De grote boer is het zwarte schaap

Quote:
Melkveehouder Jawin Klein Hegeman - Had Klein Hegeman van tevoren geweten dat de sector met honderdduizenden koeien moet krimpen, ja, dan had hij het misschien anders gedaan. Maar spijt?

"Nee. We hebben toen de keuze gemaakt die we op dat moment de beste vonden. Doe je dat niet, dan ben je geen ondernemer."

Deel dit topic

Reacties

+1
oldhuus
Mestoverschot is al sinds 1988 ofzo, dus een goede ondernemer had dit aan kunnen zien komen.
En 'mest kan wel naar het noorden', ja omdat ze even de varkensmest van de markt verdrongen hebben, die moet nu verwerkt worden.
+1
Freriks
@oldhuus dat je als ondernemer enkele jaren vooruit moet kijken en op basis van je bevindingen keuzes maakt kan ik snappen. Maar kun je mij vertellen waar ik over 28 jaar aan moet voldoen?
waarschijnlijk was het mestoverschot er al eerder, maar waren er geen regels voor om het zo te noemen. in 1986 is nog een onderzoek afgerond op toenmalig proefboerderij Aver Heino waar getest werd of en hoe mais groeide bij verschillende mestgiften van 0 tot 300 kuub mest per ha. en die 300 is geen typefout
puntertje
@Freriks als je een tijdsscope van 28 jaar nodig hebt om te ondernemen en niet in staat bent in te spelen op veranderingen raad ik je aan bonsaiboompje te gaan telen.
+1
weurding
@puntertje noteboom geeft meer vreugde
+3
puntertje
De grote boer, de niet weidende boer, de intensieve boer, allemaal voelen ze zich miskent en niet gewaardeerd. Ik heb op zich geen moeite met hun bedrijfsvoering, maar als er dan uit de maatschappij, en nu ook de politiek, weerstand komt moet die groep zich niet als een verwend kind gaan gedragen. Nog maar even terug in de tijd presenteerde exact dezelfde groep zich als 'de toekomst', itt de sukkeltjes die ook bijv. weidevogels nog van belang vonden. En nu moet de rest van de sector hen vooral waarderen en in hun waarde laten? Dat deed ik wel, maar niet als ze er continue naar zitten te hengelen.
+2
dorpsrandhoeve
@puntertje Je vergeet de weidende matig intensieve boer die maar een beetje is gegroeid, die voelen zich ook miskend.
+1
oldhuus
@dorpsrandhoeve
Ja de gene die hen stal met een overbezetting van 30% hebben volgepropt met Duitse IBR koeien worden nu beloont, de langzame groeier, en vooral die eerst grond hebben gekocht worden keihard gestraft om de excessen te redden.
+1
George
Nee. We hebben toen de keuze gemaakt die we op dat moment de beste vonden. Doe je dat niet, dan ben je geen ondernemer."

Jaja , er is geen weg meer terug.
+1
weurding
Quote Reactie van @George:
Jaja , er is geen weg meer terug.

valt mee george, altijd bergopwaarts gaan, zet je hem in zijn vrij terug 😄
+1
Freriks
@George maak jij wel eens keuzes die je niet de beste vindt?
+1
George
Quote Reactie van @Freriks:
maak jij wel eens keuzes die je niet de beste vindt?

Jawel alleen zet ik niet het complete vergaarde vermogen van generaties op het spel. Iedereen doet wel eens iets wat achteraf minder goed uitpakt.
Freriks
@George da's achteraf constateren dat iets niet zo goed gelukt is. Heb ik ook wel eens. Maar op het moment dat je een beslissing neemt ga ik niet bewust voor iets anders kiezen dan wat op dat moment de beste keus lijkt. Jij blijkbaar wel. Bijzonder.
+1
George
Quote Reactie van @Freriks:
Jij blijkbaar wel. Bijzonder

Weer zo'n vreemde reactie van je. Nee ik heb het nooit zo gehad op veel schulden en wilde plannen. Ik heb eigenlijk altijd zoveel mogelijk met eigen geld geïnvesteerd en in ieder geval niet alles geleend . En dan ga je niet in heel grote stappen maar met kleine pasjes.
Ik heb eigenlijk ook nooit een plan en zien wel waar we komen. Allemaal tegenstijdigheden tegenover wat zich tegenwoordig moderne ondernemer noemt.
arie.j
Quote Reactie van @George:
Ik heb eigenlijk ook nooit een plan en zien wel waar we komen. Allemaal tegenstijdigheden tegenover wat zich tegenwoordig moderne ondernemer noemt.

