66

Is het onder en steen liggen en niet weten wat de consument vraagt strafbaar?

Bovenstaande koptekst is natuurlijk met een knipoog ! Maar ik irriteerde mij aan de volgende tweet van Wiebren: Van Dam: in zowel grondgebonden als niet-grondgebonden melkveehouderij is de fosfaatproductie fors gegroeid #begrEZ""
Deze tekst stond in koeienletters op zijn account, ik denk dan bij mijzelf is die man nu doof ligt hij onder een steen of whatever. Het is in deze tijd natuurlijk verschrikkelijk moeilijk om fouten toe te geven, maar soms moet dat wel s een keer. Het zou Wiebren sieren als hij maar 1 keer toe gaf dat de weg waar de LTO nu ingeslagen is misschien niet de juiste route is. Daarom mijn vraag aan hem ; Is het onder een steen liggen en niet weten wat de consument vraagt strafbaar?

Deel dit topic

Reacties

+1
De grote vraag is wie is de consument. De paar Nederlanders of de bulk die wordt geëxporteerd. Die zal het worst wezen of de boer nu 1 of 5 koeien per hectare heeft. In China kennen ze geen grondgebonden veehouderij.
+1
@MARTIJN G Gedeeltes in Nieuw Zeeland ook niet meer. 😉
@MARTIJN G Ook in China hebben ze liever geen bulk uit Nederland .
Zie bv. melkvee100plus.nl/Artikelen/Markt/…
+1
@arie.j
Het gaat de consument ook om wat het kost, te hoge eisen maakt alles onbetaalbaar.
+1
Melker, ik verwacht niet dat je van @wiebren een antwoord zult krijgen 😞

we hebben toch ook nooit gehoord waarom de gezamenlijke NZO- en LTO-visie van december 2013 terzijde is geschoven?
die visie was duidelijk, het overgrote deel van de melkveehouders deelde deze visie en hebben ernaar gehandeld dus grond en melkleverantie in evenwicht.
@Coen ze naaien ons een oor aan niet meer en niet minder ( en dan lees je hier ook nog regelmatig dat je als grondgebonden boer hebt liggen slapen ...)
+5
@klompen

Daarom is de derogatie ineens heilig,want bij het vervallen van de derogatie verliezen ook de p-rechten hun waarde,en dat is nu ook weer niet de bedoeling en combinatie p rechten en derogatie houdt de intensievere manier van boeren goedkoop
+4
@Frans1 De waarde van de P-rechten is op meer dan een manier te beteugelen. Daarvoor hoef je niet perse de derogatie te laten vervallen. Gewoon strikte grondgebondenheid eisen eer je rechten mag aankopen. Daarnaast leg een lange termijn plan voor extensivering van de bestaande bedrijven die intensiever zijn.
+2
Quote Reactie van @pieta:
Daarnaast leg een lange termijn plan voor extensivering van de bestaande bedrijven die intensiever zijn

Daar wil LTO niet aan, die wil, en de fosfaatreferentie , en daarnaast ook nog voer-mest contracten laten gelden voor grondgebondenheid,lekker is dat.
Voer-mest contracten kunnen best meetellen,maar dan de fosfaatreferentie op nul,dan hebben we een gelijk speelveld
Quote Reactie van @Frans1:
Daar wil LTO niet aan,

Ik hoop dan daar wil Lto nog niet aan. Ik zou dan ook liever zien dat NZO op de een of andere manier de belangenbehartiging mee op gaat pakken/regelen. Elke melkveehouder betaalt dan mee en je hebt een redelijk duidelijk belang.
Quote Reactie van @pieta:
Ik zou dan ook liever zien dat NZO op de een of andere manier de belangenbehartiging mee op gaat pakken/regelen. Elke melkveehouder betaalt dan mee en je hebt een redelijk duidelijk belang.

