Melkgeldregeling

Verplichte melkgeldregeling

Bij de verplichte regeling wordt aan melkveebedrijven een referentievolume toegekend. Het referentievolume wordt gelijk gesteld aan de melkproductie in het kalenderjaar 2015 min 4 procent.

Melkveebedrijven die in 2017 op maandbasis meer melk leveren dan het referentievolume worden gekort (malus) op de garantieprijs per maand voor de boven het referentievolume geleverde hoeveelheid melk. De hoogte van de inhouding is 90 procent van de garantieprijs per maand.

De opbrengst van de malus wordt uitgekeerd in de vorm van een bonus per structureel verminderde GVE, ten opzichte van de taakstelling. Ondernemers die extra zijn verminderd, worden beloond. De uitwerking hiervan volgt nog.

Deel dit topic

Reacties

+4
fries8
Dit wordt nog moeilijker dan het melkquotum om maandelijks precies uit te komen met je hoeveelheid melk. Als je veel koeien in een maand hebt die afkalven en boven je hoeveelheid uitkomt moet je koeien weg doen en als je veel droog staan hebt moet je koeien kopen anders ben je een gedeelte van je melk die je mag leveren kwijt. DIT ZIJN GEEN BOEREN DIE DIT BEDACHT HEBBEN.
de Thijs
@fries8 Ja, handig een jaar delen door 12 als je een voorjaars/najaars kalvende veestapel hebt
Erco
@de Thijs hier net zo. Maar zullen ze vast rekening mee houden
de Tank
@de Thijs leverpatroon 2016
de Thijs
2 juli moest toch de datum worden omdat een eerdere datum in strijd zou zijn met de rechten van de mens of zo iets?
Maar dal wel een gedeelte van je melkreferentie ervoor leggen en een gedeelte ernaar.. lijkt me vragen om narigheid.. maar we zullen zien
fries8
@de Thijs wat je geleverd hebt aan melk in 2015 is je nieuwe quotum
fries8
Elke liter melk boven 96 procent van de melkproductie 2015 wordt in 2017 nauwelijks nog uitbetaald.
Dat staat in het fosfaatreductieplan zuivel van LTO en NZO, dat is gemaakt om de derogatie veilig te stellen.
Het plan is om elke boven deze referentie geproduceerde liter met 90 procent te korten op de melkprijs. Afrekening vindt maandelijks plaats op de voorschotmelkprijs
+1
casev
Zien we straks ineens weer een hoop weidetankjes rijden. Van de grote naar de kleine boer dit keer....
de Thijs
O.K dus de overschrijders en leasers worden beloond en de verleasers gekort.
Of dat allemaal wel mag zal de rechter dan wel uitmaken.
+1
melktkoeien
En de grondgebonden boeren vinden nu dat ze hier ook niet aan hoeven mee te doen natuurlijk
meelezer10
@melktkoeien Als de tweede kamer besluit dat grondgebonden boer niet gekort worden op hun fosfaat rechten. Dan vindt ik dat deze boeren terug moeten naar niveau 2015. En de 4% korting moet dan vervallen.
friesboertje
In het originele plan mocht er tot 12% worden geschoven tussen de maanden.
+6
dwers
Geef nou maar toe dat het een zootje is.
+1
overstekend wild
Het is toch niet te geloven dat iedereen aldoor maar van ons melkgeld STELEN mag superheffing PZ en nou dit weer
robbies
Wat een poppenkast. Met al het nieuws van vandaag betekent dat ik met mijn huidige veestapel van 100 koeien terugmoet naar 70 koeien om vanaf 2018 150 koeien te mogen melken.....
cjw73
@robbies en dan voor 80 fosfaatrechten kopen?
robbies
@cjw73 Op basis van grond gebondenheid en jongvee ingeruild
+1
de Thijs
Ik moet waarschijnlijk dan een deel van mijn vee afstoten en vee terugkopen met een gespreid afkalfpatroon of idd met een wagentje naar de buurman gaan rijden
groeier
@de Thijs
Is een zeer slecht plan, weer net als toen met melkquotum.
fries8
@de Thijs daar heb ik ook last van...geen vlak afkalfpatroon....ze kunnen beter dan de hoeveelheid in december corrigeren en niet per maand
J.v.G
@fries8 dan ga je precies op die 4% zitten. Het werkelijke doel is dat je veel minder gaat leveren. doe je in januari bijv veel weg en krijg je later een mindere periode zit je er zo 10% onder, dat helpt beter!
Twentsch Land
Zal het alleen om de liters gaan of wordt het bepaald aan de hand van vet percentage .......
Jaap40
Als je 4% onder gve aantal 2 juli 2015 melkt zijn liters dan ook beperkende factor?
+1
Jan Veenhouwer
@Jaap40 nee, dan mag je staarten tellen, heb je ook geen last van een afwijkend afkalf patroon. daarvoor heb je de GVE regeling.
+2
WRV70
Mag ik vragen waar bovenstaande tekst weer vandaan komt?.. Door de bomen het bos niet meer zien. Hoe zit het met de stoppers regeling. Lees je momenteel niets meer over. Jammer dat er iets komt. Nog erger dat er totaal geen duidelijkheid is.
AJ oet Twente
Wat gebeurt er met bedrijven ,die in 2015 geen koeien molken ?
Moeten die al hun melk met weidetankje uitventen ?
arjankok
@AJ oet Twente maximale korting is 40% tov 01-10-2016 [gve telling]
meelezer10
Quote Reactie van @arjankok:
maximale korting is 40%

Is dat speciaal voor de cowboy verdubbelaars en jan is hobbyboer.
+1
de hoef
@arjankok 'waar vind je dit arjan
+1
arjankok
@de hoef dat lees ik in uitleg van nzo, een voorbeeld berekening van bedrijf dat na 2/7/2015 is gestart en bijvoorbeeld op 1/10/2016 100 gve houdt moet terug naar 60 gve om niet op melkgeld gekort te worden
arjankok
@arjankok het zal voor boeren met een lage productie/ koe wel hoger uitpakken omdat per gve te veel er maandelijks van 800 kg het melkgeld wordt ingehouden
danielle-hekman
Onzinnig plan..juridisch ook teveel haken ogen aan. Zie dit plan er niet komen..
robbies
@danielle-hekman heel realistisch plan. Juridisch zitten er helemaal geen haken en ogen aan, omdat deelname vrijwillig is. Je mag best meer leveren, maar dat wordt bedrijfseconomisch heel onaantrekkelijk gemaakt. Of het plan succesvol gaat worden is niet afhankelijk van de juridische haalbaarheid, maar van de bereidwilligheid van de leden. In de superheffingsperiode werd er vlot meer gemolken met een boete van 27 cent. dan zal het met een opbrengstprijs van 4 cent ook wel uitkunnen.
demelkboer
@robbies mensen die toen superheffing betaald hebben hadden daar op 2 juli 2015 en nu nog veel profijt van. In januari 2017 teveel leveren gaat niets meer opleveren?
+1
brabo
@demelkboer
Diegene die in 2018 fosfaatrechten willen gaan kopen om de stal vol te houden, die gaan in 2017 echt niet minderen. Die knallen gewoon door en nemen de lagere melkprijs maar even voor lief.
Nu koeien opruimen om ze in 2018 weer te moeten gaan kopen is dan ook geen optie
cjw73
@brabo indien het niet om al te koeien gaat gaan ze gewoon door, ben alleen bang dat wanneer je er 70 -80 voor 4 cent door de tijd moet hebben dat el banco de geldkraan snel dicht draait en die categorie zitten ook allemaal behoorlijk zwaar qua financiën.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @cjw73:
ben alleen bang dat wanneer je er 70 -80 voor 4 cent

laat ze maar lekker door melken. hoe meer hoe beter. Dan ruim ik wel een stuk of tien koeien op waarvoor ik dan misschien wel 300% melkgeld krijg.
+1
pieta
@brabo Wat een slap ...... Iedereen heeft wel wat koeien lopen die hoogstwaarschijnlijk 2018 niet gaan halen als productieve koe.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Wat een slap ...... I

valt best mee
ik ken er die zijn na 2 -7 nog meer dan verdubbeld. Die hebben echt niet zoveel uitschot in de stal staan dat ze weer op het oude niveau komen. Dus dan maar doorknallen
pieta
@brabo Maar van wat ik lees kan veruit het grootste deel vd boeren wel terug en een uitzondering hou je altijd.
christo
@brabo ik zou niet weten waarom niet.
+1
de hoef
Quote Reactie van @demelkboer:
en nu nog veel profijt van. I

wie weet hoeveel profijt je nu weer hebt als je door melkt
Doki1
Had liever gezien dat de derogatie per 1 januari aankomende verdwijnd, daar kan ik beter mee leven dan dit flut plan.
verwijderd
cjw73
@Nick83 als het doorgaat ga ik ook voor de staarten regeling. Had in 2- 7 bijna 70 pinken en kalveren nu nog 42. Dus als ik zo inschat kan ik nog wel 1 of 2 koeien erbij hebben.
Rondhus
@cjw73 wel meer dan 1 a 2 denk ik zo. Had ook het geluk dat ik in 2015 zeer royaal in jongvee zat en dat met de helft heb terug gebracht. Veekoopman al opdracht gegeven om wat melkvee op te zoeken
Mc_douwel
Hier 9%minder tov 2juli dus lekker gas geven met melken 2018derogatie eraf en nog harder melken zelfde liters minder koeien minedr werk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkproductie , melkveebedrijven en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
2.816