Precieze en grote plannen voor een heel lange tijd kan een boer alleen als hij de toekomst weet.
Dus weet of zijn buren ooit een keer stoppen en wanneer, wat de prijs van het land dan doet en of dat te bijten is. Wat de rente en de melkprijs ongeveer gaat doen, Of hij gezond blijft, zijn huwelijk goed blijft en of er een opvolger komt.
Natuurlijk is wat visie niet verkeerd, maar voor de rest komt een boer die zonder te gekke dingen te doen de mogelijkheden weet uit te buiten en goed te benutten in de praktijk heel ver.
dwers
Dat is het verschil tussen boer en agrarisch ondernemer, ondernemen is soms ook je verlies nemen.
+21
achterhoeker2
Vroeger was een grote boer een vermogende boer, nu is een grote groeier iemand die met heel veel werk en een hele grote hypotheek geld rondpompt en zelf niks overhoud.
Maar voor je leveranciers ben je een topondernemer.
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Vroeger was een grote boer een vermogende boer, nu is een grote groeier iemand die met heel veel werk en een hele grote hypotheek geld rondpompt en zelf niks overhoud.Maar voor je leveranciers ben je een topondernemer.

Prachtig verwoord!
Erco
@achterhoeker2 sterkte achterhoeker! We leven met je mee
+2
-Jan-
Quote Reactie van @achterhoeker2:
een topondernemer.

Tobondernemer,sommigen zeggen ook wel dat ze liever boer op eigen erf zijn dan een grote knecht van de bank maar verwacht dat er meer knechten over blijven dan boeren
+3
friesboertje
Zwarte schapen? Laat Sylvana het maar niet horen.
weurding
@friesboertje zwarte schaap is niet half zo erg als zwarte piet 😉
+5
arie.j
Ieder heeft zijn verhaaltje klaar om te worden ontzien.
Deze boer ken ik verder niet.
Wel vind ik de smoes dat uitbreiding naar 200 koeien nodig was om een voldoende groot bedrijf voor de opvolger na te laten nogal doorzichtig, hij heeft alleen erg kleine kinderen.
+1
groeier
@arie.j
De politiek en LTO hebben toch jaren geroepen, we gaan naar een grondgebonden melkveehouderij, wist toch elke ondernemer.
+1
Farmer_
Quote Reactie van @groeier:
LTO hebben toch jaren geroepen, we gaan naar een grondgebonden melkveehouderij,

De laatste 1,5 jaar, daarvoor was het groeien.
+1
hans van toos
@arie.j Lekker je kinderen mee opzadelen!
pieta
@hans van toos Is dit nou Toos (de bestuurster) of Hans?
+1
hans van toos
@pieta Toos is in Den Haag Pieta.
pieta
@arie.j Als je het hele verhaal en de boer kent snap je het beter.
+6
verbi
Zolang iedereen zich aan de wet gehouden heeft zolang heeft hij ook niks verkeerd gedaan.En die zg weerstand in de maatschappij dat valt wel mee zolang de boodschappenkar goedkoop vol gaat en 3 x per jaar op vakantie kan interreseert ze dat niks.Als ze maar af en toe een koe in de wei zien vinden ze dat al prachtig. Grondgebonden kan in nederland niet is ons land te klein voor en de grond te duur om 2 koeien op te houden. Maar ieder zijn mening.
+2
arie.j
Quote Reactie van @verbi:
Grondgebonden kan in nederland niet

Grondgebonden wil ik niet, bedoel je? Wel eerlijk blijven hoor.
+2
verbi
@arie.j Ik wil wel maar ben een realist.
+1
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
Ik wil wel maar ben een realist.

Je verkondigde steeds dat alle melkveehouderijen al grondgebonden waren, en plotseling laat je doorschemeren dat jij het ook graag zou willen zijn. Je lijkt de LTO wel, heel hard ontkennen tot je niet meer anders kan.
oldhuus
Quote Reactie van @verbi:
kan in nederland niet is ons land te klein voor

Is zo simpel toch, even de grens over en goedkoop met grond verdubbelen, of ging dat te ver voor de echte ondernemer?
Had men jaren terug toch eenvoudig bij wet kunnen regelen, alleen uitbreiden met voldoende grond.
+1
brabantboer
Krijg er onderhand echt genoeg van............ Boertje pesten, het is onderhand wel welletjes geweest zo. Iedere keer maar andere regeltjes. In brabant staat uitbreiding van veehouderij in elk geval flink op slot. In het kader van ammoniak. zie nieuw toppic
+2
jan is hobbyboer
De Calimero prijs was deze week geloof ik al uitgereikt. Dus helaas voor deze man, geen bezoekje van Keesje. Snap het probleem ook niet zo, 30 koeien minder betekend iets meer dan 50 melkgevende koeien op een robotje, kan ie weer mooi aan weidegang gaan doen. Verdient ie waarschijnlijk meer mee dan met de laatste 30 koeien voer aankopen en mest afvoeren.
hans1980
@jan is hobbyboer
Misschien dat de bank wil dat boer "vol" draait (wel weidegang) zodat berekende omzet kan worden gerealiseerd met minder omzet is de hypo waarschijnlijk te hoog t.o.v. inkomsten
dan gaat het net zo als in ander topic : boer met +5 liter melk

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , schaap en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
3.493
TREFWOORDEN