Zeewolde - Waterbuffels meegenomen door curator: boer verzet zich en plaatst betonblokken

De 240 waterbuffels van een buffelboerderij in Zeewolde zijn dinsdag meegenomen door een curator. Dat bleek donderdag tijdens een kort geding in de rechtbank van Lelystad. Daar werd bepaald dat de curator dit terecht heeft gedaan en dat hij ze nu mag verkopen. De buffelboer is eerder dit jaar failliet verklaard waardoor er beslag is gelegd op de dieren. Tijdens de zitting werd duidelijk wat er dinsdag is gebeurd. De boer heeft zich flink verzet tegen het meenemen van de buffels. Hij had onder andere betonblokken voor de toegang naar de boerderij gelegd zodat het veevervoer er niet langs kon. De curator moest daardoor eerst toestemming krijgen van de rechtbank om de dieren met dwang en onder begeleiding van de politie mee te nemen. https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/231121waterbuffels7_E35BFCF0BDC4A82CC1258A70004007F8.jpg Er was al eerder een conflict over het eigendom van de dieren. Toen het faillissement in zicht kwam, verkocht de boer de dieren via een schijnconstructie aan een Groninger. Uiteindelijk wilde de Groninger de dieren ook echt hebben en dat leidde tot een rechtszaak. Dode kalfjes De kudde werd door Buffel Mania in Zeewolde gehouden voor de melk, daar wordt bijvoorbeeld mozzarella van gemaakt. Volgens de curator konden niet alle dieren worden meegenomen, een aantal kalfjes was te klein en een paar dieren waren er slecht aan toe. Volgens hem was de stal niet goed onderhouden en lagen er ook meerdere dode kalfjes op het terrein. De in beslag genomen dieren zijn dinsdag naar Groningen gebracht, waar voor ze werd gezorgd tot de rechtbank een beslissing had genomen. Omdat de rechter donderdag heeft besloten dat de curator de dieren mocht meenemen mogen ze nu verkocht worden. Daarnaast moet de boer de kosten die gemaakt zijn voor het weghalen van de betonblokken en het vervoer van de dieren betalen. Blauwtong Omroep Flevoland heeft de boer benaderd voor een reactie maar kreeg meerdere keren een andere verklaring. Zo stelde de boer dat er sprake was van blauwtong bij de dieren. Volgens de curator klopt dit niet.

Nieuwe reacties

Jeroen van Maanen Keyenberghoeve stopt met melken

Nieuws van de Keyenberg Hoeve: De afgelopen jaren waren turbulent op de Keyenberg Hoeve met hoogte- én dieptepunten, ik heb goede en slechte keuzes gemaakt. Steeds meer belandde ik in een vicieuze cirkel waaruit ik mijn bedrijf op deze manier niet meer overeind kon trekken. De zoektocht door de jaren heen om het anders en beter te gaan doen bracht geen oplossing terwijl de noodzaak groter werd. Volhouden is een kunst, te lang volhouden een valkuil en ik héb lang volgehouden! De laatste maanden raakten zaken in een stroomversnelling en structurele oplossingen kwamen in beeld. Ik heb mijn bedrijf verkocht, huur het terug en ga samenwerken met een collega melkveehouder waarvoor ik jongvee ga opfokken. De koeien waren en zijn voor mij alles en ik ben gruwelijk blij dat het grootste deel van de veestapel mee gaat, de Keyenberg fokkerij gaat door! Het afbouwen van het oude en opbouwen van het nieuwe lopen dwars door elkaar heen, een traan en tegelijk ook een glimlach. Het is een intensief proces wat een berg energie kost en gelukkig inmiddels steeds meer energie geeft. Ik wil de mensen die naast me bleven staan en me hielpen met steun, raad, hulp, geduld en vertrouwen gruwelijk bedanken!! En één iemand speciaal, Linda Verriet , ondanks je inspanningen en betrokkenheid, je zag wat nodig was, baalde dat je niet méér kon, lag wakker van hoe het moest of wat ik hier niet kon. Maar naast al het andere wat je deed, was er niemand meer betrokken, en was er niemand meer voor me dan jij, "we will find our way" dankjewel! ❤ De komende tijd gaan we volgas door met opbouwen. Ik kijk weer met vertrouwen vooruit en zie uit naar nieuwe uitdagingen die op m’n pad komen. Bron: https://www.facebook.com/keyenberg.hoeve/posts/pfbid0ddU7Jz4ns1NdqwnP1pSBEetdbiAXNcRGiiWm8nHZuHBGfRZXkuegj7Prw77uTpXzl

Landbouwminister snapt onrust over mestregels: moeten we verder over praten

Minister Piet Adema (Landbouw) begrijpt dat er onder boeren weer veel onrust ontstaan is over de mestregels. Die worden onder zware druk vanuit de Europese Commissie toch al dit jaar flink aangescherpt, terwijl het kabinet eerder nog had beloofd dat 2023 voor een aantal maatregelen nog een 'overgangsjaar' zou zijn. Dat laatste viel volkomen verkeerd in Brussel, waar men vindt dat Nederland zich gewoon aan de afspraken moet houden. Nu moeten boeren al vanaf maart voldoen aan strengere regels, tot woede van landbouworganisaties waar Adema momenteel mee onderhandelt over een grondige hervorming van de sector. "Daar moeten we verder over praten", laat Adema via zijn woordvoerder weten.Mest veroorzaakt onder meer watervervuiling en daar is Brussel bezorgd over. Door de aanscherping zal een aantal boeren bufferstroken langs sloten moeten aanleggen, waar geen mest uitgereden mag worden. Ook moeten landbouwers na de oogst bepaalde gewassen telen, zodat mest niet uit de grond spoelt. Adema wilde wel dat Nederlandse boeren aan deze regels zouden voldoen, maar hield ook rekening met 'de agrarische praktijk'. Hij erkende dat Nederland daarmee wellicht een juridisch 'geitenpaadje' had gezocht om de pijn voor boeren te verzachten. Komende dagen cruciaal Maandag zat de minister met verschillende landbouwgroepen aan tafel in het kader van het landbouwakkoord. Daarbij is ook gesproken over de aangescherpte mestregels. Agractie en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland zijn woedend over de gang van zaken rondom de zogeheten mestderogatie. Woensdag zal het onderwerp in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat. LTO noemt de komende dagen "cruciaal". "De minister is aan zet."Agractie vroeg zich maandag af of er "met deze overheid wel afspraken zijn te maken". Volgens LTO is het nu nog maar de vraag of het nog gaat lukken om een landbouwakkoord te sluiten. "Hoe is het mogelijk dat, terwijl boeren al gezaaid hebben, de spelregels worden veranderd? Door Europa. Eenzijdig. Dat is onbetrouwbaar en onaanvaardbaar."'Stevig gesprek'Adema zei eerder al dat het kabinet zelf maatregelen neemt, mocht het niet lukken om tot een akkoord te komen. "Het landbouwakkoord is dé kans voor boeren om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw." Hij erkent dat het gesprek maandag 'stevig' was. "We hebben als overheid ook veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen.

Nieuwe reacties

Nelis 1971


Topics
0
Reacties
1
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 3mnd geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering