EC heeft interesse voor inzien plan niet-verhandelbare fosfaatrechten op 1 januari 2017

Netwerk GRONDig en Milieudefensie brengen bezoek aan Brussel:
‘Europese Commissie heeft interesse voor inzien plan niet-verhandelbare fosfaatrechten op 1 januari 2017’


Netwerk GRONDig verstuurt vandaag haar plan voor het invoeren van niet-verhandelbare fosfaatrechten naar de Europese Commissie. Dit plan wordt ook gesteund door diverse natuur- en milieuorganisaties en is juridisch getoetst door mr Bruil (Instituut Agrarisch recht). Samen met Milieudefensie bezocht de belangenbehartiger voor de grondgebonden melkveehouderij gisteren de Commissie in Brussel. Zij werden goed ontvangen en kregen alle gelegenheid om de positie van de grondgebonden melkveehouders in de fosfaatcrisis toe te lichten. De Commissie liet gelijk weten een completer beeld te krijgen van de situatie en bedrijfstypen in Nederland. De Commissie verzocht om het plan van niet-verhandelbare rechten in te mogen zien.

en:
EZ vindt dat niet-verhandelbaar niet meer kan; mr Bruil stelt van wel
Een stelsel van niet-verhandelbare fosfaatrechten moet en kan nu snel ingevoerd worden. Hierdoor wordt een acuut probleem opgelost zonder dat de sector lang aan een duur verhandelbaar stelsel is gekluisterd. Het ministerie van EZ blijft volhouden dat niet-verhandelbare rechten niet meer kunnen, omdat er in de brief van 2 juli 2015 niet over is geschreven.
Groen Links heeft echter een amendement ingediend dat ook om niet-verhandelbare rechten verzoekt. Komende week debatteert de Kamer waarschijnlijk over het wetsvoorstel. Een stelsel van niet-verhandelbare rechten zou op korte termijn regulerend werken. Tot nu is er geen ander concrete oplossingsrichting zo bleek vandaag uit een overleg met de partijen en de staatssecretaris.

Deel dit topic

Reacties

+1
fendt711variotms
Brussel gaat uiteindelijk beslissen ,
arjankok
@fendt711variotms mooi niet , netwerk grondig en milieudefensie kunnen wel hard blèren en de zaak op scherp zetten maar zijn gewoon geen partij in deze zaak
Druk
De diverse belangenbehartigers vliegen nu al overal heen 😞
Dit kon wel eens tot gevolg hebben dat EU de duimschroeven heel vast aan gaat draaien, wie zullen dan het hardst worden getroffen?
Frans1
@Druk man man wat ben jij negatief de laatste tijd.wordt vanzelfweer anders
+2
fendt711variotms
Plaatsingsruimte gaat uiteindelijk bepalend worden , noodoplossing is geen oplossing
eddievandijk
Derogatie behouden en 2,5 gve per ha ???
dwers
Hoop op gerechtigheid.
Todi
En doorrrrrrr melken.
Fryske Boer
Je zou haast denken dat van Dam een dubbele agenda heeft.... Maar dat zal toch niet ??
+9
Herbert
Hahah, netwerk grondig en milieudefensie hebben het goed bekeken. Lto is 1 grote puinzooi wat ook niet meer goed komt, teveel totaal verschillende belangen. De nzo, met een d66 aan het roer, gaat ook niks fatsoenlijks terecht breiden. Gewoon grondgebonden met grondig. keihard, maar het eerlijkste en meest toekomstbestendige.
jordi 1455
@Herbert Indien er fosfaatrechten komen gaat het de LTO veel leden kosten.
dwers
@jordi 1455 moet voor 1 dec.
cs-agrar
@Herbert
Quote:
De Commissie liet gelijk weten een completer beeld te krijgen van de situatie en bedrijfstypen in Nederland

