Rabo wil fosfaat opkopen bij stoppende boeren

Het nieuwste plan voor komende vrijdag , Rabo koopt fosfaat op van stoppende melkveehouders .
Stel ze gebruiken hier 200 miljoen voor en 100 euro per kg fosfaat dan kunnen ze fosfaat voor 50.000 koeien opkopen .
Als het vervolgens in 2018 weer aangeboden wordt, is het dan geen Staatssteun ?
Als het uit de markt gehaald wordt ,wordt het in 2018 haast onbetaalbaar voor groeiende veehouders om fosfaat te kopen .
Zou ik als melkveehouder direct afscheid nemen van de Rabo .
Als de stoppende melkveehouders een keiharde garantie krijgen ,dat ze in 2018 fosfaatrechten krijgen ,willen ze vandaag wel stoppen.

Deel dit topic

Reacties

sil
Ik zou ook wel fosfaat uit de markt willen opkopen, 2017 niet produceerbaar maar 2018 wel verkoopbaar/ produceerbaar. Rendement gegarandeerd als je voor 100 euro kan kopen........
matt
Weet niet of dit waar is,als het wel zo is dan zetten ze toch wel alles op alles om die fosfaatrechten
er door te drukken..
+2
Cornelis
Dan doet de bank wat en is het weer niet goed...
+1
mlkvhoudr
@Cornelis zou een bank iets kunnen kopen wat juridisch eigenlijk niet bestaat ?

Dan zou ik als bank toch een beetje steun van de staat willen 😉

update 1
Oh had nog niet doorgelezen dit had de rest ook al bedacht
+1
buorman
@mlkvhoudr
Een bank kan natuurlijk wel bv 50x 4000= 2 ton teveel voor je toko betalen.
Of ze zo gek ook zullen zijn??????????????????
m uut m
Hoe kan de bank nu fosfaatrechten kopen als ze niet bestaan en het straks nog maar afwachten is of ze er überhaupt komen.
En waarom zou je dat doen als het hek of achterdeur niet dicht is.
Rondhus
@m uut m idd. fosfaat rechten bestaan nog niet in 2017. Wat niet is, kan je niet kopen
+3
oubi
Kunnen ze beter varkensrechten opkopen van stoppende varkenshouders; is waarschijnlijk goedkoper, hebben ze nog wat restwaarde in de bedrijven en hoeven er minder koeien weg.
Huppel
RAbo koopt fosfaat rechten en neemt risico op verlies derogatie voor lief? Neemt de exposure op melkvee alleen maar toe. Of ze zijn al over het punt van no return
brabo
Zou de rabobank daarom de rente weer verhoogd hebben?

nos.nl/artikel/…
+5
Frans1
Dus niet willen financieren omdat ze
Er nog niet zijn, maar wel opkopen? geloof er niks van
+1
buorman
AJ oet Twente, bron misschien ???
AJ oet Twente
@buorman Melkvee.nl : Plan NZO
+1
buorman
@AJ oet Twente
Deze dus;
melkvee.nl/nieuws/9798/…
Hun bron [2e woord 1e alinea]]; geruchtencircuit
dwers
Ze nemen de weg van het minste verlies
+5
fendt711variotms
Droom verder allemaal , grond wordt uiteindelijk de bepalende factor , al deze lapmiddelen is uitstel van executie
+1
groeier
@fendt711variotms
Tellen met fosfaat kan wel, maar laat de grondgebonden bedrijven met rust, de vervuiler korten vanaf 1 jan 2017
verbi
@fendt711variotms Weet niet wie er droomt grond wordt nooit de bepalende factor neem dat maar van me aan.
jg
@verbi Open je ogen. We gaan full speed naar grondgebonden grasland melkveebedrijven met weidegang .
pieta
@jg Zou kunnen maar niet fullspeed. 😁
+1
de hoef
Quote Reactie van @pieta:
fullspeed.

ze zijn eerder van de trage aanpak
+1
meelezer10
@de hoef ze zijn meer van Uitwijk(ken) 😄
AJ oet Twente
Voor welke prijs zullen de stoppers verkopen ?
Of jaartje doormelken en voor het dubbele aan de collega verkopen ?
+1
Noorderling
@AJ oet Twente terwijl de grondprijs dubbel zo hard daalt, de grond onbelast is en P rechten 100% winst?

