Grondgebonden melkvee: tot 2,3 GVE per hectare



Originele beschrijving

De melkveehouderij moet binnen 4 jaar naar een veebezetting van maximaal 2,3 grootvee-eenheden (GVE) per hectare. Dat komt neer op 96 kilo fosfaat of 16.750 kilo melk per hectare cultuurgrond. Het is de kern van de het ‘Plan Grondgebonden melkveehouderij’ van de Coalitie voor Grondgebonden melkveehouderij.

Deel dit topic

Reacties

+5
jan is hobbyboer
Origineel plan 😄
jan 1
Waarom moet dat?
+2
de hoef
Zo we kunnen weer uitbreiden
Cornelis
Hoe zie je het geheel voor 2017 JanCees?
+1
weideboer
Te mooi om waar te zijn, te eenvoudig om het ongeschonden door Brussel en Den Haag te krijgen. Mijn steun hebben ze maar ik ben niet onafhankelijk
+16
George
Gewoon het plan waar Jan is Hobbyboer en ik al lang voor pleiten. Alle KLW , fosfaatrechten en BEX en andere onzin schrappen. Gewoon 2,3 GVE per ha en klaar.
+6
dewittemotor
@George Jij weet heel goed, dat er bij dit plan een kaalslag in de zuidelijke melkveehouderij plaats gaat vinden. Grond huren tegen redelijke prijzen is bijna onmogelijk. Je gaat concurreren met akkerbouw/tuinbouw etc.. Dan ben je als melkveehouderijsector gezien. Dat zegt meteen ook veel over onze rendabiliteit. En grond bijkopen aan 70.000 euro per ha om er dan 16.000 kg melk mee te mogen leveren. dat gaat hem niet worden.
Dus je krijgt een stilstaande langzaam doodbloedende melkveehouderij. Alleen bedrijven die honderden hectares grond hebben, blijven over. Immers over tien jaar kost een pilsje in de kroeg gewoon weer een 1 euro meer als nu, als je begrijpt wat ik bedoel en de melkprijs gaat door de grondgebonden systematiek echt niet stijgen. Deze wordt bepaald door ontwikkelingen in de gehele wereld, maar daar komen de melkveehoudertjes nog wel achter als ze in 2018 alle centjes van de melkpiekprijs in 2017 verbrast hebben aan fosfaatrechten en de nieuwe dip zich alweer aan zit te dienen ( ja, wat met 12 cent in enkele maanden omhoog kan, kan ook in enkele maanden met 12 cent omlaag). Die grondgebonden boeren mogen van mij gerust hun plan voor zichzelf uitvoeren, maar roei dan de andere boeren niet uit
+1
George
Quote Reactie van @dewittemotor:
Jij weet heel goed, dat er bij dit plan een kaalslag in de zuidelijke melkveehouderij plaats gaat vinden. Grond huren tegen redelijke prijzen is bijna onmogelijk. Je gaat concurreren met akkerbouw/tuinbouw etc.. Dan ben je als melkveehouderijsector gezien.

De witte motor heeft duidelijk wat grond tekort. En dus in het verleden gekozen om te intensiveren net zoals varkenshouders. Niemand die je daartoe gedwongen heeft en je hebt jarenlang je mest kunnen afvoeren en voer kunnen kopen bij collega's die wel grond hebben. Misschien als je die goed behandeld hebt dat je hun grond onder je bedrijf kunt krijgen.
Maar als je die afgescheept hebt met een fooitje dan gaan die akkerbouwers inderdaad aan de haal met die grond. Het is niet anders , maar eigenlijk is er niks beter 2,3 GVE per ha en dan voor de rest geen flauwekul en gefoefel. Lekker duidelijk voor alles en iedereen.
+1
Greidboer
Het lijkt mij redelijk onzinnig. Wat is de definitie van grondgebonden?
Als ik zie dat binnen onze BE studie groep de ds. opbrengst varieert van 8000 tot 13.000 kg. ds. per ha. Wanneer ben je dan grondgebonden?
+2
George
Quote Reactie van @Greidboer:
Het lijkt mij redelijk onzinnig. Wat is de definitie van grondgebonden?

Duidelijk toch dat je niet meer dan 2,3 GVE per ha hebt!
+1
Cornelis
@George Kunnen er in ons landje toch al snel 300000 koeien bij. Mooi man en straks weer piepen dat we teveel melken zeker 😄
George
@Cornelis
Nee ik piep niet , lekker zelf weten als je als een domme gaat melken tegen elke prijs terwijl er geen markt voor is. Ik denk dat de meeste onderschatten hoe je meer grond onder je bedrijf moet krijgen om meer te melken! Er is meer dan melkveehouderij in NL.
Cornelis
@George Nee dit aantal koeien kan met dit door jou omarmde plan al. Pak hem beet twee miljoen melkkoeien. Heeft niks met extra grond te maken.
+1
weurding
@Cornelis akkerland meegerekend?
Cornelis
@weurding Nee volgens mij zei Wiebren laatst dat de melkveehouderij ongeveer 900000 ha in gebruik heeft.
+1
George
Quote Reactie van @Cornelis:
Wiebren laatst dat de melkveehouderij ongeveer 900000 ha

Wiebren zegt wel meer.
Cornelis
@George CBS cijfers van 3 november. 973 000 ha grasland en dan nog groenvoedergewassen maakt samen bijna 1.2 miljoen ha.
+2
JanCees
@Cornelis 860.000 ha in melkveehouderij
Cornelis
@JanCees Dank je. Hoe ga je het in 2017 doen?
George
Quote Reactie van @JanCees:
Cornelis 860.000 ha in melkveehouderij

Dus die Nelis is mij weer aan het foppen
KOC1981
@JanCees Op zich een plan dat een mooie basis is om het gesprek aan te gaan. vind het nog steeds beter om nu met het zuivelplan derogatie 2017 veilig te stellen en dit plan mee in onderhandelingen 2018-2022 steken. wel enkele opmerkingen/vragen van mijn kant:

  • wat met grond in het buitenland? (wij wonen vlak aan de grens met België en bijvoorbeeld voor de Amvb telt deze grond die je daar extra zou gebruiken niet mee)
    Waarom GVE of liters/ha en niet kg fosfaat zodat men met efficiëntie ook kan scoren?
    Wat met bedrijven zonder eigen jongvee? dan wordt die 16750kg melk wel heel erg knellend.

met andere woorden zet die GVE/litergrens om in kg fosfaat/ha en zorg dat grond in het buitenland (ook binnen die 60km waarover je al eens sprak) en ik wil wel mee.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KOC1981:
Waarom GVE of liters/ha en niet kg fosfaat zodat men met efficiëntie ook kan scoren?