Vraag me eigenlijk af, waarom hadden ze die kennis nog niet
Herbert
@cs-agrar ja, je leest zo vaak dat lto met meerdere partijen om tafel heeft gezeten. Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat er dan uit ziet. Echt rond een tafel met een glas water en een boterham van thuis of een luxe feestje met allemaal hoge pietjes op kost van de boer. Dat laatste zou wel verklaren waarom er nog geen fatsoenlijk plan van die kant is ontstaan, en waarom de commissie geen idee had waar ze het eigenlijk over hebben.
cs-agrar
Quote Reactie van @Herbert:
en waarom de commissie geen idee had waar ze het eigenlijk over hebben.
Er is ook ooit zo'n plafond bedacht, is Brussel akkoord mee gegaan. Dat klinkt alsof Brussel aardig kennis heeft van wat hier gebeurd, wat zouden ze anders als houtsnijdend tegenargument kunnen gebruiken. DDB/NMV zijn daar ook op bezoek geweest en scheen men aldaar ook nergens van op de hoogte te zijn. Nu lezen we hier bij woorden van ene v Dam dat hij of zijn ambtenaren er ook regelmatig te vinden zijn. Heb ik LTO niet eens in dit verhaal genoemd, je mag er van uitgaan dat zij ook wel eens in Brussel te vinden zijn, of contact hebben. Nu heb ik alweer heel verhaaltje geschreven, maar toch klopt er hier iets niet.
Wiebren
@cs-agrar Degenen die er het meest over schrijven komen er het minst. Dat is in NL zo en zeker in Brussel.
cs-agrar
Quote Reactie van @Wiebren:
Degenen die er het meest over schrijven komen er het minst. Dat is in NL zo en zeker in Brussel.

Maar als ze gaan komen ze met meer info terug?
+7
dwers
Klein voorbeeld van lafheid fosfaatrechten (gaat om het effect)
3 boeren naast elkaar elk heeft 1 Ha (met derogatie mag 90 kg fosfaat op)
Fosfaatplafond 290 kg incl verwerking.
boer A heeft 110kg per jaar. (brengt- 20 kg bij 😎
boer B 70 ,,,+20
boer C 80 ,,,
samen 260kg
melkqoutum gaat eraf A groeit snel 49 kg heeft nu 159 kg
B wil geleidelijk groeien maar is te laat. 70 ,,
C groeit 10kg 90 ,,,
samen 319 ,,,plafond 290 kg 10% overschrijding.allemaal 10%korten,blijft over aan fosfaatrechten.
Boer A 159-10%=143.1 kg
Boer B 70-10%= 63 kg
Boer C 90-10%=81 kg
Uitgangspunt was bij iedereen gelijk derogatie voor elke HA.
Boer B en C zijn altijd grond gebonden gebleven.
Dan boer A de grote groeier pakt hier de VERWERKINGSRUIMTE de LATENTERUIMTE van Boer B (waar hij altijd zijn mest kon brengen) verder pakt hij nog de KORTINGSRUIMTE van Boer B en de KORTINGSRUIMTE van Boer C.
+1
Frans1
@dwers dat stukje gaat er bij mij ook nog steeds slecht in, dat er latente ruimte door iemand anders ingevuld kan worden.waanzinnig
+2
meelezer10
@Frans1 en wat te denken van de verhalen over a en b quotum. Leverancies van afgelopen 12 maanden min 10%. Boer die nog het zelfde melkt als het guotum tijdperk mag effe 10% minder leveren.

niets is nog zeker dus we wachten maar af.
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @meelezer10:
niets is nog zeker dus we wachten maar af.

Het is zeker dat het goed zeer gaat doen ,wat voor besluit er ook komt
+2
meelezer10
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Het is zeker dat het goed zeer gaat doen ,wat voor besluit er ook komt

Wat ook zeker is dat het onrechtvaardig wordt.
+2
dirks
@MTSTAMMINGA Dat komt omdat er geen beleid was, en is, en nu ook niet meer eerlijk te maken is. Beleid moet je vooraf maken, en niet achteraf gaan zwalken.
Het blijft het eerlijkst om te kijken hoeveel een ieder afzonderlijk bedrijf leverde voor afschaffing melkquotering. Toen moest je investeren om meer te kunnen melken en dat moet zo blijven. Anders kookt de melk in NL de pan uit. Er was toen nog 10% ruimte en deze eerlijk verdelen.
Deze 10% zou je zonder investeringen weg kunnen geven. Wie meer uitgebreid is moet een stopper zien te vinden en zijn "Quotum " overnemen. Dit gaat geld kosten!!!!!!! Het wordt anders een grote janboel. Ze gaan dit nooit zonder grote rechtzaken meer regelen.
+1
Coen
@dirks , dat is ook wat alle goede adviseurs toen hebben gezegd: het wordt in NL nooit vrij melken EN na einde melkquotering zal voor de toenmalige quotumkosten een volwaardig substituut komen.
de freeriders, die wel dachten dat het na 1 april 2015 vrij melken zou worden, zullen volledig en alleen hun eigen broek moeten ophouden.
+5
Frans1
@meelezer10 is ook waanzin dat een groeier ruimte moet krijgen van een niet groeier omdat het anders ontnemen van eigendom zou zijn.
Belachelijke zaak
matt
@dwers 2 keuzes nu geen derogatie,en dus ook geen fosfaatrechten.