Ik zou dan maar zsm cashen.
+1
weurding
Wanhoopsdaden, alles om de blijver te stimuleren geld te lenen om hun aan hun gerief te komen
+2
groeier
@weurding
Als de fosfaatrechten geld moeten gaan kosten net als met melkquotum, dan is melkveehouderij in dit land over 10 jaar voor 90% verdwenen. Uitbreiden moet en zal in de toekomst samen met grond moeten gebeuren, wil de melkveehouderij niet kansloos zijn binnen enkele jaren, zo gauw we weer onder fosfaat plafond zitten.
weurding
@groeier dan gaat de grondprijs ook omhoog, rechts of linksom, meer koeien melken kost meer geld, is altijd zo geweest en zal ook zo blijven
+2
j h p
@weurding Bij einde derogatie zou de grondprijs voor de melkveehouderij bedrijfseconomisch gezien moeten dalen, je kunt immers minder melk per ha leveren.
mlkvhoudr
@j h p

Je bent niet serieus nu toch..... maar graag een daling naar 40.000 euro.

Las vandaag dat pachtprijs max 2% van vrije waarde mocht zijn.

En vind 800 de ha zat 😀
j h p
@mlkvhoudr Het geld wat ik kwijt ben aan mest afzet kan ik niet gebruiken voor rente en aflossing grond.
overstekend wild
@j h p het geld wat ik kwijt ben aan koop rente en lease van p rechten kan ik niet meer investeren in mest bewerking of afzet
Coen
@j h p , de leencapaciteit per hectare verschilt nogal OF je grond enkel koopt voor mestplaatsing (12 ton melk per ha?) OF ook voor voldoende eigen ruwvoer (15 tot 20 ton melk per hectare cultuurgrond?)
rationeel zou normaliter de grond dan goedkoper moeten worden 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
e leencapaciteit per hectare verschilt nogal OF je grond enkel koopt voor mestplaatsing (12 ton melk per ha?) OF ook voor voldoende eigen ruwvoer (15 tot 20 ton melk per hectare cultuurgrond?)rationeel zou normaliter de grond dan goedkoper moeten worden