Dit vind ik een heel goed punt Piet! 👍
+1
Quote Reactie van @klompen:
grondgebonden boer hebt liggen slapen

Ja zeer laf je weet een ieder zijn achtergrond ook niet.
+2
In zowel grondgebonden als niet-grondgebonden melkveehouderij is de fosfaatproductie fors gegroeid #begrEZ""

zou hier dan zoveel aan gelogen zijn?
+2
@brabo Denk het nie. Extensieve boeren geven de intensieve boeren de schuld van alles ellende, terwijl ze zelf net zo hard hebben mee gedaan met het verhogen van de fosfaatproductie.
+1
@Nick83 , de extensieve bedrijven hebben daarmede hun bedrijf wel in balans gehouden, was vaak een bewuste strategie met in gedachten de uit december 2013 daterende gezamenlijke visie van NZO en LTO van strakke grondgebondenheid.

er komt nu voor 2017 een tactische zet m.b.t. het derogatie / afgesproken fosfaatplafond tussendoor 😞
+2
@Coen Denk je nu werkelijk dat naar die visie gehandeld is? Ik denk dat de meeste extensieve bedrijven nooit een andere visie gehad hebben los van wat de LTO, NZO of wie dan ook daarvan vond.
+1
@spotmelker , zeer zeker, vandaar ook al de frustratie richting LTO reeds bij de behandeling van de Melkveewet en nu deze soap met mogelijk verlies van de derogatie.
+2
@spotmelker ik heb grond gekocht en dacht zelf de latente ruimte op tekunnen vullen hoe naief kun je zijn blijkbaar..... we leven in een bananen republiek 😄
Quote Reactie van @Coen:
uit december 2013 daterende gezamenlijke visie van NZO en LTO van strakke grondgebondenheid.

Dat strakke dat betwijfel ik. Ik heb er hier pas nog wat van gelezen enn daar stond het in ieder geval niet zo in. Daar ging het meer over een bepaalde balans.
@pieta en de mogelijkheid van een fosfaatheffing over het fosfaatoverschot van de individuele
melkveehouder.
+2
@cornelissen ook lees ik in de visie lto/nzo dat als alles niet werkt men de overheid gaat vragen
grenzen te stellen aan de uitbreiding.
Mijn toon wordt nu feller: Nergens lees ik dat men extensieve melkveehouders gaat bestelen om de derogatie voor intensievere te behouden.
Voor mij persoonlijk betekend dit wanbeleid: 25 % vee opruimen,als er volgens jaar een korting komt van 10% en een melkproduktie overhouden van minder dan 10000 kg per ha, en dat terwijl je in eigen beheer een mdv stal gebouwd hebt, die je met eigen aanfok aan het vullen bent.
Dan graag de eerstkomende jaren maar geen derogatie en laat K. Romijn het zijn leden maar uitleggen, waarom hij totaal niets gedaan hebben met deze visie
+2
Quote Reactie van @cornelissen:
Nergens lees ik dat men extensieve melkveehouders gaat bestelen om de derogatie voor intensievere te behouden.

Ik heb sowieso nergens iets gezien over derogatie.; wel herinner ik me uitspraken van een bepaalde LTO-medewerker dat we echt nog niet door het fosfaatplafond gingen. Ik heb ook nergens gelezen dat er ergens een punt ging komen waarop je vee in moest gaan leveren omdat iemand anders er meer is gaan houden.
@pieta
Kun jij die nog terug vinden pieta?
Het heeft hier op prikkebord gestaan maar ik kan het niet meer vinden 👎🏾
@buorman Als jij het niet vinden kan ga ik het maar niet proberen. Dan zal het mij ook wel niet lukken.
+1
@pieta
Tige spitich [jammer]
@buorman

Quote Reactie van @Wiebren:
Grond verwerven om mest te plaatsen en ruwvoer te telen is de boodschap als je forfaitair meer koeien wilt melken.