Die papieren efficiëntie (met of zonder fraude) is juist een grote bron van vervuiling en zorgt voor een ondoorzichtig meststelsel. We moeten naar een systeem dat elke melkveehouder zelf kan zien wat hij moet en mag zonder daarbij rekenexercities van dik betaalde adviseurs nodig te hebben. Wees nou eerlijk, die laatste paar honderd kg melk die je per ha meer zou mogen leveren, is dat alle trammelant waard?
George
@Jack Rijlaarsdam
Juist Sjakkie , gewoon 2,3 GVE en verder geen gezever, gelul en flauwekul!
KOC1981
@Jack Rijlaarsdam die laatste paar honderd liter niet, maar met alleen melkvee in de stal en jongvee op een ander bedrijf, deel grond in buitenland en een hoge efficiëntie gerealiseerd de laatste jaren met laag fosforvoer,... en volgens mij geen criminaliteit. Dan ga ik wel erg veel voer over houden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KOC1981:
Dan ga ik wel erg veel voer over houden.

Dan geef je nu zelf al aan dat dat geen gunstige bedrijfsontwikkeling is. Het is heel simpel, wil je industriematig heel veel koeien melken zijn er buitenlanden waar men je met open armen ontvangt. In dit land wordt dat niet (meer) geaccepteerd. Ondernemen is aanpassen. Dit is ook zeker niet de laatste discussie, maar op deze manier worden er wel wat discussies over geslagen.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam
@Cornelis kan van 42 ha. Z'n 130 koeien incl. Jv voeren waarom moet hij dan ca.180gve / 2,3 =78 ha. Hebben???
Is 36 ha. X 70.000 = ca. 2.500.000 dokken om je vee te mogen houden??
Is dit NL elkaar afslachten
Jack het zal jou wel passen?
Persoonlijk vind ik dat sturen met efficientie moet worden beloond en niet zoals ex boer googelaar wil
+1
sorry
???....in de maistopics koopt tie altijd mais voor prikkie......?
+1
meelezer10
@hans1980 180 gve a 17 kgds ----> dat is op 42 ha 26592 kgds ha. droom lekker verder
BoerBart
@hans1980 hansje, onder welke steen heb jij gelegen ?
Stimuleren van efficientie ( mansholt) is de veroorzaker van alle shit ( letterlijk/figuurlijk)
pieta
@BoerBart Jij denkt dat "de maatschappij" liever honger had?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
Jack het zal jou wel passen?

We gaan het gewoon passend maken.

Verder intensiveren met behulp van mestverwerking en creatief boekhouden is voor de lange termijn ook niet de weg. Het is een simpel plan dat op een simpele manier zaken oplost. Alle grond op eigen naam en verplicht 80% gras (evt 70% bij eigen kvteelt) stimuleert weidegang (en daarmee ammoniakreductie) en CO2-vastlegging en vermindert uitspoeling door minder bouwland. Alle grond binnen 60 km van bedrijf zorgt voor regionale mestplaatsing en dus minder problemen in overschotsgebieden. Geen KLW en geen grote mesttransportstromen geeft minder fraudemogelijkheden met bijbehorende piekbelasting op reeds bemestte grond. Je moet het ff willen zien, we leveren ruimte in, maar krijgen er een robuust systeem voor terug.
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Alle grond op eigen naam en verplicht 80% gras (evt 70% bij eigen kvteelt) stimuleert weidegang

Je bedoelt stimuleert knoeien met gras omdat je het niet kunt blijven opstapelen. 😁
overstekend wild
@KOC1981 marktplaats.nl of bouw een vergister... luxeprobleem!
George
Quote Reactie van @Cornelis:
Heeft niks met extra grond te maken.

Ik ben toch bang dat er toch genoeg zijn met een hele grote stal die wel wat hectares kunnen gebruiken.
Cornelis
@George Dan is mijn schatting van het extra aantal dieren dus nog te laag.
+3
de hoef
@Cornelis volgende week is er toch weer wat anders bedacht
de hoef
@Cornelis dit word 1 dec ook nog behandeld toch
..

Taakstelling voor elke zuivelonderneming

Het fosfaatreductieplan zuivel zal voorzien in een reductie van 6,5 miljoen kilogram fosfaat. Dat komt overeen met de fosfaatproductie van circa 160.000 melkkoeien. Dat aantal wordt verdeeld over de zuivelondernemingen volgens een verdeelsleutel.

Verplichte melkgeldregeling

In deze regeling wordt aan melkveebedrijven een referentievolume toegekend. Het referentievolume wordt gelijk gesteld aan de melkproductie in het kalenderjaar 2015 min 4%, geijkt op het leveringspatroon 2016. Melkveebedrijven die in 2017 op maandbasis meer melk leveren dan het referentievolume worden gekort (malus) op het melkgeld voor de boven het referentievolume geleverde hoeveelheid melk. De hoogte van de korting is minimaal 90% van de 'kale' melkprijs.

De opbrengst van de malus wordt uitgekeerd in de vorm van een bonus per structureel verminderde GVE, vergeleken met die van begin oktober 2016. Bekeken wordt op welke wijze de bonus reeds gedurende het jaar kan worden uitgekeerd.

Vrijwillige GVE-reductieregeling

Als alternatief kunnen melkveehouders kiezen voor de vrijwillige GVE-reductieregeling.

In deze regeling krijgt een melkveebedrijf een GVE-referentie. Die is gelijk aan het aantal GVE's op 2 juli 2015 min 4%. Gedurende 2017 wordt de gemiddelde veebezetting maandelijks vergeleken met deze GVE-referentie.

Voor elke boventallige GVE wordt maandelijks een malus geheven. Die wordt berekend door aan elke boventallige GVE 800 kilogram melk toe te rekenen en daarop een korting van 90% op de 'kale' melkprijs toe te passen.

Veehouders kunnen het malusvolume beperken door GVE's af te voeren. In dat geval wordt het malusvolume met 800 kilogram melk per GVE verminderd, onafhankelijk van de daadwerkelijke productie per koe. Afvoer zal aantoonbaar moeten worden gemaakt door middel van een export-, dood- of slachtverklaring. De malusregeling zal nader worden bekeken voor specifieke situaties, waaronder startende -of sterk gegroeide bedrijven sinds 2 juli 2015.

De opbrengst van de malus wordt uitgekeerd in de vorm van een bonus per structureel verminderde GVE, vergeleken met die van begin oktober 2016. Bekeken wordt op welke wijze de bonus reeds gedurende het jaar kan worden uitgekeerd.

Vrijstelling Verplichte Melkgeldregeling

Melkveebedrijven die de GVE-referentie (veebezetting op 2 juli 2015 min 4%) aantoonbaar hebben bereikt, krijgen ontheffing van de verplichte melkgeldregeling. Deze bedrijven komen nadrukkelijk wel in aanmerking voor de bonus, mits de veebezetting op hun bedrijf in 2017 minder is dan op 2 juli 2015 min 4%. Bedrijven die vrijstelling willen, zullen in 2017 elke maand het aantal GVE's moeten opgeven.

Algemeen verbindend verklaring door ZuivelNL

Om voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen in Nederland dezelfde systematiek te kunnen hanteren, wordt er gewerkt aan een zogenoemde algemeen verbindend verklaring (AVV) voor het fosfaatreductieplan zuivel. Tot een definitieve aanvraag daartoe zal nog worden besloten door ZuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector. Ook zal de verbindend verklaring van de regeling moeten worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Het ministerie van Economische Zaken zal de AVV vervolgens vaststellen. Met een AVV zullen de maatregelen van toepassing zijn op alle eerste ontvangers van melk en alle melkveehouders in Nederland.

Het fosfaatreductieplan sluit zoveel mogelijk aan bij bestaande mestwetgeving en bij het in te voeren fosfaatrechtenstelsel, zoals dat op dit moment ter behandeling in de Tweede Kamer ligt. Dat betekent dat bij voorbeeld biologische en grondgebonden melkveebedrijven nu niet uitgezonderd kunnen worden. De definitieve vormgeving van het fosfaatrechtenstelsel kan nog tot wijziging leiden van het fosfaatreductieplan.

Voorwaarden

Aan de uitvoering van het fosfaatreductieplan hebben de leden van NZO enkele voorwaarden verbonden:

- het wetsontwerp fosfaatrechtenstelsel melkveehouderij dient vóór 1 januari 2017 in elk geval in de Tweede Kamer te worden behandeld en te worden aangenomen

- er dient bestuurlijke instemming van de NZO-leden te zijn

- het plan moet uitzicht bieden op verlenging van de derogatie per 2018

- het fosfaatreductieplan dient de toets van de mededinging te doorstaan

- het Ministerie van Economische Zaken dient zo snel als mogelijk toekenning door (na toets Europese Commissie) de Algemeen Verbindend Verklaring af te geven
+2
George
Quote Reactie van @de hoef:
..Taakstelling voor elke zuivelondernemingHet fosfaatreductieplan zuivel zal voorzien in een reductie van 6,5 miljoen kilogram fosfaat. Dat komt overeen met de fosfaatproductie van circa 160.000 melkkoeien. Dat aantal wordt verdeeld over de zuivelondernemingen volgens een verdeelsleutel.Verplichte melkgeldregeling blablablablablablaaaaaaaaaa

Allemaal veel te moeilijk Hoef. Gewoon 2,3 GVE per ha en verder geen gehoerzak op niks!
+1
Cornelis
@de hoef Zo ver ik weet 7 december.
meelezer10
Quote Reactie van @Cornelis:
7 december

Dan zal sinterklaas eerst wel wat brengen................ en wat zeggen we dan.........
+2
Braboboerke
Plan met zowel politiek als maatschappelijk draagvlak! Vier jaar is wel heel snel.
+1
Coen
@Braboboerke , het plan oogt mooi als punt op de horizon voor de basis van de melkveehouderij.

de termijnen zijn voor de intensieve melkveehouderij heel erg kort, op een termijn van 10 jaar lineair naar dit punt zou dan mijn voorkeur hebben.
het grootste bezwaar heb ik echter tegen de eenheid van cultuurgrond, je kunt vruchtbare kleigronden natuurlijk nooit vergelijken met klapzand en daarom moet bovenop deze basis de mogelijkheid komen om tot bedrijfspecifieke evenwichtsbemesting (en instandhouding goede organische stofpositie) te komen.

mijn eerder gedane voorstel om op goede cultuurgronden binnen een termijn van 10 jaar tot een reductie van het fosfaatoverschot te komen van 50 kg per hectare doet meer recht aan de diverse posities in onze melkveehouderij.
+1
pieta
@Coen Ik denk dat er genoeg zijn die van klapzand meer opbrengst halen dan andere van goede kleigrond. Maar dat terzijde daar krijgen we de KLW voor. Verder zou ik in een plan gewoon pleiten voor bijv 3 GVE per hectare. De grote weerstand zit hem in het feit dat ze net iets te ver doorslaan.
George
Quote Reactie van @pieta:
Maar dat terzijde daar krijgen we de KLW voor.

Wat KLW? Niks te KLW'en . Gewoon 2,3 GVE per ha en verder genne onzin. Alle flauwekul afgeschaft.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
daar krijgen we de KLW voor

KLW is een managementsysteem, geen beleidsinstrument.
+3
pieta
@Jack Rijlaarsdam Dat klopt. Zo bedoelde ik het ook. Ik vind 2.3 GVE per ha als algemene norm gewoon te laag. Minimaal 3, fosfaatrechten invoeren en een sterke koppeling aan grondgebondenheid maken als je uit wilt breiden. Dit plan is gewoon bedoeld om een x-aantal boeren de nek om te draaien. Daar ben ik niet zo'n voorstander van. En qua bouwplan vind ik dat je teveel grond moet hebben navenant je vee-aantal.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
KLW is een managementsysteem

KLW is een geloof, niet meer, niet minder. Met de foutenmarges die erbij horen zou ik niet graag mijn bedrijf managen met de gegevens uit de KLW.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
het grootste bezwaar heb ik

Goed bezig, Coen. Gewoon weer voluit voor eigenbelang pleiten, zo komen we er wel.
+2
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Doe jij toch ook?
Ik best voor een "plan voor de toekomst" maar dit plan kan direct de prullenbak in helaas. Totaal onrealistisch om van boeren te verwachten dat ze binnen vier jaar effe op 2,3 gve/ha komen. Hoe meer van dit soort onrealistische plannen er over de sector uitgekotst worden hoe meer de verdeeldheid met als lachende derde; de politiek.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Doe jij toch ook?

