NZO: Fosfaatplan ontziet niet-groeiers

De zuivelsector zal melkveebedrijven die niet of nauwelijks zijn gegroeid, zoveel mogelijk ontzien bij de maatregelen om de fosfaatproductie te verminderen. In het plan waarmee de sector de hoeveelheid fosfaat op korte termijn substantieel wil terugdringen, wordt voor deze melkveebedrijven zoveel mogelijk een uitzondering gemaakt.

Deel dit topic

Reacties

+1
de hoef
Beter dan plan jan cees
die stuwt alleen de grondprijs maar omhoog
+1
klompen
@de hoef nee je kunt het geld beter aan fosfaatrechten uitgeven
kuilhapper
Quote Reactie van @klompen:
nee je kunt het geld beter aan fosfaatrechten uitgeven
Waarom zou je daar je geld aan moeten uitgeven? is niet verplicht...
klompen
@kuilhapper grond ook niet
kuilhapper
@klompen niks moet, alles mag..
+1
cornelissen
@kuilhapper nee, niets verplicht, maar als je net een mdv stal gebouwd hebt met voldoende grond, die je met eigen aanfok wil vullen, doe ik dat toch liever (desnoods) met 170kgN/ha dan veel geld uitgeven voor fosfaatrechten en volgend jaar eerst een kwart van je veestapel opruimen.
Met de eventueel toe te wijzen fosfaatrechten ben ik aanzienlijk slechter uit als met 170kgN/ha.
En als je er overheen gaat kun je ,als het niet te duur is mest afvoeren
+1
Rondhus
@klompen welk plan er maar ook door komt. Reken er gewoon maar op dat ze de fosfaatrechten door laten gaan
+1
Boertje25
Iedereen praat wel over de grootgroeiers die alles veroorzaken, maar daar zitten ook zat boeren tussen die ook grond daarvoor aangeschaft hebben die dus alsnog grondgebonden zijn en dat is toch waar t om gaat, grondgebonden zijn? Ze doen net alsof dat alleen kan bij 50 koetjes of minder
+4
de hoef
@Boertje25 ben ook groeier maar geen groot groeier
heb ook voldoende grond ,maar zou het op prijs stellen als er is spijkers mee koppen worden geslagen komend jaar al,er remt nu nog niemand door onzekerheid
cjw73
@de hoef met voldoende grond zoals zo vele. Het verhaal zegt ook al dat ruim een kwart van de boeren er nu al aan voldoet. Maar dit betekent ook dat de offers door een steeds kleiner groep opgebracht moeten worden. Iets waar ik persoonlijk van verwacht dat het zeker niet gebeurd.
Dat er dus duidelijk moet komen ben ik met jou eens. Alleen ga er vanuit dat het zo niks wordt.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
een steeds kleiner groep

hoezo 75% moet tot onder de 4%[ik ook toch
+1
cjw73
@de hoef ben van mening als iedereen een paar % achteruit moet het gemakkelijker is. Hoe meer er niks in leveren des te meer moet de rest achteruit.
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
ben van mening

ik ben van mening dat als je niks gegroeid bent
je ook de problemen niet mee op hoeft te lossen [of je nu in of extensief bent staat daar los van
cjw73
@de hoef toppie jij moet het maar regelen dan komt het goed.
+1
de hoef
@cjw73 ideeen kunnen ze hier gratis overnemen
Farmer_
"In het plan waarmee de sector de hoeveelheid fosfaat op korte termijn substantieel wil terugdringen"

Waarom geeft de lto niet toe dat het niet om fosfaat gaat maar om indammen van de melkveestapel, en dat ze aan de boeren een verkeerd signaal hebben gegeven om te gaan groeien voor "de vrije markt", deze groeiers worden nu de nek omgedraait.
KuikenenKoe
1 van de voorwaarde plannetje is aangenomen wetsvoorstel fosfaatrechten voor 1 januari 2017
dat is kort dag
en 3 van de 4 jaar boven plafond en dan vragen om wederom derogatie is ook nog een dingetje lijkt mij

daarnaast zijn er al meerdere clubjes bezig om de juridische houdbaarheid te toetsen omdat naar het schijnt daar gegronde redenen voor zijn
en binnen nzo is het ook niet allemaal ouwe jongens krentenbrood

dus om met zekere stelligheid en droge ogen te beweren kat in het bakkie is iets te optimistisch
durf handje er niet voor in vuur te steken
de Thijs
Waarom is het eigenlijk niet gewoon,

*melkveefosfaatrechten -melkveefosfaatreferentie 2013 moet eigen grond onderliggen anders korting ..%

*voor nieuwe bedrijven plaatsingsruimte 2016 min melkveefosfaatrechten anders korting ..% (ze hebben er toch zelf voor gekozen om zonder melkveefosfaatreferentie te groeien, en je kunt toch wel verwachten dat er aan een referentie gerefereerd wordt)

Ik ben van mening dat je in een jaar waar de melkprijs niet kostprijs dekkend is en er van de melkfabriek en de EU regeling is voor melkmindering je referentie voor melkaanvoer mag leggen.
kuilhapper
Als Brussel gaat dreigen met ingebrekestelling, en bijbehorende fikse boete voor de Nederlandse staat, moet je is zien hoe snel dan alles juridisch gefikst is..

Naar mijn idee gaan er nu snel spijkers met koppen geslagen worden, RFC zet de lijn uit, de rest is maar kruimelwerk. Die hebben ook niks te vinden.., dat is ook wel duidelijk inmiddels. Zonder derogatie is helemaal geen optie, dan flikkert alles in elkaar! En daar wil niemand verantwoordelijk voor zijn achteraf..
cjw73
@kuilhapper we kunnen het wel schudden hoor. Dit plan is juridisch nooit dicht te krijgen en bied totaal geen garantie voor behoud van derogatie.
Die extreme groeiers gaan echt niet voor een jaar koeien verkopen, die melken gewoon door.
kuilhapper
@cjw73 De grote groeiers? ze mogen blij zijn als ze nog toeleveranciers overhouden.., betalen is echt drama op plekken. Die mogen lekker meedoen aan de opkoop, korte hevige pijn boven langdurige zeurende pijn dat wordt de route van de Rabo!
cjw73
@kuilhapper das ook wel zo. De rabo bepaald uiteindelijk toch ja. Maar ik had liever gezien dat er bijvoorbeeld een korting was van om mij 40 cent ongeacht wst de melkprijs is. Want vind het onterecht dat de RFCers bovenop de korting alle andere toeslagen nog wel krijgen. Dit geeft direct weer minder druk tot remmen.
+3
rijpkema
Moet de kop niet zijn : nzo ontziet friesland campina boeren ? er wordt 90 % gekort op de basis prijs maar niet op de winst uitkering. maar boeren die leveren aan b.v. a ware en doc krijgen alleen maar de basis prijs , zonder uitkering dus, die worden dan op het hele melkgeld gekort .dus dan krijg je als fd boer alsnog een paar centen meer over je melk waar de grootste groeiers niet voor gaan minderen (met superheffing of lease werd er ook voor 5 cent gemolken)
kuilhapper
@rijpkema Terechte opmerking!
sorry
@rijpkema de nabetaling van rfc wordt uitbetaald in een % van de omzet (euro's) en niet in liters

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , melkveebedrijven en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
1.250