prikkebord.nl/topic/63540/…

Mooi he, dat Wiebren 2 jaar geleden al vertelde dat we grondgebonden moesten groeien.
+1
@Vario512 Klopt precies ja. Grond verwerven voor mestplaatsing en ruwvoer. Heb je ruwvoer genoeg kun je stoppen met grond verwerven. Precies het plaatje van ons bedrijf. Alle ruwvoer zelf met een mestoverschot wat naar de akkerbouw kan. Perfect toch. 😁
+1
@pieta
Bij evenwichtsbemesting kun je die zgn overschotmest toch op eigen bedrijf plaatsen? Wat eraf komt aan ruwvoer moet er ook minimaal weer op, anders ben je toch bezig met het uitmergelen van je grond? Grond uitmergelen is toch ook slecht voor de broeikasuitstoot?
+1
@Druk Heb ik al een keer vaker gemeld hier. Wordt tijd dat er eens iemand meeleest die over de regeltjes gaat. Beetje mest scheiden. Dunne fractie inzetten in de plaats van kunstmest en mijn over schot lost op als sneeuw voor de zon.
+1
@pieta Nog beter zou zijn helemaal geen mestscheiding nodig te hebben, maar de P ruimte gewoon met rvdm te mogen benutten zolang de totale N aanvoernorm niet wordt overschreden.
Het verschil tussen kunstmest en mest(mits goed aangewend) is op grasland helemaal niet zo groot.
Onze ervaring is dat sleepslangen met veel water erbij niet onderdoet voor kunstmeststrooien!
@buorman

Hier nog zo'n mooi verhaal van 2 maart 2014:

Quote Reactie van @Wiebren:
Weer een leuke draad over mest zo langzamerhand.Misschien even kort de balans opmaken, vooral wie moet waar rekening mee houden (deze gebruik ik ook voor de lto-nieuwsbrief):

- De melkveehouderijsector (NZO/LTO):We hebben in het Zuivelplan 'kansen voor de zuivelketen na 2015' aangegeven dat we binnen het fosfaatplafond willen blijven, ook bij uitbreiding van de melkplas na 2015. Hier hangt ondermeer derogatie vanaf. Hoewel er in het landelijke plafond *173 miljoen kg fosfaat* in principe geen schotten per sector zijn opgenomen, is het wel zo fair om als sector niet meteen er maar vanuit te gaan dat anderen wel ruimte voor je overlaten.
- Om te kunnen borgen dat we binnen dat fosfaatplafond blijven hebben we als NZO/LTO bij het Ministerie van EZ een zgn. 'Early warning'-systematiek voorgesteld. Jaarlijks wordt op basis van de recentste gegevens berekend hoe het staat met de fosfaatproductie. In plaats van in april van het volgende jaar (dus cijfers 2014 zouden pas half 2015 bekend worden), willen we middels 'early warning' al in december 2014 beeld hebben hoe het staat met productie. Is de verwachting dat de productie te hoog wordt, dan kan er in 2015 gestuurd worden via maatregelen die de sector kan afdwingen, zoals aanscherpen P in voer/rantsoenen, iedereen verplicht aan de Kringloopwijzer of een heffing op aangevoerd fosfaat.
- Als totaalplaatje hebben we doorgerekend dat als we nog een keer het kunstje van Voerspoor kunnen herhalen (2% betere fosfaatbenutting) tussen 2015 en 2020, dat de mestproductie niet boven het fosfaatplafond komt. Dit redden we alleen als melkveehouders efficiënter produceren en daarvoor moeten dus ook de stimulansen gemaakt worden. Bovendien rekenen we erop dat ook aan de kant van plaatsingsruimte er meer mensen grond zullen bemonsteren en/of een specifieke gebruiksnorm zullen aanvrage en dat er meer (gescheiden) mest geplaatst wordt op grond van derden. Het eerste komt door het nieuwe actieprogramma (BEP-pilot) en het tweede doordat er meer varkensmest verwerkt wordt en er meer maatwerk geleverd wordt qua mest.
- Tot slot willen we dat melkveehouderij grondgebonden blijft en nemen we daar maatregelen voor, met name in de vergunningverlening voor uitbreidende bedrijven wordt het criterium grondgebonden belangrijk. Hierdoor is de druk op efficiëntie en groei met grond groot en verwachten we dat slechts een kleine groep ook echt kiest voor intensiveren en flink mest(laten)verwerken.

