Illustratie van: JohnDeerenr1

‘Tussenkalftijd van 430 tot 460 dagen meest lucratief’

AAa-analist Marcel Verboom stak vorig jaar zijn nek uit door te stellen dat het misschien wel verstandiger was te streven naar een tussenkalftijd van twee jaar, in plaats van deze almaar verder te willen verkorten. Het leverde hem veel reacties op. „Van de boeren positief, van de industrie er omheen juist niet”, zo zei hij afgelopen zaterdag op de jaarvergadering van de Triple-A-vereniging in het Drentse Exloo.

Deel dit topic

Reacties

sjoerd de melker
Wat geeft de hoogste kilogram melk per kg "fosfaatquotum". Veel liters en 2 maandjes droog per jaar, of gemiddeld wat minder liters en 2 maandjes droog per 2 jaar. Ik ben niet zo goed in rekenen, wie is dit wel? Nuka opbrengst lijkt me te verwaarlozen of toch niet??
+3
jan w
Ik lees in het artikel niet zijn: "Maar".
Het verhaal van Marcel is niet voor elke koe weggelegd.
tuuuuuurlijk
Het is heel simpel, koeien moeten optijd weer drachtig, zodat je de gemiddelde lactatie dagen laag houdt!!! Hij heeft het over een Duits onderzoek. Er zijn genoeg Amerikaanse onderzoeken die tot de conclusie komen dat je tussen de 165 en 175 dagen in lactatie het hoogste saldo per koe hebt!!!
Maar het is afhankelijk van wat de boer wil en kan!!!
+1
Piet1960
Persistente koeien [ je beste koeien ] 470 dg nastreven, de rest 370 dg. Gemiddeld 420. Prima. 4 a 5 wk droog, lang zat. Zeker met teat-sealers, geen gedoe met droogzetters.
m uut m
@Piet1960
4 week is veel te kort voor een hoog productieve koe. Ik had er nooit geen probleem mee om een koe met 30 kg droog te zetten. Ik heb geprobeerd om door te melken of 30 dagen droog zelfde resultaat tegenvallende melkproductie.
Zet je ze 8 week droog gelijk weer hoge melkproductie.
jan w
@m uut m
Ik ga zelf liever voor 5 wkn. dan voor 8 wkn. 8 wkn. is mij te lang. Een goed rantsoen en goed voeren is in de droogstand wel heel belangrijk.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Ik heb geprobeerd om door te melken of 30 dagen droog

Bij je vorige veestapel of de huidige? Hier 30 dagen droog, bevalt best, enkele tegenvaller.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Bij zijn huidige veestapel heeft hij geen hoogproductieve koeien. Jersey's zijn namelijk niet zo hoog. 😁
m uut m
@pieta
Qau saldo ben ik met jersey beter af.
Niet meer maar beter.
+3
pieta
@m uut m Als je doet wat je denkt dat je moet doen doe je het altijd goed.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Was bij mijn vorige veestapel. De meeste jersey's zetten zichzelf droog . De meesten zitten bij mij op 8 week voor het kalven tussen de 10 en 15 kg op week 6 voor het kalven zit 50% onder de 4 kg.
+1
Erco
@Piet1960 als je maar geen teatlock gebruikt 😉
George
En ik altijd maar denken dat een koe elk jaar een keertje moest kalven.
Erco
@George dat verschilt per koe, zoals eerder vermeld. Heb n vaars lopen die ik niet drachtig kreeg, nu 680 dagen aan de melk en ruim 19.000 gegeven, geeft nog 21 liter. Daarentegen zet n ander zichzelf al bijna droog na 300 dagen
+1
demelkboer
@Erco hier een keer een kast van eenvaars gehad 980 dagen aan de melk met gem 34 liter per dag. Bijna een vrachtwagen in een keer. Uiteindelijk toch nog drachtig na 11 rietjes. Begin tweede lactatie hangt die klootzak zich op in het voerhek. 😠

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee en tussenkalftijd geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.994
TREFWOORDEN