Nou nee, ik was persoonlijk bezig een Brabants bedrijfsplan op te zetten. Veel koeien, relatief weinig eigen grond, wel flink huurgrond en max boer-boer-ruimte benutten voor samenwerking met akkerbouw. Ook al fosfaatrechten in optie gekocht die met dit plan in waarde halveren of nog minder. Dus voor mij persoonlijk is de schade met dit plan fors, maar ik denk dat het voor de sector uiteindelijk een zegen zal zijn. Ik ben daarom voor. Verwacht wel dat scherpe kantjes er nog wat af gaan, langere overgangstermijn bijvoorbeeld.
+1
familie pelle
@Jack Rijlaarsdam
Dan boer jij tegen de maatschappelijke gewenste richting in! 😉
Maar effe serieus, gezien het grafiekje van wiebren in een andere topic is dit plan totaal onrealistisch, alhoewel ik er wel symphatie voor heb. Mijn punt is dat er al zoveel proefballonnetjes opgeblazen zijn dat de agrarische sector wel op lijst Pim Fortuin begint te lijken. Veel initiatieven, weinig realisme en draagvlak.
George
Quote Reactie van @familie pelle:
grafiekje van wiebren in een andere topic

Je kijkt toch zeker niet naar grafiekjes van Wiebren?
George
Wieberen zou Karst zeggen.
Farmer_
Quote Reactie van @George:
Wiebelen zou Karst zeggen
+2
christo
De term grondgebonden is werkelijk het meest idiote woord wat er ooit bedacht is. Heeft helemaal niks te maken met duurzaamheid.
+11
George
Quote Reactie van @christo:
De term grondgebonden is werkelijk het meest idiote woord wat er ooit bedacht is. Heeft helemaal niks te maken met duurzaamheid.

Laat ik nou net duurzaamheid een idiote term vinden en niks met grondgebonden hebben te maken.
+4
christo
@George Als je zo weinig van je grond haalt dat je alle mest op je eigen land af kunt zetten ben je in meerdere opzichten niet duurzaam bezig. Bedrijven die serieus bezig zijn met voederwinning hebben mest over. Duurzaam begint met economisch duurzaam, en dat is productiefactoren efficient inzetten zonder ze uit te mergelen.
+5
George
Quote Reactie van @christo:
Als je zo weinig van je grond haalt dat je alle mest op je eigen land af kunt zetten ben je in meerdere opzichten niet duurzaam bezig. Bedrijven die serieus bezig zijn met voederwinning hebben mest over. Duurzaam begint met economisch duurzaam, en dat is productiefactoren efficient inzetten zonder ze uit te mergelen

Ik heb zelden zo'n gelul gelezen. Akkerbouwers hebben toch ook geen mest over.
milka
@christo je vergeet alleen biodiversiteit
spotmelker
Quote Reactie van @christo:
Bedrijven die serieus bezig zijn met voederwinning hebben mest over.
Wat bedoel je hiermee? Ik haal de laatste jaren tussen de 17 en 19 ton/ds van een hectare gras op maaipercelen en heb absoluut geen mest over.
+2
christo
@spotmelker Ik bedoel: zijn verplicht mest af te voeren terwijl de grond er om zit te springen.
Fryske Boer
@christo klinklare onzin
+2
Noorderling
@christo
Voor beide inhoudsloze termen koop je niks.
weideboer
@christo en de rest ook niet met duurzaamheid. Maar je vergeet één hele belangrijke punt. Niet jij beslist maar mensen met heel veel emoties die anders denken, daarom is dit opzich een voorstel die milieuvriendelijk overkomt
+1
robbies
@christo als een melkveehouder niet grondgebonden is, waar blijft hij dan met zijn overschotsmest? De verwerking in zeker? De melkveehouderij praat over verwerking, maar heeft vrijwel geen euro in verwerking geïnvesteerd en is de toegezegde 10 miljoen euro voor mest verwerking vanuit EU-crisisgeld al ingezet voor een opkoopregeling. Daarnaast is er geen afzet voor mineralenconcentraat. Fantastische oplossing dat verwerken.
+1
George
Quote Reactie van @robbies:
Daarnaast is er geen afzet voor mineralenconcentraat. Fantastische oplossing dat verwerken.

Juist niks ist!
Nick83
@christo moet da dan? 😉
+1
achterhoeker2
Vind het een slecht plan, zet nou eens in op mest verwerken en export.
Regel de weidegang/dierenwelzijn de zuivelindustrie en de milieuvergunning. Voor grondgebonden is nederland te klein
+1
weurding
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Voor grondgebonden is nederland te klein

voor het aantal koeien zonder die grond ook
weideboer
@achterhoeker2 helaas is dat juist de reden dat er wat gebeuren gaat. Men pikt de groei van dieren aantallen niet meer. Probeer nu eens te denken als geen belanghebbende dan zie je dingen heel anders, geloof me
George
Quote Reactie van @achterhoeker2:
mest verwerken en export.

Dat is ook allemaal een gehoerzak op niks en niemand die op je mest zit te wachten. Steeds verder moeten ze weg om te exporteren.
de hoef
@George is bieten ook krachtvoer
George
Quote Reactie van @de hoef:
is bieten ook krachtvoer

Voederbieten of wat
de hoef
George
@de hoef
Nee ik denk niet dat het krachtvoer is maar wel uitstekend en zeer smakelijk voer wat de opname ten goede komt. Maar ik heb er ook geen verstand van. JVT heeft het toch gevoerd.
de hoef
@George gaat er nu om telt het mee als krachtvoer
George
@de hoef
Ik heb geen idee Hoef. Moet je deskundigen vragen en geen hobbyboerke oet Buul
+1
de hoef
Quote Reactie van @George:
deskundigen

dat deed ik toch
George
Quote Reactie van @de hoef:
dat deed ik toch

Ik voel me vereerd Hoef , maar ik weet het echt niet.
Maar ik denk het eerlijk gezegd niet. Dan zul je soja of korrelmais moeten gaan telen of iets dergelijks.
de hoef
@George bieten komt veel meer vanaf dan al die andere probeersels
George
Quote Reactie van @de hoef:
bieten komt veel meer vanaf dan al die andere probeersels