De melkveehouder:
- De prikkels die er georganiseerd worden richten zich vooral op een hogere fosfaatbenutting van de veestapel (BEX), een hogere voerefficiëntie en een betere benutting van ruwvoer. Ruwvoer wordt schaarser, bovendien is het met de huidige bemestingsnormen moeilijker om kwaliteit te oogsten. Via Kringloopwijzer is naast inzicht ook sturing op betere resultaten haalbaar. Bedrijven die dit goed redden kunnen meer koeien melken op een hectare dan dat lukt met forfaitaire normen.
- Via de meststoffenwet worden bedrijven met een groot overschot geconfronteerd met een verwerkingsplicht. Uitzonderingen zijn er voor bedrijven die grotendeels grondgebonden zijn (100 kg vrijstelling, 25% overschot afvoeren binnen 20 km via regionale mestafzetovereenkomst).
- Uitbreidende bedrijven zullen in 2015 geconfronteerd worden met 100% verwerkingsplicht van de uitbreiding in fosfaatoverschot t.o.v. de referentie uit 2013. Ook hier weer is grond verwerven en fosfaatbenutting verbeteren de goedkoopste weg om dit te voorkomen.
- Uitbreidende bedrijven krijgen in de vergunningverlening ook te maken met de mate van grondgebondenheid. Per regio verschilt dit enigszins.Samengevat: melkveehouders tussen de 10 (forfaitair) en 20.000 (BEX/Kringloowpijzer) kg melk per hectare hebben geen verwerkingsplicht en kunnen ook qua grondgebondenheid makkelijk uit de voeten. Erboven is groei lastiger qua efficiëntie, bedrijfsopzet (melkvee/jongvee/grond) en grondgebondenheidscriteria

De overheid:
- Zolang bovenstaande ontwikkelingen zich vertalen in een grondgebonden groei van de melkveehouderij is er zicht op dat de derogatie in stand blijft (vanwege halen van de 50 mg/l), en dat de fosfaat -en ammoniakproductie van de totale melkveestapel binnen de milieugrenzen blijft. Via de 'early warning' en de resultaten van de Kringloopwijzer wordt dit zichtbaar gemaakt.
- Vliegt de sector uit de bocht dan kan het verwerkings% flink opgeschroefd worden of is er reden om anders in te grijpen.
@Nick83 + was vergissing ik denk dat je dit toch niet werkelijk meent
@klompen Wa bedoel je precies? Je begint nu toch niet weer over fosfaatoverschot hé? Je weet zelf inmiddels toch ook wel dat het gaat om fosfaatPRODUCTIE hé? FosfaatPRODUCTIEplafond...?
Quote Reactie van @Nick83:
Je begint nu toch niet weer over fosfaatoverschot hé? Je weet zelf inmiddels toch ook wel dat het gaat om fosfaatPRODUCTIE hé? FosfaatPRODUCTIEplafond

Boven dat plafond is dan een overschot he, aldus de wetgever
+1
Quote Reactie van @cs-agrar:
plafond is dan een overschot
Elk bedrijf met derogatie heeft toch zijn plafond, daarna val je in overschot.
Quote Reactie van @dwers:
Elk bedrijf met derogatie heeft toch zijn plafond

Was dat maar waar ...
Quote Reactie van @cs-agrar:
Boven dat plafond is dan een overschot he, aldus de wetgever

Nou nee, niet volgens de wetgever. Ik heb vanuit Den Haag de afgelopen weken dat niet zo horen benoemen, dat de fosfaatpoductie boven het plafond een overschot zou zijn. Logisch ook, want het is pas een overschot als je het niet plaatsen kunt.

En dat wel of niet kunnen plaatsen van het fosfaat is nou juist weer iets wat ze in Den Haag geen ene drol kan schelen in deze kwestie. Ik ben het woord "overschot" volgens mij ook nergens in de brieven van Van Dam en dergelijke tegen gekomen. Maar ik kan het verkeerd hebben...
@Nick83 hou je niet van de domme je weet heel goed wat ik bedoel
@klompen Ik weet heel goed wa je bedoel, maar helaas werkt het zo niet. Ff voor de duidelijkheid: hier op het bedrijf geen fosfaatoverschot. Dus ik praat niet voor eigen parochie.
@Nick83 niemand weet nog hoe het werkt jij dus ook niet 😄
@Nick83 Er zijn er maar weinig die en veel quota kochten en veel grond...intensiveren was het toverwoord..
@hooivork , gisterenavond (op verjaardagsfeest) aan de ronde tafel hadden wij een zeer openhartig gesprek met een agrarisch bedrijfsadviseur.

gaf duidelijk aan dat de intensiveringsdrang zowel technisch als bedrijfseconomisch jarenlang veel te positief is benaderd, vanwege de zeer grote afhankelijk van dure productierechten, ruwvoer, mestverwerking en arbeid waren voor dit soort bedrijven de uiteindelijke marges veel te krap.
er zullen de komende tijd veel stallen fors 'onder water' komen te staan 😞
+2
@Coen Door alle gedonder de sloten nog niet schoon gemaakt.
Quote:
Deze tekst stond in koeienletters op zijn account

Ter informatie: het stond op zn Twitter account, daar heb je zelf niet de mogelijkheid om een groter of kleiner lettertype te kiezen. Twitter doet da zelf, bij tweets die goed gewaardeerd worden.
+4
@Nick83
maar wat moet je nou met twitter ? Totaal oninteressant podium voor personen die zichzelf belangrijk vinden
+1
@brabo Volgens mij leven we in een vrij land en mogen we zelf beslissen welke site's we bezoeken ...
Quote Reactie van @brabo:
Totaal oninteressant podium voor personen die zichzelf belangrijk vinden

Dus ik hoef niet te vragen of jij erop zit?
@George van vragen wordt je nooit lomper George , maar het antwoord kun je wel raden: nee
+2
@brabo maar je weet wel wie zich erop bevinden? 😅
Even een reactie op tweet v straalen
als je als beleidsmaker je in een vorige ronde over behoud derogatie
als een junk in alle bochten wringt om de derogatie tebehouden en dan zo dom bent om een p plafond af te spreken.
en dan nu van iemand die niet aan derogatie meedoet vraagt om ook koeien in te leveren en dus geen gebruik maakt hiervan heb je geen ballen zoals meneer vogelaar zegt.
maar ben je een matennaaier.
overigens geld dit voor elke bestuurder die niet is opgestapt
je had ballen gehad als je was opgestapt hier kan je toch niet achter staan als bestuurder.
je lost je zelf gecreerde problemen op en belast daar niet een ander mee.
@p1965 overigens maak zelf nog wel gebruik van dero en ben potentiele stopper dus rechten passen mij wel
+2
@p1965 Als LTO ballen heeft grijpen ze nu gewoon terug op hun laatst opgestelde visie, waarin GRONDGEBONDENHEID als thema duidelijk is benoemd. Dus niks geen fosfaatrechten als vervanging van melkquotum.
Na 30 jaar uit de fuik, hup zo de volgende in!
Als fosfaatrechten niet aan grond gekoppeld worden gaan we verder op het pad van steeds intensiever.
Steeds meer grond in eigendom buiten de actieve melkveehouder, etc.
Daar komt dan de marge terecht inplaats van in zaken die de sector sterker maken naar de Toekomst toe.
En die zijn er genoeg!
Wie niet leert van het verleden verdwaalt continu, helaas is dit bij LTO het geval!
+1
@jorisdriepinter op naar de vogelaar variant streng maar rechtvaardig
IK heb in 2014 nog contact gehad met LTO zeiden tegen mij, dat ik nog mocht groeien tot fosfaatreferentie 0 nu heb ik nog 7 HA plaatsing over en heb ik het gevoel dat een ander die ruimte gebruikt.
@dwers ook heb je aan de extra verwerkingscapaciteit mee betaald als je bij rfc bent tenminste! die gebruiken ze ook zonder te bedanken! die korting op extra liters voor de extreme groeiers moeten ze er gewoon op laten na 2017.
+1
Niet strafbaar, maar wel dodelijk
+1
Al met al produceren we gewoon meer mest en daarmee fosfaat dan dat we ooit eens hebben beloofd te zullen doen.
Daarmee zijn we een slechte/onbetrouwbare gesprekspartner om nieuwe afspraken te maken.
Veehandelaren die hier niet uitbetalen krijgen ook geen handel meer.
De Tweede Kamer spreekt komende donderdag 1 december tijdens het debat over het toekomstperspectief van de Nederlandse melkveehouderij.

Inzet LTO-Noord bij wetsvoorstellen fosfaatrechten en wet verantwoorde groei melkveehouderij
De hoofdlijn van de wetsvoorstellen staat vast. Op een aantal onderdelen zien we graag nog wijzigingen doorgevoerd. Onderstaand de belangrijkste punten van de inzet hiervoor.

Generieke korting zo klein mogelijk
Compensatie van de korting voor grondgebonden bedrijven
Flankerend beleid voor bedrijven waarbij geen sprake is van fair balance
Evaluatiedatum en fiscaal aftrekbaarheid
KringLoopWijzer als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument
Regeling voor in- en uitschaarders
Max. 10% (ver)lease zonder afroming
Voer- mestcontracten tellen mee bij bepalen grondgebondenheid
Ontvlechting van de vleesveesector

Wat zal het worden?
+1
Generieke korting zo klein mogelijk===HARDE EIS TUSSEN 4 EN 8%
Compensatie van de korting voor grondgebonden bedrijven===BOTST MET BOVENSTAANDE
Flankerend beleid voor bedrijven waarbij geen sprake is van fair balance===KNELGEVALLEN NIET MEER DAN EEN HANDJE VOL, ANDERS BOTST HET MET BOVENSTAANDE REGEL
Evaluatiedatum en fiscaal aftrekbaarheid===FISCAAL GELEUTER WORDT PRIJS NOG DUURDER
KringLoopWijzer als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument===SJOEMELEN, DE ILLEGAALTJES KUNNEN DE BRAVE BOERTJES WEER UITLACHEN
Regeling voor in- en uitschaarders===PAS OP MET FRAUDE, SOCIAAL ZEKER VERANTWOORD
Max. 10% (ver)lease zonder afroming===PRIMA, GEEN SOFAMELKEN DUS
Voer- mestcontracten tellen mee bij bepalen grondgebondenheid===BULLSHIT!!SCHAF EERST DIE FOSFAATREFERENTIE MAAR IS AF. KNAL DIE AMVB BETER IN MEKAAR. OPHOUDEN MET DIE INTENSIEVE CLUB TE FACILITEREN. JE MAAKT JE BELACHELIJK!!
Ontvlechting van de vleesveesector===BELANGRIJK, PAS OP MET FRAUDE

Wat zal het worden?
Ik denk weidevogeltjes en beweiden.
+1
Quote Reactie van @BoerBart:
Compensatie van de korting voor grondgebonden bedrijven===BOTST MET BOVENSTAANDE

Ik denk dat bedoeld wordt dat er zo weinig mogelijk compensatie voor grondgebondenheid moet komen om onder die 8% te blijven
@Frans1 Vanuit jou beredeneert snap ik deze mening helemaal. Er is ook draagvlak voor in de politiek. Verder vind ik het gewoon belachelijk dat ik voor dit soort bedrijven ook maar 0.1 kg fosfaat in moet gaan leveren. Wij hebben niets verkeerd gedaan, jullie hebben niets verkeerd gedaan en de een moet inleveren en de ander niet. Blijft te belachelijk voor woorden.
Voor mij is er maar één groep die in aanmerking zou moeten komen voor geen korting en dat is de groep die niet gegroeid is in fosfaatproductie.
Quote Reactie van @pieta:
één groep die in aanmerking zou moeten komen voor geen korting en dat is de groep die niet gegroeid is in fosfaatproductie

Dat vind ik ook waardeloos dat niet groeiers een fikse korting voor hun kiezen krijgen,niet te verdedigen.
En grondgebonden bedrijven ook niet 😁
+1
Quote Reactie van @Frans1:
En grondgebonden bedrijven ook niet

Worden we niet eens. 😁
+1
@pieta wij hoeven het ook niet eens te worden, er wordt toch voor ons beslist hoe het gaat komen 😁

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , grondgebonden en fosfaatproductie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
2.488