Jij gaat er vanuit dat er een relatie is tussen de waarde van een stuk grond en het opbrengend vermogen bij agrarisch gebruik. Die is hier in de achterhoek niet aanwezig. Alles is duur 😄
Coen
@jan is hobbyboer , de grondprijs was jarenlang het dubbele van de opbrengstwaarde, de laatste jaren is dat een factor 3 tot 4 geworden en dus funest voor de continuiteit van agrarische bedrijven.
+1
weurding
@j h p als mestafzet daarentegen stijgt tussen de 30 en 50 euro per m3 zo gespeculeerd wordt dan gaat de grondprijs echt wel omhoog
+1
pieta
@weurding Het gaat bijna altijd anders dan wat je denkt. En logica vind je niet in de landbouw.
weurding
@pieta dat was niet mijn gedachtengang, ik zie wel wat er komt, op elke wetgeving is in te spelen
+1
j h p
@weurding Even extreem, dan ga je er van uit dat je de mest ook kwijt kan worden.
Bij 30 tot 50 euro afzet beurt de ontvanger gemiddeld 35 euro, dan wordt het tijd om te gaan sjorsen en korrelmais verbouwen. 😉
weurding
@j h p precies, dat was ook mijn mening 😃
koeboer
@j h p De prijs van 30 tot 50 euro zal aantal jaren zijn.Voor deze prijs word verwerken aantrekkelijk uiteindelijk gaat dat tussen de 15 en 20 kosten.Dus als je wilt sjorsen moet je hier op lange termijn rekening mee houden.
Wimblij
Heel goed. Stoppers komen niet meer met melk op de markt, er komt mestplaatsingsruimte en land vrij. Als de Rabobank maar van de inkopende fosfaatmarkt af gaat zodra de vrije handel in 2018 op gang komt. Ik denk dat het onder de streep de Rabobank nauwelijks geld gaat kosten, zelf redelijke kans op winst.
+1
Noorderling
@Wimblij wat gaat er op die vrijgekomen grond gebeuren? Daar melkt de koper eerder meer dan minder koeien op om de boel te betalen. Dat gaat weinig oplossen in veehouderij gebieden.
weurding
@Wimblij of rabobank nou de fosfaat opkoopt of de uitbreider, de stopper zal die melk dan toch niet leveren, op een of andere manier zal het geld weer boven water moeten komen, zie het verschil niet
groeier
@weurding
Als de Nederlandse melkveehouderij weer net als met melkquotum in lucht gaat stappen, dan is het binnen enkele jaren gedaan met 90% van de bedrijven.
verbi
@groeier Dat zal de stopper een worst wezen.
+5
jan is hobbyboer
Ik vind het maar wonderlik voorstel van de Rabobannk, maar wat is nog vreemd na de Brexit en Trump. Een private partij die zelf geen koeien melk neemt ineens een deel van de productie uit de markt. Ik denk dat dit meer aangeeft hoe groot de paniek bij de Rabobank op het moment is dan dat dit een weloverwogen actie in het belang van de sector is. Banken doen niet aan liefdadigheid, en zeker banken niet die het al erg moeilijk hebben om hun eigen balans weer op orde te krijgen. De huidige gekkigheid in de melkveehouderij past mooi in de tijdsgeest van Brexit en 'the Donald'. Mensen hebben het recht om er een ravage van te maken.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Het zegt allemaal nog niet zoveel omdat niet bekend is hoe Rabobank het uit de markt neemt. Het gaat om de derogatie in 2017 te redden en een betere onderhandelings positie te hebben voor derogatie behoud voor na 2017. Van dam heeft aangegeven dat in jan 2018 er een korting komt afleidend 2-7-2015. De fosfaat rechten die Rabobank nu opkoopt kunnen dan waarschijnlijk in 2018 gewoon weer worden verkocht.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Het zegt allemaal nog niet zoveel omdat niet bekend is hoe Rabobank het uit de markt neemt.

Het zegt heel veel dat een partij die niets met de handel in fosfaat te maken heeft, dat zou een speeltje voor boeren worden, ineens wel deel wil nemen op deze markt. Dan staat het andere partijen/speculanten ook vrij om posities in te nemen lijkt mij. De Rabo is gewoon een intermediair die toevallig de financiering van een aantal melkveehouders regelt. Nu gaan ze op een heel andere stoel zitten, ze willen aan nog meer knoppen kunnen draaien, bijv. de prijs van een fosfaatrecht mede bepalen. Ongekende gekkigheid weer, maar blijkbaar is er niemand die het ziet of het wil zien, iedereen is alleen maar bezig met het redden van z'n eigen toko op de korte termijn. Trumpiaans.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Bij elke melkveehouder waar Rabobank een financiering heeft zijn ze indirect toch al betrokken inzake fosfaat dus op een andere stoel is niet echt aan de orde ....een Toyota starlet in de kleur blauw of in de kleur rood heeft in de kern totaal geen verschil.....en ach dat kleurtje ...dat zegt niet zoveel.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
heeft in de kern totaal geen verschil

Juridisch is er een heeeeel groot verschil: sta je externe partijen toe om te gaan handelen in fosfaat of niet? Rabo als intermediair moet zich hier gewoon niet mee bemoeien, opent de weg naar de sjacheraars om ook posities in te nemen.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Dat gaat toch gebeuren, zo het er nu voorstaat worden de rechten verhandelbaar......de verkoop zal vast wel breder en verder gaan dan met een buurman aan de keukentafel.
3 speen
@jan is hobbyboer misschien kan RABO ook nog iets betekenen met grondgebondenheid en misschien willen ze de koeien zelf nog wel melken wat gemak alles onder een dak
diezel
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Het zegt allemaal nog niet zoveel omdat niet bekend is hoe Rabobank het uit de markt neemt.