Daarom is het denk ik ook geen krachtvoer. Maar korrelmais komt ook zat vanaf! Maak je maismeel van. Ik ken een rosevleeskalverenhouder die zijn mais laat drogen en pletten voor de kalveren. Teelt daarmee zelf een gedeelte van zijn krachtvoer met zeer goede resultaten.
de hoef
@George hebben we jaren gedaan maar telde niet als derde gewas en bieten wel
George
@de hoef Oké je bent op zoek naar een derde gewas. En dan het liefste een waarmee je krachtvoer kunt vervangen.
de hoef
@George er staat in dit plan als je krachtvoer verbouwd dat je maar 70 procent gras hoeft te hebben
George
@de hoef Ja heb ik gelezen maar weet niet welke gewassen daar onder vallen. Korrelmais zou eigenlijk er toch onder moeten vallen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @George:
Korrelmais

das iets brabants en die vallen toch bij jan cees al onder de sjoemelaars
+1
George
Quote Reactie van @de hoef:
brabants en die vallen toch bij jan cees al onder de sjoemelaars

Ik denk dat we daar met Jan Cees wel uit zullen komen. Is de koiste ne zeggen we dan in Buul.
groeier
@de hoef
Wat is mis met over 4 jaar 2.3 koeien per ha??
+1
de hoef
verbi
@achterhoeker2 Eindelijk iemand die het snapt.
+2
Cornelis
@verbi Kun je net zo goed op het industrieterrein gaan boeren.
tok achterhoek
@achterhoeker2 mestverwerking komt toch mooi op gang, is nou al een tekort aan mest. Het is wachten tot de eerste weer omvallen
+5
Rondhus
Vind het plan totaal niet uitdagend en zet de sector op een verkeerde manier op slot. Innovatie kan ook op aan de kant gezet worden. 2 koeien per ha met 8375 liter melk en wat jongvee en je bent er al. Iedereen die ingezet heeft op gras of mais productie stijging kan wel ophouden. Zaaizaadveredelaars kunnen wel ophouden. Ki organisaties kunnen wel ophouden om naar de liters te kijken. Voerefficientie kan aan de kant. Inovatie gelden kunnen we wel terug geven. Al het geld dat er gestoken is in mestverwerking of kraken is weg gegooid geld. Voor opvolgers is de enigste weg om het bedrijf te ontwikkelen om te inversteren in dure grond en dat is net wat ze zeer moeilijk krijgen bij de bank. Voor zittende boeren op leeftijd is dit idd een veilige haven maar daar hebben we niks aan als toekomst gerichte landbouw.
Word zeer makkelijk gesproken dat men dan wel met akkerbouwers samen gaat werken maar zolang we nog niet kunnen concurren met goed economies draaiende gewassen zitten ze niet op ons te kjken.
Voor milieu clubjes die terug willen naar de ot en sien landbouw is dit idd een mooi plan. Jammer jan cees dat jij je naam hieraan verbind. Had je hoog zitten met kennis en kunde maar dit valt tegen.
Geef ons dan maar geen derogatie. Dan is er over pak en beet 10 jaar nog een innovatieve sector over ipv een achterover leunende sector
achterhoeker2
@Rondhus helemaal mee eens
+1
milka
@Rondhus [/quote]Voor opvolgers is de enige weg om het bedrijf te ontwikkelen om te inversteren in dure grond

In jou verhaal is de enigste weg om het bedrijf te ontwikkelen een race naar de bodem, meer voor minder. Met nog meer regelgeving. Je kunt het Ot en Sien noemen, ik noem het gewoon produceren waar de markt om vraagt ipv met de rug naar de samenleving. Zie eerst de biodiversiteit maar weer op niveau te brengen met die 16750 kg melk per hectare en die 8375 liter per koe met wat minder krachtvoer te realiseren, uitdaging genoeg.
Rondhus
@milka ik vind dit persoonlijk zo,n reactie waar ik niks mee kan. Maatschap kan van alles roepen maar consument beslist nog altijd anders. Van welke samenleving mag ik niet meer melk uit die koe halen. Meer gras van mijn land halen. Efficienter omgaan met mineralen en mest. Dit plan werkt al datgene tegen en zitten we over een x aantal jaren met een slapende sector waar niet meer innovatie plaats vind en niet aantrekkelijk is voor opvolgers
dewittemotor
Die consument snapt biodiversiteit nog niet eens. Als onze Nederlandse melk te duur wordt, stappen die supermarkten zo over naar Duitse (dat duurzaam verhaal waar de consument intrapt verzinnen ze er wel bij). Laat al die extra's toch over aan onze biologische Collega's. kunnen zij zich mooi onderscheiden voor wat extra's. Dat hebben zij ook hard nodig.
+3
cjw73
@Rondhus dom verhaal. Als de derogatie verdwijnt wordt de land honger nog veel groter en mag er helemaal niets meer op een hectare dus die top opbrengsten zijn dan ook zo weg. En op het gebied van mestverwerking en het kraken ervan waar jij zo'n fan van bent hoef je weinig meer te verwachten is en blijft veel te duur en zonder subsidies totaal onrendabel.
+2
Rondhus
@cjw73 juist bij verlies van derogatie is dat 1 van de manieren om de mestafzet te regelen. Hoe meer vraag daarna komt, hoe sneller het rendabel wordt. Als we dan die eruit gefilterde stikstof en fosfaat weer aan kunnen voeren als kunstmest kunnen we de huidige kunstmest industrie op een lager pitje zetten. En denk ik dat we dan meer met kringloop landbouw bezig zijn als nu. Helaas wel met een omweg maar dat is mischien wel een tijdelijke gedachte
+1
cjw73
@Rondhus als ik jou reacties zo lees is er maar 1 conclusie te trekken.
Ook de doodlopende weg van megastallen zonder land in gereden en nu koste wat kost proberen om verder te komen.
Reken er maar op dat het richting grondgebondenheid gaat.
+1
Rondhus
@cjw73 slaat de plank volledig mis. Zins 2010 heb ik geen koe meer gehouden. Zins toen al een 150 koeien met bijbehorend jongvee gehouden op 75 ha. 2007 laatste keer dat ik gebouwd heb. Wel zijn we druk geweest om het bedrijf overname klaar te maken wat we in 2014 ook over hebben genomen. Gaat er mij om dat dit plan geen creatieviteit bied voor de toekomst. Dan heb ik het niet over de aankomende vijf jaar maar langer. We kunnen naar de maan en zelfs mars. Kijk wat technologie doet op dit moment met ons leven. En dan gaan we een plan lanceren waar totaal geen uitdaging in zit. Laat staan een verdienmodel of de oplossing voor de milieu problemen. Daar gaan toch al deze regels om??
+1
cjw73
@Rondhus oké. Maar qua mestverwerking is het simpel hierover werd 15 a 20 jaar geleden al hetzelfde vertelt als nu en we zijn geen streep verder . Het blijft altijd een koste en baten verhaal en zolang kunstmest goedkoper is gaat niemand overstag. Is net zo simpel als elektrische auto's, dit jaar iets minder supsidie en geen mens koopt er meer 1.
+1
weideboer
@Rondhus lijkt wel dat je of doof bent of blind bent voor de geluiden uit de maatschappij(niet persoonlijk bedoeld)
+2
Rondhus
@weideboer volgens mij hadden we in nederland geen problemen rond weidegang. Een bepaalde fabriek vond het nodig om koeien in de wei als verkoop argument te gebruiken en zie hier het resultaat. Een zelf gecreeerd probleem waar we op emotie de maatschappij hebben bespeeld. Is maar net hoe je dingen wil zien over dat de maatschappij iets wil of niet
+1
christo
@Rondhus De maatschappij wil ook zwarte piet verdrijven uit het land.
Rondhus
@christo die paar verdwaalde getinte medemensen ja. Kunnen idd de emotie van mensen goed bespelen
+1
weideboer
@Rondhus maatschappelijke acceptatie is meer dan alleen maar weidegang, dat weet jij net zo goed als mij, mest, milieu, dierwelzijn, fijnstof enz, enz. er is ook niet voor niets een PvdD gekomen. Wij kijken daar heel anders tegen aan maar een burger ziet dingen gewoon anders zoals wij anders tegen hun aankijken. En in een democratie.....nou ja vul de rest zelf maar aan. Niet dat ik overal blij mee ben, maar het feit ligt er...klaar!
+1
dewittemotor
@weideboer Nee jij snapt het met je maatschappij. Ga maar niet denken dat de maatschappij dadelijk meedelijden heeft met jou dure kostprijs. Dan komt de consumentenzuivel wel uit andere landen. De supermarkten zijn ook geen partij in de fosfaatdeal. Die willen hun handen vrijhouden. Zie weidezuivel: eerst Nederlands concept, nu mag het al uit heel Europa komen. Weg meerwaarde.
+1
weideboer
@dewittemotor blijf je op het station staan of stap je in de als maar harder rijdende trein. Zo kan ik nog wel clichés benoemen maar het gaat er om dat je niet bij voorbaat apen en beren ziet. Ben de jongste niet meer, heb de introductie van het quotasysteem ook mee gemaakt....we leven nog steeds...
+2
weurding
@weideboer als je je bestemming bereikt hebt niet instappen, wie weet waar je terecht komt 😄
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Rondhus:
Vind het plan totaal niet uitdagend

