Krimp jongveestapel is risico


‘Krimp jongveestapel is risico voor exportpositie’

Minder exportvee betekent volgens Henk Bleker veel omzetverlies
maandag, 7 november, 2016
‘Nederlandse melkveehouders nemen een groot risico als de beschikbaarheid van vaarzen voor de export in gevaar komt door de sterke focus op het maximaliseren van de melkproductie.’ Dit stelt Henk Bleker, voorzitter van Vee en Logistiek Nederland.
Bleker doet zijn uitspraak in het eerste novembernummer van Veeteelt, dat later deze week verschijnt.
In een artikel over de export van fokvee geeft hij aan met zorg te kijken naar het sterk toegenomen gebruik van Belgisch-witblauwsperma en een dreigende krimp van de jongveestapel. ‘Als we de export van fokvee op het spel zetten, verliezen we meer dan de omzet van enkele tienduizenden vaarzen. Met het vee verkopen we in het buitenland ook kennis, stalinrichting, melkapparatuur en zuiveltechnologie’, aldus de voorman van de handelaren en vervoerders.
Uithangbord voor sector
Uit de tijd dat hij staatssecretaris van landbouw was herinnert Bleker zich hoe hij op handelsmissies werd ontvangen op bedrijven met Nederlands vee. ‘Onze zwart- en roodbonte koeien vormen in de wereld het uithangbord van onze melkveehouderijsector. Daar moeten we zuinig op zijn, want het levert ons veel geld op.
 
 
Copyright © 2013 Veeteelt
Alle rechten voorbehouden.

Deel dit topic

Reacties

+3
janv
Niet zeuren Henk,onze schade is veel groter zonder derogatie.
+2
Cornelis
Tijden veranderen. Komen de buitenlandse kopers toch gewoon even kijken in ons land. Vliegen kost geen drol meer.
jan w
Prediken voor eigen parochie.
hellup
Bleker heeft hier wel een punt. als we straks een importerend land worden van vee?
+1
buorman
@hellup
Niet om hulp gaan roepen, de nuka's kosten weinig dus............
+2
milkman2
Als je ziet wat het kost om een kalf op te fokken tot lang drachtige vaars en ze brengen maar 850 e op momenteel, is de keuze heel snel gemaakt om BB te gebruiken.
brabo
@milkman2 die export inkopers rijden het hele land af om alles af te keuren. Er mag echt niks meer aan mankeren of ze het willen het niet.
buorman
@brabo
Ook dat is vrije markt, een kopersmarkt heet dat.
Wat zo jij doen als je hun rol had?
MARTIJN G
Als Henk ervoor zorgt dat de vaarzen tenminste 1500 euro opbrengen gaan we erover nadenken.
Nu fokken we geen vaars teveel op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , koeien , export , fokvee , melkproductie , vee , bleker , melkveehouders , stalinrichting , henk bleker , melkapparatuur en uitspraak geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.026