordt geboden om haar bedrijf overeind te houden. Woensdag werden de antwoorden van de demissionair minister gepubliceerd. Van der Wal liet zich in algemene woorden uit over de stikstofproblematiek en wilde niet specifiek ingaan op de situatie van het boerenbedrijf in Biddinghuizen. Grin dreigt haar melkveehouderij kwijt te raken vanwege de stikstofregels. Ze deelde eind augustus een antwoorden op Facebook. Volgens haar staat haar bedrijf met 250 melkkoeien op het punt om 'afgeschoten te worden door de overheid'. Dat terwijl de boerin en haar man al jarenlang proberen aan alle regels en voorwaarden te voldoen. De VVD-fractie stelde minister Van der Wal daarop antwoorden. Na een uitspraak van de Raad van State in 2019 mag het bedrijf niet meer dezelfde hoeveelheid stikstof uitstoten als daarvoor. Ook werden ze door de overheid aangemerkt als piekbelaster, omdat hun bedrijf binnen 25 kilometer van de Veluwe ligt. Een adviseur van het ministerie is langsgekomen om meerdere opties voor de toekomst door te spreken. Volgens Anje is stoppen de enige reële optie. Welke opties heeft de boerin? Boerenbedrijven die als piekbelaster zijn aangemerkt, kunnen hulp krijgen als ze bijvoorbeeld willen, afschalen, omschakelen, verplaatsen of stoppen met hun bedrijf. Volgens Grin is afschalen geen optie "want, als wij de helft van de koeien eruit gooien, dan valt ons bedrijf als een kaarthuis in elkaar." Ook omschakelen is niet wenselijk, want Grin wil dat haar bedrijf blijft bestaan. "Ja, omschakelen naar wat. Wij zijn een melkveebedrijf. Moeten we omschakelen naar aardappelen, dan kan dit bedrijf ook niet meer bestaan. Dat gaat niet." Ook is de boerin tegen de verplaatsing van haar boerderij. Zij heeft wel een ander idee daarover. Volgens haar zou haar boerderij overgenomen moeten worden door een boer bij de Veluwe. "Op de Veluwe zitten natuurlijk echt bedrijven die weg moeten. Die zouden dan wel aan de verplaatsingsregeling mee kunnen doen om hier te kunnen komen." Grin zegt tot nu toe twee gesprekken te hebben gevoerd met de contactpersoon van de overheid en twee gesprekken met de provincie Flevoland. Meerdere gesprekken zullen volgen maar de boerin is ongerust: "De hele regeling zoals die er nu ligt, wat ze van plan zijn, wij kunnen er helemaal niks mee. Wij komen voor niets in aanmerking, niets, helemaal niets. Daarom zijn we opnieuw weer boos en teleurgesteld." [info]Benieuwd wat een piekbelaster eigenlijk is? In dit antwoorden beantwoorden we er vijf vragen over.[/info]

VVD stelt Kamervragen over piekbelaster in Biddinghuizen

VVD-Kamerlid Thom van Campen vraagt opheldering van de minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal over de gang van zaken rondom de boerderij Kolhorn Dairy Farm in Biddinghuizen. Dat bedrijf is aangemerkt als piekbelaster, omdat het meer dan een bepaalde hoeveelheid stikstof uitstoot binnen 25 kilometer van de Veluwe. De eigenaren van de boerderij zien geen andere mogelijkheid dan zich te laten uitkopen door de overheid. Boerenfamilie Grin heeft al een adviseur van het ministerie uitgenodigd om te praten over de mogelijke uitkoop, al wil de familie dat eigenlijk liever niet. "Stoppen is voor de VVD nooit de enige optie", schrijft Van Campen op X, het oude Twitter. Hij vraagt de minister of er tijdens het gesprek met de adviseur ook over andere mogelijkheden is gesproken. Ook roept hij de minister op om, naast de stoppersregeling die nu al actief is, ook regelingen voor verplaatsing, extensivering en innovatie te openen, zodat piekbelasters meer mogelijkheden hebben om hun stikstofuitstoot te verminderen. [tweet:https://twitter.com/ThomvCampen/status/1694257497110949951] Ook vanuit de provinciale politiek wordt gereageerd op het verhaal van de familie Grin. CDA Flevoland vroeg zich gisteren af waarom tot nu toe vooral wordt gesproken over stikstofproblemen in Noordoostpolder, terwijl er ook piekbelasters in Biddinghuizen blijken te zijn. Gedeputeerde Jan Klopman gaf in een reactie aan dat de regelingen voor piekbelasters beleid is van het Rijk, en niet van de provincie.

