Melkprijs kan fosfaat niet sturen.

De sturing middels NZO leden gaat zo niet lukken omdat alle leden moeten participeren om geen open eind te houden.
Maar een kamikazeovereenkomst mag niet van DOC worden verlangd. Financieel staan veel DOC leden met de rug tegen de muur. Ze hebben eigenlijk geen keus wanneer ze kunnen kiezen tussen melkproductie fors krimpen of per direct opstappen (Statutaire verplichtingen ten spijt) en de melk laten ophalen door een partij welke krimpen niet verplicht. En deze partij komt er!
Een nieuwe partij (geen NZO-lid) zal zich aanbieden om melk te verwerken door deze bijvoorbeeld aan een op te zetten Duitse eG te leveren, en aan bestaande verwerkers verkopen. Te denken valt aan Fonterra of een andere onverwachte hoek. Dit is slechts 1 van de vele gaten welke een NZO overeenkomst per definitie behelst.
Zolang de deur van RFC dicht zit, is een dergelijk akkoord aan DOC vragen irrationeel.

Deel dit topic

Harry K

Reacties

jg
Voor financiële zaken schuiven de banken aan.
@jg De banken weten HEEL goed als de derogatie verdwijnt, er heel veel mest meer afgevoerd moet worden wat HEEL veel geld gaat kosten, geld wat er niet is, en dezelfde banken weten ook wat dat betekent, dat er nog meer bedrijven te koop komen, en dat is niet gunstig voor de grondprijs, volgens DE bank . !!!
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
volgens DE bank . !!!

En ook niet goed voor de bank zelf, dat is voor hun het enigste dat telt. Ze gaan zelf op de fles als de grondprijs in elkaar kiepert en er een serieuze faillissementsgolf komt.
+2
Wilbert
Verwacht dat het niet in zo'n vaart zal lopen met weglopende leden. Wie weet wat een nieuwe particuliere vrije partij betaald tijdens de volgende melkprijs dip? 18 cent ? 12 cent?
Harry K
@Wilbert Hoeft geen nieuwe particulier te zijn.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Harry K:
Hoeft geen nieuwe particulier te zijn.

Een particuliere partij als Aware heeft toch niets met dat coöperatieve plannetje te maken. Het is allemaal op basis van vrijwilligheid. Zijn boeren zat met geldgebrek waarbij de korte termijn regeert dus die best over willen stappen als ze bij RFC bijv. een jaar lang een heffing van 5 cent per liter krijgen en bij A-ware vrolijk door mogen melken. Anders bestaan ze waarschijnlijk in 2018 helemaal niet meer. Verwacht niet teveel van de solidariteit binnen de melkveehouderij, de grondgebonden boeren voelen zich al dik een jaar geschoffeerd, de grote groeiers hebben ongekend geldgebrek, beide geen goede basis voor een vrijwillige actie in een sector waar ikkeh-ikkeh-ikkeh toch al de boventoon voert.
oubi
@Wilbert rechtstreek leveren aan dmk ipv aan doc.
jorisdriepinter
Als de bank de financiering opzegt wegens toegenomen risico bedenk je je nog wel even!
George
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
Als de bank de financiering opzegt wegens toegenomen risico bedenk je je nog wel even!

Financiering opzeggen? Wat houdt dat in? Dat ze de boel in de verkoop gooien?
weideboer
@George nee gewoon vertellen dat je binnen een maand de staats moet winnen omdat ze je eigendommen hebben afgewaardeerd en je even bij moet storten, wat niet kan...want je hebt het niet...."Houston, we have a problem". zo duidelijk?
+1
George
@weideboer
Tja ik sta hier bekend als DE op de winkelpassende potverteerder maar heb daar dus totaal geen verstand van.
Maar dan heb je het als boer , sommige noemen zich liever ondernemer dat klinkt ruiger wel heel bont gemaakt.
weideboer
@George dat ze je "op de winkelpassende potverteerder " noemen klinkt als ; jaloers, afgunst of iets daar tussen in. Je telt pas mee als je bij die andere 5% hoort, klagen, zeuren, alleen maar geïnvesteerd op omzet(niet op marge) en vooral die andere de schuld geven.... Ja George, je hebt (terecht) een zwaar leven XD
+2
weideboer
Zullen we gewoon de komende week even afwachten wat er uit de hoge hoed komt, beter dan vooraf altijd maar speculeren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
beter dan vooraf altijd maar speculeren.

Ook veel saaier.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden sturen , sturing , melk , melkprijs , fosfaat , fonterra , nzo , melkproductie , rfc en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!