Via de vrijwillige weg zeer spoedig 1000 bedrijven met 50 mk laten verdwijnen gaat hem natuurlijk ook niet worden.....
Blijft er volgens mij enkel optie 2 over.......
cs-agrar
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Het zegt allemaal nog niet zoveel omdat niet bekend is hoe Rabobank het uit de markt neemt.

Dat is niet zo heel moeilijk, laatst werd er iets geschreven over gefaseerd bedrijven op de markt brengen. Zulke bedrijven hebben ze dus alles al van, de rechten incl. Dat opkopen valt dan dus wel wat mee.
Druk
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Mensen hebben het recht om er een ravage van te maken.

Zonder echte leiders is het inmiddels dus overal een complete anarchie 😞
adriaan33
@jan is hobbyboer de ravage is toch echt door de politiek veroorzaakt
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @adriaan33:
de ravage is toch echt door de politiek veroorzaakt

De oorzaak nooit (gedeeltelijk) bij jezelf zoeken, de nieuwe waarheid in het Trumpiaanse tijdperk. En vooral niet meer nadenken, da's maar intellectueel geneuzel.
AJ oet Twente
Als de Rabo de gekocht fosfaatrechten in 2018 op de markt mag brengen ,mag ik dat ook .
Wie wil er verkopen ?
weurding
@AJ oet Twente zou eerst vragen wie er kopen wil...
Twentsch Land
@AJ oet Twente

10 % wordt afgeroomd, wil je nog steeds ?

Voor banken hoeft verlies 10 % afroming niet zoveel te betekenen als op een andere interne stoel grotere schade beperkt blijft.
overstekend wild
Voel eens aan je voorhoofd Rabo. Als er idd fosfaatrechten komen, gaat niemand die toch verkopen. Lekker elk jaar verleasen!!! Gegarandeerd rendement waar je helemaal niks voor hoeft te doen. Leve de sofaboer en de speculanten die stallen vol geïmporteerde koeien gejaagd hebben om rechten te verzilveren.
Cornelis
@overstekend wild En elk jaar worden die met 10% gekort. De te verhuren rechten.
overstekend wild
@Cornelis des te meer ze korten, des te meer ze waard worden! Nog langer wachten
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @overstekend wild:
des te meer ze korten, des te meer ze waard worden! Nog langer wachten

Korting wordt via de fosfaatbank weer uitgegeven. Aantal rechten blijft dus in totaal gelijk.
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Aantal rechten blijft gelijk alleen het deel dat verhandelbaar is wordt met elke deal kleiner.
overstekend wild
@Jack Rijlaarsdam Is dit dan geen in name van persoonlijk eigendom!!
Druk
@Cornelis
Als fosfaatrechten echt schaars worden denk ik dat de leaseprijs op de helft komt te liggen van de 5000 euro die nu algemeen wordt benoemd, dan is die 10% korting per jaar toch een peanut?
pieta
@Druk Kan ik me niet voorstellen. Tenminste niet voor structurele lease. Wat aan het einde vh jaar nog gedaan moet worden om binnen je bedrijfsplafond te blijven zal wel duur zijn. Verdien je er minder dan niets mee. Voorsorteren hoef je niet meer als de fosfaatrechten er eenmaal zijn.
+5
diezel
Quote Reactie van @Druk:
denk ik dat de leaseprijs op de helft komt te liggen van de 5000 euro

Dan zal het voor 2017 nog niet mee gaan vallen om ergens een vrijwillige stopper te vinden. 😄
brabo
Quote Reactie van @diezel:
niet mee gaan vallen om ergens een vrijwillige stopper te vinden.

diegene die het al in hun hoofd hadden om te gaan stoppen begin volgend jaar, die stoppen heus wel. Ze hadden de einddatum al lang in hun hoofd, en kunnen het echt niet meer makkelijk opbrengen om er nog een jaartje aan vast te knopen.
Daarnaast hebben ze vaak het jongvee al weg, het voer al verkocht en de grond verhuurd aan een volgende gebruiker. Die kunnen echt niet makkelijk meer alsnog door.
diezel
Quote Reactie van @brabo:
Die kunnen echt niet makkelijk meer alsnog door.