Praktijk verhaal PAS melder

Bron: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02G7iytYsj2LSocXdYbe2Nm58uRtMBDXAMENPjs4M62wmc4TFLPLC7UnDDWJpzGaC1l&id=100014903266068 [quote]Ik heb een heftig en verdrietig bericht : Ons melkveebedrijf Kolhorn Dairy farm staat op de nominatie om afgeschoten te worden door de overheid . - Wij zijn piekbelaster dwz te vervuilend voor de Veluwe op 25 km afstand - PAS melder dwz dat onze milieu vergunning is afgepakt omdat volgens de overheid zij deze niet hadden mogen geven 11 jaar geleden. Rechtmatig verkregen volgens alle procedures maar dat geldt dus niet meer . - PAS melder van voor 2015 dus wij komen niet meer in aanmerking voor legalisatie. Deze week een adviseur van het ministerie op bezoek gehad om uit te gaan zoeken hoe ze ons willen opkopen . Een zak met geld kunnen we misschien krijgen maar de voorwaarden zijn catastrofaal voor ons prachtige bedrijf . Het zal tot de laatste steen afgebroken moeten worden en we mogen geen boer meer zijn voor hier en in heel Europa. Het bedrijf zonder deze regeling verkopen is voor melkveehouderij ook onmogelijk omdat we illegaal zijn en piekbelaster . Geen bank financiert het voor een koper. De uitkoop regeling is op vrijwillige basis wordt met nadruk gezegd . Maar wat betekent dat als je in de hoek staat met het geweer op je gericht en je geen kant op kan ? Vrijwillig betekent in ons geval dat we mogen vragen wanneer ze de trekker overhalen. Ons bedrijf : - een van de mooiste van Nederland - op de vruchtbaarste grond van Europa in de Flevopolder - groen label gebouwd met alle vergunningen rechtmatig verkregen. - modern - duurzaam - efficiënt werken - diervriendelijk En een filmpje van ons bedrijf is meerdere malen door de koning en de koningin meegenomen naar het buitenland als voorbeeld bedrijf op basis van innovatie , efficiëntie, duurzaamheid en diervriendelijkheid . Nu wil deze zelfde overheid ons bedrijf met een pennenstreek wegvagen en ons als veehouders de strop echt aan gaan trekken. Wij zijn er kapot van en weten op dit moment niet meer wat we moeten doen [/quote]

Het kabinet geeft geen moer om de natuur en de PAS melders!!!!

De stikstof crisis duurt nu al ruim 4 jaar. Het kabinet ziet in de uitspraak van 29 mei 19 een signaal dat de natuur op instorten staat. Zij lezen in de habitatrichtlijn dat de stikstof depositie fors naar beneden moet om de natuur te redden. ( Overigens staat dat nergens in de richtlijn) . Daarom ouwehoeren ze al jaren over woest aantrekkelijke opkoopregelingen. Morgen start er weer 1 en er zijn al verschillende geweest. De screenshot ( uit een Kamerbrief deze vrijdag) geeft aan hoeveel bedrijven er door provincies zijn opgekocht. Ook is de bestemming van de opgekochte stikstof weer gegeven. Wat blijkt? Er zijn door provincies maar 29 bedrijven uit de veehouderij opgekocht . En de bestemming? Industrie en rijkswegen..... Daarnaast wordt er door Rijkswaterstaat enkele bedrijven gekocht om snelwegen te verbreden, maar dat heeft nog weinig succes. (De saneringregeling varkenshouderij was voor de geurhinder, niet om stikstof) Conclusie: dit kabinet geeft geen moer om de natuur en ook niet om de door hun veroorzaakte knelgevallen! Morgen wederom een nieuwe poging...... om stikstof op te kopen voor???? De natuur? pas melders? Bouw? Of voor vriendjes van prominenten.... Voetnoot: voor de LBV plus en LBV is geen financiering!!!! De eerste Kamer ligt er dwars voor.....maar dat houdt het kabinet liever onder de deurmat!