Zeer uitdagend juist, alles beter dan volle bak geld steken in techniek om alle milieugrenzen tijdelijk te ontduiken en elkaar de laatste euro uit de knip bieden voor fosfaatrechten.
Rondhus
@Jack Rijlaarsdam volgens mij heeft de politiek al uitgedragen dat ze niet meer vee wil hebben in nederland. Dus of met dit plan of met derogatie of zonder derogatie. Er zal een systeem komen om die aantallen in de hand te houden en wat voor systeem dan ook, dat gaat geld kosten. Andere post hier op prikebord over groene fosfaat. Je kan me veel vertellen maar zie hierin geen duur systeem om tijdelijk een milieu probleem te ontduiken. Juist meer een systeem om sectorbreed het mestprobleem op te lossen
de hoef
@Jack Rijlaarsdam geen goed idee dat de verpachters zometeen met onze melk gaan slepen
of zie ik iets over het hoofd
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
geen goed idee dat de verpachters zometeen met onze melk gaan slepen

Geen goed idee inderdaad. Is dat alleen een reden om een nieuwe eeuwig durende quotering in de vorm van fosfaatrechten in te voeren?
de hoef
@Jack Rijlaarsdam klopt en heb persoonlijk behoefte aan duidelijkheid
en wat het ook is ,we passen er wel een mouw aan
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Geen goed idee inderdaad.

iets voor jan cees om er wat aan te doen
+1
George
Quote Reactie van @Rondhus:
Vind het plan totaal niet uitdagend

Ik ook niet , ik vind een jonge meid ook uitdagender.
+1
pieta
@George Is je dochter zo lastig? 😁
dwers
Maar weer even gehalte stieren zoeken, dat LTO nooit eens met zo''n plan van grondgebondenheid gekomen is.!!!!!
+6
dewittemotor
Die koeienboeren toch. Ze zijn al met weinig. Het worden er nog veel minder. En die paar die er over blijven vechten elkaar het hok uit. Die dieren - en natuurbewegingen lachen zich helemaal een kruk. die gaan dat de komende jaren eens goed uitbuiten. En ja grondgebonden boeren, ook jullie zijn ze liever kwijt dan rijk.

Probeer nu eens een oplossing als sector te vinden, waarmee een grote groep melkveehouders wat mee kan. Dus boeren met veel grond hoeven niet te krimpen en boeren met weinig grond moeten een oplossing voor hun overschot vinden. Dus export, akkerbouwer etc.

We moeten elkaar het licht weer eens in de ogen gunnen, want we hebben elkaar nog hard nodig.
spotmelker
Quote Reactie van @dewittemotor:
Probeer nu eens een oplossing als sector te vinden

Het moet dan een éénduidig plan zijn wat voor alle sectoren werkt. Dan moet je de werkelijke gewastechnische plaatsingsruimte als uitgangspunt nemen. Dus bodemanalyse en 'verwachte gewasopbrengst o.b.v. recente mogelijke gegevens zijn de basis voor de fosfaatplaatsing.
Todi
@spotmelker Gewoon alle gronden op verplichte derogatie zetten.
verbi
@dewittemotor Eindelijk iemand die het begrijpt.
+1
dewittemotor
Als de overheid dadelijk gewoon al die belastingvrijstellingen op grond eens schrapt en al die schenkingsvrijstellingen, dan zijn al die melkveebedrijven met veel grond ook ten dode opgeschreven. Dus het is allemaal maar heel betrekkelijk en veel te onrendabel wat we doen, ook dat grondgebonden
+2
jorisdriepinter
@dewittemotor en verbi. De intensieven beginnen erg wild om zich heen te slaan! Voelen jullie nattigheid? De maatschappelijke trend is grondgebondenheid. Let donderdag in het kamerdebat maar eens goed op hoeveel steun er voor is.
P.S. Niet persoonlijk opvatten hoor, maar jullie systeem staat onder druk.
Coen
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Voelen jullie nattigheid?

staan die intensieve melkveestallen nu al onder water?
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
staan die intensieve melkveestallen nu al onder water?

leedvermaak jonge
+1
Coen
@de hoef , nee
George
Quote Reactie van @Coen:
staan die intensieve melkveestallen nu al onder water?