Het merendeel zal daarvan toch wel 50-plus zijn? Die hebben dan toch ook gezien dat er in het begin van het MQ-tijdperk enkel een grijpstuiver betaald werd?
Maar er zullen vast wel redenen te verzinnen zijn om nu toch te stoppen.
+1
overstekend wild
@Druk je gelooft toch niet dat die slimme jongens zich laten korten, kom op he! Die vinden echt wel een maas in de wet hoor. Desnoods richten ze er wel een apart bedrijf of bv voor op en gaan ze iets van een samenwerking of fusie met de leaser aan
Jack Rijlaarsdam
Plan om Rabo rechten op te laten kopen is best goed, positie innemen en budgetneutraal weer verkopen in 2018. Heeft wel nadelen: - er wordt een bodemprijs in de markt gelegd - stoppers gaan speculeren op prijzen hoger dan bodemprijs - er zijn nog geen rechten, huidige optiecontracten verplichten verkoper hun bedrijfsvoering voort te zetten om de tenaamstelling op termijn niet te frustreren. Vooral dat laatste zal getackeld moeten worden, anders is het voor vermindering fosfaatproductie zinloos.
Coen
@Jack Rijlaarsdam , de handel is met verhandelbare fosfaatrechten vast veel creatiever dan een logge bank.
iets dergelijks zet weer een bepaalde prijs in de markt die een enorme kostenstijging met zich mee zal brengen.
+1
overstekend wild
@Jack Rijlaarsdam Bedankt Jack kunnen (wij jonge) boeren weer 30 jaar bloeden om de stoppers en de handel te spekken. Weer veel geld verkwanselen aan iets wat geen toegevoegde waarde heeft! Schaf de derogatie maar af en pleit voor een mogelijkheid om van dierlijkemest kunstmest te kunnen maken. En een bedrijfsspecifieke nitraatnorm.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @overstekend wild:
Bedankt Jack

Niets te danken. In geen tijden iemand zo beleefd geweest op het bord. Wanneer nitraat de enige beperking zou zijn, zou je gelijk hebben (en van me krijgen). Er komen nog veel meer duurzaamheidsgrenzen, waarbij de ammoniakuitstoot nu al ruim 10% boven de afspraken ligt. Zonder begrenzing vliegen we in de ratrace naar groter en meer in volle vaart over de grenzen heen waarna we noodgedwongen peperdure technische maatregelen moeten nemen. Wordt er weer niets verdiend door die jonge boer. Bedenk waar je voor pleit.
+1
weurding
@overstekend wild als je jezelf zo noemt heb je kans niet ongeschonden uit de strijd te komen 😅
overstekend wild
@weurding je lijkt hem door te hebben... hou er ernstig rekening mee plat gewalst, geplukt en/of geschoten te worden door de bobo's die zeer stemmings gevoelig blijken en als prooi te dienen voor de grote profiteurs (stoppers en handelaren met voorkennis)
+1
Postboer
@overstekend wild Als jonge boer toch maar eens over de grens kijken? De kost prijs in Nederland gaat met verhandelbare fosfaatrechten weer flink omhoog.Voor 1 melkkoe straks zeker 15.000 euro. Tijden van de melkquotumhandel herleven.
Frans1
@Postboer Waarom ga je zelf niet?
+5
weurding
@overstekend wild duurt nog 15 jaar eer ik 67 ben, heb geen opvolger en ik kan er direct eerlijk over zijn, wil men mij nu voor beeindiging over de streep trekken dan zal er een goede regeling moeten komen, 15 jaar zonder melkgeld is een heel eind 😉
+1
overstekend wild
@weurding Heel begrijpelijk natuurlijk!
overstekend wild
@weurding amper een jaar geleden riep de directie van onze coöperatie nog dat ze goede contracten hadden afgesloten en bezorgd waren of er wel genoeg melk zou komen. En ik blijf er nog even bij dat al het kapitaal wat in rechten geïnvesteerd word, geen toegevoegde waarde bied aan de veehouderij cq zuivelsector. We kunnen beter investeren in mogelijkheden om van mest kunstmest te maken. Dan zijn we andere landen qua kennis en duurzaamheid iig alweer een stap voor ipv met P rechten 3 stappen achter
weurding
@overstekend wild van mest kunstmest maken wil niet, je kunt van een natuurlijk product geen chemisch (kunst) product maken
overstekend wild
@weurding Wie heeft gezegd dat kunstmest perce uit een chemische vervuilende fabriek moet komen. Heeft meer met de snelheid van werken van de nurienten te maken. Bij de fam Heeg in friesland draait de eerste kraker waarbij het eindproduct erkend kunstmest is. Er zijn genoeg akkerbouwers geïnteresseerd in onze goedkope mineralen, alleen zul je voor bepaalde gewassen het product zo moeten maken dat het met zo min mogelijk structuur schade zo geconcentreerd mogelijk in de rij kan worden toegepast.
weurding
@overstekend wild probeer aan te geven dat je van natuurlijke mest geen kunstmest kunt maken, de basis is natuurlijk geproduceerd
cs-agrar
Quote Reactie van @overstekend wild:
het product zo moeten maken dat het met zo min mogelijk structuur schade zo geconcentreerd mogelijk in de rij kan worden toegepast.