Groene geloof voor weggevallen religie

Daar is Ronald Plasterk weer met een sterke column: Ons werelddeel is bijna tweeduizend jaar christelijk geweest, en in een paar decennia ontkerkelijkt. De twee daaruit voortgekomen overtuigingen zijn ofwel compleet verlies van geloof, dan wel een vage vorm van theïsme: dat er toch ’iets’ moet zijn, want helemaal niets is zo’n kale bedoening. Die laatste geloofsovertuiging heb ik eerder aangeduid als ’ietsisme’. De mens is door evolutie ontstaan, toevallige mutaties gevolgd door natuurlijke selectie. Het is een weinig plausibel idee dat er ergens in het heelal een wezen bestaat dat heeft bedacht dat op deze planeet de mens moest ontstaan, een wezen dat de wereld in zijn hand heeft maar wel de Holocaust en Killing Fields liet gebeuren. Toch leerde de kerk ons: ’Waartoe zijn wij op aarde? Om god te dienen en daardoor hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn.’ Voor een bioloog is het altijd legitiem om de vraag te stellen wat het evolutionaire voordeel is waardoor iets is ontstaan. Wat was het voordeel van religie? Alle natuurlijke selectie is erop gericht dat mensen doelgerichte wezens zijn: bij alles kijken we naar het doel. We vergaren eten omdat we anders trek krijgen. We kijken uit bij het oversteken omdat we anders aangereden kunnen worden. Ons leven is een aaneenschakeling van doelgerichte handelingen. Misschien waren er in de evolutie mensen die het allemaal niets kon schelen, maar die zijn direct door een holenbeer opgegeten. Onze psyche is geselecteerd op het permanent voor ogen houden van doelen. Dat dan het leven als geheel geen doel zou hebben past niet in ons denken. Daar komt bij: wij zijn sociale dieren, leden van een groep. Het is evolutionair gunstig dat we met onze ’stam’ een gemeenschappelijk doel hebben. Blok steen De aarde koelt af, over een paar miljard jaar is er op dit koude blok steen niemand meer, niemand die de Matthäus-Passion kent, niemand die van iemand houdt. Dat zou een deprimerende gedachte kunnen zijn! Maar gelukkig zijn wij flexibel. We staan elke ochtend op, we leven vrolijk verder zonder geloof. Maar die vier miljard jaar menselijke evolutie is niet weg. We snakken dus nog steeds naar een gemeenschappelijk geloof in iets groots, een verhaal waar onze hele stam enthousiast over is. Dit is de biologisch plausibele verklaring voor de irrationaliteit rond het begrip natuur. Het Onze Vader en Wees gegroet Maria zijn verdwenen, maar er is iets voor teruggekomen. Het groene geloof vervangt de weggevallen religie. Het leverde destijds een gemeenschapsgevoel op om samen ter communie te gaan. Nu is dat om iets groens te doen. Beleggingsfonds We benoemen in het bestuur van ons pensioenfonds een GroenLinkser, voortaan is het doel van het beleggingsfonds om windmolens te financieren. De winsten van de Postcodeloterij gaan niet meer naar de paters in Afrika maar naar Urgenda. Om dit religieuze karakter te illustreren (je zou haast denken om het belachelijk te maken) krijgt Greta Thunberg een eredoctoraat van de theologische faculteit in Helsinki. Het christelijke geloof kon genadeloos zijn voor ketters, en het groene geloof is niet anders. Kijk eens naar de reacties op de verkiezingswinst van BBB: seksisme, ageism, neerkijken op mensen met een lagere opleiding. Het gebeurt openlijk, en door hooggeplaatste personen. Het gaat allemaal op de persoon, ad hominem. Er zijn zelfs hoogleraren, meestal in vakken als vrijetijdswetenschap of transitiekunde, die anderen het zwijgen willen opleggen. Toen in de drooggelegde Oostvaardersplassen, waar ooit de schollen rondzwommen, ’natuur’ werd aangelegd, werden daar buitenlandse hoefdieren neergezet; die gingen er dood van de honger. Toen buurtbewoners dat zielig vonden en ze gingen bijvoeren, was de eerste reactie van de priesterkaste van het groene geloof dat die laagopgeleide tokkies met hun domme vingers van de vrije natuur moesten afblijven. Uiteindelijk worden de dieren nu gelukkig netjes verzorgd. De dassen rukken op in ons land, de wolven ook. Het is te hopen dat de wolven snel de dassen opeten, anders gaan er binnenkort geen treinen meer, en loopt onze natuur onder water omdat de dassen de dijken ondergraven. Er wordt een keer een mens gepakt en dan is het over met de wolvenpret. Religieuze sfeer Het wordt tijd dat discussies over natuur uit de religieuze sfeer worden getrokken. Iedereen wil wonen in een mooi land, waar ruimte is voor wonen, werk, verkeer en recreatie, en veel ruimte voor natuur. Op veel punten staat de natuur er goed voor, maar er zijn altijd punten voor verbetering. We willen van fossiele brandstoffen af, gelukkig is er kernenergie. Laten we daar allemaal normaal over van gedachten wisselen. We geloven niet meer in de hel, de angst voor de hel moeten we niet vervangen door angst dat over tien jaar de natuur omvalt. De mensen die die angst voeden zijn deels slecht geïnformeerde gelovigen, maar soms ook cynische politici die – net als vroegere pausen – hun loopbaan baseren op het exploiteren van de angst van die gelovigen. Met dank aan de Telegraaf: https://telegraaf.nl/

