nieuw onderzoek naar zuiveleiwitten zonder dieren met medewerking van jawel..Nederlandse Topsector Agri & Food, Wageningen Universiteit en Research (W

Nieuw onderzoek naar zuiveleiwitten zonder dieren Melk of kaas maken zonder koe of geit: met precisiefermentatie is het mogelijk. Welke kansen heeft dit voor de voedingsindustrie? En wat zijn de risicoā€™sā€™? Diverse partijen doen gezamenlijk onderzoek naar de productie van zuiveleiwitten op een diervrije en veilige manier. Precisiefermentatie heeft voordelen. Zo is er minder land nodig om veevoer op te laten groeien of koeien te laten grazen. | Credit: Adobe Stock Voor het onderzoek werken diverse partijen samen. Onder andere de Nederlandse Topsector Agri & Food, Wageningen Universiteit en Research (WUR) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen mee. Met merken zoals Those Vegan Cowboys en Real Deal Milk is ook het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Hoe werkt precisiefermentatie? Fermentatie is de voorloper van precisiefermentatie. Fermentatie is een proces waarbij bacteriĆ«n, schimmels en gisten worden gebruikt om voedingsmiddelen te maken. Hierbij kan je denken aan yoghurt, bier en zuurkool. Precisiefermentatie gaat nog een stap verder. Door nieuwe technieken is het mogelijk om heel precies te werk te gaan. BacteriĆ«n en schimmels kunnen zo worden aangepast dat ze de gewenste ingrediĆ«nten produceren. Het is een verfijnde vorm om ingrediĆ«nten te maken die we nu nog van dieren of planten krijgen. Op die manier biedt precisiefermentatie een diervrij alternatief voor zuiveleiwitten. Snelle productie met minder uitstoot En dat heeft voordelen. Met precisiefermentatie is veel minder land nodig om veevoer op te laten groeien of koeien te laten grazen. De milieu-impact van zuivelproducten wordt zo een stuk minder. Ook worden de productieprocessen verkort. Omdat precisiefermentatie in het lab plaatsvindt, is er minder tijd nodig om bijvoorbeeld kaas te maken. Voedselveiligheid Als het aankomt op voedselveiligheid, zijn er wel zorgen. Het onderzoek richt zich dan ook op de veiligheid in de hele productieketen van diervrije zuiveleiwitten, van fabriek tot het eindproduct. In het kader van voedselfraude zijn de onderzoekers ook geĆÆnteresseerd in de verschillen tussen diervrij-geproduceerde eiwitten en zuiveleiwitten afkomstig van dieren en hoe die eiwitten te herleiden zijn. Daarnaast speelt de acceptatie van diervrije zuiveleiwitten door consumenten een rol. Want wanneer zuiveleiwitten zonder dieren verkrijgbaar zijn, moeten ze natuurlijk wel worden verkocht. Lees ook: Those Vegan Cowboys kweekt plantaardige caseĆÆne voor vegan kaas Natulatte: havermelk in koffieautomaat scheelt 500.000 ton CO2 Melkveehouders aan de slag met plantaardige alternatieven: ā€œBijt elkaar nietā€

Nieuwe reacties

Het kabinet gaat verzuipen in de stront ( en de veehouders ook) De analyse....

