31

Hoeveel voor 1 hectare pacht???

Spoorbeheerder ProRail gaat grond pachten van boer Stavenga uit Winsum om een tijdelijke noodweg aan te leggen zodat de spoorovergang aan de Voslaan opgeheven kan worden. Bij deze onbewaakte overgang raakten anderhalve week geleden achttien mensen gewond toen een trein op een melkwagen knalde.

De noodweg moet er zo snel mogelijk komen. Een stuk van Stavenga's grond is nodig om een nieuwe weg aan te leggen naar een volgende bewaakte overweg. Dan kan de gevaarlijke spoorwegovergang verdwijnen. Volgens de boer betaalt ProRail een huurprijs van rond de 10.000 euro per jaar voor het stuk grond van ongeveer een hectare groot. ,,Die prijs is marktconform", zegt Stavenga.

ProRail-directeur Pier Eringa en boer Stavenga zaten dinsdagochtend in Winsum om tafel om de pachtconstructie te bespreken en naar aanleiding van de uitlatingen van Eringa, dat er nog geen noodweg lag omdat Stavenga de onderhandelingen zou dwarsbomen. Dat bleek echter niet aan Stavenga te liggen, maar aan ProRail en de gemeente. ,,Eringa heeft daarvoor z'n excuses aangeboden", aldus de boer. Eerder bood burgemeester Rinus Michels van Winsum daar ook al z'n excuses voor aan.

ProRail heeft meteen na het ongeluk wel matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen. Nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij dezelfde overgang, maakten maandag nog bekend een kort geding aan te spannen tegen ProRail. Ze willen afdwingen dat er een verkeersregelaar komt, zolang er nog geen noodweg of stoplichtsysteem is.

Deel dit topic

Reacties

+3
Dat zijn hele normale bedragen. Hebben de gasunie ook wel eens door het land gehad. Hadden een halve hectare grond tijdelijk verhard met een halve meter granulaat waar de bouwketen op stonden. Het gaat hier niet om pacht van grasland maar pacht van bouw/werkterrein.
+1
@Huppel
Dat iets wel vaker voor komt wil nog niet zeggen dat het normaal is.
Het gas moet hier ook wel eens zijn, en laat ik het zo zeggen; het zijn uiterst welkome gasten, betalen genoeg en ook nog vlot zonder gezeik.
Als het waar is dat er voor de noodweg €10.000,- de ha betaald moet worden vind ik dat buitenproportioneel.
En dan te bedenken dat je zelf, je gezin, familie, buren enz ook van de overweg gebruik maken
+4
@buorman
Heb je er problemen mee dat ze die boer dat betalen ?
@George
Geenszins
@buorman
De grond die ze nodig zijn betreft een paar honderd meter lengte met enkele meters breedte. Bij 1/4 tot 1/3ha zal het wel op houden. Je hebt er al met al best wel administratief wat werk van, dan valt het totaal bedrag al met al wel mee.
@Noorderling
Werd gesproken over 1 ha huur, bijkomende kosten zijn uiteraard voor pro rail
@buorman boer zelf zal weinig gebruik maken van deze weg, hij heeft een andere toegangsweg naar het dorp. dit is dus alleen maar voor de buren etc,
Quote Reactie van @Boovngrunn:
alleen maar voor de buren

Weet ik gelijk weer waarom het nog nooit zo botert tussen de Frysen en de Grinslânders
@buorman Hoeft niet myn heit is fries myn mem een gruniger.
+2
@dwers
Heb je een spiegel?
Kun je zien wat er van komt 😃
+3
@buorman Een dwerskop.
@dwers
👍🏾 dat is weer net iets anders dan in Stiifkop
+1
Quote Reactie van @dwers:
n Een dwerskop.

eindelijk iemand met humor en zelf spot
@dwers Ik ben ook een Fries en getrouwd met een Grunningse gaat ook prima. Het is hier sowiezo prettig wonen in Groningen. Prima vriendelijke mensen en een geweldig mooi landschap. Friesland is trouwens ook niks mis mee.
Quote Reactie van @milkman2:
Friesland is trouwens ook niks mis mee.

sommige mensen tieren overal
@milkman2
Heb dat tussen Groningen/Friesland nooit zo begrepen, hoorde dat vroeger niet bij mekaar, en de stad bij Drenthe. Drents/Fries gaat trouwens ook prima anders bestond ik ook niet 😄
+2
Quote Reactie van @buorman:
t wil nog niet zeggen dat het normaal is

als de gemeente toevallig ergens warme grond van je wil hebben voor woningbouw of iets dergelijks en ze bieden je 50 euro per m2, dan zeg je toch ook niet doe maar een eurotje of 8 want dat is genoeg.
+1
@brabo Dat is heel wat anders, het gaat hier om mensenlevens. Prorail staat nu met zijn rug tegen de muur.
@komelker 2
Ik krijg echt medelijden met die Friese directeur/semi-ambtenaar die boven de Balkenendenorm verdient.
@brabo
nee, verder zie reactie komelker
+4
Wat is het probleem? Ben blij dat ik niet naast die spoorbaan woon. Verder is het toch gewoon een zakelijke deal. ProRail wil zo snel mogelijk van veel gezeik af en betaald daarvoor een nette vergoeding. Iedereen blij (behalve paar afgunstige prikkers die alleen maar denken in prehistorische landbouwvergoedingen).
@jan is hobbyboer
Maar als je er wel naast woonde, had je dan niet liever dat buurman meewerkte om zo snel mogelijk een voor jou en je naasten een veilige overweg te creëren?
@buorman
Hoe lang ligt die onbewaakt overweg er al? 80 Jaar?
+1
@buorman Dit noemen ze nou chantage. Wij hebben ooit land af moeten staan voor een fietspad. Dan proberen ze ook zo snel mogelijk je schuldig te laten voelen. Het bod was 6 gulden per m2 van je huiskavel. Was het de voortuin van een woning dan kreeg je 50 gulden per m2. Ons pap heeft ze weggestuurd en een onteigeningsbegeleider gebeld. Toen kwam er de aanbieding om 1 op 8 te ruilen qua m2.
Ze willen iets voor het algemeen belang. Dan moet je gewoon met een fatsoenlijke prijs komen. En niet zeggen dat je het voor de veiligheid moet doen.
+1
@pieta Inderdaad, zo gauw als ze het als nuts voorziening zien, moet het voor zo weinig mogelijk.
10000/ha is ook NAM tarief.
Ze zijn hier ook geweest voor een fietspad, we vroegen bouwgrond prijs, nou het werd zelfs in de krant (Dagblad van het Noorden) genoemd, niet met naam, het was toch wel heel buitenproportioneel.
+6
Die 10000 euro is toch een schijntje bij wat het opruimen, vervolgschade en aan opbrengstderving voor prorail heeft gekost? zou het ook met beide handen aangrijpen
@weurding
Das waar, had wss ook wel een tonnetje extra kunnen vragen
De noorzuidlijn kost nu al 5 miljard, dat is een tegenvaller 2.300.000.000 euro, en daar hoor je niemand over. Bij sommige steden zijn boeren uitgekocht voor 200.000/ha en 10 jaar later konden ze het terugkopen voor 22.000 euro/ha.
@oldhuus moet je eens omrekenen naar guldens, dan schrik je helemaal
Waarom is dit pacht en geen koop ?
Quote Reactie van @arie.j:
Waarom is dit pacht en geen koop ?

Stavenga wil geen geld, maar vervangende grond in de omgeving. Blijkbaar is daar moeilijk aan te komen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkwagen , grond , boer en 2014 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
2.301
ONDERWERPEN