dunne fractie in weten te drogen en strooibaar.
overstekend wild
@cs-agrar als het dan een kunstmest erkenning krijgt kun je de gemaakte kosten verrekenen met het bedrag wat je anders kwijt zou zijn aan afvoer. Kosten maken en als nog afvoer moeten betalen omdat de akkerbouwer anders niet meer de mogelijkheid heeft drijfmest aan te voeren (zijn dierlijke mest quotum) voor tarwe land is voor hem niet intressant
+3
cs-agrar
@overstekend wild Ik vindt het gewoon achterlijk dat grond uitgemergeld wordt omdat er niet genoeg mest op mag op gewasgroei te compenseren. En nu komt het, vanuit milieu-oogpunt mag je dan wel met chemische kunstmest aan de gang, maar niet met natuurlijke rdm..
Ik heb het niet uitgerekend, maar lijkt me heel sterk dat de milieu-belasting van kunstmest lager is dan van rdm. En dan nemen we alle zaken mee he, ook het transport, het bouwen van de installaties omtrent de produktie, delving van materialen enz.
overstekend wild
@cs-agrar zijn we helemaal eens. Daarom hebben we een verschuiving van kunstmest naar dierlijke mest gekregen (derogatie). Maar het middel drijgt veel erger te worden dan de kwaal. En de sector is er niet bij gebaat om weer 30 jaar bejaardentehuizen te subsidieeren in de vorm van P rechten
+1
pieta
@overstekend wild Dus jij wilt de stopper niet spekken voor fosfaatrechten? Dan zul je waarschijnlijk ergens anders meer voor gaan betalen en toch weer de stopper gaan spekken.
+4
overstekend wild
@pieta we kunnen idd veel beter de grond goed waarderen (waarop we ook concurrentie hebben van andere sectoren en speculanten/geld parkeerders) dan dat we veel kapitaal in een bedekseltje zonder werkelijk toegevoegde waarde stoppen
pieta
@overstekend wild Sectoraal zie ik het verschil niet.
overstekend wild
@pieta kom je vanzelf achter als de lease prijs van de P rechten weer gelijk is aan de melkprijs en de grond naar een akkerbouwer/kweker is of je hem pachten mag van een belegger
pieta
@overstekend wild Jij ziet het wat te donker in joh. Ik zie dat toch wel wat anders.
overstekend wild
@pieta dat mag je toelichten
pieta
@overstekend wild zie reactie op m uut m
m uut m
@pieta
Er is wel degelijk verschil.
Met fosfaatrechten mag je geen kg fosfaat meer produceren in een jaar.
Zijn er geen fosfaat rechten dan is de productie geen probleem en mag je teveel geproduceerde mest meenemen naar het volgende jaar of afvoeren.
Dus geen geouwehoer aan het eind van het jaar om binnen je quota te blijven.
pieta
@m uut m Het "geouwehoer"om binnen je quotum te blijven heb ik ruime ervaring mee. Dus dat wordt het probleem niet.
Ook zonder P-rechten is productie een probleem want iedereen "lult"over grondgebonden en dat kun je na de GDI niet meer aanpassen. Verder verwacht ik dat de fosfaatrechten en de grondprijs communicerende vaten zijn en dat onbeperkt vee houden in NL niet toegestaan gaat worden.
Daarnaast lever ik ook nog melk aan een coop en (zoals de kaarten nu liggen) blijf ik dan aan het mee-investeren in uitbreiding van verwerkingscapaciteit. Dat gaat ten koste van mijn melkprijs.
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Ook zonder P-rechten is productie een probleem want iedereen "lult"over grondgebonden en dat kun je na de GDI niet meer aanpassen