Het 7de actie programma nitraat en het addendum gaan er voor zorgen dat we over enkele jaren verzuipen in de stront. Oud zuivelbaas Tjeerd is zeer effectief geweest om zijn oud broodheren het mes in de rug te steken. De analyse; We hebben nu nog 1.750.000 ha landbouwgrond. Tot 2027/2030 verliezen we daar het volgende areaal ( als plaatsingsruimte) door diverse gecreƫerde opgaven. Ik benoem: Bufferstroken: 55000 ha 4% verplichte braak: 20.000 ha Bossenstrategie, middels sector plan: 125.000 ha Klimaatadaptatie: 125.000 De komende jaren blijft er 1.425.000 ha landbouwgrond over voor mestplaatsingsruimte (mits overgangsgebieden achterwege blijven) Het actie programma nitraat, wat eigenlijk bedoeld is voor de Nitraatrichtlijn maar nu zelfs gebruikt wordt voor coalitie afspraken, zorgt dat we naar een plaatsingsruimte gaan van 170 kg N per ha voor 695000 ha en 136 kg N per ha voor 730.000 ha. De totale plaatsingsruimte mest wordt over 3 jaar nationaal 217 miljoen kg N De productie in 2022 was 465 miljoen kg..... Met in acht neming dat er 3 miljoen kg N in de pilot mineralen concentraat gaat en toegepast wordt als kunstmest vervangers. En in BMC Moerdijk wordt er rond de 11 miljoen kg N verbrandt. Slotconclusie: Er is meer dan de helft van de mestproductie, 234 miljoen kg N, over 3 jaar niet meer te plaatsen. BASISVOORWAARDE NUMMER 1 EN 2 VOOR EEN LANDBOUW AKKOORD ZIJN: METEN EN TOESTEMMING VOOR GEBRUIK RENURE (met bijbehorende vergunning) Anders komt hongersnood dichterbij dan dat de meeste voor mogelijk houden!!!!

Mislukt landbouwoverleg laat verhoudingen zien: 'Boeren kunnen achterover leunen'

[quote]"Voor het kabinet is het zeer belangrijk dat er een akkoord komt. Dat zag je ook aan het feit dat Rutte erbij kwam." Voor de boeren ligt dat anders, zegt De Snoo. "Dat betekent ook dat boeren een beetje achterover kunnen leunen. De LTO zegt ook steeds dat de bal bij het kabinet ligt."[/quote] Mislukt landbouwoverleg laat verhoudingen zien: 'Boeren kunnen achterover leunen' Het is niet verrassend dat het kabinet en boerenorganisaties ook na bijna 24 uur onderhandelen geen akkoord hebben gesloten over de toekomst van de landbouw. Dat vindt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, een weekblad voor boeren en tuinders. "De boeren hebben verschillende ijzers in het vuur. Mest en geld zijn belangrijke pijlers. Daar wil LTO duidelijke en harde afspraken over maken", zegt ze. Een belangrijk twistpunt is hoeveel geld er beschikbaar gesteld wordt aan de boeren voor natuurbeheer. De partijen zijn het ook nog niet eens over de bescherming van boeren die door willen gaan en de legalisering van PAS-melders, boeren die buiten hun eigen schuld werken zonder natuurvergunning. Het gaat verder over de grondgebondenheid. Bij een grondgebonden melkveehouderij zorgt de boer voor een gesloten voer- en mestkringloop. Voer en mest komen van het land en het vee van de boer of uit de buurt van de boerderij. Koeien per hectare Ook wordt met de grondgebondenheid de hoeveelheid koeien per hectare grasland bepaald. "Dat vinden de boeren ongelooflijk moeilijk, die willen eigenlijk helemaal geen norm", zegt De Snoo. Want dat betekent dat ze hun bedrijf moeten aanpassen, met minder koeien of meer grond om door te kunnen met hetzelfde aantal koeien. En dat moet je als bedrijf wel kunnen opvangen."