of inspanningen verrichten om de derogatie te behouden,

welke kies je ?
j h p
@matt 1-1-2017 niet verhandelbare rechten invoeren, een x % en herverdeling via fosfaatbank, lijkt ook een Kamermeerderheid voor te zijn, en heel duidelijk naar Brussel.
Waarom die niet echt op de hoogte zijn is toch ook vreemd, door al het gedans om de hete brij zijn ze vergeten te communiceren lijkt het.
Noorderling
Quote Reactie van @j h p:
et verhandelbare rechten invoeren, een x % en herverdeling via fosfaatbank, lijkt ook een Kamermeerderheid voor te zijn, en heel duidelijk naar Brussel.

weet je uberhaubt al hoeveel rechten je officieel worden toegewezen? Om binnen 6 weken op dat aantal stuks vee uit te komen lijkt me vrij kort dag.
+9
dwers
@matt maakt voor mij niet zoveel uit zit op grens van beide.
Ik wilde met mijn stukje laten zien hoe onrecht vaardig fosfaatrechten zijn, dat zelfs de korting van extensieve weer naar de intensieve gaat.
Verder kan ik er slecht tegen dat een ander mijn grond kan" benutten" en ik zelf niet, vorig jaar een nieuwe stal gebouwd (heb mijn verplichtingen ook) en 16HA grond gekocht heb nog nooit een mestoverschot gehad.
Hoe zou jij het vinden als je een huis koopt met garage, maar je mag de garage niet gebruiken want je buurman heeft zijn auto erin staan.
+5
matt
Quote Reactie van @dwers:
Ik wilde met mijn stukje laten zien hoe onrecht vaardig fosfaatrechten zijn

dat ben ik met je eens,daarom kies ik voor geen derogatie,en ook geen fosfaatrechten.
mogen van mij zoveel melken als ze willen.

ga dan zelf net zo veel melken,als mijn plaatsingsruimte toelaat en dan zullen we wel eens zien wie het het langste volhoudt..
+1
dwers
@matt succes.
pieta
@matt Mooie keuze die je maakt. Alleen ben ik "bang"dat we zowel met als zonder derogatie een beperking op dieraantallen gaan krijgen.
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Alleen ben ik "bang"dat we zowel met als zonder derogatie een beperking op dieraantallen gaan krijgen.

Als toekomstige uitbreidingen echt grondgebonden gaan ,lijkt mij dat geen probleem en de rest loopt er vanzelf wel uit,want niemand heeft het eeuwige leven,dus ik ga er ook voor ,laat de derogatie en fosfaatrechten maar schieten.
Frans1
@matt ligt aan de inspanning en voorwaarden van de derogatie en ook de voorwaarden van de fosfaatrechten. Niet verhandelbaar is ook niet heel erg handig, dan heb je ook een complete stand still ineens.
Als door invoering van die rechten alles op slot komt te staan weet ik niet zeker of we daar zo goed mee af zijn,want we moeten ook nog een stuk achteruit met invoering
jorisdriepinter
Hoe langer deze soap duur, hoe minder vertrouwen ik er in krijg. Iedereen gokt op het feit dat de overheid uiteindelijk iets bij wet gaat regelen waar brussel ook nog mee akkoord gaat.
Maar gezien het feit wat de politiek heeft gepresteerd de laatste jaren en met verkiezingen op komst is alles onzeker.
En daarom zou ik er maar niet op gokken.
Laat de zuivel het maar regelen.
Vorm van quotering invoeren gekoppeld aan lange termijn doelen en we kunnen weer verder.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , links , milieudefensie , melkveehouders , europese commissie , grondgebonden , brussel , wetsvoorstel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2.840