'Belangstelling voor uitkoop komt van andere boeren dan waar de minister op hoopt'

Agrarisch makelaars stellen vast dat er onder boeren wel interesse bestaat voor de uitkoopregelingen van de overheid, maar er bestaat twijfel of de belangstelling zich gaat vertalen in het aantal transacties waar het kabinet op hoopt. "Boeren met een florerend bedrijf zullen zich niet laten verleiden om te stoppen, is mijn inschatting", zegt Jos Ebbers, agrarisch makelaar in Friesland en voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk van makelaarsvereniging NVM. "Voor boeren die geen opvolger hebben en dicht tegen hun pensioen aan zitten, is het een ander verhaal. Maar de vraag is of zij kwalificeren als 'piekbelaster'." Eind mei maakt het ministerie van LNV de exacte criteria bekend en kunnen boeren via een digitaal loket zien of zij voor een van de uitkoopregelingen in aanmerking komen. Voor veehouderijbedrijven die worden gekwalificeerd als piekbelaster biedt het ministerie 100% van de marktwaarde van de geschrapte dierrechten en 120% van de waarde van hun stallen. Er komt een vergoeding voor sloopkosten en de grond blijft in eigendom van de veehouder. Makelaars merken op dat bij de vergoeding voor de stallen niet de marktwaarde wordt uitgekeerd, maar de gecorrigeerde vervangingswaarde. Aan de hand van de grootte en het bouwjaar wordt de hoogte van de vergoeding bepaald. De onderhoudsstaat en functionaliteit speelt geen rol. Dat kan nadelig uitpakken voor bedrijven die oudere stallen onlangs hebben gerenoveerd en uitgerust met moderne technieken. Een andere drempel is dat een veehouder die deelneemt aan de regeling niet meer in dezelfde sector in Nederland of de Europese Unie een nieuw bedrijf mag starten. Het gaat vaak om goedlopende bedrijven, waar het ministerie zich met de uitkoopregeling. Die willen graag actief blijven in de sector, waarin ze nu werken. De makelaars verwachten dat vooral veel oudere boeren zonder opvolger zich zullen aanmelden voor de uitkoopregelingen. Het gaat vaak om ondernemers die al voornemens waren om binnen enkele jaren te stoppen. Dat proces wordt met de regeling nu wat naar voren gehaald. Het gaat hier echter vaak om wat kleinere bedrijven met een relatief lage stikstofbelasting op de natuur. bron: Financieele Dagblad

HiepHiephieperdepiep.....mogelijke oplossingen voor PAS knelgevallen in zicht.....(met als bijvangst, een landbouw akkoord)

