In fosfaatreductieplan minimaal 90 procent korting op melkprijs

Met nog de hoge melklease prijzen in mijn hoofd dan gaat dit volgens mij pas pas werken als de korting minimaal 110% is:

Langzaam maar zeker komen er meer details rondom het fosfaatreductieplan naar buiten. Zo wordt er ingezet op een korting van minimaal 90 procent van de 'kale' melkprijs.

Meer: boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

arjankok
90% is altijd meer dan de lease lijkt mij , maar honderd had ook gemogen , mogelijk heeft dat het risico dat melk in gierput beland en er minder van de vee reductie terecht komt
-Jan-
Op basis van wat er in het verleden geproduceerd is tegen welke prijs zou ik dit met een lagere boete op teveel melken dan de toenmalige superheffing dit nog wel eens aangemerkt kunnen worden als zijnde concurrentie vervalsing of steun want de goedkope melk word wel op de markt gebracht en denk niet men daar in de rest van eu blij mee is
j h p
@-Jan- De korting wordt uitgekeerd, dacht ik, dus het de melkfabriek heeft geen goedkope melk.
komelker 2
Referentie kalenderjaar 2015 is een klap in het gezicht van boeren met muizenschade.
Gewoon de mestnormen verhogen en het niet bestaande probleem is opgelost, EN LAAT LTO MAAR GELIJK TOEGEVEN DAT DE DEROGATIE TOT HET VERLEDEN BEHOORD< want dat is de werkelijke situatie op dit moment.
Wimblij
Kansloze missie, naast dat het juridisch niet haalbaar is, is het praktisch niet uitvoerbaar omdat het aanbod van vee niet dood te krijgen is en ethisch niet verantwoord omdat er gezonde en drachtige dieren die nog een paar jaar mogen leven, gedood moeten worden. Dat allemaal dankzij het eindeloze geklungel van onze vrienden in Den Haag en Zwolle.
Verlies pakken, derogatie opzeggen en de lange termijn visie lineair iedereen terug naar 2.5 GVE in 6 of 10 jaar. Iedereen weet waar die aan toe is. Dan creëren we waarde, we investeren in grond en niet in lucht!
j h p
@Wimblij Er zit ook al veel lucht in grond.
+1
pieta
@j h p Dat moet ook anders kan de grond geen water herbergen bij regenval. Dan is ie verdicht. 😄
j h p
Cornelis
@Wimblij Met andere woorden: lang leve de vrijheid voor de komende jaren en de NvWA moet maar zien dat ze het mestverhaal handhaven?
Frans1
Quote Reactie van @Cornelis:
en de NvWA moet maar zien dat ze het mestverhaal handhaven?

Dat is nu toch ook de bedoeling? Op afstand kunnen ze wel zien of alles redelijk klopt of niet.Maar uit jouw reactie haal ik dat jij meer vertrouwen hebt in het regelen door FC,die hier in feite helemaal niets mee te maken heeft,maar die opgezet is om melk te verwaarden,dan in de nvwa?
Dat is toch wel erg triest
Cornelis
@Frans1 Ik reageer op Wim. Verder geef ik een eigen in schatting wat er daarna gebeurt, dus Zonder derogatie. Velen gaan vol gas door en alleen een NvWA zal dan de noodstop zijn met alle gevolgen. Maar dat is allemaal slechts gissen.
Wat we de laatste twee jaren hebben geleerd is dat we met elkaar maar matig omgaan met vrijheid van produceren.
Frans1
Quote Reactie van @Cornelis:
Wat we de laatste twee jaren hebben geleerd is dat we met elkaar maar matig omgaan met vrijheid van produceren.

Mwoah,ik zou zeggen: "we genieten met volle teugen" 😁
jan w
@Cornelis
Hier in de regio hoor je steeds meer geluiden van : "Laat ze in Den Haag maar naar de kloten lopen, laten ze eerst daar maar eens zorgen dat ze de boel weer op orde krijgen. In die tijd gaan we gewoon door zoals we zelf onze plannen uit hadden gewerkt".
jorisdriepinter
Van dee Nzo site,

Het fosfaatreductieplan van de zuivelsector wordt op korte termijn afgerond en treedt zo spoedig mogelijk in werking. Het moet er toe leiden dat de productie van fosfaat door de Nederlandse melkveehouderij in 2017 onder het fosfaatplafond wordt gebracht. Daarmee kan de derogatie in 2017 veilig worden gesteld en is er uitzicht op derogatie in de jaren daarna.

De zuivelsector wil dat tijdens de onderhandelingen over derogatie in de periode 2018-2021 grondgebondenheid wordt opgenomen in het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn. Daarbij dient ook aandacht te zijn voor de grondgebonden positie van biologische melkveebedrijven. Om daarover met de Europese Commissie in gesprek te kunnen komen zal de fosfaatproductie echter al in 2017 onder het fosfaatplafond moeten worden gebracht.

Ja, NZO wil dat grondgebondenheid word opgenoemen in de nieuwe plannen!
robbies
@jorisdriepinter dat wilden ze in 2013 ook.
Huppel
@jorisdriepinter

Een beetje verwarrend, dit staat ook op de site van de NZO:

De maatregelen die de zuivelsector nu uitwerkt voorzien er in dat melkveebedrijven die meer koeien hebben dan zij hadden op 2 juli 2015 min 4%, komend jaar vee gaan afstoten. Dat geldt voor alle bedrijfstypen. Daarmee sluit het fosfaatreductieplan van de zuivelsector aan bij het wetsvoorstel voor de invoering van fosfaatrechten, waarover de Tweede Kamer deze week debatteert. In dat voorstel wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote of kleine, grondgebonden of niet-grondgebonden, biologische of gangbare melkveebedrijven. Evenmin wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijven die wel of geen gebruik maken van de derogatie. De zuivelsector baseert haar fosfaatreductieplan op de datum van 2 juli 2015, omdat staatssecretaris Van Dam die dag ook hanteert als peildatum in het stelsel van fosfaatrechten.

Dit gaat dus over 2017. Maar gezien de reacties van de tweede kamer kun je ook stellen dat: " In dat voorstel wordt vooralsnog geen onderscheid . .. . "

Jou artikel gaat over de periode na 2017. Vermoedelijk hebben ze een compromis gevonden gezien de recente uitlatingen van Klaas de Jong van A-ware.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.096
TREFWOORDEN