Dat is zever Piet, als jij je ruimte kent pas je daar je dieraantallen op aan,net als met een quotum
pieta
@Frans1 Als je nou even leest waar ik op reageer dan snap je waarschijnlijk wat ik zeggen wil. 😁
Coen
@pieta top, top, top, wat lezen we ook hier toch veel zaken die geruime tijd geleden nog ver weg werden gegooid 😄 😄
+1
m uut m
@pieta
Bij het mq kon je simpel superheffing betalen. Bij overschrijding van jouw fosfaatplafond bega je een economisch delict. Bij het mq hoefde je alleen maar te kijken naar kg melk en je vet referentie.
Bij fosfaat moet je rekenen met jongvee jonger dan een jaar en ouder dan een jaar.
De gemiddelde productie van de koeien, het gemiddeld aantal koeien. De laatste tank net iets meer kan je zo maar een forse overschrijding van je fosfaat qoutem opleveren.
Zomaar een paar aandacht puntjes.
+1
pieta
@m uut m Denk je dat ik hier bang van wordt? Ik schat zo in dat ik het bij CRV zo van het scherm af kan gaan lezen. Het wordt pas wat spannender als we de bex/KLW zouden mogen gebruiken om meer dieren binnen je fosfaatrechten te houden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
wil men mij nu voor beeindiging over de streep trekken dan zal er een goede regeling moeten komen

En voor een regeling van het niveau dat jij nodig hebt zal er ook belangstelling zijn van melkveehouders uit een andere categorie.
+1
weurding
@Jack Rijlaarsdam ook gij brutus? 😄
jg
@overstekend wild Open geen enkele markt is onbeperkt plek voor iedereen. Op een volle verdringingsmarkt moet je productiecapaciteit overnemen . Iedere potentiële stopper wil bij een melkprijs van 35 cent nog wel ff door.
+1
Frans1
Quote Reactie van @jg:
Iedere potentiële stopper wil bij een melkprijs van 35 cent nog wel ff door.

Tuurlijk jg,laat die stemmingmakerij maar achterwege,als iemand er aan toe is om te stoppen door leeftijd of andere belemmeringen blijven die echt niet doorgaan voor een paar cent meer,maar dat is mijn idee
+2
Jannus
Quote Reactie van @overstekend wild:
30 jaar bloeden

Gewoon werken en met gezond verstand boeren,ben ook met niets begonnen en zal ook met niets weer eindigen en daartussen wil ik het me zo aangenaam mogelijk maken en de tegenwoordige tijd van internet heeft al een voorsprong op de loopjongens in de Q-handel.

Met lef en ondernemersbloed kun je veel bereiken alleen met janken en plas ophouden blijf je altijd kans houden op een nat pak 🖖
weurding
@Jannus je vergeet het beruchte bootje nog... 😅
Jannus
Quote Reactie van @weurding:
het beruchte bootje

Nee hoor,ik zit op koers .... 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , koeien , fosfaat , veehouders , melkveehouders , melkveehouder , fosfaatrechten en garantie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
111
DEELNEMERS
37
WEERGAVES
5.451