Ut hit al efkes nimmer geregend , dus zal wel mejvallen.
dewittemotor
@jorisdriepinter Kijk maar naar de intensieve sectoren. Hoe meer regeltjes en beperkingen, des te harder gaat de sanering van de kleintjes., De sterke grote bedrijven winnen het altijd, ongeacht welke regels men ook invoert. Zij zorgen voor werkgelegenheid en economische activiteit en zijn ondernemender, hebben meer lef en denken breder (Anders waren ze niet groter geweest .nl.)
Op van melkboeren die niets ondernemen en altijd stilzitten zit de overheid niet te wachten.
Daar heb je voor de economie niets aan. Overigens van mij mogen ze hoor, ook voor die collega's heb ik respect, maar zo werkt dat niet.
milka
@dewittemotor volgens mij hebben de biologische varkenshouders het nu beter voor elkaar, dan de grote bedrijven die de middenmoot eruit drukken. Maar blijkbaar is ondernemen voor jou meer produceren en niet nadenken over je afzet. Stel je voor dat jij al je melk zelf moest gaan vermarkten hoe zou je het dan doen?
BoerBart
Quote Reactie van @dewittemotor:
hebben meer lef

Illegale mestpraktijken!
Als ze gaan handhaven zijn al die zogenaamde lefgozers vandaag nog failliet.
+2
weurding
@dewittemotor het zijn wel de kleinere die aan het maatschappelijk gewenste beeld van weidegang meewerken, en wat betreft werkgelegenheid, wat heb je eraan als iemand met 200+mk werk creëert dmv een medewerker terwijl daardoor een kleinere zelfstandige het brood uit de mond wordt gestoten? schiet je per saldo toch niks mee op?
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
200+mk werk creëert dmv een medewerker

Die medewerkers zijn vaak onderbetaalde Polen of Bulgaren. 😄
+1
weurding
@George bulgbelg? 😉
komelker 2
Oogkleppen op en door melken, dat is mijn motto.
fendt711variotms
Gas erop
groeier
@fendt711variotms
Hoorde vanmorgen dat weer volop koeien vanuit het buiten land gekocht worden, met de volle vrachtwagen.
Cornelis
@groeier Hoorde vorige week dat de slachterijen al een wachtlijst hebben.....
de hoef
Quote Reactie van @Cornelis:
slachterijen al een wachtlijst hebben...

je loopt achter denk ik ,word niks meer geslacht [vorige week leek het duidelijk maar nu niet meer
groeier
In 2017 krijg je nog een flinke slachtpremie 😄
cjw73
@groeier en geld toe geven om de koe kwijt te raken?
+2
kuilhapper
Daar gaan we weer.., vorige week kwam Jan Cees met 100 kg fosfaat per hectare, 2,4 gve en 16750 kg melk. zijn plan voor een 3 dubbel quotum dus.
Nu is er in een week al 4 kg fosfaat per hectare verdwenen, en ook een tiende gve... Waarschijnlijk finetuning met zijn 'groene' vrienden club.
Scheelt op 50 hectare weer 10 gve...

Dan ook ineens de fosfaatrechten grondgebonden maken, pracht idee, feest voor stoppers, land met grondgebonden fosfaatrecht verhuren!! reken maar mee, 16750 x 0,25 ct. = 4187 euro minimaal, voor alleen al het melkrecht...

Grondaankoop hoef ik niet eens voor te rekenen..

Prachtig plan om sector voorgoed om zeep te helpen, feest voor stoppers en grondverhuurders!
+1
groeier
@kuilhapper
Waarom?? We krijgen de komende 10 jaar mega veel stoppers.
+1
overstekend wild
@groeier geloof je het echt? Werd al gezegd rond 2008 a 2010 tegen het eind van het quotum, zijn er zoveel stoppers en nog elk jaar verruiming, dan is het niks meer waard.... nou we hebben het gezien! Laten we hopen dat ze nog verstand krijgen en niet in de valkuil van P rechten vallen
+1
George
Quote Reactie van @kuilhapper:
Prachtig plan om sector voorgoed om zeep te helpen, feest voor stoppers en grondverhuurders!

Tis lichtelijk vur iemud goe. 😄
Las Veegas
Grondgebondenheid is allemaal leuk en aardig maar ik vindt dat diegene die zich vanaf 2013 (het referentiejaar) op mestverwerking heeft geconcentreerd en er al het een en ander daarvoor aan ten uitvoer heeft gelegd, die moeten ontzien worden van dit verhaal. Destijds zij er al adequate maatregelen getroffen op basis van mestintensiviteit per regio. Voor het zuiden geldt al een heel veel zwaardere verplichting dan voor die in het noorden.

De reden voor ontzien is vrij eenvoudig; destijds (2013) snapte zulke ondernemers al lang dat verwerven van land ‘m niet gaat worden vanwege het onwrikbare feit dat er geen adequate hoeveelheid grond te verwerven is.

De spelregels die er toen waren ging over dat alle mest die je meer produceerde dan grond verwerkt zou moeten worden.

Nee, het is heel simpel wie meteen in actie is gekomen in 2013 verdient het om ontzien te worden. Voor wie nu er nog daarmee aan de slag gaat moet ook zoiets gaan gelden.

Destijds was het grond kopen of mest verwerken, daar gaf de overheid een vrije keuze in. Maar nu diegene die grond aankoop heeft kunnen doen als enige als winnaar uit bus te laten komen dat lijkt echt helemaal nergens op.
+1
BoerBart
@Las Veegas Mestverwerken klinkt leuk.
In de praktijk zijn het alleen varkens en kippenboeren die hier geld aan spenderen.
De melkveehouderij (en daar gaat het hier over) knalt alle(??)mest met code 61 de grens over, en heeft lak aan Las Vegas zijn mestspeeltjes.
Las Veegas
@BoerBart wat ik bedoel is dat alle boeren die nu financieel hun nek hebben uitgestoken door meteen met de opmerkingen van Sharon Dijksma aan de slag te gaan die worden met zo'n grondgebondenheid onevenredig hard getroffen. Die zien hun investeringen mislukken.
dwers
@Las Veegas Brussel trekt verwerkte mest nog steeds niet van plafond af dus we hebben er niets aan.
+3
We gaan met 2,3 gve/ha toch nooit onder het fosfaat plafond komen. Verder hebben we nog een ammoniak plafond en klimaatdoelstellingen. Met andere woorden er is in nl. niet meer ruimte voor het aantal koeien die we hadden op 2 juli 2015 min een procentje of 5 a 10. Ik zou zeggen nu eerst zorgen dat we derogatie behouden en dan verder kijken hoe we de ruimte verdelen in nl.
Zeer slechte timing Jan Cees om nu van alles te roepen en met een partij als milieu defensie samenwerken geeft ook te denken, in 1 week al 0,1 gve per ha. minder. Maak me zorgen welke norm we over houden als zoiets door de 2e kamer is geweest.
jorisdriepinter
@Ewald Stamsnieder Donderdag wordt de ruimte verdeeld! Hoezo slechte timing!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Ewald Stamsnieder:
Zeer slechte timing

Dit is het moment om zaken te doen, vrijwel iedereen is "rijp".
+2
mart-sa
VRESELIJK PLAN.
Nu is wel duidelijk waarom de details niet gegeven werden bij de presentatie van het plan door Van Dam en Romijn.
Ze wisten dat de meeste boeren dit plan niet zullen accepteren; EEN DOODSTEEK VOOR VELE MELKVEEBEDRIJVEN.
Alle boeren welke voor 2 juli 2015 een stal hebben gebouwd en/of hun stal nog niet vol hadden staan, hebben niets verkeerd gedaan en zijn niet gewaarschuwd voor deze gevolgen.
Schandalig dat voor wanbeleid van onze overheid nu diverse bedrijven moeten bloeden.
+1
BoerBart
@mart-sa Niet gewaarschuwd? Iedere boer die op je open dag kwam kijken wist wel beter!
Niks verkeerd gedaan? Veel teveel risico genomen en je ondernemingsplan te rooskleurig inschatten is naief. Een naieve ondernemer is VERKEERD bezig.

Kom op jonguh, we zitten niet meer op de kleuterschool.
mart-sa
@BoerBart Wij zijn te laat gewaarschuwd. Aan het einde van het quotumtijdperk was het onze overheid die met flinke subsidies strooide om duurzame stallen te bouwen en een LTO (Romijn) die melkquotum overbodig vond omdat de vraag wereldwijd gigantisch zou stijgen.
Pas na een gebouwde stal en na het beëindigen van het quotumtijdperk volgde de waarschuwingen. Helaas te laat
Nick83
Quote Reactie van @mart-sa:
flinke subsidies strooide om duurzame stallen te bouwen

Daar heb ik niks van gemerkt, volgens mij moet je da zelf aanvragen, dr is niemand die jou daar toe dwingt ...
+1
dwers
@mart-sa Ik heb in 2014 nog ruim 16 HA grond gekocht (nu 30 HA)in 2015 nieuwe stal gebouwd (zonder subsidie) melkqoutum was eraf,had ook een stal voor 100 koeien kunnen bouwen en dan nu zeggen mijn stal staat half leeg.
Ik ben maar een simpele boer, een ondernemer durft risico te nemen maar ja dan kun je ook een keer op je bek gaan maar ja dat hoort er dan bij.
matt
Quote Reactie van @mart-sa:
Nu is wel duidelijk waarom de details niet gegeven werden bij de presentatie van het plan door Van Dam en Romijn.Ze wisten dat de meeste boeren dit plan niet zullen accepteren; EEN DOODSTEEK VOOR VELE MELKVEEBEDRIJVEN.Alle boeren welke voor 2 juli 2015 een stal hebben gebouwd en/of hun stal nog niet vol hadden staan, hebben niets verkeerd gedaan en zijn niet gewaarschuwd voor deze gevolgen.Schandalig dat voor wanbeleid van onze overheid nu diverse bedrijven moeten bloeden.

je reageert in dit topic,maar je bedoelt het melkverminderingsplan volgens mij? ben met je eens dat je er flink mee tussen zit.
als dit plan doorgaat,kun je pas jan 2018 je stal vol gaan zetten en moet je daar voor ook nog fosfaatrechten zien te bemachtigen.
ik schat in dat dit plan niet doorgaat,denk je dat je het dan wel red zonder derogatie?
cjw73
@mart-sa hè jonge, wat er ook gebeurt, elke oorlog geeft slachtoffers dus zal nu ook wel zo zijn.
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
gebeurt, elke oorlog geeft slachtoffers dus zal nu ook wel zo zijn

Nondedju wat lees ik nu? Zijn we na ruim anderhalfjaar bevrijdingsdagviering in een nieuwe oorlog terecht gekomen?
cjw73
@George daar liekt ut wel op!!!
Ikke ikke en de rest kan ......
+1
dwers
@cjw73 ikke ikke is niet zo erg, wordt er toch aan iedereen gedacht.
cjw73
@dwers volgens mij denk iedereen alleen aan zich zelf en moet buurman zo snel mogelijk oprotten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
moet buurman zo snel mogelijk oprotten.

Niks ervan. Hij komt om de dag twee balen ophalen en begon nu te zwetsen over stoppen met melken. Dat kan helemaal niet, ik heb nog veel te veel balen voor 'm liggen.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam Ja maar das eigen schuld hè, had allang een stal moeten staan voor >300 koeien. Dan is voeroverschot ook zo weg.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
staan voor >300 koeien.

Sjakie is echt een prutser, die heeft nooit meer dan goeie 200 koeien gewild, de moderne keuterboer.
+1
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
200 koeien gewild, de moderne keuterboer.

Sjakkie is Hobbyboer?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
is Hobbyboer

Jazeker. Als ik rijk wilde worden, was ik wat anders gaan doen. Ik boer echt voor de hobby.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , fosfaat , boerderij en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
169
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
4.357