Illustratie van: JohnDeerenr1

Meerderheid boeren oneens met fosfaatreductieakkoord

Slechts 30 procent van de boeren steunt het fosfaatakkoord tussen de melkveesector en staatssecretaris Martijn van Dam. Er wordt daarom gewerkt aan een alternatief plan, dat uitgaat van grondgebondenheid. Daarin kan 65 procent van de boeren zich vinden.

Deel dit topic

Reacties

+3
sil
Wat een onzin, volgens mij kan 60 tot 70 % van de bedrijven de mest niet op eigen grond kwijt, deze staan echt niet achter een plan van volledige grondgebondenheid. Wat is er mis mee om op buurmans grond mijn mest uit te rijden. Hij blij, ik blij.
MARTIJN G
Dat melkvee dit soort onzin van Links extremisten publiceert. Schande.
groeier
@MARTIJN G
Afblijven van de grondgebonden melkveehouderij.
MARTIJN G
@groeier De vraag blijft altijd wat is grondgebonden. Hier met het ruwvoer wel maar de mest niet. Toch voel ik mij grondgebonden boer.
groeier
@MARTIJN G
Wat een onzin, bedrijven met meer dan 3 of 4 koeien per ha zijn niet grondgebonden, als je 3 koeien per ha hebt en geen jongvee, dan ben je wat veel mensen betreft nog wel net een grondgebonden melkveehouder. Net doen alsof we niet weten hoe het zit, daar los je niks mee op in 2017
pieta
@groeier Wij hebben denk ik 3 GVE per ha. Alle ruwvoer zelf en ik heb in mijn beleving een grondgebonden bedrijf. Ik moet wel wat mest afzetten. Maar dat komt doordat ik een veel te goede akkerbouwer ben. Ik haal gewoon teveel ruwvoer van mijn land waardoor ik wel extra vee aan moest houden om niet elk jaar drie sleufsilo's biju te hoeven maken. 😁
+1
cornelissen
@pieta Ik vindt alles best,maar blijf af van mensen, die ook kiezen voor grondgebonden groei (e.e.a.volgens de visie van lto/nzo eind 2013)
en met deze oplossing van deze puinhoop zelfs minder dieren mogen houden als met derogatie
cornelissen
@cornelissen correctie: als zonder derogatie
pieta
@cornelissen Volgens de Veeteelt komt het referentiepunt qua melkleveringen in 2016 te liggen. Daar krijg je een korting op. Daar zou toch in de meeste gevallen mee te leven moeten zijn. Ik vind overigens ook dat ze het tot een grote puinhoop hebben laten worden. Ook wij worden geraakt door deze maatregel en ik kan van mezelf ook niet zeggen dat ik iets verkeerds of iets onethisch heb gedaan. Ondanks dat wij wel mest af moeten zetten.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @pieta:
referentiepunt qua melkleveringen in 2016 te liggen

referentie zal toch wel over een heel jaar gaan. Anders kun je mooi de l.l zijn met piek in je afkalfpatroon.
J.v.G
@groeier afblijven van de nmv leden kan ik ook zeggen. Grondgebonden lto leden hebben door hun lidmaatschap dit beleid ook gesteund en deze puinhoop mede veroorzaakt.
groeier
@J.v.G
De meerderheid van de sector wil naar een grondgebonden melkveehouderij, zelfs de politiek.
+1
J.v.G
@groeier de meerderheid is lto lid en heeft dus meestal onbedoeld de enorme groei gesteund, of eigenlijk gewoon veroorzaakt hier zijn ook veel grondgebonden boeren bij.
Ik als nmv lid niet. Waarom zal ik dan meer moeten krimpen met die paar honderd kuub die ik af moet voeren dan een ander die net iets meer grond in de buurt kan huren?
Trouwens ben ik ook niet meer gegroeid dan de 10% ruimte die er nog was dus geen schuld aan overschrijding plafond.
Bij de grote groeiers moet je zijn! die moeten zoveel mogelijk gekort worden en de rest moeten we samen dragen!
Wat ik ook zo belachelijk vind is dat er geen a en b melkprijs is.
Iedere melkveehouder heeft voor een stukje extra melkverwerking moeten betalen.
Hoe kan het dan zijn dat de extreme groeiers zo alle melk verwerkingsruimte van de niet groeiers benutten zodat de winst en melkprijs keldert en vervolgens iedereen in moet leveren op liters?
dwers
Grondgebonden mogen we van intensieven niet meer zeggen, we kunnen nu beter zeggen bedrijven met of zonder fosfaatoverschot, sluit ook beter aan bij fosfaatrechten.
cornelissen
Quote Reactie van @dwers:
met of zonder fosfaatoverschot

Inderdaad, in de visie van Lto/Nzo eind 2013 wordt ook gesproken over een mogelijke fosfaatheffing over het fosfaatoverschot van een individuele melkveehouder ,als het fosfaatplafond dreigt te worden overschreden

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , grondgebondenheid en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.024