Uit de ministerraad van afgelopen woensdag Agenda punt 18. Notitie inzet stikstofruimte SSRS (Minister voor N&S) Zie MR 21 april 2023, pt.15b1 Op dit moment staat een beperkte hoeveelheid stikstofruimte in het SSRS, afkomstig van de Saneringsregeling varkenshouderij (Srv) en binnenkort wordt de eerste ruimte uit de Maatregel Gerichte Aankoop (Rpav-1) opgenomen. Door de huidige systematiek van prioritering blijft relatief veel ruimte onbenut. Dat is niet wenselijk in het licht van de verschillende grote maatschappelijke opgaven, in het bijzonder die van het legaliseren van de PAS-meldingen en woningbouw. In de notitie worden alternatieven op de huidige systematiek geschetst die tot meer kansen leiden om alle stikstofruimte die benut kan worden, ook daadwerkelijk in te zetten. Bovenstaande werd behandeld in de ministerraad deze week en werd aangenomen. De minister van N en S wil de mogelijkheden van het stikstofregistratiesysteem (SSRS) verder op rekken om ruimte voor PAS knelgevallen maar ook bouw te creeren. Het SSRS wordt gevuld met bronmaatregelen. Maar dat vullen schiet niet zo lekker op. En de druk loopt op...er is een ultimatum dat op 8 mei afloopt, terecht is zicht op legalisatie PAS knelgevallen daar een onderdeel van. Verder gaat er in de Haagse wandelgangen rond dat er een Kamerbrief onderweg is om aan het ultimatum inhoud te geven . Welke mogelijkheden heeft de minister nog meer om het SSRS te vullen? Bronmaatregelen...,..nu hebben we allemaal bufferstroken opgelegd gekregen. Expliciet is geregeld dat daar niet op bemest wordt. We hebben 330.000 km sloot in Nederland ( zie screenshot), gemiddeld 1.5 m bufferstrook ( 1, 3 en 5 meter) , dus dit levert in ieder geval 50.000 ha onbemeste grond op. De heren Erisman en de Vries gaven een paar weken in hun opstel aan dat er gemiddeld 58 kg NH3 emissie aan een ha landbouwgrond kleeft. Grond in een bufferstrook wordt in de uitvoeringsregeling expliciet uitgesloten als zijnde landbouwgrond voor de Meststoffenwet. Dus men creërt 2.9 kton ammoniak emissie ruimte, wat gelijk staat aan 20 mol depositie ruimte per ha. (mogelijke nieuwe drempelwaarde.....) Voorwaarde om het als bron maatregelen in te boeken voor het SSRS zijn dat de bron maatregelen of passend beoordeeld zijn of afkomstig zijn uit de periode van voor het aanwijzingsbesluit, het zogenoemde bestaand gebruik. Landbouwgrond voldoet aan die voorwaarden (ook de rechtsspraak heeft dat onlangs zo bevestigt) Dus v d Wal heeft waarschijnlijk met een schuin oog naar Overijssel gekeken ( waar pas melders handhaving ontlopen door provinciale pachtgronden uit te sluiten van bemesting) En voila....de eisen van de laatste der mohikanen aan de hoofdtafel (LTO, NAJK en Biohuis) worden ongewild....nu nog tekenen bij het kruisje..... ps. Eerste screenshot laat zien hoe je in Aerius landbouwgrond inboekt om depositie ruimte te creëren, tweede geeft het aantal km sloot aan.

VIDEO: Weekvlog Melkveehouderij | Erwin Wunnekink

Statement LTO Melkveehouderij over het landbouwakkoord. In een vlog blikt voorzitter Erwin Wunnekink terug op afgelopen week en licht het onderstaande statement van LTO Melkveehouderij toe 👉 https://www.youtube.com/watch?v=ZLJUsH9rMjI Enkele berichten in (sociale) media leiden tot onrust over een zogenaamd “deelakkoord melkveehouderij” dat - als onderdeel van een landbouwakkoord - zou zijn vastgesteld. Deze berichten zijn volstrekt onjuist. Er is géén deelakkoord melkveehouderij afgesloten. Als de onderhandelingen goed verlopen, komt er één concept-Landbouwakkoord en dat zal LTO aan de leden voorleggen voor besluitvorming. De zeven agrarische organisaties die onderdeel uitmaken van de Sectortafel Melkvee- en Kalverhouderij hebben onderling een verkenning opgesteld van de relevante thema’s. Dit stuk is bedoeld voor de onderhandelingen met overheden. Omdat de zeven belangenbehartigers het erover eens zijn, stond boven het stuk 'deelakkoord’, wat ten onrechte de indruk wekt dat er een deelakkoord met de overheid zou zijn gesloten. Het document is nog geenszins een akkoord. De inhoud van het stuk wordt inhoudelijk wel door LTO gedeeld; het is immers door alle samenwerkende belangenbehartigers van de sector zelf opgesteld. Lees hier de inzet van de primaire partijen aan de Sectortafel Melkvee- en Kalverhouderij 👉 https://bit.ly/3m4sPiN

Lelystad Airport heeft meer stikstofrechten gekocht dan nodig en geeft deel terug