Alex Datema nieuwe Food & Agri-directeur Rabobank

[quote]Alex Datema is vanaf 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri Nederland bij Rabobank. Dat maakte de bank op donderdag 9 maart bekend.[/quote] Rabobank maakt vandaag bekend dat Alex Datema de nieuwe Directeur Food & Agri is. Per 1 mei aanstaande volgt hij Carin van HuĆ«t op, die per 1 januari 2023 afscheid nam van Rabobank. Datema is al 35 jaar melkveehouder in de provincie Groningen en nu nog voorzitter van BoerenNatuur, een vereniging die zich inzet voor agrarisch natuur en landschapsbeheer en voor een meer natuur-inclusieve landbouw. Alex Datema (1966) is sinds 1988 melkveehouder en heeft 120 melkkoeien en 70 hectare grasland. Datema runt het bedrijf samen met een compagnon in zijn Groningse maatschap. Hij is sinds 2016 voorzitter van BoerenNatuur en onder andere lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en de Agro Agenda Noord Nederland. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Belangrijke rol Met de komst van Datema heeft Rabobank een waardige opvolger voor Van HuĆ«t gevonden. Lid van de Groepsdirectie Kirsten Konst: ā€œIk ben blij met de komst van Alex Datema, een specialist en bestuurder met een schat aan praktijkervaring. Met zijn kennis, netwerk en heldere visie op de toekomst is hij de juiste persoon om bij Rabobank leiding te geven aan de F&A sector. Dat is juist nu van belang, nu deze sector voor grote uitdagingen staat en wij als financier onze klanten willen helpen bij de transitie naar een duurzame toekomst.ā€ Boeren helpen met verduurzamen De aanstelling van Datema komt in een belangrijke periode; op dit moment wordt in Den Haag gesproken over de toekomst van de landbouw bij de vorming van het Landbouwakkoord. Datema: ā€œMijn gehele bestuurlijke carriĆØre zet ik mij al in voor de duurzame toekomst van de landbouw. Duurzaam betekent voor mij economisch en ecologisch duurzaam. Kiezen voor duurzaamheid betekent dat je als boer voor grote keuzes komt te staan. Die keuzes maak je vaak samen met je bank. Ik wil graag samen met de coƶperatieve Rabobank naast de individuele boer gaan staan bij deze ingewikkelde keuzes.ā€

Hein gaat een nieuwe uitdaging aan.

Beste leden-melkveehouders, Vandaag is aangekondigd dat ik FrieslandCampina zal verlaten. Ik schrijf deze brief met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het moeilijk om afscheid te nemen van dit bijzondere bedrijf waarvoor ik de afgelopen 8,5 jaar met zoveel passie en enthousiasme heb gewerkt. En tegelijkertijd ben ik vereerd leiding te mogen gaan geven aan Unilever, het bedrijf waar ik ooit mijn loopbaan ben begonnen. Vandaag voel ik het afscheid nemen het meest. FrieslandCampina is een fantastisch en bijzonder bedrijf om voor te mogen werken. Samen met een wereldwijd team van geweldige medewerkers hebben we in de afgelopen jaren enorm veel gerealiseerd en ik ben bijzonder trots op onze mensen. De afgelopen jaren waren voor de onderneming niet de makkelijkste, maar er is geen dag geweest dat ik niet met plezier naar mijn werk ging. Bij FrieslandCampina ā€˜weet je waarvoor je het doetā€™, en dat maakt mijn baan en de samenwerking tussen onderneming en coƶperatie zo bijzonder. Toen ik CEO werd, wist ik dat de resultaten onder druk zouden komen ten opzichte van de jaren daarvoor. En ook van buitenaf kwam er heel wat op ons af: de scherpe prijsdalingen in 2018-19, de Hong Kong ā€“ China afsluiting, de Coronacrisis, de Nigeriacrisis en in 2022 de enorme inflatie. Dit alles in combinatie met een grote en steeds toenemende druk op de melkveehouderij in Nederland. Ik had niet altijd een gemakkelijke boodschap, maar ik ben blij dat we ons door een moeilijke periode heen hebben geknokt. We hebben fors maar ook noodzakelijk ingegrepen om het bedrijf vitaal te houden en tegelijk beter te maken voor de toekomst. Het aantal medewerkers is flink afgenomen, het aantal productielocaties is teruggebracht, we hebben onze activiteiten gestroomlijnd en we hebben duurzaamheid tot een belangrijk thema gemaakt. Het bedrijf staat er op dit moment goed voor en de teams over de hele wereld voeren een duidelijke strategie uit. Ik ben ervan overtuigd dat FrieslandCampina haar reis van 150 jaar verder succesvol zal vervolgen en ook in de komende decennia een prominent bedrijf zal zijn in de markten waarin zij opereert. De melkveehouderij is een fantastische sector! Mijn beste herinneringen daaraan zijn de individuele ontmoetingen met velen van jullie, vaak thuis op de boerderij. De gesprekken aan de keukentafel gaven mij altijd het beste inzicht in wat er speelt en wat jullie van de onderneming verwachten. Ik zal die ontmoetingen koesteren. Ik wil alle leden van FrieslandCampina bedanken voor hun steun de afgelopen jaren. De ledenraad, het bestuur en de RvC voor hun vertrouwen in mij persoonlijk. Het is voor mij een enorme eer geweest dit bedrijf te mogen leiden en daarmee een schakeltje in een lange geschiedenis te zijn. De komende maanden zal de RvC op zoek gaan naar een opvolger en tot die tijd zal ik gewoon mijn verantwoordelijkheid blijven nemen. Ik blijf tot de laatste dag knokken voor FrieslandCampina en neem pas eind april echt afscheid. Ik hoop velen van jullie te zien bij de ondernemingsbijeenkomsten eind februari en begin maart. Ik zie daarnaar uit. Tot dan! Met vriendelijke groet Hein SchumacherĀ 

Nieuwe reacties

'De troefkaart van de melkveehouderij'

Door ERWIN WUNNEKINK, De bestuurlijke drukte rondom het Landbouwakkoord is begonnen en namens LTO Melkveehouderij mag ik aan de sectortafel plaatsnemen. Om te proberen tot een akkoord te komen om problemen die 'we' met elkaar hebben op te lossen. Nu zal het niemand zijn ontgaan dat we het een en ander hebben op te lossen. Interessant aan zo'n tafel is dat je met heel veel verschillende partijen zit. En iedereen kijkt met zijn of haar eigen werkelijkheid naar een probleem. Toen ik na afloop naar huis reed, schoot me een citaat van Godfried Bomans door het hoofd: 'De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst'. Kortom, ergens in de komende jaren kijken we terug op deze periode. Wellicht schudt men dan het hoofd over het bestuurlijke gepruts van de jaren twintig. Of kijkt men juist met bewondering terug op de keuzes die we hebben gemaakt. Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de toekomst. Want waar bijvoorbeeld akkerbouw de kaarten goed heeft liggen voor de eiwittransitie, staat melkveehouderij supergoed voorgesorteerd op actuele thema's zoals bodem, water, biodiversiteit en klimaat. Want dƩ kaart van de melkveehouderij is (blijvend) grasland. Het houdt water vast, neemt een groot deel van het jaar nutriƫnten op en er spoelt relatief weinig van uit. Het levert daarmee een bijdrage aan de waterkwaliteit. Het levert voeding voor grazers, weidevogels en planten en zorgt voor het bodemleven. Daarmee levert het een bijdrage aan biodiversiteit. Grasland bouwt organische stof op en legt daarmee koolstof vast. De bijdrage aan het klimaat is daarmee een derde belangrijke factor. Niet voor niets is blijvend grasland Europees beschermd en een basisvoorwaarde in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. En elk voordeel heeft zijn nadeel. Gras is totaal niet geschikt voor menselijke consumptie. En dan komt de koe in beeld. Want al eeuwenlang is Nederland goed in staat dat gras te benutten door er melk van te maken. Niet voor niets begon export van melk al in de veertiende eeuw. Welk probleem moeten we dan oplossen? Hoe we de maatschappelijke waarde die de melkveehouderij toevoegt omzetten naar een verdienmodel. Want het verdienmodel voor de bijdrage aan 'nooit meer honger' verschuift naar waardering voor 'hoogwaardig eten en hoogwaardig groen'.

jg


Topics
141
Reacties
5.721
Volgers

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 2wk geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering