Willen we meer of minder koeien in Nederland?

Melkveehouder Derk Klein Ikink uit Vragender (GD) heeft zijn conclusie uit de hele fosfaatdiscussie al getrokken. De derogatie mag wat hem betreft verdwijnen. Hij is van mening dat de sector de extra kostenpost die het verdwijnen van derogatie met zich mee brengt, binnen vijf jaar weet om te zetten in een opbrengstenpost. Hij probeerde zijn visie te delen met de LTO, maar die zetten hem weg als domme boer. Ook bij FrieslandCampina heeft hij niemand kunnen bereiken die hem serieus nam.

Deel dit topic

Reacties

+1
arjankok
Minder, minder, minder roepen is tegenswoordig strafbaar !
klant
Zo is dat laat de minister er maar mee doen wat ie wil iedereen de handen er vanaf trekken.
Veenprut
Ik ben het hier nu eens "grondig" mee eens.....
pieta
Toen ie over gegarandeerd 45 cent per liter begon dacht ik even wat een ..... ..... 😁
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
gegarandeerd 45 cent per liter

da past me ook wel
danielle-hekman
Word het wel makkelijker van qua regelgeving...en er kunnen veel ambtenaren uit die dit cotroleren😉
verbi
Ik denk dat ie gelijk heeft.Maar gelijk hebben en gelijk krijgen dat zijn 2 dingen.
Wimblij
Helemaal eens met Derk, alle boeren in mijn omgeving delen jouw visie. Onze "great leader" Campina drukte ons op Noord Koreaanse manieren zaken door de strot die we niet willen.
Carola
@Wimblij waarom niks gezegd dan in de Ledenraad Wim. Wordt wel een beetje triest om via dit prikbord je gelijk te gaan halen.
josl
Klinkt als een ZLTO'er maar die hebben op dit prikkebord niet zoveel fans.
Het is trouwens een illusie om te denken dat je zonder derogatie fosfaatrechten af kunt zweren en geen andere begrenzing gaat krijgen die ook weer geld gaat kosten. Bijvoorbeeld plan jc vogelaar.
En mestverwerking is mooi maar wordt zolang er nog kunstmest en fosfaatbergen zijn nooit bruin goud.
Dre v Helmond
Als we derogatie verliezen zijn we er nog niet,dan mogen we nog niet onbeperkt melken.
Als het 2.3 koe per ha word staan er veel melkveehouders aan de zijlijn.
boerkuh
Lost verwerken en exporteren iets op? Er word nu toch alleen naar de productie gekeken en niet naar wat er geexpoteerd wordt.
+1
Roverheid
Beetje dom? Jah dom. Kunt alle mest verwerken in nederland en exporteren, zolang die geexporteerde mest niet van fosfaatplafond wordt verminderd, schiet je er nix mee op. En die illusie die onze vrolijke vriend hier beweert dat mest verwerken geld op gaat brengen. Haha 30 jaar kost het al geld en elk jaar meer.
We zouden als boeren moeten opkomen dat we zuurstof produceren en elke ton per ha zou vergoed moeten worden.
+1
robbies
@Roverheid je haalt wat zaken door elkaar. Het hele fosfaatplafond is niet meer van toepassing als derogatie vervalt. Dus een beetje dom is hier niet op Derk van toepassing
+3
achterhoeker2
Die derogatie raken we sowieso kwijt, met een melkprijs van tegen de 40 cent gaat geen boer koeien wegdoen iets minder krachtvoer, en volgend jaar weer vol gas melken.
Bioepz
@achterhoeker2 Jij bent mijn maat!
demelkboer
@achterhoeker2 voor die laatste liters krijg je alleen maar 4 cente. ......
achterhoeker2
@demelkboer ik ga niet mijn hele bedrijf overhoop halen voor 1 jaar heffng ontlopen.
j h p
@achterhoeker2 Dus jij denkt dat iedereen na verlies derogatie op 1-1-18 weer frank en vrij kan produceren?
Denk het niet, wordt er wel weer wat anders bedacht.
+2
jorisdriepinter
@j h p Nee, dan moet je fosfaatrechten hebben. Heb je al bedacht van wie je die gaat kopen. Alvorens een jaar voor 4 cent te gaan melken zou ik dat dan toch eerst maar even gaan regelen!
j h p
@jorisdriepinter Ik neem aan dat je achterhoeker2 bedoeld, ik was niet van plan om de laatste liters voor 4 ct af te leveren.
Na verlies derogatie zijn er voor +/- 300.000 koeien fosfaatrechten over ( 480.000 - 170.000), duur worden ze dan niet.
Dre v Helmond
@jorisdriepinter Joris als we de derogatie verliezen komen er geen fosfaatrechten.
Maar ga er maar vanuit dat er dan iets komt dat slechter is .
70% minder dieren van de PVDD.
+2
Bennie Stevelink
@j h p in de melkveewet van vorig jaar is geregeld dat "indien noodzakelijk" per direct dierrechten ingesteld kunnen worden. Van Dam heeft wél gezegd dat bij verlies van derogatie er geen fosfaatrechten komen, hij heeft echter NIET gezegd dat er dan geen dierrechten komen.
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
j h p in de melkveewet van vorig jaar is geregeld dat "indien noodzakelijk" per direct dierrechten ingesteld kunnen worden. Van Dam heeft wél gezegd dat bij verlies van derogatie er geen fosfaatrechten komen, hij heeft echter NIET gezegd dat er dan geen dierrechten komen.

Ja hoor, zo'n smoes nemen de kamerleden natuurlijk klakkeloos.
Beetje nuchter blijven.
Wat er komt bij geen derogatie weet ik niet,wel in de eerste plaats voor veel boeren woede en een kater
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Van Dam heeft wél gezegd dat bij verlies van derogatie er geen fosfaatrechten komen,

In het debat verwoordde hij het anders: "Zonder derogatie zijn fosfaatrechten niet nodig." Tegelijk gaf hij aan dat de Melkveewet inclusief fosfaatrechten op 1-1-2018 in werking treedt en het wel tot april 2018 (zie 2014) kan duren voordat er duidelijkheid is over een nieuwe derogatie 2018-2021. Deze uitspraken bij elkaar op geteld kun je zelf wel de conclusie trekken hoe het gaat lopen.
j h p
@Bennie Stevelink Fosfaatrechten omzetten naar dierrechten is maar een kleine moeite, 2-7 laten ze niet meer los en kunnen ze er lustig op los korten.
Het is vrij standaard dat ze in de politiek meer niet zeggen dat wel, iets met schapen en wol, misschien moesten ze dat eens korten.
meelezer10
Quote Reactie van @achterhoeker2:
ik ga niet mijn hele bedrijf overhoop halen voor 1 jaar heffng ontlopen

ieder zijn ding. Door 1 koe op te ruimen hou je misschien wel 5000 euro meer aan die koe over dan hem stug door te melken. Is wel afhankelijk van hoeveel boeren er stug doormelken.
+2
de hoef
Quote Reactie van @achterhoeker2:
40 cent gaat geen boer koeien

het word je wel verplicht jonge vooral je kop in het zand steken
Roverheid
Zen nog echte egoisten van boeren. Selecteer ze overheid en zet er korting van 25% op luisteren zullen die wel!
+3
Bennie Stevelink
Die Derk Klein Ikink begrijpt er niets van. Die is écht dom.
Bij V-Focus wordt gewaarschuwd dat van Dam het behoud van de derogatie bewust laat mislukken. Dijksma van milieu heeft binnen de milieugrenzen stikstofproductieruimte nodig voor andere sectoren dan de landbouw. Door het verdwijnen van de derogatie ontstaat er een situatie BUITEN DE VERANTWOORDELIJKHEID van de Nederlandse regering die voor hun een legitimatie zijn om de melkveestapel fors in te krimpen. De belofte dat er bij het verdwijnen van derogatie geen fosfaatrechten komen is bedoelt om de grondgebonden boeren in de waan te brengen dat ze dan vrij zijn om hun akkerbouwgrond vol te zetten met koeien tot aan de grens van 170 kg N. Het is bedoelt om verdeeldheid te zaaien zodat de sector het zelf niet kan regelen.
Waar de grondgebonden boeren en ook Klein Ikink niet bij nadenken is dat in de melkveewet van vorig jaar een voorziening is opgenomen dat "indien noodzakelijk" ieder moment dierrechten ingesteld kunnen worden. Van Dam heeft wel gezegd dat er bij het verdwijnen van de derogatie geen fosfaatrechten komen, hij heeft echter NIET gezegd dat er dan geen dierrechten komen.

Wanneer de derogatie verdwijnt ontstaat er een noodsituatie. We kunnen met de mest nergens meer heen. De regering zal erop wijzen dat wij een derde deel van de mestplaatsing zijn kwijtgeraakt en vindt hierin een legitimatie om de veestapel met een dergelijk percentage in te krimpen. 10% door stoppers en 20% door generieke korting. In dat geval zullen ook de grondgebonden boeren gekort worden. De grondgebonden boeren en Klein Ikink zullen niet meer maar juist minder koeien kunnen houden.

De fout die veel boeren in deze zaak maken is dat ze steeds uitgaan van fosfaatplaatsing. Daar gaat het helemaal niet om.
Het gaat om gasvormige stikstofemissies. We hebben de huidige derogatie mede gekregen omdat wij mest emissiearm aanwenden, luchtwassers op stallen hebben, stallen emissiearm bouwen en vooral omdat de omvang van de veestapel begrenst is. De omvang van de veestapel wordt uitgedrukt in kg fosfaatexcretie. Vandaar een fosfaatplafond. Vandaar ook dat export en verwerking van mest er niet vanaf getrokken wordt.
Als je eenmaal weet dat het om gasvormige stikstofexcretie gaat dan zal ook duidelijk zijn dat dat grondgebonden verhaal een nepverhaal is. Het heeft gewoon met de omvang van de veestapel te maken waarbij grond er niet toe doet.
+3
Frans1
@Bennie Stevelink
Bij de tweede zin ben ik gestopt met lezen, als je een ander als echt dom weg gaat zetten hoef ik de rest al niet meer te lezen 😞
+1
Bennie Stevelink
@Frans1 Derk Klein Ikink doet in zijn verhaal ZELF de uitspraak dat hij dom zou zijn. Daar refereer ik aan.
+4
Frans1
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Daar refereer ik aan.

Dan heb ik je verkeerd begrepen,zal nu verder gaan lezen 😄
milka
@Bennie Stevelink complotdenker😏
Bennie Stevelink
@milka ik heb dit overgenomen uit V-focus, het blad voor adviseurs in de agrarische sector, uitgegeven door Wageningen UR.
+3
josl
@Bennie Stevelink Of dat het een complottheorie is laat ik in het midden. De rest van je verhaal Bennie kan ik alleen maar ondrschrijven. Wij maken ons druk om fosfaat, maar er zit duidelijk een andere politieke agenda achter en er komt er nog een aan. Wet dieraantallen, onderzoek VGO. Den Haag zal ons niet toe staan verder uit te breiden. Wij moeten zo verstandig zijn het ook niet te willen.
Bennie Stevelink
@josl vorige week is de wet op de dieraantallen aangenomen die provincies de bevoegdheid geeft om het aantal stuks vee per provincie te begrenzen. Daarnaast is vorig jaar in de melkveewet vastgelegd dat dierrechten per direct ingevoerd kunnen worden. Daarmee heeft men al twee alternatieve begrenzingen klaar staan als de derogatie verdwijnt en de fosfaatrechten niet doorgaan.

Juist daarom vind ik het buitengewoon verdacht dat van Dam de grondgebonden boeren bewust in de waan brengt dat ze hun grond vol kunnen zetten met koeien als de fosfaatrechten er niet komen omdat de derogatie verdwijnt. Het is een bewuste actie om verdeeldheid te zaaien en daarmee het fosfaatreductieplan van de sector te saboteren.
achterhoeker2
@Bennie Stevelink dat heeft van dam ook niet gedaan, dat is afgedwongen met een kamermeerderheid ,lijkt me wat omslachtig als hij het toch al van plan was.
oubi
@Bennie Stevelink grondgebonden volzetten gaat niet; het gaat om de fosfaatgebruiksruimte en de fosfaatproductie op 2 juli 15. Als je destijds een klein overschot had (20 kg????) dan wordt je niet gekort.
Twentsch Land
@oubi

Volgens mij wordt je dan 20 kg gekort, zodat je dan precies grond gebonden bent.
Farmer_
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
dat dierrechten per direct ingevoerd kunnen worden

Dat is waarschijnlijk niet zo omslachtig als de fosfaatrechten poppenkast.

In DLD hebben we ook dierrechten "vieheinheiten", die je ook weer kan verpachten als je ruimte over hebt aan een andere boer.
cs-agrar
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Dijksma van milieu heeft binnen de milieugrenzen stikstofproductieruimte nodig voor andere sectoren dan de landbouw.

Kijk er allemaal niets vreemd van op. Zal wel ergens met verkeer of industrie te maken hebben, althans iets wat volgens de "wijzen" meer oplevert/beter past dan veehouderij. Ook makkelijk doelwit daar ze toch al constant onder vuur staat.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , frieslandcampina , melkvee , derogatie , melkveehouder , boer en getrokken geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
2.631