Bij de aankoop van drie boerderijen in Gelderland heeft Lelystad Airport meer stikstofrechten verworven dan dat het zelf nodig heeft voor de eerste uitbreidingsfase. Die rechten wil de luchthaven daarom weer teruggeven aan agrarische bedrijven zoals PAS-melders. Dat zei algemeen-directeur Jan Eerkens van Lelystad Airport donderdag tijdens een bijeenkomst in de nieuwe terminal van het vliegveld. Daar werd de aftrap gegeven voor het jubileumjaar, omdat de luchthaven dit jaar 50 jaar bestaat. Eerkens bevestigde daarbij dat hij de overtollige stikstofruimte wil aanbieden aan agrarische bedrijven in Flevoland en Gelderland, die sinds 2019 in onzekerheid verkeren over hun uitstoot. Dat jaar vernietigde de Raad van State de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), waarmee eerdere kabinetten de uitstoot op termijn pas wilden compenseren. Natuurvergunning De aankoop van de boerderijen ligt gevoelig. De Tweede Kamer wil dat de koop ongedaan wordt gemaakt, de provincie Gelderland wil niet dat Gelderse boerderijen een probleem bij de buurprovincie oplost terwijl er binnen de eigen grenzen ook een stikstofprobleem is. Met de opkoop van de stikstofrechten hoopt Lelystad Airport te hebben voldaan aan de voorwaarde om een natuurvergunning te kunnen aanvragen. Directeur Eerkens en eigenaar Luuk van Hooijdonk van vliegbedrijf Wings over Holland zeiden beiden dat er snel duidelijkheid moet komen of Lelystad opengaat voor vakantievluchten. “We staan als bedrijf maar ook als luchthaven op een T-splitsing. We kunnen niet linksaf, we kunnen niet rechtsaf, we weten niet wat er gaat gebeuren. Diep in mijn hart hoop ik dat de grote luchtvaart niet komt, maar als die er komt weet ik het liever vandaag dan morgen,” aldus Van Hooijdonk.

Nutriënten verontreinigde gebieden

In de Derogatiebeschikking en 7de actie programma nitraat APN zaten een aantal zaken. Afbouw van aanwendingsnormen in stappen van 250/230 naar de eindnormen in 2026 van 170 kg N. Met de modelleerde werkingscoëfficiënt van 45 %(beweiden ) en 60 % ( opstallen en aanvoer graasdiermest) kun je de plaatsingsruimte uitrekenen. Daarnaast zatten er de bufferstroken in de beschikking, 3 en 5 m (afhankelijk van KRW waterlichaam of boerensloot) of de 100 en 250 m bij de kwetsbare beekdalen. Ook het verplichte vanggewas op zand en löss na 1 oktober was er een onderdeel van. Dat Adema zich niet aan deze laatste twee bepalingen hield kwam doordat het ministerie geen wettelijk kader geregeld had waarover SSC een verzoek tot nadeelcompensatie had ingediend. Nu tovert de minister de ministeriële regeling uit de kast om het als nog snel even te regelen. Ook SSC zal hun proces weer vervolgen. Ook in het GLB worden in de basis conditionaleiten gewasbeschermingsmiddelen en bemestingsvrije zones opgesteld. Alleen hier zit een grens van 4 % van een topografisch perceel in. Met de maatregelen van gisteren zijn die nu niet relevant meer als keuze opties voor het GLB maar een verplichting vanuit het 7de APN. Ook de pilot mineralen concentraat wordt door Brussel niet meer gezien als een pilot maar als een derogatie an sich. De status van deze pilot na gisteren is onduidelijk. Maar het grootste konijn uit de minister zijn hoed zit in de nog nader in te kleuren Nutriënten verontreinigde gebieden. Volgens de Kamerbrief bestrijken die 42 % van het Nederlands landbouw areaal. In die gebieden worden de aanwendingsnormen 20% extra verlaagd waarbij deze na 2026 uitkomen op 136 kg N per ha. Hier de Kamerbrief, vergeet de CDM bijlage niet. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/01/20/implementatie-derogatiebeschikking-en-zevende-actieprogramma-nitraatrichtlijn En voordat er nog enkele 1000 veehouders EN akkerbouwers overblijven wordt het toch echt tijd dat ALLE partijen nadenken waar ze mee bezig zijn en aan welke toekomst ze werken. Want zo gaat het echt niet!!!!!!! (in de bijlage een kaartje met rood (KRW op N en/of P overschreden) en Groen en (voldoet aan de KRW norm N en P). Met dit kaartje is iets heel bijzonders, later meer)

oubi


Topics
0
Reacties
105
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 1d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering