Ervaring met rijbemesting maisland ( heeft dit toekomst )

Ervaring van rijen bemesting op maisland als loonwerker of klant.
Wat zijn de ervaringen en met welke machine .
als gebruiker graag foto bij uitleg .
wat is de meerprijs en verdiend de boer het weer ?
zelf heb ik straks de mogelijkheid met een tjalma bemester elementen uit te schakelen

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Heb op beurs in Hardenberg man gesproken die dat doet in combinatie met mais zaaien over bestaand grasland. Lijkt mij dé toekomst
harald vrieling
@newholland6640 minder bewerking op vaste grond .. zal wel verschil maken kwa grond soort
bij ons ook iemand gedaan mais stond goed maar scheurland moet nog beter kunnen
newholland6640
@harald vrieling en dan met stroken frees of ploeg?

Ja volledig scheuren vraagt veel meer arbeid en er gaat ook veel stikstof verloren. En nog n heel aantal dingen die ik te ingewikkeld vind om vanaf m'n telefoon te typen.
Sanderrr
@newholland6640 Die heb ik ook gezien, de ondergrondse strokenploeg.
melkvee.nl/nieuws/9350/…
+1
trean
Ik heb wel wat ervaring met rijenbemesting in combinatie met strokenfrees op te scheuren grasland. In 2014 Volvelds bemest na 1e snede en stroken gefreesd. Toen stond een ander perceel beter wat gescheurd en geploegd was.
In 2015 een perceel oud grasland gedeeltelijk rijenbemest en strokengefreesd. De rest van het perceel geploegd en volvelds bemest. Er waren kleine verschillen in opkomst, ontwikkeling, opbrengst en afrijping.
Dit jaar een perceel oud grasland rijenbemest en strokengefreesd. Andere percelen volvelds bemest en geploegd. Het rijenbemeste perceel gaf dit jaar de beste opbrengst, maar was ook het perceel met de beste ontwatering / structuur.
Dit gaat over +/- 30% afslipbare kleiopveengrond.

Voor rijenbemesting en mais zaaien is gps bijna onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk dat je met het uitschakelen van elementen ook op de 75 cm uitkomt.
trean
Foto

(klik om te vergroten)

Rijenbemester
harald vrieling
@trean op rij bemesting werd dan zelfde aantal mest gebracht (dus 2 x zoveel in de rij ) of minder aantal m3 per ha
trean
@harald vrieling ja, zelfde hoeveelheid. Op grasland wat maïsland wordt komt 30 m3.
Maïs na maïs komt 45 m3 op.
zettelmeyer
Beste Harald,
Wij hebben thuis nu 2 jaar ervaring met rijenbemesten in de mais. Voordeel vind ik dat je mest kan uitsparen voor het grasland. De loonwerker doet het hier met een evers rijenbemester achter de verveat aan. Dit jaar zijn we te vroeg geweest met bemesten wat resulteerde in onregelmatige mais waar de verveat had gereden. Volgend jaar zullen we het laten doen door een sleepslang bemester.
Mais zaaien gelijk achter de bemester zie ik niet zitten. Hier is de kans groot dat je de mais verzuipt in mest
+2
Rode Peter
Mooi topic. We hebben nu twee jaar achter elkaar wat proeven gedaan op ons maisland ( tot. 28ha.) Op gedeelte van lichtste grond na het ploegen en eenmaal zaaibedbewrking met de Vervaet 3-wieler bemest en 6-rijig mais gezaaid. Resultaat; veel slechte mais en alle sporen Vevaet te zien; treurig. Doen we niet meer en loonwerker ook gestopt met systeem (ook te weinig capaciteit en te duur).
Op ongeploegde zwaardere percelen strokenvrees met rijenbemesting en met GPS vastgelegd(dus niet ploegen). Daarna met GPS mais gezaaid. Resultaat; redelijk tot goed.
Maar veruit de beste mais hadden we op die percelen die vroeg volvelds bemest en geploegd waren. Geploegde land heeft ruim een maand kunnen drogen en opwarmen alvorens de mais gepoot is. Dus jongens zeg het maar!!
SJB533
Quote Reactie van @Rode Peter:
mais gepoot

Gezien deze woorden, zou ik zeggen, dat je op het zand in de Achterhoek of Twente zit?

Wellicht is het handig, dat iedereen even de grondsoorten noemt?
Rode Peter
@SJB533 De grondsoorten vermelden .Van de 28ha mais. Circa 6ha zeer lichte zandgrond met de Vervaet bemest en gezaaid; resultaat erg slecht. 8ha GPS strokenbemest en GPS gezaaid op zware zandgrond met leem; resultaat redelijk tot goed. 8ha volledig leemgrond en 6ha rivierklei volvelds bemest, geploegd en een maand later gezaaid. Resultaat; uitstekende mais. Wij boeren niet in de Achterhoek of Twente; tot zover.
Siebenga
@Rode Peter

Deze reactie... Dit zie ik ook terug op leemachtige en veenhoudende gronden rond heerenveen!
mdoornekamp
Ik ben woonachtig op de Groningse klei. Hier wordt wel wat geëxperimenteerd met strokenbemesting. Met de sleepslang is het toch wel behoorlijk lastig met wendakkers en opstarten omdat je het exact voorgeprogrammeerde stuk moet bemesten. Dit kost extra tijd en ervaring.

Met de tank mis je capaciteit en zit je met structuur schade
Fendt926Driver
Bij ons in de buurt rijdt loonbedrijf wassink uit brekklenkamp ( overijssel)met de 5 wieler met een 6 rijer maispoter erachter op gps.
soms iets opstart problemen gehad maar leren er goed mee aan.
bij een biologische veehouder geweest en mais gepoot op zand in een waterwin gebied en super mais dit jaar gehad. er was kws mais ricardino gepoot en alles over de weegbrug en op 54 ton per hectare gemiddeld uitgekomen.
meerdere biologische veehouders willen het het komende jaar ook gaan doen
daan knol
Wij hebben het een aantal jaar gedaan en doen nu gewoon weer volveldsbemesten, grootste nadeel vonden wij dat je het land zaaiklaar moest hebben voor het bemesten.
Nu doen we na het sleepslangen gewoon weer kopeggen en hebben we de grond veel beter fijn.
We zitten hier op kleigrond
newholland6640
Tussen stroken frezen of stroken frezen zit een groot verschil. bij frezen word de zode in een strook kapot gemaakt. Met zandgrond zorgde dat in natte periodes dat het daar versleepte.
Met stroken ploegen komt de zode iets omhoog. je creëert daar een klein sub klimaat.
Nadeel van niet zo diep ploegen is dat een relatief zwakke plant door een harde laag moet. Dan stagneert de groei iets. Dit zou je op kunnen een doorgronder er evt. nog door heen te laten gaan.
+2
jehan
Ik zou er niet te veel energie in steken ..heb al heel wat negatieve verhalen gehoord ..mais worteld niet stevig genoeg omdat de wortels niet naar mest gaan zoeken ..wortels blijven met rijen bemesting te dicht bij elkaar ..met te harde wind vielen veel planten om puur omdat het wortel stelsel niet goed was ..zaai is 2 jaar achter elkaar mais op die manier en zaai daarna blijvend gras kon je later aan de kleur van het gras zien waar de rijenbemesting gezeten had ..allemaal strepen in het gras ..boer heel wat moeite gehad om gras egaal van kleur te krijgen ..
+1
Deerepower7720
Wij doen het nu ook 2 jaar, op diverse grondsoorten. en ook verschillende resultaten.
harald vrieling
@Deerepower7720 filmpjes van dat bedrijf bekeken .. Nog na bewerkingen of gelijk na mesten mais er in
Deerepower7720
@harald vrieling paar dagen drogen en daarna zaaien met de gps gegevens van de bemester
Pascal
Zou me eerder oriënteren op een maiszaaimachine die mais op 50 cm en in ruitverband kan zaaien, heb daar positieve verhalen over gehoord. Stroken principe valt tegen...

Alleen ontkom je dan niet aan een GPS systeem
mdoornekamp
@Pascal Probleem van 50 cm zaaien is het hakselen. De meeste maisbekken zijn wel rij onafhankelijk maar er zitten altijd nog geleidings torpedo's in. En die staan om de 75 cm. En dan zijn er met 50 cm gezaaide mais altijd een paar rijen die constant tegen een torpedo lopen. En dan druk je toch geregeld een paar planten plat.
Pascal
@mdoornekamp
Klopt inderdaad, maar daar zijn de pioneers al mee bezig.
Het idee en de techniek is wel erg doordacht; hogere opbrengst van dezelfde oppervlakte
mdoornekamp
@Pascal Ok. Systeem is wel goed bedacht. Want onkuid krijgt zo ook minder kans en je benut sowieso de mest beter die volvelds aangebracht is.
Pascal
@mdoornekamp
Precies. Je kunt gewoon vol capaciteit bemesten. 37,5 cm wordt zelfs ook geprobeerd.
+1
mdoornekamp
@Pascal op 37.5 hoef je de zaaimachine ook niet om te bouwen. Zaai je er gewoon nog een keer tussendoor op GPS
jehan
@mdoornekamp lees jij het topic maar eens door over op 50 cm mais zaaien ..
mdoornekamp
@jehan in boerdery of TF. Kan het nog niet vinden
jehan
@mdoornekamp zal het even opzoeken
fendt-412
@mdoornekamp
Wij hebben dit jaar ook op 50cm laten zaaien, land was even schoon als traditioneel.
Rijenbemesting is op klei moeilijk als je niet dieper dan 5cm wilt bewerken en een goed zaaibed wilt. Dan de planten maar naar de mest brengen, hebben dit voorjaar door de natte en beroerde ondergrond geen drijfmest op het maisland gedaan. Ondanks dat het begin van het seizoen lastig was toch een goed gewas kunnen oogsten.
mdoornekamp
@fendt-412 Bewerking is idd lastig met rijenbemesting. Je wordt die 50 cub niet kwijt in de bovenste 5 cm als het in stroken moet. Dan is het toch mee een systeem voor zand, waar je de mest ook harder nodig hebt.
jehan
@mdoornekamp fendt katana 65 daar staat het onder de reacties
johndeere6230
Wij hebben hier ook een jaar of 3 rijenbemesting gedaan. 1e jaar beviel goed, 2de jaar wat minder en het 3de jaar was vergelijkbaar met het 2de jaar. Dit was voornamelijk omdat we de grond maar slecht fijn konden krijgen die jaren, dan werkt volvelds bemesten en daarna nog een keer kopeggen toch beter. We zitten hier op zware klei.
IHC forever
Op ons bedrijf hebben we nu twee jaar achter elkaar met De Vervaet bemest en gezaaid in een werkgang omdat vooral mijn broer ervoor was om het te proberen. Doe je er alles aan om met zo min mogelijk structuurbederf de grond te ploegen en zaaiklaar te maken, kom je vervolgens met een 20 to 25 ton's machine de structuur verkloten. Eeste jaar zag je al de sporen terug in de mais, tweede jaar was helemaal dramatisch. Wij en vooral mijn broer zijn genezen. Nooit meer dit systeem. Hier is loonbedrijf er trauwens ook mee gestopt.
newholland6640
@IHC forever ligt dat dan aan het systeem of de uitvoering ervan met veel te zware machines?
IHC forever
@newholland6640 Het systeem is natuurlijk zo; bemesten en zaaien in een werkgang.
En voor bemesten heb je automatisch een machine nodig die vol veel weegt om nog een beetje mest mee te kunnen nemen. Een beetje lang perceel en je kunt niet eens een keer heen en terug met volle tank. Het is niks en het wordt niks.
newholland6640
@IHC forever

Ik snap het verschil niet. Wat maakt het nu uit of je met een verveat op het land komt en op stroken bemest of met een vervaet op het land komt en vol velds bemest?
Waarom moet bemesten en zaaien in 1 werkgang?
trean
@newholland6640 het verschil zit hem vooral in het moment van bemesten. Voor of na het ploegen.
newholland6640
@trean

Ik zie meer in mais zaaien in bestaand grasland.
+1
jehan
Toen ik naar de landbouw school ging werd me geleerd 70% van de mais opbrengt is grondbewerking rest is ras en weers invloeden ..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden bemesting , boer , ervaring , loonwerker , toekomst , machine , ervaringen , schakelen en rijen bemesting maisland mais opbrengst olie rook geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
42
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
1.297